Το αθλητικό… 24ωρο στο σπίτι

ΠΩΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ «ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ - ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΤΕΝΕΡ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2020 22:15

Το κύριο μέλημα για έναν αθλητή είναι να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση, αφού το βασικό εργαλείο της δουλειάς του είναι το ίδιο του το σώμα.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τους αθλητές και ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι άτομα πολύ ενεργητικά, πειθαρχημένα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα για διάστημα μηνών και πολλά από αυτά συνηθισμένα στη δημόσια προβολή, αλλά και στο να ζουν μακριά από την οικογένειά τους, με την οποία χρειάζεται, πλέον, να συνυπάρξουν πιο πολύ χρόνο.
Επομένως ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι πώς ένας αθλητής κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες περνάει την ημέρα του στο σπίτι;
Υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις που η αθλητική… μοναξιά στο σπίτι «σπάει». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η απάντηση ακολουθεί.

 

Αδελφοί Τσιλούλη: Ο ανταγωνισμός μας δυναμώνει

Ο ένας αγωνίζεται στην ομάδα μπάσκετ της ΚΑΕ Λάρισα και ο άλλος είναι ποδοσφαιριστής στον Πανιώνιο. Ο λόγος για τους αδελφούς Θοδωρή και Σωτήρη Τσιλούλη, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται μαζί στο σπίτι, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν ανταγωνιστική προπόνηση.
«Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μακάρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, γιατί σε όλο τον κόσμο η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη» είπε ο Θοδωρής και πρόσθεσε:
«Όπως όλοι οι πολίτες έτσι κι εμείς τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε μέσα στο σπίτι. Αν θα βγούμε έξω θα το κάνουμε για να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο ή να τρέξουμε όταν ο καιρός και οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Στο σπίτι, για μας τους επαγγελματίες αθλητές, που οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι πολύ γρήγοροι, η ώρα περνάει πιο αργά, πιο βασανιστικά.
Γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε την κατάσταση όσο πιο ευχάριστη μπορούμε. Λίγο ανταγωνιστική προπόνηση με τον αδελφό μου τον Σωτήρη, παιχνίδια, όπως τάβλι, κυρίως με τον πατέρα μου Γιώργο που είναι… «δάσκαλος» και φυσικά τηλεόραση με ταινίες, σειρές, αλλά και ρετρό αγώνες» επισήμανε ο Θοδωρής.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης είπε:
«Το θετικό για μας είναι ότι επειδή έχουμε κάποια όργανα γυμναστικής στο σπίτι μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού και γενικής δύναμης. Φυσικά ο χώρος δεν βοηθάει για αερόβια γυμναστική και τρέξιμο, το οποίο κάνουμε έξω συμπληρώνοντας στην ειδική βεβαίωση τον κωδικό 6.
Στο σπίτι είναι και οι γονείς μας. Μένουμε μαζί. Δεν αποτελούν εμπόδιο για τη γυμναστική που θέλουμε να κάνουμε, γιατί κυρίως γυμναζόμαστε στη βεράντα του σπιτιού, η οποία είναι μεγάλη και βοηθάει. Παράλληλα ο καθένας έχει το δωμάτιό του, οπότε μπορεί να έχει και ατομικό χρόνο. Ωστόσο η παρουσία των γονέων είναι θετική, γιατί για φανταστείτε να είσαι σε καραντίνα μόνο σου. Περνάς καλύτερα και πιο ευχάριστα με τους ανθρώπους της οικογένειάς σου» υπογράμμισε ο Σωτήρης.
Για το αν το γεγονός ότι ο ένας είναι μπασκετμπολίστας και ο άλλος ποδοσφαιριστής δυσκολεύει την προπόνηση ο Θοδωρής επισήμανε:
«Δεν μας δυσκολεύει σε κάτι. Η προπόνηση που κάνουμε είναι κυρίως προπόνηση συντήρησης. Δεν έχουμε μπάλες, μπασκέτα ή τέρμα, οπότε η προπόνηση είναι πάνω κάτω η ίδια. Επιπλέον επειδή εγώ είμαι και γυμναστής υποδεικνύω στον αδελφό μου ασκήσεις και πώς να τις εκτελεί σωστά».


Σωκράτης και Πηνελόπη Παπαστεργίου: Κάνουμε μπλοκ στον κορονοϊό

Πατέρας και κόρη. Προπονητής και αθλήτρια του βόλεϊ. Πρόκειται για τον Σωκράτη Παπαστεργίου και την πασαδόρο και αρχηγό της γυναικείας ομάδας βόλεϊ ΕΑΛ Πηνελόπη. Ένας συνδυασμός που βοηθάει να περνάς πιο αθλητικά τον χρόνο σου στο σπίτι. «Φυσικά και βοηθάει γιατί έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Κάνουμε μπλοκ στον κορονοϊό» σχολίασε η Πηνελόπη και πρόσθεσε: «Ο πατέρας μου ως προπονητής με βοηθάει πάρα πολύ στην καθημερινή μου προπόνηση στο σπίτι, έχοντας συμβουλευτικό ρόλο. Κάνω ατομικές ασκήσεις φυσικής κατάστασης για ενδυνάμωση του σώματος και παράλληλα επιτόπιες ασκήσεις με μπάλα από ύπτια θέση. Παράλληλα βλέπουμε βίντεο αγώνων βόλεϊ και επισημαίνουμε αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με το άθλημα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο μέσα στο σπίτι. Δεν υπάρχει ο χώρος. Από κει και πέρα προσπαθώ να περνάω όσο πιο δημιουργικά τον χρόνο μου παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μου και βλέποντας τηλεόραση» κατέληξε η πασαδόρος της γυναικείας ομάδας βόλεϊ της ΕΑΛ.
Από την πλευρά του ο Σωκράτης Παπαστεργίου (επικεφαλής του προπονητικού τιμ της ΕΑΛ) είπε: «Ζούμε μία κατάσταση που μας αιφνιδίασε και αρχικά δεν ξέραμε πώς να τη διαχειριστούμε. Πλέον όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να μένουμε σπίτι για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο. Φυσικά όπως όλος ο κόσμος έτσι και ο αθλητικός κόσμος ζει κάτι το πρωτόγνωρο. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε μαζί με την κόρη μου να εκμεταλλευτούμε τον πολύ ελεύθερο χρόνο που έχουμε για να αθληθούμε ατομικά ούτως ώστε όταν τελειώσει αυτή η δύσκολη συγκυρία να μας βρει όσο το δυνατόν στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Πέρα από τις ατομικές ασκήσεις προσπαθώ να ενθαρρύνω την Πηνελόπη, γιατί οι αθλητές έχουν επηρεαστεί και ψυχολογικά. Έχουμε συνηθίσει να ζουν πιο έντονα, προπονήσεις, αγώνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, διεκδίκηση στόχων κ.λπ.».
Ο Σωκράτης Παπαστεργίου μίλησε και για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση στο τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως ομάδα προσπαθούμε να κρατήσουμε επαφή με τις αθλήτριες και μέσω διαδικτύου μας στέλνουν βιντεάκια για το πώς προπονούνται μέσα στο σπίτι. Παράλληλα και οι προπονητές όλων των τμημάτων είμαστε συχνά σε τηλεδιάσκεψη για να ενημερωνόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις».

Του Άρη Γκουτρουμάνη

 

Βαγγέλης Μόρας: Τρέξιμο, σεφ και ταινίες….

Ο Βαγγέλης Μόρας, αρχηγός της ΑΕΛ, μας λέει για την καθημερινότητά του την εποχή του κορονοϊού.
Το πρωινό ξύπνημα παραμένει από τις αγαπημένες συνήθειες του Λαρισαίου ποδοσφαιριστή και στη συνέχεια μαζί με  την 11χρονη κόρη του (τον Μάιο έχει γενέθλια) παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου διαδικτυακά αφού βρίσκεται στην έκτη δημοτικού.
Έχοντας μια τριακονταετή καριέρα στα γήπεδα δεν μπορούσε να λείπει από το καθημερινό πρόγραμμα η γυμναστική. Τρέχει όπου δεν έχει κόσμο αφού σέβεται απόλυτα τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης και την προσπάθεια που κάνει να καταπολεμήσει τον κορονοϊό. Μάλιστα δηλώνει… «Αν δε δώσουμε εμείς το παράδειγμα σε όλους, ποιος θα το κάνει… Όταν ο Δήμαρχος μας λέει να περιορίσουμε επαφές και τον μαζικό αθλητισμό είναι δυνατόν εμείς να είμαστε παραβάτες…».ΣΕΦ… ΜΟΡΑΣ
Ο Βαγγέλης Μόρας έχει αδυναμία στις γαστρονομικές απολαύσεις και γι’ αυτό αποφάσισε να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με μαγειρική μαζί με τη σύζυγό του και όπως μας λέει μαγειρεύουν γευστικά. Κάτι που τους έλειπε αφού  δεν το είχαν κάνει πράξη λόγω των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Χαριτολογώντας μας λέει: «Επιτέλους τρώμε Σαββατοκύριακα μαζί και απολαμβάνουμε το δείπνο του Σαββάτου και το γεύμα της Κυριακής σαν οικογένεια με ωραίες συνταγές μαγειρικής». ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ…
Από το απόγευμα και μετά έχει παιχνίδια με την κόρη του στον υπολογιστή όπου εκεί γίνεται πραγματική… μάχη, ενώ η βραδιά τελειώνει με αγαπημένες ταινίες σε συνδρομητικό κανάλι.
«Προσπαθώ να μην έχω την ψυχολογική πίεση ακούγοντας συνέχεια ειδήσεις και να χαλαρώνουμε όλα τα μέλη της οικογένειας. Δυστυχώς οι άσχημες ειδήσεις από τη γειτονική Ιταλία και ειδικά τα μηνύματα που στέλνουν φίλοι δημιουργούν προβλήματα».
Και ο Βαγγέλης Μόρας έκλεισε την κουβέντα μας λέγοντας… «Τελικά #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και απολαμβάνουμε κάποιες στιγμές που έλειπαν από τον καθένα μας».
ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass