Ανοίγει ο δρόμος για την άνοιξη του 2021

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΟΕ, ΤΟΜΑΣ ΜΠΑΧ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2020 16:09

Μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, θα απαιτηθούν θυσίες και συμβιβασμοί από όλους τους εμπλεκόμενους, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, πριν προβλέψει ότι η διοργάνωση θα αποτελέσει στο τέλος «ένα πανέμορφο παζλ θαυμάσιων Αγώνων».


«Η αποστολή μας είναι να διοργανώσουμε τους Αγώνες και να κάνουμε αληθινά τα όνειρα των αθλητών», είπε αρχικά ο Μπαχ, προσθέτοντας ότι οι αναπροσαρμοσμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος του καλοκαιριού του 2021 και επισημαίνοντας ότι οι ημερομηνίες -δεν έχουν αποφασισθεί ακόμη- δεν περιορίζονται στους καλοκαιρινούς μήνες, με την άνοιξη να κερδίζει έδαφος.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η Ιαπωνική κυβέρνηση υπέκυψαν στις έντονες πιέσεις από τους αθλητές και τους αθλητικούς φορείς, τη στιγμή που η πανδημία κορονοϊού εξαπλώνεται.
Η αναβολή αποτέλεσε αναμφίβολα ένα τεράστιο πλήγμα για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε προετοιμασίες, αλλά και για το κύρος του Ολυμπιακού κινήματος και τον ίδιο τον Μπαχ, που είχε δεχθεί έντονη κριτική επειδή δεν αντέδρασε νωρίτερα, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία.

 

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί αυτομάτως ένα τεράστιο «ντόμινο» στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στις -απαιτούμενες πλέον- αλλαγές στις ημερομηνίες πολλών μεγάλων διοργανώσεων, όλων των αθλημάτων.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ματαιώθηκαν στην 124η ιστορία τους μόνο σε εποχές πολέμου: το 1916 (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και το 1940, 1944 (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος). Πέραν ωστόσο, του «ιστορικού» της σημερινής συνθήκης εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώθηκε μετά την έξαρση του ιού COVID-19 και θα πάρει κάποια στιγμή τη θέση του στα βιβλία της ιστορίας, η αναβολή των Αγώνων, «γεννάει» και μία σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι κατά χώρα Ολυμπιακές Επιτροπές και όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες ανά την υφήλιο. Προκειμένου να μπορέσει να καταστεί λειτουργική η γιορτή του αθλητισμού, κόστους 11,9 δισ. ευρώ, η οποία προς το παρόν μπαίνει στην «κατάψυξη» λόγω του κορονοϊού.
Ο πρώτος υπολογισμός των κύκλων της ιαπωνικής οικονομίας έκανε λόγο για μία τεράστια οικονομική «ζημιά», που θα επιβαρύνει τη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», κατά περίπου 5,4 δισ. ευρώ! Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες «μαύρες τρύπες» ανά την υφήλιο. Η Βρετανική Ολυμπιακή Επιτροπή ψάχνει ήδη να διασφαλίσει για τον προγραμματισμό των χορηγιών της, ο οποίος ανερχόταν στα 60 εκατ. λίρες (65,3 εκατ. ευρώ) και ήδη στράφηκε προς την αγγλική κυβέρνηση για... υποστήριξη.

 

Η… ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Εκτός από την ιαπωνική οικονομία, η αναβολή των Αγώνων θα δημιουργήσει «πληγές» και επιπτώσεις και στα οικονομικά της ΔΟΕ.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Μπαχ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «εναλλακτικό σχέδιο», εντούτοις η ΔΟΕ έχει ήδη δημιουργήσει «αποθεματικά», ύψους περίπου 763 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση απώλειας των Αγώνων. Παράλληλα, ασφαλιστικοί κύκλοι της Αγγλίας αναφέρουν πως η ΔΟΕ έχει ήδη δαπανήσει περίπου 21,8 εκατ. ευρώ για την ασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης των 872 εκατ. ευρώ, που «αντλεί» από κάθε διοργάνωση, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν πως οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου (στις οποίες απευθύνεται η ΔΟΕ όλα αυτά τα χρόνια), θα υποστούν ένα «χτύπημα» που μπορεί και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!
Επιπλέον, εκτός από τις απαιτήσεις των διοργανωτών, θα υπάρξουν αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, διαφημιστικές εταιρίες, χορηγούς και ξενοδοχεία.

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ
Ένα βασικό ζητούμενο, που προς το παρόν έχει μείνει... αναπάντητο και από την Οργανωτική Επιτροπή του «Τόκιο 2020» και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αφορά τα εισιτήρια που έχουν ήδη αγοραστεί για τους Αγώνες που είχαν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πληρωθεί περίπου 653 εκατ. ευρώ σε αγορές του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων 7 εκατ. εισιτηρίων των αγώνων και όλοι περιμένουν την αντίστοιχη ενημέρωση για το τι θα ισχύσει τελικά.
Σε ό,τι αφορά τώρα στις προκριματικές διοργανώσεις, η ενημέρωση που έχει δώσει η ΔΟΕ προς τα διεθνή Μ.Μ.Ε. είναι πως το 60% των σειρών έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Σίγουρα όμως δεν θα είναι διόλου εύκολη η αναπροσαρμογή όλου του καλενταριού πάνω στα νέα δεδομένα κι εκεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με όλες τις διεθνείς ομοσπονδίες.

 

ΟΙ ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Η αναβολή ενός έτους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσε να... ανοίξει την πόρτα στους τιμωρημένους για χρήση αναβολικών, προκειμένου να μπουν και πάλι στην... κούρσα για κάποιο μετάλλιο και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Αντί-Ντόπινγκ των ΗΠΑ, Τράβις Τίγκαρτ.
«Αυτό ήταν ένα ζήτημα που τέθηκε στο πλαίσιο έκκλησης των Εθνικών Υπηρεσιών Αντιντόπινγκ από 21 χώρες σήμερα», δήλωσε ο Τίγκαρτ και πρόσθεσε: «Είναι ένα από τα πολλά σύνθετα ζητήματα που θα πρέπει να μελετηθούν και να αποφασιστούν τώρα που έχουν αναβληθεί οι Αγώνες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass