Ο ΓΣΛ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗ ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΙΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Λάρι με δύναμη από την αρχαία Λάρισα

* Συνδυάζοντας τη δύναμη του δισκοβόλου με το πάθος του ταύρου

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2015 10:30

 

Του Σωτ. Κέλλα

Από την ίδρυσή του ο ΓΣΛ το 1928 είχε ως έμβλημα τον δισκοβόλο που ήταν το σήμα κατατεθέν του λαρισινού συλλόγου όλα τα χρόνια. Με βάση αυτό αλλά και με έμπνευση από τη λαρισινή αρχαία ιστορία κατασκευάστηκε η μασκότ του ΓΣΛ συνδυάζοντας την κλασική αξία της πόλης με την ιστορική επιστροφή του Γυμναστικού στο προσκήνιο.

Η αρχαία Λάρισα ως γνωστό είχε κόψει νόμισμα, και αρκετά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί όπως μια αργυρή λαρισαϊκή δραχμή του δεύτερου μισού του 5ου αι. π.Χ. απεικονίζει την αριστερή πλευρά ενός έφηβου. Φοράει χλαμύδα στους ώμους και πέτασο (καπέλο) στον αυχένα. Δαμάζει έναν ταύρο που τον έχει πιάσει και του έχει δέσει με ένα σκοινί στα κέρατα. Στο έδαφος διακρίνεται να φυτρώνει χορτάρι. Φέρει την επιγραφή [Τ.Ο]. Η πίσω όψη φέρει βουστροφηδόν την επιγραφή ΛΑ ΡΙΣΑ σε δύο τμήματα, επάνω και κάτω αντίστοιχα και απεικονίζει ένα καλπάζον άλογο με χαλινάρι. Το κέρμα έχει διάμετρο 20 χιλ. και ζυγίζει 5,96 γραμ.

Μια άλλη αργυρή λαρισαϊκή δραχμή της ίδιας εποχής παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο νόμισμα. Λείπει το χορτάρι στο έδαφος, αφού ο ταύρος αναπηδάει και έχει σηκώσει τον έφηβο στον αέρα, κάνοντας τη χλαμύδα του να κυματίζει. Η πίσω όψη φέρει την επιγραφή ΛΑΡ[Ι] ΣΑΙ Α σε δύο τμήματα, επάνω και κάτω αντίστοιχα και απεικονίζει ένα άλογο που καλπάζει περισσότερο, έχοντας σπάσει το χαλινάρι. Το κέρμα αυτό έχει διάμετρο 19 χιλ. και ζυγίζει 5,85 γραμ.

Από αυτά τα δυο νομίσματα εμπνεύστηκε ο Μιχάλης Π. για να κατασκευάσει τη μασκότ του ΓΣΛ θεωρώντας ότι ο έφηβος αντιπροσωπεύει τον δισκοβόλο του ΓΣΛ που δαμάζει έναν ταύρο(τον ονομάζει Λάρι) πιάνοντάς τον από τα κέρατα. Ο συμβολισμός αυτός δείχνει τη θέληση και τη δύναμη του έφηβου αλλά και το πάθος του ταύρου.

Αν μάλιστα συνδυαστεί με το πέταγμα του εφήβου στο δεύτερο νόμισμα θεωρεί ότι ο δισκοβόλος απογειώνεται και κάπως έτσι οραματίστηκε την απογείωση του ΓΣΛ που αναγεννήθηκε μέσα από τις «στάχτες» του.

Πόσο ψηλά θα φθάσει ο δισκοβόλος και αν ξεπεράσει την προηγούμενη ιστορική περίοδο της ομάδας (έφθασε μέχρι την 9η θέση της Α1 εθνικής κατηγορίας) θα φανεί τα επόμενα χρόνια.

ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΛΗΞΗ

Στη διοίκηση του ΓΣΛ κινούνται για τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα με ομάδα έκπληξη που θα τονώσει το ενδιαφέρον του φίλαθλου κόσμου για το μπάσκετ ενώ στην αναμέτρηση θα δοθεί και φιλανθρωπικός χαρακτήρας. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ίσως δούμε ομάδα από την Α1 εθνική κατηγορία σε κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass