Αθλητικό «μπάσιμο» από τις Κοιν.Σ.Επ.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΑΘΛΟΤΕΧΝΙΕΣ»

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 22:04

Του Σωτ. Κέλλα
Η κοινωνική, συνεταιριστική και αλληλέγγυα οικονομία μπήκε και στον Λαρισινό αθλητισμό με την πρώτη Κοιν.Σ.Επ. που δραστηριοποιείται στον χώρο αυτό παράλληλα με τον πολιτισμό, ονομάζεται «Αθλοτεχνίες», και συνεργάζεται πετυχημένα με τον Δήμο Λαρισαίων στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Στη Λάρισα αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές που ορισμένες στην αρχή ξεκίνησαν ως εθελοντικά κινήματα και μετατράπηκαν σε συνεταιρισμούς με κοινωνικό σκοπό και διαθέτουν εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα.
Τι είναι όμως οι Κοιν.Σ.Επ. που αρχίζουν να μπαίνουν και στον χώρο αυτό του αθλητισμού;


Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) είναι μια καινοτόμος μορφή ιδιωτικής επιχείρησης, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Είναι μια μορφή αστικού συνεταιρισμού και συνεταίρος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: άνεργος, επιχειρηματίας, φοιτητής, συνταξιούχος, εργαζόμενος, δημόσιος υπάλληλος κοκ.
Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για τον σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή για την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά:
* Μόνο επειδή κάποιος είναι συνεταίρος σε μια τέτοια εταιρεία δεν τον επιβαρύνει φορολογικά και δεν συνεπάγεται πως πρέπει να γραφτεί στον ΟΑΕΕ.
* Αν είναι συνταξιούχος, δεν χάνει τη σύνταξή του.
* Αν είναι άνεργος, δεν χάνει το δελτίο ή το επίδομα ανεργίας του και όλη την προστασία ή τις ευκαιρίες επιδότησης που πηγάζουν από την ιδιότητα του ανέργου.
* Αν κάποιος εργάζεται σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και παίρνει ήδη ένα επίδομα πρόνοιας δεν το χάνει και συνεχίζει να το λαμβάνει.
* Όλες οι ΚΟΙΝΣΕΠ υποχρεωτικά μοιράζουν το 35% των κερδών τους στους εργαζόμενούς τους ως πριμ επιπλέον του μισθού τους.
Ο λόγος που καταφεύγουν στη δημιουργία Κοι.Σ.Επ. είναι ότι από τη στιγμή που δεν γίνονται προσλήψεις δημιουργούνται συνεταιρισμοί μελών ώστε να υπογράψουν αυτές συνεργασίες για τα μέλη του συνεταιρισμού.
Για τη σύσταση της Κοιν.Σ.Επ. τηρείται η διαδικασία ίδρυσης ενός αστικού συνεταιρισμού. Το καταστατικό πρέπει να υπογράφεται από επτά τουλάχιστον πρόσωπα, αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης, και από πέντε τουλάχιστον πρόσωπα αν πρόκειται για Κοιν.Σ.Επ. Κοινωνικής Φροντίδας ή Συλλογικού Σκοπού.
Οι πόροι της Κοιν.Σ.Επ. αποτελούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητά της, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α., καθώς και κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το καταστατικό της.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της επιχείρησης αυτής όταν παραμένουν στην επιχείρηση ως αποθεματικό.
Το ποσοστό των κερδών της Κοιν.Σ.Επ. που διανέμεται στους εργαζομένους υπόκειται σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, ίσο με αυτό του πρώτου κλιμακίου φορολογίας εισοδήματος μετά το κλιμάκιο του αφορολογήτου.
Μάλιστα στη χώρα μας υπάρχει και συμβουλευτικός οίκος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικονομίας που ειδικεύεται στην Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Το τέλος επιτηδεύματος για τις Κοιν.Σ.Επ. και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων καθορίζεται σε 500 ευρώ ετησίως. Επίσης, εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών τους (αρ.31 Ν.3986/2011).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass