Πτώχευση η Πάρμα, που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Serie D

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 19:45
           

Την πιο μαύρη σελίδα στα 102 χρόνια της ιστορίας της διανύει η Πάρμα. Όπως ανακοινώθηκε, η ύστατη ελπίδα εύρεσης ενός επενδυτή για να σώσει το σύλλογο δεν ευδοκίμησε και οι «κροτσιάτι» μπαίνουν σε διαδικασία πτώχευσης. Αυτό σημαίνει ότι τη νέα σεζόν θα βρεθούν στη Serie D και θα προσπαθήσουν, αυτή τη φορά με σοβαρότητα και χωρίς βιαστικές αποφάσεις, να φτιάξουν μια αξιοπρεπή ομάδα, η οποία θα καταφέρει να ανέβει κατηγορία.

Η Πάρμα τερμάτισε φέτος στην τελευταία θέση της Serie A, καθώς ξεκίνησε το πρωτάθλημα με ποινή -7 βαθμών λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η «χρυσή» περίδος των «τζιαλομπλού», όπως τους αποκαλούν ακόμη και τώρα, που τα βασικά χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, ξεκίνησε το 1990, όταν με προπονητή τον Νέβιο Σκάλα, τερμάτισαν 4οι στη Serie Β και ανέβηκαν στην κορυφαία κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Την πρώτη χρονιά τους με τους «μεγάλους» οι «σταυροφόροι» κατάφεραν να πάρουν την 6η θέση και την επόμενη σεζόν αγωνίστηκαν στο κύπελλο UEFA. Εκείνη τη σεζόν η Πάρμα κατέκτησε το κύπελλο Ιταλίας, καθώς, αν και ηττήθηκε στο πρώτο ματς από τη Γιουβέντους με 1-0, επικράτησε στο «Ενιο Ταρντίνι» με 2-0. Αυτό της επέτρεψε να αγωνιστεί στο κύπελλο κυπελλούχων της σεζόν 1992-93, το οποίο και κατέκτησε, αφού νίκησε τη βελγική Αντβερπ με 3-1 στον τελικό.

Την ίδια χρονιά κατέκτησε το Ευρωπαίκό Σούπερ Καπ, που τότε διεξάγονταν σε διπλούς αγώνες, με τη Μίλαν να κερδίζει στο «Ενιο Ταρντίνι» με 1-0, την Πάρμα να ισοφαρίζει το 1-0 στο «Σαν Σίρο» και το ματς να οδηγείται στην παρτάταση, όπου ένα τέρμα του Κρίπα στο 95΄ έδωσε στους «τζαλομπλού» το πρώτο και μοναδικό Ευρωπαίκό Σούπερ Καπ της ιστορίας τους.

Τη σεζόν 1993-94 κατάφεραν εκ νέου να φτάσουν στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων, ωστόσο ηττήθηκαν από την Αρσεναλ με 1-0. Τη σεζόν 1994-95 έφτασαν μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, όπου γνώρισαν δύο ήττες από τη Γιουβέντους, ωστόσο οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί και στον τελικό του κυπέλλου UEFA, όπου η Πάρμα με μια νίκη και μια ισοπαλία κατέκτησε το τρόπαιο.

Η σεζόν 1996-97 ήταν η πιο επιτυχημένη της ομάδας στο πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε στην δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Γιουβέντους.

Η σεζόν 1998-99 ήταν μια από τις καλύτερες στην ιστορία του συλλόγου, καθώς η Πάρμα κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας της, κόντρα στην Φιορεντίνα, παρά το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν κατάφερε να νικήσει την άλλη. Το πρώτο ματς στο «Ενιο Ταρντίνι» έληξε 1-1 και το δεύτερο στο «Αρτέμιο Φράνκι» 2-2, οπότε το κύπελλο κατέληξε στην Πάρμα, λόγω του κανόνα των εκτός έδρας τερμάτων.

Στις 12 Μαΐου στο «Λουζνίκι» της Μόσχας η Πάρμα επικράτησε εύκολα με 3-0 της Μαρσέιγ στον τελικό του κυπέλλου UEFA, κατακτώντας το δεύτερο και τελευταίο UEFA της ιστορίας της. Επίσης το 1999 με νίκη επί της Μίλαν με 2-1 κατέκτησε το μοναδικό Σούπερ Καπ Ιταλίας της ιστορίας της.

Τη σεζόν 2001-02 η Πάρμα κατέκτησε το 3ο και τελευταίο κύπελλο της ιστορίας της κόντρα στην Γιουβέντους, χάνοντας 2-1 στο «Ντέλε Αλπι» και κερδίζοντας 1-0 στο «Ενιο Ταρντίνι».

Έτσι στη δεκαετία 1992-2002 η Πάρμα κατέκτησε 8 τίτλους, αριθμός πολύ μεγάλος για μια ομάδα του μεγέθους των «τζαλομπλού» και όλοι ελπίζουν η ομάδα να καταφέρει να βρεθεί ξανά στην Serie A, εκεί που ανήκει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass