ΠΩΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο Γκούλιος που έγινε… Γκούλιοκσον

*Έχει υπό τις οδηγίες του στην Τζουργκάντεν τον Σουηδό «θρύλο» Αντρέας Ίσακσον *«Είναι μοναδική εμπειρία για εμένα» τονίζει στην «Ε» ο 40χρονος πρώην "βυσσινί" γκολκίπερ * «Ομάδα της καρδιάς μου η ΑΕΛ και της εύχομαι πάντα τα καλύτερα» * «Η Σουηδία είναι μια φανταστική χώρα, προσφέρει ασφάλεια και υψηλό βιοτικό επίπεδο»

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2017 22:10

Ξεχωρίζει για το ήθος του, έχει μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο και στη Σουηδία μάς κάνει υπερήφανους, δουλεύοντας σε ένα μεγάλο κλαμπ ποδοσφαίρου.

Ο λόγος για τον πρώην γκολκίπερ της ΑΕΛ, Νίκο Γκούλιο, ο οποίος ανήκει στο προπονητικό επιτελείο ενός από τους κορυφαίους συλλόγους της Σουηδίας,

την Τζουργκάρντεν.

Τον Δεκέμβριο υπογράφει συμβόλαιο και ένα όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Πριν από λίγα χρόνια δεν το είχε καν φανταστεί όμως τώρα δείχνει πως από Γκούλιος έγινε… Γκούλιοκσον, καθώς προσαρμόστηκε πλήρως στα νέα δεδομένα της Σουηδίας.

Ο 40χρονος (γεννηθείς στις 7/8/1977) Λαρισαίος ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων και έχει υπό τις οδηγίες του τον Σουηδό θρύλο, Αντρέας Ισακσον, ο οποίος επέστρεψε το καλοκαίρι στην Τζουργκάρντεν για να κλείσει την καριέρα του μετά από πολύ σπουδαία σταδιοδρομία στην Ευρώπη.

«Η συνεργασία με τον τερματοφύλακα που εδώ θεωρείται θρύλος, μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για εμένα. Είναι σίγουρα μια πολύτιμη εμπειρία και μαθαίνω πολλά τις πολλές ώρες που βρίσκομαι μαζί του», λέει ο Γκούλιος.

*Πατέρας τριών αγοριών, πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς το 2013 μετά από μια εξαετία στην ΑΕΛ αρχικά στην Κ20 και αργότερα προωθήθηκε από τον Κρις Κόουλμαν στην πρώτη ομάδα. «Το 2011 ο Κρις εξέφρασε ενδιαφέρον βλέποντας τη δουλειά που γινόταν στην Κ20. Με κάλεσε να περάσω συνέντευξη, συζητήσαμε και φαίνεται ότι του άρεσαν οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο, έτσι με πήρε στην πρώτη ομάδα της ΑΕΛ. Νιώθω πολύ τυχερός που τον γνώρισα και πολύ άτυχος που έμεινε τόσο λίγο στη Λάρισα. Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Μιλάμε ακόμα, αλλά η τελευταία μας επικοινωνία ήταν λίγο πριν από το EURO 2016 όπου διέπρεψε και το χάρηκα. Το 2013 ο Κρις έχει πλέον φύγει, βλέπαμε ότι η κατάσταση δυσκολεύει, η ΑΕΛ παραπαίει, ότι τα πάντα καταρρέουν και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο, μια νέα αρχή από το μηδέν».

Η σύζυγός του είναι Ελληνίδα(Μαίρη) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία, έτσι η οικογένεια Γκούλιου, που τότε αριθμούσε τέσσερα μέλη, πήρε το αεροπλάνο για τη Στοκχόλμη. Εκεί τους περίμενε μια νέα ζωή, μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία...

«Ευτυχώς χάρη στον πεθερό μου λύθηκε το πρόβλημα της στέγασης, που είναι με διαφορά το πιο δύσκολο στη Σουηδία. Μέσα σε λίγους μήνες βρήκα δουλειά σε ένα συνοικιακό σωματείο, πολύ οργανωμένο, την Ik Frej που τότε ήταν στη Γ΄ κατηγορία. Ανεβήκαμε αμέσως στη Β΄ όπου η ομάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στη Σουηδία, εάν προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς, αυτό είναι αρκετό. Θα σου δώσουν την ευκαιρία. Θέλουν να βλέπουν ότι είσαι συγκεντρωμένος και σοβαρός. Αν κάνεις τη δουλειά σου και πληρώνεις τους φόρους σου, δεν έχεις κανένα πρόβλημα».

Έτσι κυλούσε η ζωή για την οικογένεια του πρώην γκολκίπερ, που είχε περάσει επίσης από ομάδες όπως ο Εθνικός Αστέρας, ο Πανηλειακός, η Καλαμάτα, η Δόξα Δράμας, η Αναγέννηση Καρδίτσας και τα Τρίκαλα στα οποία ήταν συμπαίκτης το 2002 με τον Σάκη Θεοδοσιάδη, νυν τεχνικό του Απόλλωνα Λάρισας. Ο μεγαλύτερος γιος κέρδισε μια θέση στις ακαδημίες της ΑΪΚ Στοκχόλμης και αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα ενώ η οικογένεια απέκτησε ακόμα ένα μέλος, τρίτο αγόρι τον περασμένο Οκτώβριο. Και από τον Δεκέμβριο τα πάντα άλλαξαν φυσικά, προς το καλύτερο.

«Με κάλεσε ο τεχνικός διευθυντής της Τζουργκάρντεν, ο Μπόσε Αντερσον για να κλείσουμε ένα ραντεβού. Μιλήσαμε, τα βρήκαμε και υπέγραψα συμβόλαιο δύο χρόνων. Είχε ρωτήσει για εμένα στον χώρο, δόθηκαν οι συστάσεις που έπρεπε και στην τελική επαφή φαίνεται πως του άρεσαν αυτά που άκουσε».

*Η Djurgarden τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει ένα νέο project ανάδειξης και προώθησης νέων ποδοσφαιριστών, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστική, αφού το κοινό της είναι πολύ απαιτητικό. Έτσι δικαιολογείται κι ο μέσος όρος των 18.000 θεατών στο χωρητικότητας 30.000 «Tele2 Arena» το εκθαμβωτικό κλειστό γήπεδο όπου έπαιξε πέρυσι ο Παναθηναϊκός με αντίπαλο την ΑΪΚ, για το Europe League, λόγω συναυλίας στο γήπεδο της ΑΙΚ Στοκχόλμης.

Προπονητής της Τζουργκάρντεν είναι ο Οζκάν Μελκεμικέλ που θεωρείται «θαυματοποιός» επειδή μέσα σε τρία χρόνια ανέβασε την AFC Γιουνάιτεντ (πρώην Καφέ Όπερα) από τη Γ΄ κατηγορία στην Superettan.

«Η ομάδα μας ανήκει στο Top 3 του σουηδικού ποδοσφαίρου, το αντίστοιχο μέγεθος του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ στην Ελλάδα. Κάνει ανανέωση τα τελευταία χρόνια, αλλά παράλληλα παραμένει ανταγωνιστική. Θέλουν να αναδείξουν παίκτες να τους προωθήσουν», επισημαίνει ο Νίκος Γκούλιος.

Μεγάλα ονόματα της «Γιούργκορντεν» όπως προφέρεται στη Σουηδία ο σύλλογος της Στοκχόλμης με τα 11 πρωταθλήματα και τα τέσσερα κύπελλα είναι ο Αντρέας Ισακσον, τερματοφύλακας 133 συμμετοχές με την Εθνική, ο μέσος Κιμ Σέλστρομ και ο αμυντικός Γιόνας Όλσσον.

 ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ

Ο Νίκος Γκούλιος θα αναχωρήσει αύριο για τη Σουηδία και βρέθηκε στη Θεσσαλική πρωτεύουσα για λίγες ημέρες, καθώς υπάρχει διακοπή στο σουηδικό πρωτάθλημα για τρεις εβδομάδες(σ.σ. η επανέναρξη είναι την 1 Ιουλίου), λόγω της διεξαγωγής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου U-21 στην Πολωνία.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στην «Καλή Καρδιά» του Γιάννη Ζιμπέλα και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με φίλους του, όπως τον Δημήτρη Μπαμπαλιούτα, τον τερματοφύλακα του Κισσάβου Συκουρίου Χρήστο Γκικούδη και με τον αθλητικό συντάκτη της «Ε» Χρήστο Αρχοντούλη.

Μεταξύ «τυρού και αχλαδίου», ο 40χρονος πρώην γκολκίπερ της ΑΕΛ άνοιξε την καρδιά του και στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, επισήμανε τα εξής:

* Είστε ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας;

- «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με στόχο να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από την 8η θέση που τερμάτισε πέρυσι η ομάδα. Μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε αρκετά καλά, βρισκόμαστε στην 5η θέση, ενώ είμαστε πάρα πολύ κοντά στην πρώτη τριάδα.

Απέχουμε μόλις τρεις βαθμούς, κάτι που σημαίνει πως είμαστε κοντά στον μεγαλύτερό μας στόχο για τη φετινή περίοδο, δηλαδή να τερματίσουμε στην πρώτη τριάδα και σε θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη».

* Πώς βλέπεις την ΑΕΛ. Ενημερώνεσαι για την παρουσία της στη Σούπερ Λίγκα;

-«Ενημερώνομαι συνεχώς για τα τεκταινόμενα γύρω από την ΑΕΛ. Είναι ομάδα της καρδιάς μου, είναι ομάδα στην οποία αγωνίσθηκα και εργάσθηκα ως προπονητής. Με στεναχωρεί το γεγονός πως βλέπω τις εξέδρες του AEL FC ARENA να μην είναι γεμάτες από κόσμο και να λείπει ο παλμός που συνηθίσαμε να έχουμε όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι Λαρισαίοι.

Φέτος βλέπω πως η ομάδα έκανε κάποιες κινήσεις οι οποίες είναι πιο προσεκτικές, όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό.

Και ελπίζω αυτό να αποτελέσει ένα έναυσμα για τον κόσμο, να γίνει πιο ελκυστική και να γεμίσει το γήπεδο, καθώς οι φίλοι της ΑΕΛ αποτελούν τον 12ο παίκτη της.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου τα καλύτερα για την ΑΕΛ, εμείς οι ξενιτεμένοι θέλουμε πάντα να είναι ψηλά και να πηγαίνει καλύτερα κάθε χρόνο».

* Πώς βλέπουν οι Σουηδοί την κρίση στην Ελλάδα και οι Έλληνες που ζούνε εκεί, αν ελπίζουν πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες στη χώρα μας. Θα είναι εύκολο Έλληνες να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό και στην Σουηδία συγκεκριμένα;

- «Οι Σουηδοί λατρεύουν την Ελλάδα και στις επαφές που έχω στην καθημερινότητά μου με Σουηδούς, μου μιλάνε όλοι με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας.

Στεναχωριούνται ως ένα βαθμό για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

Από κει και πέρα, οι Έλληνες που δουλεύουν πάνω αυξάνονται συνεχώς, δεν είναι εύκολα όμως όσον αφορά στο να βρεις ένα σπίτι και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Είναι πάρα πολύ ακριβά τα ενοίκια και λίγες οι κενές θέσεις για σπίτια.

Η Σουηδία είναι μια φανταστική χώρα, προσφέρει ασφάλεια, υψηλό βιοτικό επίπεδο, όποιος μπορεί και έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε μια τέτοια χώρα, θα του την πρότεινα ανεπιφύλακτα».

* Δίπλα σου η γυναίκα, τα παιδιά σου. Σίγουρα ευτυχισμένος αλλά λείπουν οι γονείς και αγαπημένα σου πρόσωπα, από την Λάρισα. Τι έχεις να πεις γι' αυτό;

- «Όταν παίρναμε την απόφαση πριν από τέσσερα χρόνια να μετακομίσουμε οικογενειακώς, όλα τα βάλαμε σε μια ζυγαριά. Δεν υπάρχει τέλεια λύση δυστυχώς σε κανένα ζήτημα, ξέραμε ότι θα μας λείψουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι.

Από την άλλη όμως, προείχε για εμάς η ασφάλεια της οικογένειας που μας προσφέρει αυτή τη στιγμή η Σουηδία».

* Και τα παιδιά τους λείπει η Ελλάδα ή τους αρέσει και η Σουηδία;

- «Τα παιδιά έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις νέες συνθήκες. Πιστεύω πως περνάνε αρκετά καλά, τα σχολεία και γενικά το σύστημα της εκπαίδευσης λειτουργεί σε πολύ υψηλό βαθμό. Οπότε βλέπω πως είναι αρκετά ευτυχισμένα στη Σουηδία, όμως η Λάρισα και η Ελλάδα όλους μας λείπουν…».

Του Χρήστου Αρχοντούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass