ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ

Ρεκόρ συμμετοχών στον αυθεντικό Μαραθώνιο

Δημοσίευση: 12 Νοε 2016 12:38

Σε παγκόσμιο κέντρο του δρομικού κινήματος μετατρέπεται η Αθήνα το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου με τη διοργάνωση την Κυριακή 13 του μήνα του 34ου Μαραθώνιου δρόμου και των παράλληλων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που θα τον πλαισιώσουν.

Περισσότεροι από 50.000 δρομείς, από όλο τον κόσμο, θα τρέξουν την Κυριακή στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο αριθμός των δρομέων φέτος αποτελεί και ένα νέο ρεκόρ για τον σημαντικό αυτό θεσμό. Η διαδρομή είναι 10 χιλιόμετρα και την εκκίνηση θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στις 8.35 το πρωί, από τη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.

Οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Έλληνα βαλκανιονίκη, γιατρού και Ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη, που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατό του το 1963 στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωσή του, ο κ. Καμίνης τονίζει ότι «ο Μαραθώνιος ανήκει σε όλο τον κόσμο. Είναι μία έννοια πανανθρώπινη. Ένα νήμα που ενώνει ανθρώπους από όλες τις γωνιές του κόσμου με την ιστορική μνήμη και τελικά με την ταυτότητα του Μαραθώνιου της Αθήνας. Του Αυθεντικού Μαραθώνιου». Προσθέτει ότι «είναι τιμή για την Αθήνα να υποδέχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερους δρομείς από όλο τον κόσμο. Δρομείς που δεν στέλνουν μόνο ένα μήνυμα άμιλλας και προσπάθειας, αλλά που συναντιούνται σε ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι, που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας, ενότητας και αρμονικής συνύπαρξης στην ίδια πορεία που γράφτηκε η ιστορία του Μαραθωνίου. Μήνυμα που περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη η ανθρωπότητα».

Λόγω του Μαραθωνίου θα ισχύσουν, από σήμερα Σάββατο, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σ΄ όλους τους Δήμους απ΄όπου θα διέλθουν οι δρομείς την Κυριακή.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον ΣΕΓΑΣ με τη συνεργασία των Δήμων Αθήνας και Μαραθώνα, της Περιφέρειας Αττικής και της AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Δρόμων Αποστάσεων). Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο και το 10ο Συμπόσιο της AIMS για τον Μαραθώνιο (11-12/11) με την παρουσία εκπροσώπων άνω των 100 μεγάλων διεθνών αγώνων που γίνονται σε όλο τον κόσμο αλλά και των έξι μεγαλύτερων Μαραθωνίων δρόμων του κόσμου, του Σικάγου, της Βοστόνης, της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Τόκιο.

Επίσης, ξεχωρίζει η καθιερωμένη γιορτή βραβεύσεων της AIMS (11/11) στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που επίσης θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην Αθήνα. Και αυτό αφού θα βραβευτούν οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς, οι οποίοι για το 2016 είναι ο Έλιουντ Κιπτσόγκε και η Τζεμίμα Σούμγκονγκ από την Κένυα που πρώτευσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Επίσης, στην Ελλάδα θα βρεθεί και θα βραβευτεί από την AIMS για τη συνολική προσφορά του στον αθλητισμό ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο θρυλικός Αιθίοπας δρομέας των μεγάλων αποστάσεων, παγκόσμιος πρωταθλητής και «χρυσός» Ολυμπιονίκης αλλά και πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο.

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή Μαραθώνιου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, μετά από πρόταση του Γάλλου Μισέλ Μπρεάλ στον Πιέρ ντε Κουμπερτέν, 34 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με τη σημερινή του μορφή, 54 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 70 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946, αλλά και 2.506 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. και το μήνυμα της νίκης κατά των Περσών που μετέφερε ο Αθηναίος οπλίτης – αγγελιαφόρος στην Πνύκα.

Με απόφαση του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΕ θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο για την "Επέτειο των 120 χρόνων από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και του Μαραθώνιου Δρόμου, ενώ θα γίνει και παρέλαση των μελών της Ολυμπιακής ομάδας που συμμετείχαν στο Ρίο, ώστε να αποσπάσουν το χειροκρότημα των Ελλήνων φιλάθλων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass