Παράδοση Ιερής Φλόγας στην ΟΕ «Ρίο 2016»

Δημοσίευση: 28 Απρ 2016 11:45

Σε μια σεμνή, αλλά και επιβλητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Ιερή Φλόγα παραδόθηκε από την ΕΟΕ στην οργανωτική Επιτροπή «Ρίο 2016» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στη Βραζιλία και στη Νότια Αμερική.

Για πρώτη φορά η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη σε τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, αφού πάνω από 30.000 θεατές βρέθηκαν στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου, αρκετοί εκ των οποίων μέλη της βραζιλιάνικης παροικίας στη χώρα μας. Μεταξύ των επισήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκη, μέλη του αθλητικού κινήματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί άλλοι.

Έτσι ολοκληρώθηκε και επίσημα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας επί ελληνικού εδάφους που διήρκησε επτά ημέρες και η λαμπαδηδρομία συνεχίζεται στη Βραζιλία μέχρι και τις 5 Αυγούστου που θα εισέλθει στο στάδιο του Μαρακανά και θα έχουμε την επίσημη έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Την διοργανώτρια πόλη εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κάρλος Νούζμαν που παρέλαβε το Φως του Ολυμπισμού, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Προηγήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τελετουργικό από την Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου και τις Ιέρειες που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα.

Την Ιερή Φλόγα μετέφεραν εντός του σταδίου ως τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι, οι Νίκη Μπακογιάννη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Ιωάννης Μελισσανίδης και Κατερίνα Νικολαϊδου που άναψε και το βωμό. Τις σημαίες Ελλάδας και Βραζιλίας μετέφεραν εντός σταδίου οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Κοζομπόλη, Ειρήνη Αϊνδιλή, Θωμάς Μπίμης, Βιργινία Κραβαριώτη, Μιρέλα Μανιάνι, Νίκο Συρανίδη, Βασίλη Πολύμερο, Στέλιο Μηγιάκη, Γεωργία Λαρά και Αντιγόνη Ρουμπέση.

Τον Ολυμπιακό ύμνο, καθώς και τους εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και Βραζιλίας ερμήνευσε η Παιδική Ολυμπιακή Χορωδία της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.), με 300 παιδιά ηλικίας 8-16 ετών, που απέσπασαν το χειροκρότημα των θεατών. Η νέα ελπιδοφόρα γενιά των Ελλήνων έστειλε με τον τρόπο αυτό από το Καλλιμάρμαρο σε όλο τον Κόσμο τα αιώνια μηνύματα του Ολυμπισμού!.

Μετά την αποχώρηση της Φλόγας, ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα με τον Σάκη Ρουβά, την Φιλαρμονική Δήμου Αθηναίων, την Παιδική Χορωδία της ΕΟΕ, Βραζιλιάνικο συγκρότημα και την Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «ΒΑΚΧΑΙ».

«Αισθανθήκαμε πραγματικό δέος όταν είδαμε το Ολυμπιακό Φως να γεννιέται για μία ακόμη φορά στο Ναό της Ήρας. Νιώσαμε την αύρα των προγόνων μας στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, είδαμε Έλληνες και ξένους φίλους εντυπωσιασμένους από την μαγεία του χώρου και της υποβλητικής τελετής Αφής της Φλόγας», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και πρόσθεσε:

«Η ανταπόκριση που είχε η λαμπαδηδρομία σε όλη τη διαδρομή της ήταν εντυπωσιακή. Μικροί μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους και κατευόδωσαν το Ιερό Φως στο μακρύ του ταξίδι προς το Ρίο. Το πέρασμα της Φλόγας από τον Ελαιώνα και ο Σύρος πρόσφυγας που τη μετέφερε, έδωσαν στη φετινή λαμπαδηδρομία ένα ξεχωριστό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών.

Φίλοι μας από τη Βραζιλία. Σας παραδίδουμε την ιερή Φλόγα για να την μεταφέρετε στην πανέμορφη χώρα σας. Σας εμπιστευόμαστε ένα κομμάτι από την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο Κάρλος Νούζμαν ευχαρίστησε εκ μέρους του λαού της Βραζιλίας όλους τους Έλληνες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην πρώτη διοργάνωση των Αγώνων στη Βραζιλία και τόνισε: «Μετά την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ωκεανία, δισεκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν σε λίγες εβδομάδες τους αθλητές όλου του κόσμου να αγωνίζονται και στο Ρίο.Η Φλόγα θα καίει στη Νότια Αμερική συμβολίζοντας τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού. Η λαμπαδηδρομία που θα διεξαχθεί θα αναδείξει την εκπληκτική ομορφιά της Βραζιλίας. Θα διαδώσει το πνεύμα των Αγώνων στη χώρα και θα επισκεφθεί 329 πόλεις. Θα ταξιδέψει 20.000 χιλιόμετρα οδικώς και άλλα 10.000 μίλια από αέρος στα χέρα 12.000 λαμπαδηδρόμων. Υποσχόμαστε να κάνουμε σπουδαίους αγώνες. Όταν ο βωμός της Φλόγας ανάψει στο Ρίο θα είναι για μας μια στιγμή εθνικής υπερηφάνειας. Θα γράψουμε ιστορία για όλη τη Νότια Αμερική. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τον κόσμο στο Ρίο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass