ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΗΝ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ

57 χρόνια ΠΡΟ-ΠΟ

*Το πρώτο δελτίο παίχθηκε την 1η Μαρτίου του 1959

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2016 9:53
Το 1ο δελτίο που παίχθηκε την 1η Μαρτίου του 1959 Το 1ο δελτίο που παίχθηκε την 1η Μαρτίου του 1959

 

Το 1959 συνοδεύτηκε από δύο κορυφαίας σημασίας γεγονότα, που αφορούν τον αθλητισμό.

-Η γέννηση του ΠΡ0-ΠΟ(1η Μαρτίου 1959)

-Ο ορισμός των Εθνικών Κατηγοριών στο ποδόσφαιρο (Α΄και Β΄ Εθνικής), από την περίοδο 1959-1960.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1958 με δύο Βασιλικά Διατάγματα, δημοσιοποιήθηκαν:

- «Περί συστάσεως οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου»(ΟΠΑΠ)

-«Περί λειτουργίας Δελτίου Προγνωστικών ποδοσφαιρικών Αγώνων»(ΠΡΟΠΟ).

Το ΠΡΟ-ΠΟ λοιπόν ήλθε στη ζωή μας την 1η Μαρτίου του 1959, κατά την 7η αγωνιστική του τελευταίου πρωταθλήματος «παλαιού τύπου». Ενώ η σχετική προετοιμασία είχε ξεκινήσει εβδομάδες πριν, οι πρώτες άδειες σε πράκτορες του ΠΡΟ-ΠΟ χορηγήθηκαν λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο διαγωνισμό, μόλις στις 22 Φεβρουαρίου.

Όταν μιλάμε, βέβαια, για πράκτορες και πρακτορεία, δεν εννοούμε τους σημερινούς γνωστούς τύπους ειδικών καταστημάτων, αλλά κάποια ψιλικατζίδικα, γαλατάδικα ή άλλα μικρά μαγαζιά της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου –παράλληλα με τις άλλες εργασίες τους– οι υπεύθυνοι διευκόλυναν τη συμπλήρωση και συγκέντρωση των δελτίων και μεριμνούσαν για την αποστολή τους στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ (αρχικά στην οδό Βουλής 14 και κατόπιν στην οδό Δραγατσανίου 6).

Τον Μάιο του ιδίου έτους, εγκαθιδρύθηκαν πρακτορεία στην Πάτρα, το Αίγιο και τη Δράμα και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες πόλεις. Την ίδια εποχή, ξεκίνησαν οι προσπάθειες επέκτασης του ΠΡΟ-ΠΟ, οι οποίες όμως έμελλε να καρποφορήσουν αρκετά χρόνια αργότερα, το 1968.

Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ της 1ης Μαρτίου 1959 περιλάμβανε 12 μόνον αγώνες και 2 αναπληρωματικούς –δεν υπήρχε δεκατριάρι– είχε 2 μόνον στήλες και κόστιζε 5 δραχμές. Κυριότερη αναμέτρηση ήταν του Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, η οποία έληξε 2-0 υπέρ των Ερυθρολεύκων. Υπήρχαν επιπλέον 4 αγώνες της τελικής φάσης του Πρωταθλήματος Ελλάδος, 5 αγώνες μικρότερων κατηγοριών και 2 αγώνες ιταλικών ομάδων. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πραγματικά εκπληκτική και οι εφημερίδες της εποχής παρέθεσαν γλαφυρότατα ρεπορτάζ και φωτογραφίες, με τον κόσμο να συνωστίζεται σε μεγάλες ουρές και να διαπληκτίζεται για την κατάθεση ενός δελτίου. Αναφέρθηκαν ακόμη και φαινόμενα «μαύρης αγοράς».

Πολύ θετικό για το μέλλον του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν το γεγονός ότι ο πρώτος διαγωνισμός ανέδειξε έναν μόνον 12άρη νικητή, τον Ν. Πάσσαρη, ο οποίος κέρδισε το εντυπωσιακό ποσό των 228.359 δραχμών (σε μια εποχή που ο μέσος μισθός δεν ξεπερνούσε τις 2.000 δραχμές).

Η πρώτη περίοδος του ΠΡΟ-ΠΟ τερματίστηκε επιτυχώς (με κάποια σκαμπανεβάσματα) στις 20 Ιουνίου 1959, με ένα νέο τύπο δελτίου που περιλάμβανε όχι πλέον 12, αλλά 13 αγώνες. Προηγουμένως (17 Μαΐου) το δίστηλο δελτίο είχε μετατραπεί σε εξάστηλο, έτσι ώστε ο παίκτης να έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης περισσότερων στηλών.

Όλο αυτό το διάστημα, η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε περισσότερο από ενθουσιώδης, ενώ κάποιες συγκυρίες ενίσχυαν την όλη προσπάθεια του ΟΠΑΠ να παγιωθεί ως θεσμός. Στον δεύτερο διαγωνισμό της 8ης Μαρτίου 1959 εμφανίζεται η πρώτη γυναίκα νικήτρια (η Ελένη Μαυράκη από τα Νέα Λιόσια), που κερδίζει 65.126 δραχμές χωρίς να έχει ιδέα από ποδόσφαιρο, ενώ στην τρίτη διοργάνωση της 15ης Μαρτίου 1959 ο μοναδικός 12άρης (ο Κρητικός Χρήστος Μαρκαντωνάκης) κερδίζει το μυθικό για τα δεδομένα της εποχής ποσό των 893.403 δραχμών! Λίγο αργότερα, στο 8ο δελτίο της 19 Απριλίου 1959 «σπάνε τα κοντέρ», μια και συμπληρώνονται 4.010.502 στήλες – ρεκόρ που θα καταρριφθεί εννιά ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον πρώτο καιρό λειτουργίας του ΠΡΟ-ΠΟ, τα δελτία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα επώνυμα. Οι παίκτες δεν διστάζουν να γράψουν καθαρά τα ονόματά τους για να δουν τη φωτογραφία τους στις εφημερίδες, να ακούσουν το όνομά τους στο ραδιόφωνο και να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις. Η νίκη είναι γιορτή, οικογενειακή αλλά και όλου του κοινωνικού περίγυρου του νικητή.

Η ταινία «Λαός και Κολωνάκι» με τον Κώστα Χατζηχρήστο του 1959 αποτέλεσε ουσιαστικά διαφήμιση του ΠΡΟ-ΠΟ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass