ΡΟΔΑΚΙΝΟ: «Αδιέξοδο» από τιμή και ιούς

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2024 13:25

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα που βλέπουν τις καλλιέργειες να μετρούν απώλειες λόγω του ιού που παραμορφώνει τα ροδάκινα, τη στιγμή που η παραγωγή για το 2024 θα είναι κάτω από τους 400.000 τόνους.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι «εξευτελιστικές» τιμές -όπως τις χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί- που ξεκινούν από τα 31 λεπτά και φτάνουν έως τα 36 λεπτά το κιλό στα συμπύρηνα ροδάκινα.
Τη στιγμή που πέρυσι η τιμή κυμαινόταν από τα 35 έως 38 τα λεπτά, οι αγρότες καλούνται να δώσουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές, ενώ την κατιούσα παίρνουν και οι τιμές πώλησης σε ροδάκινα που θα χρησιμοποιηθούν για χυμούς ή κομπόστες. Το ΥΠΑΑΤ από την πλευρά του ψάχνει να δώσει λύσεις για την απώλεια του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών με αποζημιώσεις de minimis (σ.σ. κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) από τον ιό που παραμορφώνει τον καρπό, ενώ εξετάζει να απευθυνθεί και στα ευρωπαϊκά όργανα, έτσι ώστε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μέσω της τροποποίησης του Π.Α.Α.
ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Στα 36 λεπτά έφτασε η ανώτερη τιμή στα υπερόψιμα συμπύρηνα ροδάκινα που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες το περασμένο διάστημα, τη στιγμή που αντίστοιχες παρτίδες που δεν είχαν την ίδια τύχη λόγω ποιότητας και μεγέθους πωλήθηκαν σε χαμηλότερη. Συγκεκριμένα, ροδάκινα με σκοπό να παραχθεί χυμός «έπιασαν» τα 20 με 22 λεπτά ανά κιλό, τη στιγμή που πέρυσι η μέση τιμή ήταν στα 24 λεπτά ανά κιλό, ενώ τα συμπύρηνα διαλογής που παραδόθηκαν για χυμοποίηση έπιασαν μόλις 15 με 16 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι οι τιμές στα βιομηχανικά ροδάκινα κυμάνθηκαν μεταξύ των 35-38 λεπτών το κιλό. Δυσάρεστες, όμως, είναι και οι ειδήσεις που έρχονται από το εξωτερικό, όσον αφορά τη ζήτηση της ελληνικής κομπόστας και του χυμού. Η ζήτηση αυτήν τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά είναι περιορισμένη και οι τιμές για την κομπόστα σημειώνουν μία πτώση του 10-15%, ενώ αντίστοιχα στον χυμό η μείωση φτάνει έως 20% σε σχέση με το 2023. Πολλά, φυσικά, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην έκθεση τροφίμων και ποτών «Αnuga», της Κολωνίας, χωρίς, όμως, να σημειώνεται ιδιαίτερη αισιοδοξία για ανατροπή του σκηνικού που έχει δημιουργηθεί στις τιμές της αγοράς.
«ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ» ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΙΟΥ
Κάτω από 400.000 τόνους θα είναι η συγκομιδή για το 2024 στο βιομηχανικό ροδάκινο, τη στιγμή που το 2023 έφτασε τους 320.000 τόνους, ενώ πάνω από 26.000 στρέμματα «χτυπήθηκαν» από τον ιό που παραμόρφωσε τον καρπό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ολοκλήρωση της προθεσμίας των δηλώσεων που κατατέθηκαν στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων (ΕΔΟΠ), τα προσβεβλημένα από τον ιό στρέμματα που καταγράφηκαν -μέσω των ΚΥΔ- ανέρχονται σε 26.730 και αφορούν τους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Λάρισας, Φλώρινας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Μάλιστα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας εντοπίζεται και το μεγαλύτερο, καθώς έχουν δηλωθεί περίπου 20.800 στρέμματα με ροδακινιές που προσβλήθηκαν από τον ιό.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Με το συνολικό κόστος παραγωγής για τα συμπύρηνα ροδάκινα να φτάνει περίπου τα 960 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιεργητικές φροντίδες και τους παραγωγούς να βάζουν στο ταμείο τους περίπου 28-30 λεπτά ανά κιλό, μετά και τις κρατήσεις των συνεταιρισμών, το Υπουργείο ψάχνει να δώσει λύσεις μετά και τον ιό που παραμορφώνει τον καρπό. Όπως ενημέρωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να συμπληρωθεί η απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ βασίζεται σε τρία σημεία που αφορούν στην ενδελεχή έρευνα των αιτιών του φαινομένου, καθώς έτσι θα οδηγηθεί και στην αντιμετώπισή του. Στην επιστημονική καθοδήγηση των παραγωγών, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και τέλος, στην εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τη στήριξη των παραγωγών που έχουν υποστεί μεγάλη ή μικρή απώλεια εισοδήματος, αλλά και στην αξιοποίηση των εργαλείων της νέας Κ.Α.Π. για χρηματοδότηση αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass