Νωρίτερα η συγκομιδή ακτινιδίων

* Ετοιμη για υπογραφή στο ΥΠΑΑΤ * Εκτιμήσεις για τιμές

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2024 13:20

Το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη της συγκομιδής της πρασινόσαρκης ποικιλίας Hayward εξετάζει το ΥΠΑΑΤ, μετά από αίτημα διάφορων ΔΑΟ των Περιφερειών.

Η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά τη 15η Οκτωβρίου, για τα ακτινίδια που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία). Ωστόσο φέτος υπήρξαν πιέσεις να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω ωρίμανσης και το ΥΠΑΑΤ μελετά σοβαρά φέτος να γίνει έναρξη συγκομιδής από τις 7 Οκτωβρίου. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι για το Ν. Λάρισας λόγω των πλημμυρών του Ντάνιελ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayard για το έτος 2024, προς το Υπουργείο Αγροτικής, τονίζοντας ότι «η συγκομιδή των ακτινιδίων τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου, είναι αναγκαία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι από μετρήσεις που κάνουν σε κτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν διαπιστώσει βαθμό ωρίμανσης μεγαλύτερο από 6,2 βαθμούς Brix. Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια είναι πιθανό λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες που θα μαλακώσουντους καρπούς  και θα μειωθεί η εμπορική περίοδος για αυτούς».
Το ερώτημα όμως αν είναι τα ακτινίδια, που κυρίως πηγαίνουν για εξαγωγή, θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας για κατανάλωση. Από την άλλη οι ΔΑΟΚ έχουν προσωπικό για να κάνει μετρήσεις και ελέγχους.
Σύμφωνα με τον Αγρότυπο «οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη. Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει ότι τη φετινή παραγωγή ακτινιδίου η καλλιέργεια της βασικής ποικιλίας Hayward εξελίσσεται κανονικά και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φέτος με τα μεγέθη και την ποιότητα. Το θετικό είναι ότι έχουμε ήδη από τώρα μια αυξημένη ζήτηση από το εμπόριο, με τις συζητήσεις για τιμές στο χωράφι να κυμαίνονται από 1 έως 1,15 ευρώ το κιλό».
Ωστόσο καταγράφονται και αντιδράσεις στην προοπτική να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, όπως από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ Ηλία Γκρίνια, αλλά και από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit–Hellas που δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χεϊγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τη 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας τη νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass