ΕΛΓΑ: Πού οφείλονται τα προβλήματα με τις λειψές αποζημιώσεις του Daniel

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2024 14:15

Σε διορθωτικές κινήσεις –μετά από τις ενστάσεις των παραγωγών– όπου διαπιστώνονται λάθη σχετικά με τις πληρωμές αποζημιώσεων για τον Daniel, θα προβούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ.

Οι διαφορές οι οποίες εντοπίζονται στις εκκαθαρίσεις οφείλονται στα ποσοστά ζημιάς, τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ παραγωγών στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Επίσης, όπως αναφέρουν στελέχη του ΥΠΑΑΤ, οι εν λόγω διαφορές οφείλονται στην επιλογή των αγροτών να δηλώσουν ότι η παραγωγή τους, σε σχέση με τα στρέμματα, θα είναι μειωμένη κατά 20%, άρα πληρώνουν και μειωμένη κατά 20% εισφορά, αλλά παίρνουν και κατά 20% μειωμένη αποζημίωση (αφού έχουν κατά δήλωσή τους 20% μειωμένη παραγωγή).
Αν υπάρχουν λάθη, οι δικαιούχοι αγρότες το αναφέρουν και ο ΕΛΓΑ θα εξετάσει τις αναφορές τους. «Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η διοίκηση του ΕΛΓΑ επιδιώκουν εκκαθαρίσεις με ακρίβεια και δικαιοσύνη και θα εξετάσουν κάθε περίπτωση ενστάσεως που θα υποβληθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του Daniel στους αγρότες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Διευκρινίσεις από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποστηρίζει πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσαν θέμα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες έχουν εγκρίνει τη χρηματοδότηση του adhoc προγράμματος για τη Θεσσαλία, ύψους 260 εκατ. ευρώ, περί της εκκαθάρισης των πορισμάτων με προσαύξηση κατά 20% επί της ασφαλιζόμενης αξίας των καλλιεργειών. Ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 1. Απέρριψαν την προσαύξηση κατά 20% επί της ασφαλιζόμενης αξίας των καλλιεργειών μετά από έλεγχο που διενήργησαν, διότι η προσαύξηση κατά 20% της αναμενόμενης παραγωγής και άρα της προσαύξησης της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς επίσης κατά 20%, είναι της επιλογής του ασφαλιζόμενου παραγωγού, ώστε να δικαιούται και προσαυξημένη την αποζημίωσή του κατά 20% επιπλέον από την ασφαλιζόμενη αξία στη Δήλωση Καλλιέργειας -Εκτροφής (ΔΚΕ). Ορισμένοι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ επέλεξαν στη ΔΚΕ να δηλώσουν προσαυξημένη την παραγωγή τους και αρκετοί επέλεξαν μειωμένη κατά 20%.
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έκριναν ότι αφού δεν το επέλεξαν οι παραγωγοί δεν ήταν επιτρεπτό να το επιβάλει η διοίκηση του ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα θα έπρεπε να επιστραφούν. 2. Επέτρεψαν την εκκαθάριση των πορισμάτων χωρίς τις παρακρατήσεις τις οποίες επιβάλλει ο ισχύων κανονισμός του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση εκκαθάρισης των ενισχύσεων, με τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού, η ασφαλιζόμενη αξία και για τις περιπτώσεις ζημιάς σε ποσοστό 100%, θα απομειωνόταν κατά 15%, ακολούθως θα πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή εκκαθάρισης 0,88, το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα υπερέβαινε το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας και θα υπήρχε ετήσιο ανώτατο όριο καταβαλλόμενης ενίσχυσης, ύψους 70.000 ευρώ. Σε εφαρμογή των διατάξεων του ad hoc προγράμματος δεν προβλέπεται ποσοστό απαλλαγής, ο συντελεστής εκκαθάρισης είναι η μονάδα, άρα στο ακέραιο, το ανώτατο ποσοστό εκκαθάρισης επί της ασφαλιζόμενης αξίας είναι το 100% και δεν υπάρχει το ανώτατο όριο των70.000 ευρώ, ούτως ώστε οι ενισχύσεις να καταβάλλονται χωρίς περικοπές στη συνολική τους αξία.
«Είναι προφανές ότι με τις διατάξεις αυτές οι εκκαθαρίσεις των ενισχύσεων είναι περίπου κατά 30% επαυξημένες και χωρίς ανώτατο όριο πληρωμών. Αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις των πορισμάτων, αυτές έγιναν χωρίς διακρίσεις», επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass