Ξαναβγαίνουν τα τρακτέρ στον Πλατύκαμπο

*ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ *ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ DANIEL *ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΤΣΙΑΡΑ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2024 13:16

Στα ύψη βρίσκεται όχι μόνο ο υδράργυρος αλλά και το πολιτικό θερμόμετρο στη Θεσσαλία, καθώς οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους -καλοκαιριάτικα- διαμαρτυρόμενοι για τις κακές πληρωμές που έγιναν από τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων παραγωγών του Daniel.

Η αρχή γίνεται σήμερα στην Καρδίτσα, όπου το πρωί οι αγρότες θα επιχειρήσουν να κλείσουν τον Ε65 στο ύψος του Δέλτα Καρδίτσας.
Τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν οι Λαρισαίοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι χθες βράδυ σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον Πλατύκαμπο αποφάσισαν να οργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατεβάζοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στον κόμβο του Πλατυκάμπου ενόψει της συνάντησης που έκλεισαν το μεσημέρι (12μ) της Παρασκευής με τον ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθούν και οι Φαρσαλινοί αγρότες, οι οποίοι σήμερα το βράδυ στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ενιπέα θα αποφασίσουν να σύρουν τον χορό των κινητοποιήσεων. Στα Φάρσαλα υπάρχει σκέψη και για τη διοργάνωση, στο τέλος της εβδομάδας, ενός τοπικού συλλαλητηρίου με αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία της πόλης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της ΕΟΑΣΝΛ Σωκράτη Αλειφτήρα «η Θεσσαλία είναι καζάνι που βράζει, μετά την κοροϊδία και τον εμπαιγμό από πλευράς του ΕΛΓΑ. Προφανώς η ευθύνη είναι κυβερνητική, αγγίζει μέχρι και τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δεσμευτεί για καταβολή -αυξημένων μάλιστα- αποζημιώσεων στα τέλη Ιουνίου. Εκτεθειμένη είναι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς λόγω εντοπιότητας την είχαμε πιστέψει όταν για να δικαιολογήσει τη νέα παράταση που δόθηκε για τις πληρωμές, άφησε να εννοηθεί ότι θα πληρωνόμασταν παραπάνω απ΄αυτά που προέβλεπε ο Κανονισμός. Κυρίως όμως στο στόχαστρο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αναρωτιέμαι από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ είχε επικεντρωθεί στην καταγραφή και καταβολή των αποζημιώσεων από τον Daniel. Είχαν στη διάθεσή τους την κρατική επιχορήγηση, όλα τα σύγχρονα συστήματα (Κοπέρνικος) για τους ελέγχους, αλλά και το εποχικό προσωπικό. Τι έφτιαξε και δεν υπήρξαν οι σωστές και έγκαιρες πληρωμές» αναρωτιέται ο Φαρσαλινός αγροτοσυνδικαλιστής.
ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ
Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του Πλατυκάμπου τονίστηκε το παράπονο των αγροτών ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο για το αν θα διορθωθεί η αδικία με τις λειψές και κακές πληρωμές του ΕΛΓΑ. «Το προκλητικό είναι ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, ούτε για το πού οφείλεται το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ούτε αν θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και πότε. Ακόμη και στην περίπτωση που καταβλήθηκαν τα χρήματα, ο παραγωγός δεν γνωρίζει το ποσοστό της ζημιάς για το οποίο αποζημιώθηκε» ανέφεραν οι αγρότες.
Στη σύσκεψη εκτός από τη μορφή και τον χρόνο αντίδρασης, συζητήθηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η απαράδεκτη απόφαση της ΔΕΗ να ζητήσει πίσω τα χρήματα από την επιδότηση της κιλοβατώρας. Κι αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μετά βίας από κάποιους παραγωγούς, τρόμος επικρατεί στις διοικήσεις των ΤΟΕΒ, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να επιστρέψουν πολλές χιλιάδες ευρώ πίσω. Εξέλιξη που ίσως σε κάποιους βάλει οριστικό λουκέτο.
Τέλος συζητήθηκε και το πρόβλημα των χαμηλών τιμών σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, εξέλιξη που επιδεινώνει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των αγροτικών νοικοκυριών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass