Ελασσονίτες μελισσοκόμοι στο Πανεπιστήμιο

* ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2024 15:11

Στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων του επιμορφωτικού προγράμματος για την αγροδιατροφική κληρονομιά και επιχειρηματικότητα (σε πέντε κατευθύνσεις, γάλα, μέλι, κρασί, κρέας, αρωματικά φυτά) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας πρόσφερε μία ακόμα εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία σε εκπαιδευόμενους/-ες του Κέντρου Διά Βίου Μάθησής του, στην κατεύθυνση του μελιού και της μελισσοκομίας. Το μάθημα έλαβε χώρα στο νεοανακαινισμένο και υπερσύγχρονο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Γαιόπολη της Λάρισας, το οποίο πλέον ανοίγει τον ορίζοντα της επιστημονικής έρευνας στην αγροδιατροφική παραγωγή, συμβάλλοντας, παράλληλα, ενεργά στη διά βίου μάθηση.

Το μάθημα μελισσοκομίας απευθύνθηκε τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους ενθουσιώδεις μελισσοκόμους, διατηρώντας υψηλά την προθυμία και το ενεργό ενδιαφέρον συμμετοχής. Κατά την επίσκεψή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, πέραν των βασικών αρχών της μελισσοκομίας, για τη διαχείριση των κυψελών, την παραγωγή, τον έλεγχο των ιδιοτήτων και τη σύσταση του μελιού με παραδοσιακές μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο των μελισσών στο οικοσύστημα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως οι εκπαιδευόμενοι/-ες μελισσοκομίας του Δήμου Ελασσόνας είναι, επίσημα, οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι επισκέπτες του εργαστηρίου, ενδεικτικό στοιχείο της πρωτοπορίας του Δήμου Ελασσόνας για την παροχή σύγχρονης και καινοτόμου επιμόρφωσης. Ως εκπαιδευόμενοι επισκέπτες, εκτός από την ευκαιρία να περιηγηθούν τις εγκαταστάσεις του, είχαν, επιπρόσθετα, την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εργαστηριακή εμπειρία, με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου.
Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η σημασία της εκπαιδευτικής αυτής εμπειρίας, η οποία ενισχύει τους δεσμούς, τη συνεργασία και τη δικτύωση των μελισσοκόμων με έγκριτους επιστημονικούς και δραστήριους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επισημάνθηκε, επιπλέον, από κοινού, η αξία της συνέχισης της επικοινωνίας με το πανεπιστήμιο για την υγιή ανάπτυξη της μελισσοκομίας, την ποιότητα και προβολή των τοπικών προϊόντων και τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Σχετικά με την επίσκεψη των εκπαιδευομένων του ΚΔΒΜ του Δήμου Ελασσόνας στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στη Λάρισα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας δήλωσε τα εξής: «Θέλω να συγχαρώ την ομάδα εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών, που πρώτοι αγκάλιασαν και συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό εγχείρημα, που ο Δήμος Ελασσόνας παρέχει στην κοινότητά του, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιμόρφωσής της, ακόμη και εκτός των τοπικών μας ορίων. Είναι άλλη μία απόδειξη της δέσμευσής μας στη στήριξη της Διά Βίου Μάθησης και της εξωστρέφειας, για τη δυναμική διεύρυνση του ορίζοντα της τοπικής μας ανάπτυξης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass