«Δεν πρόκειται να κουκουλώσω τίποτα»

* ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΑΡΡΩΣΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ * ΚΕΛΛΑΣ: ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ * ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ 18 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, 10 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2024 15:10

Τη διαβεβαίωση ότι οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν πλήρως παρείχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, σημειώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή η εισαγωγή ζώων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. δεν επιτρέπεται λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως «δε θα επιτρέψει να αμαυρωθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της πανώλης και δεν πρόκειται να κουκουλώσει τίποτα», εξ ου και η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Τρικάλων, μετά τις καταγγελίες για παράνομη ταφή ζώων με πανώλη στο Καστράκι Καλαμπάκας.
Να υπενθυμίσουμε πως η καταγγελία αφορούσε «ταφή ζώων που νοσούσαν από πανώλη, που θάφτηκαν στην ουσία ζωντανά, δίχως να τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα στην περιοχή να αναδύεται στη συνέχεια έντονη δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί ξεκίνησε η πειθαρχική και διοικητική διερεύνηση του θέματος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Από την πρώτη μέρα εμφάνισης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα (11 Ιουλίου) έως και χθες (24 Ιουλίου) έχουν επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα συνολικά. Δέκα (10) στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και οκτώ (8) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Με επίκεντρο τις εκμεταλλεύσεις που βρέθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν οριστεί ζώνες προστασίας με ακτίνα 3 χλμ. και ζώνες επιτήρησης με ακτίνα 10 χλμ. Στην Π.Ε. Τρικάλων στη ζώνη προστασίας υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500 και στη ζώνη επιτήρησης 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000. Στην Π.Ε. Λάρισας έχουν οριστεί τρεις ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα. Στις ζώνες επιτήρησης υπάρχουν 198.500 ζώα και ελεγχθεί 92.300. Συνολικά στις δύο Π.Ε. και σε όλες τις ζώνες υπάρχουν 300.700 ζώα, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 182.400. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ζώων και των ζωνών αυξάνεται κάθε φορά που επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα. Στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από ζώα που φέρουν συμπτώματα, αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα. Στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 38 συνεργεία, αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ, αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής. Από το σύνολο των 90 τυροκομείων έχει γίνει ενημέρωση στα 70 και αύριο η ενημέρωση θα έχει ολοκληρωθεί και στα 90. Συνολικά απασχολούνται περισσότερα από 140 άτομα (επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια). Η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έως ότου ελεγχθεί το σύνολο των ζώων και επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου.
ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
Ο υφυπουργός κ. Κέλλας σε δηλώσεις του ανέφερε κατ’ αρχάς ότι η νόσος της πανώλης εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν υπήρχε πουθενά καταγραμμένο κρούσμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι την πρώτη καταγραφή στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας.
Αναφορικά με το περιστατικό της θανάτωσης ζωντανών ζώων στην περιοχή των Τρικάλων, ο Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε τα εξής: «Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό το να θάβουν ζωντανά τα ζώα. Η διερεύνηση του περιστατικού είναι αρμοδιότητα καθαρά της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη. Ο περιφερειάρχης συγκάλεσε χθες έκτακτο συμβούλιο. Αντικατέστησε τον υπεύθυνο κτηνίατρο στην περιοχή των Τρικάλων, όπου φέρεται ότι συνέβη το περιστατικό και παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα για τυχόν απόδοση ποινικών ευθυνών». Ενώ αναφορικά με τον τρόπο της υγειονομικής ταφής επισήμανε ότι «θανατώνεται όλο το κοπάδι όπου βρίσκεται έστω ένα θετικό δείγμα πανώλης και ακολουθεί η υγειονομική ταφή, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, την τήρηση των οποίων επιβλέπει η Περιφέρεια».
Ο Χρήστος Κέλλας, επίσης, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή η εισαγωγή ζώων από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. δεν επιτρέπεται λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές. Η εισαγωγή από ευρωπαϊκές χώρες γίνεται με υγειονομικό πιστοποιητικό από την εκάστοτε χώρα προέλευσης των ζώων. Ακολουθείται ο επιδημιολογικός έλεγχος για να ανακαλύψουμε πώς εισήλθαν τα κρούσματα στη χώρα».
Τέλος, όσον αφορά τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για το ζωικό κεφάλαιο που θανατώνεται, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «προβλέπονται αποζημιώσεις, πιθανόν να μην είναι αρκετές για τους κτηνοτρόφους, από την πρώτη στιγμή, όμως, έχουμε τονίσει ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους, δίπλα στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και θα αποζημιωθούν πλήρως».ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα προχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, αναφορικά με την καταγγελία για ζωντανά ζώα κατά τη διάρκεια της ταφής τους.
Ο κ. Κουρέτας σε σχετικές δηλώσεις ανέφερε τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της ταφής υπήρχαν ζωντανά ζώα. Είδα φωτογραφίες και χρειάζεται διερεύνηση. Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα το πρωί, προκειμένου να γίνει έρευνα, καθώς πρόκειται για πολύ σοβαρό αδίκημα. Δεν πρόκειται να κουκουλώσω τίποτα. Αυτό έγινε στην περιοχή της Καλαμπάκας, το Καστράκι. Οτιδήποτε αμαυρώνει αυτήν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε, θα αντιμετωπίζεται ανάλογα. Στις άλλες περιπτώσεις έγιναν όλα όπως έπρεπε. Ολοκληρώσαμε τους δύο κύκλους των 3 χλμ. στις δύο εστίες και έχουν ελεγχθεί πάνω από 130 χιλιάδες ζώα. Τα ζώα που θα ταφούν θα φτάσουν περίπου 9.000 συνολικά. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε κλείσει τον κύκλο της ιχνηλάτησης, δε μεταδόθηκε σε μεγάλη κλίμακα, αυτό είναι καλό. Γίνονται όλα σωστά, είναι άψογη η συνεργασία με το Υπουργείο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass