Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ «ΑΚΤΙΝΑ 50 ΧΛΜ» ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τρώμε και πίνουμε... λαρισαϊκά

*Στα σκαριά η ίδρυση εταιρίας AgroMarketing σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2018 22:14

Μια ολοκληρωμένη καμπάνια προώθησης των τοπικών γαστρονομικών προϊόντων προωθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας μέσα από μια σειρά δράσεων για την ενημέρωση τόσο των καταναλωτών της περιοχής, όσο και προμηθευτών σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρώτη από αυτή τη σειρά ενεργειών είναι η δράση «Ακτίνα 50χλμ», ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η ίδρυση εταιρείας AgroMarketing, με στόχο την προώθηση των προϊόντων σε ξένες αγορές.

Η δράση «Ακτίνα 50χλμ» συνίσταται στην ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού υπέρ των τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και καταστημάτων. Στόχος της είναι η καλλιέργεια μιας νέας καταναλωτικής κουλτούρας, η οποία στο επίκεντρό της θα τοποθετεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Συμβολικά η έναρξη της δράσης έγινε με την εκδήλωση για την έλευση του νέου έτους και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου, κατά την οποία όλα τα εδέσματα που προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους προέρχονταν αποκλειστικά από επιχειρήσεις της περιοχής.

Το Επιμελητήριο, όπως εξηγεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συλλόγους των καταστημάτων της περιοχής, ξεκινώντας από τους χώρους εστίασης, προκειμένου να εντάξουν στους καταλόγους τους τοπικά προϊόντα. «Πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι τρώει φέτα από την Ελασσόνα ή τον Τύρναβο, ότι η τάδε συνταγή φτιάχτηκε με μήλα Αγιάς ή ότι το κρασί που πίνει είναι από τις πλαγιές του Ολύμπου».

Στόχος είναι ό,τι παράγεται σε ακτίνα 50χλμ να καταναλώνεται, πρώτα απ’ όλα, εντός νομού. «Είναι ένα απαραίτητο πρόγραμμα για να αλλάξουμε την καταναλωτική συνείδηση και συμπεριφορά των πολιτών. Να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και να τα αναζητούν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στους χώρους εστίασης. Η κρίση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στηρίξουμε την τοπική αγορά, το οποίο θα επιτύχουμε μέσα από την αλλαγή της καταναλωτικής κουλτούρας. Θα επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια μέσω σεμιναρίων και ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε σχολεία, συλλόγους καταναλωτών και άλλους φορείς ώστε για να διαμορφώσουμε ένα νέο διατροφικό πρότυπο. Ταυτόχρονα,» συμπληρώνει ο κ. Γιαννακόπουλος «θα υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση και εκπαίδευση στους παραγωγούς προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να αποκτήσουν άμεση σύνδεση με την αγορά». Σαφώς, σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι η συγκεκριμένη δράση να επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας, όπου κρύβονται σπουδαίοι διατροφικοί θησαυροί.

ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Στα πλάνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρός του, είναι η ίδρυση ενός φορέα που θα αναλάβει την προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό. «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, όπως επίσης και με άλλους φορείς, για την ίδρυση εταιρίας AgroMarketing, τη διαχείριση της οποίας θα έχει το Επιμελητήριο. Θα βασιστούμε σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ήδη έχει αναπτύξει το Ισραήλ και γι’ αυτόν τον λόγο αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχει ο υφυπουργός κ. Κόκκαλης, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, παραγωγοί από την περιοχή και επιχειρηματίες θα επισκεφθούμε στις 8 Μαΐου τη χώρα προκειμένου να έχουμε συναντήσεις με φορείς εκεί. Το αγροδιατροφικό μάρκετινγκ είναι κάτι που λείπει από τη χώρα μας κι εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτό, να συνδέσουμε την προσφορά με τη ζήτηση και να επενδύσουμε στην ανεύρεση δικτύων προώθησης των προϊόντων στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Είναι ένα φιλόδοξο πλάνο, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, και ανταποκρίνεται στη λογική μας ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από συντεταγμένες λύσεις και στρατηγική» καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώ επισημαίνει ότι στο Επιμελητήριο θα ιδρυθεί και Τμήμα Αγροδιατροφής, που θα συντονίζει όλες αυτές τις δράσεις.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass