Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 22:30
Πιστώθηκαν πάνω από 890 εκατ. ευρώ Πιστώθηκαν πάνω από 890 εκατ. ευρώ

Πιστώθηκαν πάνω από 890 εκατ. ευρώ

Πάνω από 890 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών την Παρασκευή (αν και κάποιοι θα πληρωθούν σήμερα Δευτέρα), καθώς καταβλήθηκε το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης (325 εκατ. ευρώ), η πράσινη ενίσχυση (526 εκατ. ευρώ) όπως και τα δικαιώματα του εθνικού αποθέματος (30 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση για τους αγρότες νεαρής ηλικίας (16 εκατ. ευρώ).

Περίπου στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η εξισωτική αποζημίωση. Υπενθυμίζεται ότι «τρέχουν» και οι συμψηφισμοί για όσους αγρότες έχουν χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ), οφειλές προς τους δήμους και τους ΤΟΕΒ (πληρωμές βοσκοτόπων, τέλη άρδευσης), αλλά και με τις εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ.

Διευκρινίσεις σχετικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισημαίνει από το αρχικό ποσό των 946,91 εκατ. ευρώ τελικά πληρώθηκαν 931,06 εκατ. ευρώ λόγω της παρακράτησης (ποσοστού 1,388149%) λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, επισημαίνεται από τον Οργανισμό πληρωμών ότι μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν προβλήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Έτσι συνολικά 5.647 δικαιούχοι αγρότες δεν είδαν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμός.

 

Παράπονα για το εθνικό απόθεμα

Το εθνικό απόθεμα φέτος πάνω από 30.000 αγρότες θα το λάβουν για πρώτη φορά, αφού τον Οκτώβριο δεν είχε γίνει πληρωμή για αυτούς. Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, από το εθνικό απόθεμα έτους 2017, σε 30.935 γεωργούς, συνολικής αξίας 28,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί αγρότες όμως καταγγέλλουν ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα. Οι δικαιούχοι δύνανται να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη», όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2017.

 

Μέχρι αύριο η Εκθεση Μελισσοκόμων

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι 10 μελισσοκόμοι που έχουν στήσει τα εκθεσιακά τους περίπτερα, στην πλατεία Νομαρχίας στο φετινό φεστιβάλ μελιού που διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, καθώς οι πρώτες επισκέψεις των Λαρισαίων είναι ενθαρρυντικές. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων θα διαρκέσει μέχρι αύριο Τρίτη με συνεχόμενο ωράριο λειτουργίας.

 

Κόκκαλης για νιτρορύπανση - γεωργικούς συμβούλους

«Τη Δευτέρα, αναμένεται για τη γεωργία και το μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης του νερού και από τον Ιανουάριο το μέτρο για τους γεωργικούς συμβούλους». Αυτό τόνισε ο Β. Κόκκαλης μιλώντας προχθές στο 6ο ετήσιο συνέδριο Αγροτεχνολογίας, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις και Προσαρμογή», στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.

 

Καλούνται να πληρώσουν για βοσκοτόπους

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας υπενθυμίζει στα μέλη της ότι θα πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου όσοι διαθέτουν βοσκότοπους να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο και όσοι δεν διαθέτουν (κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι) να καταθέσουν τη σχετική αίτηση στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

 

Προκήρυξη για Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών

OMADES PARAGOGON

Την προκήρυξη του Μέτρου 9 για τη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στον Βόλο. Επισημαίνεται ότι το Μέτρο 9 του ΠΑΑ είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν.4384/2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Στοχεύει στην οργάνωση των παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους.

 

Εφιάλτης τα αδέσποτα... μοσχάρια

MOSXARIA

Τον εφιάλτη με τα… αδέσποτα μοσχάρια στους δρόμους του χωριού τους ζουν οι κάτοικοι των Σπαθάδων ν. Τρικάλων. Τα ζωντανά έχουν ρημάξει κήπους και ιδιοκτησίες, αφού κυκλοφορούν ανενόχλητα στους κεντρικούς δρόμους, μα και στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό κάνοντας επικίνδυνη την κάθε κίνηση, ενώ καταγράφησαν και συγκρούσεις Ι.Χ. με αγελάδες και μοσχάρια. Οι κάτοικοι σκέπτονται να κάνουν καταγγελία στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες σε συνεργασία με τον Δήμο και να «μαζευτούν» τα μοσχάρια που έχουν κάνει τη ζωή τους… κόλαση. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ελαιοπαραγωγοί στο Δαμάσι Τυρνάβου από αγελάδες που προέρχονται από την Τσαριτσάνη και τρώνε τα κλαδιά των δέντρων. Δυστυχώς γι' αυτούς καμία υπηρεσία δεν δηλώνει αρμόδια για να δώσει λύση. Άρα η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι η μόνη λύση….

 

Συμβόλαια για αχλάδια στην Ελασσόνα

AGROTIKO HMEROLOGIO

Μία πολύ ελπιδοφόρα συνεργασία είναι στα σκαριά στην επαρχία Ελασσόνας, καθώς γνωστή τοπική βιομηχανία στον κλάδο των τροφίμων επιθυμεί να δημιουργήσει με παραγωγούς κυρίως αχλαδιού το δικό της δίκτυο παραγωγής, βασισμένο στη συμβολαιακή γεωργία. Σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε στην Ελασσόνα, ο τοπικός Συνεταιρισμός «Ένωση Ελασσόνας», εκπρόσωποι της βιομηχανίας ενημέρωσαν τους παριστάμενους παραγωγούς για τις ιδανικές προοπτικές φύτευσης που παρουσιάζει η μορφολογία του εδάφους, κυρίως στα χωριά του πρώην δήμου Σαρανταπόρου, αλλά κι όλα όσα προβλέπονται από την υπογραφή συμβολαίων μεταξύ των δύο μερών. Ιδιαίτερα στο βιομηχανικό αχλάδι η παρολύμπια περιοχή θεωρείται ιδανική για ικανοποιητικές παραγωγές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ζήση Τσιόγκα «οι παραγωγοί μας έδειξαν ενδιαφέρον και λογικά η υπογραφή συμβολαίων θεωρείται δεδομένη. Η φύτευση των δέντρων θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 και λογικά τη μεθεπόμενη χρονιά λόγω της συγκεκριμένης ποικιλίας θα βγούνε οι πρώτοι καρποί».

 

Κρύο, συννεφιές, βροχή και χιόνια

Κρύο, συννεφιές, βροχή και χιόνια το σκηνικό του καιρού για τη χριστουγεννιάτικη εβδομάδα που ξεκίνησε. Σήμερα Δευτέρα αυξημένα σύννεφα με περιορισμένη ορατότητα. Την Τρίτη αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (6 - 8 βαθμούς Κελσίου). Ανάλογες καιρικές συνθήκες την Τετάρτη, οπότε αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε νέα πτώση (4 - 7 βαθμούς Κελσίου). Από την Πέμπτη ηλιοφάνεια, αλλά ο υδράργυρος σε χαμηλά επίπεδα.

Επιμέλεια: Γ. Ρούστας

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass