Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΚΑΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ»:

Σταθερότητα για να αποφευχθεί η εθνική καταστροφή

*«Είναι κοινός τόπος τι πρέπει να γίνει για την επόμενη ημέρα. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο - πρακτικά - θα γίνουν οι αλλαγές και κυρίως ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν να τις υλοποιήσουν» * «Η κομματοκρατία δεν μπορεί πια να υποδεικνύει τις πολιτικές της χώρας»

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 22:55

«Είμαστε κοντά στην εθνική καταστροφή», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα κ. Θανάσης Βακάλης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βιώνει από το 2015 και μετά για δεύτερη φορά μέσα στην κρίση τις επιπτώσεις αυτής της καταστροφής», εξήγησε, χαρακτήρισε, πάντως, την κατάσταση αυτή «αναστρέψιμη, μόνο και εφ’ όσον επικρατήσουν συνθήκες σταθερότητας, πολιτικής και οικονομικής, που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, ξένων και εγχώριων και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επέκταση της μεταποίησης και την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της χώρας.

Όλα αυτά όμως μπορούν να συμβούν με την προϋπόθεση να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας οι οποίες θα υλοποιήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο που θα εγγυάται το μέλλον», σημείωσε σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι ούτε η οικονομική ούτε η πολιτική συγκυρία είναι θετική.

«Νομίζω είναι πλέον κοινός τόπος σε όλους μας, ότι οι σοβαροί αναλυτές γνωρίζουν και προτείνουν τι πρέπει να γίνει για την επόμενη ημέρα. Το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο - πρακτικά - θα γίνουν οι αλλαγές και κυρίως ποιος ή ποιοι θα αναλάβουν να τις υλοποιήσουν», πρόσθεσε με νόημα.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα έκρινε αναγκαίο να εκπονηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η χώρα ζει εδώ και χρόνια υπό το καθεστώς επιτροπείας. Στην πραγματικότητα, καλείται να εφαρμόσει ένα σχέδιο που καταστρώθηκε για εκείνη, χωρίς τη συμμετοχή της. Και το σημαντικότερο είναι ότι ενώ έφτασε στο χείλος του γκρεμού ακόμα και σήμερα, στους καιρούς των μνημονίων, αρνείται πεισματικά να συστρατεύσει τις δυνάμεις της και να εκπονήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές της.

Ένα σχέδιο που να μπορεί να αναδιαρθρώσει το παραγωγικό μοντέλο, να το προσαρμόσει στις συνθήκες και τη δυναμική που διαμορφώνει η οικονομική πραγματικότητα. Να μελετήσει να εφαρμόσει και να προσαρμόσει στα δεδομένα της χώρας μας καλές πρακτικές των χωρών της Ευρώπης ή του κόσμου που έχουν ήδη δώσει ορατά αποτελέσματα ανάπτυξης».

ΜΟΝΙΜΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ο κ. Θανάσης Βακάλης τάχθηκε υπέρ της επαναχάραξης των τομέων πολιτικής και διοικητικής λειτουργίας των υπουργείων και της δημιουργίας μόνιμων φορέων πολιτικής, όπως η εγκατάσταση ενός μόνιμου γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης. (Ο μόνιμος γεν. γραμματέας) «θα αποτελεί το θεσμικό αντίβαρο της συνεχούς εναλλαγής υπουργών και θα εξασφαλίζει τη συνέχεια των πολιτικών του υπουργείου, ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής. Η κομματοκρατία δεν μπορεί πια να υποδεικνύει τις πολιτικές της χώρας», τόνισε.

Όσον αφορά στον τομέα του ανταγωνισμού και των ίσων ευκαιριών στην αγορά, αξιολόγησε ως «θεμελιώδες ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο στις αγορές τροφίμων και αγροτικών εισροών. Είναι γνωστό ότι οι ανύπαρκτοι έλεγχοι και η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, ελληνοποιεί ακόμα και σήμερα προϊόντα αγνώστου ποιότητας και προέλευσης, διαλύοντας την αγροτική παραγωγή».

ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

Ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα επισήμανε ακόμη ότι «το πολιτικό σύστημα πρέπει επίσης να βελτιώσει τους όρους της δικής του λειτουργίας, την αποτελεσματικότητά του και τον βασικό του ρόλο που είναι η δημιουργία συνθηκών διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισονομίας», ενώ εκτενή αναφορά έκανε στη δημαγωγία τονίζοντας

«Κοινός παρονομαστής για την κακοδαιμονία της χώρας, υπήρξε διαχρονικά η δημαγωγία. Ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε στην εποχή της πλαστής ευημερίας και δυστυχώς γιγαντώθηκε στην περίοδο της κρίσης. Οποιαδήποτε απόπειρα εξορθολογισμού, προσέκρουε σ' αυτόν τον τοίχο. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στη λειτουργία του κράτους, αλλά και των ίδιων των πολιτών που είδαν την ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό.

Η δημαγωγία δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος, Δυστυχώς έχει ριζώσει στη σκέψη μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και εξακολουθεί - ακόμα και σήμερα - να αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα. Η αντιμετώπισή της χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και επιμονή, αλλά κυρίως χρειάζεται το προσωπικό μας παράδειγμα, σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής μας δραστηριότητας. Αν δεν αντιτάξουμε τον ορθολογισμό, αν δεν εμπιστευτούμε τις υγιείς δυνάμεις της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνικής μας πραγματικότητας, τότε θα τη βρίσκουμε μπροστά μας, ξανά και ξανά, με ολοένα και πιο καταστροφικά αποτελέσματα», προειδοποίησε.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass