ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2017

Αρχές φθινοπώρου η προκήρυξη των Γεωργικών Συμβούλων

* Ο υπουργός παραδέχτηκε όμως ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στα αρδευτικά έργα *Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2017 23:10

Αρχές φθινοπώρου θα προκηρυχθεί το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων, με το οποίο θα δημιουργηθούν τριακόσιες δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από χίλιοι γεωτεχνικοί.

Αυτό ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παραδέχτηκε όμως ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στα αρδευτικά έργα.

«Υπάρχει η αιρεσιμότητα της επικαιροποίησης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής των ποταμών και της τιμολόγησης νερού. Είναι ζητήματα για τα οποία θα συνεννοηθούμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος για να μπορέσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, για να απαντήσουμε στα όντως πολύ σημαντικά αιτήματα και τις ανάγκες που έχουν σχέση με τα αρδευτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι μέχρι τέλος του 2017 οι προσκλήσεις των νέων μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 θα ξεπεράσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο προγραμματισμός των προκηρύξεων τους προσεχείς μήνες περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά μέτρα, όπως:

-το Μέτρο για τις Ομάδες Παραγωγών που ενισχύει τις λειτουργικές δαπάνες συλλογικών σχημάτων που συστήνονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα,

-το Υπομέτρο για Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,

-το μέτρο των Γεωργικών Συμβούλων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί και

-τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τα προγράμματα LEADER, με την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

Επίσης, έχει ήδη γίνει προδημοσίευση της δράσης της νιτρορύπανσης, ενώ άμεσα θα γίνει η προδημοσίευση των Σχεδίων Βελτίωσης, με την προκήρυξη να προγραμματίζεται μετά την ένταξη των νέων γεωργών ώστε να δοθεί δυνατότητα στο δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία να επενδύσουν στον γεωργικό τομέα».

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας στενάζει. Η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, αποτέλεσμα βεβαίως των δικών σας πολιτικών, αφήνουν ήδη βαθιές πληγές στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας», αντέτεινε η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή και επισήμανε:

«Μοναδικό ίσως σωσίβιο για την ανάταξη της αγροτικής οικονομίας είναι η έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση και απορρόφηση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ζεστό κοινοτικό χρήμα που η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε διασφαλίσει και εσείς, δυστυχώς, αφήνετε να λιμνάζει εδώ και δύο χρόνια αναξιοποίητο, με συνεχείς και απαράδεκτες καθυστερήσεις, τόσο στην προκήρυξη των μέτρων όσο βεβαίως και στη διαχείριση των όσων δεήσατε τελευταία στιγμή να προκηρύξετε.

Στερείτε έτσι από τον πρωτογενή τομέα πολύτιμα και αναγκαία χρήματα, αποστραγγίζετε τη ρευστότητα της αγοράς, ναρκοθετείτε την αγροτική οικονομία και την εθνική οικονομία, βεβαίως, στο σύνολό της. Τεράστιες οι ευθύνες σας, κύριοι υπουργοί», τόνισε η κ. Αραμπατζή.

Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Δεν είχατε ποτέ στρατηγικό σχέδιο γιατί το δικό σας στρατηγικό σχέδιο ήταν ότι θα τα ρυθμίσει όλα η αγορά», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης και εξήγησε: «Δεν θέλετε στρατηγικά σχέδια, θέλετε να τα ρυθμίζει όλα η άγρια αγορά που γεμίζει μπαμπάκια εκεί που θέλει μπαμπάκια, που μετά ξεριζώνει αμπελώνες και ό,τι θέλουμε, γιατί αυτό είναι το εύκολο χρήμα και η πρόσκαιρη λύση».

Β. Κόκκαλης: Υπηρετήσατε πολιτικές σπατάλης

Επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις "υπηρέτησαν πολιτικές εύκολου δανεισμού και σπατάλης και όχι πολιτικές που διευκόλυναν τον αγρότη να παράγει".

Και πρόσθεσε: "Υπηρετήσατε πολιτικές κόντρα στον πρωτογενή τομέα, με ανυπαρξία σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Υπηρετήσατε πολιτικές που δεν προστάτεψαν τον Έλληνα αγρότη - δανειολήπτη. Επί ημερών ΠΑΣΟΚ γιγαντώθηκε ο υπέρογκος δανεισμός των αγροτών με τον παράνομο τοκισμό. Και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια για να διευκολύνετε τους αγρότες;".

Για μία ακόμη φορά ο Λαρισαίος πολιτικός απηύθυνε κάλεσμα για συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την υπόθεση της φέτας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει επιτέλους να γίνει εθνική υπόθεση", καυτηριάζοντας ωστόσο τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ευρωβουλή.

Σε ό,τι αφορά στη χάραξη πολιτικής στον πρωτογενή τομέα, υπενθύμισε πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση που πρέπει να συνδιαμορφώσει η χώρα μας μαζί με τους Έλληνες αγρότες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. "Ποιο μοντέλο αγροτικής πολιτικής θέλουμε και ποιον οδικό χάρτη παραγωγής; Αυτά απουσίαζαν από τις δικές σας πολιτικές και ειδικά από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες. Ξεχάσατε τόσα χρόνια να πείτε στους αγρότες τι σημαίνει Κοινή Αγροτική Πολιτική" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο υφυπουργός χαρακτήρισε ως "εντελώς προσχηματική" την επίκαιρη επερώτηση της Ν.Δ. για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως "είναι θράσος να μας εγκαλείτε γιατί καθυστέρησαν δύο μήνες συγκεκριμένα μέτρα, όταν από το 2007 πέρασαν 4 χρόνια για να προκηρυχτεί το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης".

 

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass