ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2017 22:22

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

«Ευλογία Θεού» χαρακτηρίζουν οι αγρότες του κάμπου τις βροχοπτώσεις που ήρθαν και ακολουθούν, καθώς το νερό εξ ουρανού χρειάζεται για τις καλλιέργειες που σπάρθηκαν (τεύτλα, κρεμμύδια, καλαμπόκια) ή που βρίσκονται σε φάση λίπανσης (όπως τα σιτηρά), ενώ είναι ευεργετικές και για το υδάτινο απόθεμα.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αρχικά τοπικές συννεφιές και ίσως να βρέξει πρόσκαιρα, όμως γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία αμετάβλητη. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει (16-19 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη οι βροχές επιστρέφουν και η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Από Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας ο καιρός θα είναι μερικώς νεφελώδης, με ασθενή βροχόπτωση και θερμοκρασία από 5-15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των αγροτών που στήθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης Agrothessaly ήταν οι εξαγγελίες του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη για την έναρξη του νέου προγράμματος της νιτρορύπανσης. Η προκήρυξη του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου φέρνει χαμόγελα στον κάμπο, ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρο τα δύο πρώτα προγράμματα, αλλά κυρίως τη Δράση 2012-2016, καθώς επιτέλους οριστικοποιήθηκε η έναρξη ενός προγράμματος που αναμφισβήτητα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους συμμετέχοντες, αλλά και για το περιβάλλον. Όπως είναι γνωστό, βασικός στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης Δράσης (5ετές πρόγραμμα 2012-2016 και 2ετές 2012-13), αρκετοί Θεσσαλοί παραγωγοί ανέμεναν με ενδιαφέρον το πρόγραμμα. Συγκριτικά η απερχόμενη Δράση σε σχέση με τη νέα (2014-2020) διαφέρει στις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος, οι οποίες αυξάνονται, τα ποσά που είναι αυξημένα (π.χ. στο βαμβάκι από 33 ευρώ σε 53-60 ευρώ), ενώ διευρύνθηκαν οι ειδικές δεσμεύσεις με περισσότερες καλλιέργειες (αν και στη Θεσσαλία ο αποκλεισμός των δέντρων –κατηγορία 3- προκάλεσε μια γκρίνια). Οι παραγωγοί ελπίζουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της νέας Δράσης να είναι ευέλικτες, διότι στο προηγούμενο πρόγραμμα ξεκίνησαν περίπου 14.500 παραγωγοί με 800.000 στρέμματα και το ολοκλήρωσαν οι 3.500.

ΦΡΑΓΜΑ ΓΥΡΤΩΝΗΣ

Έστω και την ύστατη στιγμή το ΥΠΑΑΤ έπραξε το αυτονόητο και όρισε προσωρινό φορέα διαχείρισης του φράγματος της Γυρτώνης τον ΤΟΕΒ Πηνειού. Και αυτό γιατί η αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει το έργο, να εκταμιευθεί το ποσό των 8.300.000 ευρώ και να ξεκινήσει η τελευταία εργολαβία του, έπρεπε να ορισθεί κάποιος φορέας και όχι γενικότερα το ΥΠΑΑΤ όπου μέχρι πρότινος ανήκε. Χρειάστηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΤΟΕΒ, της Περιφέρειας και του κ. Παπαγιαννίδη από το υπουργείο για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες. Σε περίπτωση που χανόταν η σχετική προθεσμία, το έργο θα απεντασσόταν και η χώρα μας θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 29 εκατ. ευρώ (όσα δαπανήθηκαν συνολικά για το φράγμα).

ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Έκκληση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας προς τους δενδροκαλλιεργητές να μην ψεκάζουν με δηλητήρια κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Με σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Κ. Καλαπούτης τονίζονται τα εξής: Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες εκτός από τα πολύτιμα προϊόντα που δίνει στους ανθρώπους, επιτελούν και μια πολύ σπουδαία και χρήσιμη λειτουργία που είναι η επικονίαση των φυτών και των δένδρων. Είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο από τους επιστήμονες ότι σε περιβόλια που κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας υπήρχαν μελίσσια στη γύρω περιοχή οι αποδόσεις τους σε καρπούς αυξήθηκαν κατακόρυφα και ειδικά σε αμυγδαλιές, αχλαδιές, βερικοκιές και ροδακινιές. Επομένως οι μέλισσες είναι σύμμαχος και βοηθός των αγροτών για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα επέρχονται από την επικονίαση των μελισσών και σε ετήσιες καλλιέργειες. Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση στους δενδροκόμους να μην ραντίζουν με δηλητήρια κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας γιατί σκοτώνουν έναν πολύτιμο σύμμαχό τους που είναι η μέλισσα. Άλλωστε τα δηλητήρια κατά την ανθοφορία (όπως και όλοι οι γεωπόνοι γνωρίζουν και ενημερώνουν) δεν χρειάζονται. Όταν χρειαστεί να ραντιστούν τα δένδρα η καλύτερη ώρα είναι αργά το απόγευμα που δεν πετούν οι μέλισσες. Φίλοι δενδροκόμοι σας βοηθούμε, σεβαστείτε μας κι εσείς» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Α΄ καλεί τα μέλη του Συνεταιρισμού σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στα γραφεία του Συνεταιρισμού στις 7:00 μ.μ. για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης: Έγκριση τροποποίησης του καταστατικού και εναρμόνισή του με το Ν.4384/2016 και διαγραφή ανενεργών μελών. Στη συνέλευση θα παραστεί η δικηγόρος και οι λογιστές του συνεταιρισμού για πλήρη ενημέρωση των Συνεταίρων σχετικά με τα άρθρα του νέου νόμου και τις ποινές που αποφέρουν οι παραβάσεις αυτού. Η παρουσία των μελών του Συνεταιρισμού κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά γενική συνέλευση εφόσον η προηγούμενη δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία.

-Δεύτερη γενική συνέλευση την Κυριακή 12 Μαρτίου και για τον Α.Σ. Μακρυχωρίου και σχετική συνέλευση συγκαλεί για την Κυριακή 19 Μαρτίου (26-3-17 η επαναληπτική) και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομαδικών Καλλιεργειών Τσαριτσάνης-Στεφανόβουνου-Αετοράχης στο σχολείο της Τσαριτσάνης.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μερικούς μήνες μετά από την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την έναρξη των προγραμμάτων κατάρτισης Νέων Αγροτών, ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων υπέγραψε απόφαση που αφορά στη χορήγηση του απαιτούμενου κονδυλίου για την κατάρτιση των Νέων Αγροτών. Σε πρώτη φάση την εκπαίδευση θα λάβουν οι Νέοι Αγρότες του 2014, οι οποίοι θα καταθέσουν φάκελο για πληρωμή τον Αύγουστο του 2017. Μετά την απόφασή τους δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσουν τα μαθήματα που θα διοργανώσει ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα, προκειμένου να συμπληρώσουν τις 150 ώρες που απαιτούνται για την πληρωμή των δόσεων του πριμ.

ΤΕΥΤΛΑ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει καταβληθεί στους τευτλοκαλλιεργητές το υπόλοιπο 20%-25% που απομένει για την εξόφληση της καμπάνιας του 2016. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Ρώσσιος, μιλώντας σε τευτλοπαραγωγούς του Έβρου, ενώ τους ενημέρωσε ότι για φέτος η Βιομηχανία έχει εξασφαλίσει τα εφόδια των αγροτών που θα συνεργαστούν μαζί της «ώστε να έχουν μία πολύ καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή, να κερδίσουν εκείνοι, να έχει όφελος και η Βιομηχανία».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass