ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Με καλούς οιωνούς άνοιξε τις πύλες της η Agrothessaly στη Λάρισα

* Η έκθεση συνδιοργανώνεται από Δήμο Λαρισαίων και ΔΕΘ HELEXPO, συμμετέχουν 167 εκθέτες και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2017 23:00

«Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του θεσμικού περιβάλλοντος που διέπει την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί δράσεις που αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με στόχο μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Και φυσικά στηρίζουμε εκθέσεις, όπως η Agrothessaly, που καλύπτουν επικουρικά την ανάγκη της άρτιας και αξιόπιστης ενημέρωσης των παραγωγών μας για τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τα σύγχρονα μηχανήματα, τους εξοπλισμούς και την εφαρμοσμένη έρευνα».

Με αυτά τα λόγια ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης εγκαινίασε χθες βράδυ την Agrothessaly, την 11η Πανελλήνια Έκθεση για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΘ HELEXPO.

Η Agrothessaly θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Μαρτίου και θα φιλοξενήσει σε 20.000 τ.μ. 167 εκθέτες που εκπροσωπούν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες. Το «παρών» στη φετινή διοργάνωση θα δώσουν κορυφαίες εταιρίες του αγροτικού κλάδου, ενώ θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τάσεις της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, η Agrothessaly θα υποδεχθεί ομαδικές επισκέψεις από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία και συγκεκριμένα τη Σμύρνη.

Το πρόγραμμα του τριημέρου, περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πολλών φορέων του κλάδου, αλλά και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που απευθύνεται στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, γεωτεχνικούς, φοροτεχνικούς κ.α.

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λαρίσης π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ενώ αμέσως μετά οι επίσημοι διέσχισαν την έκθεση και επισκέφθηκαν τα περίπτερα, όπου συνομίλησαν με τους εκθέτες.

Ο ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο ΠΑΑ και στις προκηρύξεις διάφορων Μέτρων που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. «Το πλαίσιο της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) δημιουργεί τις ανάλογες προϋποθέσεις, αφού με βάση τον εθνικό φάκελο της ΚΑΠ και του νέου ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης), θα διατεθούν περίπου 19,6 δισ. ευρώ (14,9 δισ. άμεσες ενισχύσεις) στην ελληνική αγροτική οικονομία την περίοδο 2014-2020. Το νέο ΠΑΑ στοχεύει στον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό της γεωργίας και κτηνοτροφίας, στην ανάπτυξη της υπαίθρου και προβλέπει μέτρα, προγράμματα και επενδύσεις κοινοτικών ενισχύσεων 4,7 δισ. ευρώ που με την εθνική συμμετοχή, μπορεί να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Σύντομα θα προκηρυχθούν το Πρόγραμμα της Νιτρορύπανσης και το Πρόγραμμα της Μεταποίησης. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσκληση για τα Βιολογικά, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του Μέτρου των Νέων Γεωργών. Εντός του 2017, προβλέπεται να προκηρυχθεί και το Μέτρο για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών, ενώ ήδη έχουμε στα χέρια μας την απόφαση η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία και λειτουργία των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών».

Ακόμη ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας μίλησε και για τη Θεσσαλία, «η οποία διαθέτει έναν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο ο οποίος αποτυπώνεται στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της. Από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτεραιότητά μου είναι η διαφύλαξη, η ανάδειξη και η εμπορική αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα αρωματικά φυτά, τα όσπρια και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, χωρίς να παραμερίζεται η ναυαρχίδα του θεσσαλικού κάμπου το βαμβάκι το οποίο πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΘ HELEXPO

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO κ. Αναστάσιου Τζήκα, ο οποίος ανέφερε ότι «η Agrothessaly ήρθε για να μείνει, να αναπτυχθεί και να γίνει η μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση στη χώρα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Λαρισαίων Παν. Νταής μίλησε για την επιφυλακτικότητα που κυριαρχούσε όταν αποφασίσθηκε η αναβάθμιση της Έκθεσης, λόγω των capital controls και για την αναγκαιότητα επιτέλους η χώρα να επενδύσει στο σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησής της.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «στη γλώσσα της οικονομίας, oι αγροτικές εκθέσεις στην Ελλάδα είναι κυρίως b2c (business to consumer): συνήθως εκθέτουν τα προϊόντα τους εταιρίες που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή, τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Μια σύγχρονη αγροτική έκθεση πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην αγορά (market-oriented) και να δίνει βαρύτητα σε συναλλαγές b2b (business to business) με έμφαση στις ξένες αγορές. Δηλαδή, να προσελκύει επιχειρήσεις και εμπόρους από τη διεθνή αγορά προκειμένου να γνωρίσουν και να συναντηθούν με τοπικούς εμπόρους, ιδιώτες ή συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), στην κατεύθυνση αναζήτησης συνεργασίας στο μέλλον για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Μ’ αυτήν την οπτική θα προσέγγιζα την έκθεση Agrothessaly στη Λάρισα, χωρίς φυσικά να παραβλέπω τη σημασία τόσο της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στους τελικούς καταναλωτές όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων εφ’ όσον δίνουν έμφαση στην εκπαίδευση/ενημέρωση των παραγωγών. Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένο και τον αναπροσανατολισμό του ρόλου των αγροτικών εκθέσεων προς τη διεθνή κι όχι αποκλειστικά την εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές κι όχι αποκλειστικά τις εισαγωγές, τις συναλλαγές b2b κι όχι αποκλειστικά τις b2c».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον αγροτικό τομέα, και ειδικότερα σε αυτές που αποσκοπούν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη ξεχωριστή για τον Δήμο Λαρισαίων, την πόλη μας αλλά και τη Θεσσαλία. Αποτελεί το αποτέλεσμα και την κορύφωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε δειλά, το καλοκαίρι του 2015, όταν ξεκινήσαμε τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τη HELEXPO.

Σήμερα αυτή η προσπάθεια παίρνει σάρκα και οστά. Εγκαινιάζουμε την Agrothessaly, που αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη της Γεωργικής Κτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης, που διοργάνωνε ο Δήμος μας, επί μια εικοσαετία.

Η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της ΔΕΘ HELEXPO, κινήθηκε και κινείται σε εξαιρετικό επίπεδο και το αποτέλεσμα νομίζω ότι δικαιώνει την επιλογή και τη συνεργασία».

«Πέρα από τη φετινή διοργάνωση, ο δήμος μας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις εγκαταστάσεις της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης. Θα προχωρήσουμε σε εκτεταμένα έργα βελτίωσης της υποδομής, και πάντα με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της HELEXPO, θέτουμε τον στόχο της πιστοποίησης του χώρου, ως κατάλληλου να φιλοξενήσει μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα. Πρόκειται για έργα και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Με την Αgrothessaly, η πόλη της Λάρισας εισέρχεται δυναμικά στον εκθεσιακό χάρτη της χώρας. Είναι η ώρα η πόλη της Λάρισας να κινηθεί με όρους εξωστρέφειας, ανοίγοντας τους ορίζοντές της. Η Agrothessaly, η συνεργασία μας με τη ΔΕΘ HELEXPO, είναι μια σημαντική πτυχή αυτής της πολυεπίπεδης προσπάθειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της προόδου για την πόλη μας, τις παραγωγικές δυνάμεις της και εν τέλει για όλους τους κατοίκους».

* Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Ν. Παπαδόπουλος, Χρ. Κέλλας, Κ. Μπαργιώτας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, δήμαρχοι του νομού Λάρισας, πρόεδροι Επιμελητηρίων και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο επικεφαλής της Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της Gaia Eπιχειρείν Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσ/νίκη, στελέχη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και πολλοί άλλοι.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass