ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2024 17:11
* ΣΥΝΝΕΦΟ τα σφηνάκια στον Τύρναβο * ΣΥΝΝΕΦΟ τα σφηνάκια στον Τύρναβο

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

* ΚΑΙ πώς κατάλαβε η Λάρισα ότι ξαφνικά χειμώνιασε;
Μα... άναψαν οι θερμάστρες εξωτερικού χώρου των καφέ της πόλης που έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της καφεδούπολής μας! Το άλογο, ως σήμα, είναι μάλλον passé, ξεπερασμένο, πώς το λέτε εσείς εδώ;
* * *

* ΠΟΛΥ «ξύλο» πέφτει παιδιά. Πολύ πιστολίδι. Ο Νετανιάχου πυροβολεί Νασράλα, Σινουάρ και λοιπούς, οι Αμερικανοί τους Χούθι, ο Ερντογάν τους Κούρδους, οι Ευρωπαίοι τη Μελόνι, ο Σαμαράς τον Μητσοτάκη, η Κεφαλογιάννη τον σύζυγό της, ενώ τα εξάσφαιρα του Ντόναλντ και της Κάμαλα πήραν φωτιά. Μπαμ και μπουμ οι πιστολιές...
* * *
* ΣΤΟ μεταξύ, ενώ εμείς ανησυχούμε για το ...επίδομα θέρμανσης ένα σωρό κόσμος ξεπαγιάζει στις βάρκες του Αιγαίου με σκοπό να περάσει στα νησιά.
Στη «Δομή Κουτσοχέρου», μαθαίνουμε, ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Στέλνουν αρκετούς από τα νησιά (από Κω και Λέρο βασικά) διότι εκεί φτάνουν διαρκώς καινούργιοι και πού να τους βάλουν; Ήδη το κέντρο της Ρόδου θυμίζει καταυλισμό. Ο πόλεμος στον Λίβανο σπρώχνει προς τα δω, ο πιεσμένος πολιτικά Σολτς σπρώχνει προς τα δω επίσης, «φράκαραν» οι ενδιάμεσες χώρες και φωνάζουν.
Το μεταναστευτικό, όλες αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών έχουν μέλλον ...χιονοστιβάδας που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί (δεν λέμε ηγέτες – ηγέτες δεν υπάρχουν πια) απλώς παρακολουθούν να πλησιάζει.
* * *
* ΟΠΟΤΕ, αντί να μελαγχολήσουμε, ας ευθυμήσουμε! Πάμε ΣΥΡΙΖΑ! Yesssss! Εκεί, ετοιμάζουν Συνέδριο σε ...μπουζουξίδικο, πράγμα λογικό καθότι εδώ και καιρό έχουν αρχίσει τα ...όργανα και βαρούν του μπουζουκιού τα τέλια. Άσε που άμα βάλουν και κανένα ουισκάκι μπορεί στο τέλος να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν.
Αλλέως πως, θα πάρει ο καθένας το κομμάτι του, από 3-4% έκαστος κι εμείς αναρωτιόμαστε πώς θα είναι η επόμενη Βουλή με τόσα κομματίδια. Κάτι σαν ...κουρελού.
* * *
* ΚΑΙ πού βρίσκεται παρακαλώ το μπουζουξίδικο; Στο ...Γκάζι ! Είναι που είναι δηλαδή ...εύφλεκτη η κατάσταση, το πάνε κανονικά για ...μπουρλότο !
* * *
* ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ διαρροές στον τύπο αναφέρουν πως η Άννα Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει νούμερο 2 στο κόμμα με ευθύνη το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και ο Γερουλάνος επικεφαλής των βουλευτών στη Βουλή. Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει να συγκροτήσει «σκιώδη Κυβέρνηση», και καλά θα κάνει, αφού για κανονική δεν το κόβω με τίποτε.
* * *
* ΨΙΛΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στο νέο μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει η δική μας, η Λίτσα Λιακούλη, αφού, ως γνωστόν, τα είχε σπάσει με τον «κραταιό Νικόλα», καίτοι τον είχε στηρίξει για χρόνια όσο λίγοι . Αλλά η Λίτσα, που πάντα διέθετε ισχυρό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης είχε τη σωφροσύνη να τηρήσει– επισήμως τουλάχιστον- στάση διακριτική και ουδετέρα στις εσωκομματικές εκλογές, πράγμα που εκτιμήθηκε απ’ το Ανδρουλακέικο.
* * *
* ΔΙΠΛΗ «τραγωδία» για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Τη μία Κυριακή έχασε τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, την επομένη έχασε και την ...ελευθερία του, αφού πήγε και παντρεύτηκε !
(Άντε, βίον ανθόσπαρτον ...).
* * *
* ΜΩΡΕ Βελόπουλο και πάλι Βελόπουλο, αυτόν που έταξε επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια κηραλοιφή δώρο σε κάθε Έλληνα, ειδική για αιμορροΐδες. Ε, με τόσα χρόνια Μητσοτάκη, θέλει όσο να πεις μια φροντίδα το συγκεκριμένο μέρος του σώματος.
* * *
* ΕΓΙΝΑΝ έλεγχοι και βρέθηκε πως το 27% των Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων της χώρας είχε «πειραγμένη» αντλία. Τελικά, έμεινε και κανένας που δεν μας πιάνει τα ...οπίσθια σ’ αυτή τη χώρα; Αλλά φαίνεται απ’ το πολύ το πιάσε – πιάσε στο τέλος μας αρέσει κιόλας.
* * *
* ΤΡΕΛΟ, αλλά ισχύει. Ο αριθμός των αιώνιων φοιτητών στη χώρα έφτασε τους ...333.000 περίπου. Βρε παιδί μου, είμαστε το πιο μορφωμένο έθνος του πλανήτη, τι να λέμε! Όλοι του πανεπιστημίου!
* * *
* ΑΥΤΗ την εβδομάδα πάντως «ακούγεται» ότι ο οπλαρχηγός Σαμαράς κάνει ρεπό. Από Δευτέρα πάλι ξεκινά ζωσμένος να πάρει τη Βόρεια Ήπειρο κι ακολουθούν η Πόλη, το Εσκί Σεχίρ και να ετοιμάζεται παρακαλώ η περιοχή του Σαγγάριου.
(Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους! Τ’ ακούς Κούλη;).
* * *
* ΜΕ ΤΟΝ Τούρκο υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μπορεί και να τα βρει η κυβέρνηση. Με κάτι ...φιντάνια δικά της δεν βρίσκει άκρη. Εδώ έκανε ερώτηση μέχρι κι ο ...Νικήτας Κακλαμάνης, κι έτσι μάθαμε πως είναι ακόμη ...εν ζωή (καλά να ‘ναι ο άνθρωπος).
* * *
* «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναγίνει σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα» διακήρυξε ο (κατά πάντα συμπαθής και σοβαρός) Σωκράτης Φάμελλος.
Μωρέ και μεις την ΑΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ βασικά τη θέλαμε Σωκράτη, αλλά κοίτα που βάσκανος μοίρα μάς έφερε να παίζουμε με τη ...Νίκη Βόλου !
* * *
* ΔΕΝ καταλαβαίνω γιατί τσιρίζουν όλοι, γιατί κάνουν τον κακό χαμό επειδή τρένο του προαστιακού μπήκε στις γραμμές του Μετρό στην Αθήνα. Μέχρι που ζητούν να παραιτηθεί ο υπουργός!
Δηλαδή, έλεος! Να τροχοδρομούσε ο προαστιακός σε διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» κύριοι, να τις καταλάβω όλες αυτές τις φωνές περί παραιτήσεως.
* * *
* ΣΤΟ «Σχόλιο της Δευτέρας» της προηγούμενης εβδομάδας σχολιάζαμε με χιούμορ το γεγονός ότι ο γνωστός και «πολύς» Γιώργος Λιάγκας κατέβηκε κάποτε στη Λάρισα για βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά έχασε από «κάποιον» Έξαρχο.
Και μάς πήραν φίλοι του κ. Έξαρχου να διαμαρτυρηθούν:
- «Ε, όχι και ...«κάποιος» Έξαρχος ο Βασίλης!».
Διότι, προφανώς, δεν κατάλαβαν τη χροιά του «κάποιος» που μπήκε για να τονίσει αντιθετικά πόσο υποτιμητικά έβλεπε ο διάσημος τηλε-αστέρας Γιώργος Λιάγκας τους συνυποψήφιους του. Για την ακρίβεια ... «δεν τους έβλεπε καν».
Τώρα, να κάτσω εγώ και να πω ότι ο Βασίλης είναι από τα πιο σοβαρά, σεμνά και αγαπητά πολιτικά πρόσωπα του νομού μας, το θεωρώ μάλλον περιττό. Το ξέρουν και οι πέτρες!

 

Δήμος Λαρισαίων: μια διδακτική ιστορία

Ο συμπολίτης είχε χρόνια να βρεθεί στο Δημαρχείο Λάρισας. Πήγε προκειμένου να τακτοποιήσει οφειλή από τέλη Κοιμητηρίου. Στον πρώτο όροφο, όπου το Λογιστήριο, βρήκε μια κατάσταση όπως τη θυμόταν παιδί, δηλαδή δεκαετίες πριν. Αρκετούς υπαλλήλους αρκετά γραφεία, σκηνικό παλιατσαρίας, λες και ξαναγύρισε στη δεκαετία του ’70.
Πήγε να πληρώσει στο Ταμείο, αλλά τον έστειλαν πρώτα στο διπλανό γκισέ να του δώσουν χαρτί με την οφειλή και μετά, όταν ξαναπήγε Ταμείο, του έκοψαν ένα ...τριπλότυπο λες και βρισκόμαστε ακόμη στα χρόνια του ...Χαριλάου Τρικούπη!
Ναι, στις εποχές του e-banking και των POS εκεί κόβουν ακόμη τριπλότυπα!
Προφανές είναι ότι τη δουλειά αυτή αρκούσε να την κάνουν ένας - δύο υπάλληλοι, όπως συνέβη και με κοτζάμ Τράπεζες και οι υπόλοιποι να αξιοποιηθούν σε ένα σωρό ανάγκες που έχει ο Δήμος και η πόλη. Αυτό, δεν έγινε ποτέ. Δήμαρχοι και δήμαρχοι περάσανε, τίποτε όμως δεν άλλαξε. Ίδια κατάσταση και στο ισόγειο, όπου το Ληξιαρχείο. Πολλοί υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν δουλειές που πλέον γίνονται οι περισσότερες μέσα από το Gov.gr.
Γιατί άραγε αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει; Γιατί η χώρα να μένει τόσο πίσω όταν άλλοι τρέχουν; Πρώτον, διότι οι δήμαρχοι δεν έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με όλο τον μηχανισμό των Δήμων, ούτε με τους συνδικαλιστές που μπαίνουν μπροστά και απειλούν με απεργίες και, εμμέσως, με τιμωρητική ψήφο. Δεύτερον διότι και να θέλουν, δεν υπάρχει Νομοθετικό Πλαίσιο που να επιτρέπει έτσι εύκολα τις μετακινήσεις υπαλλήλων εντός Δήμου, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Κι έτσι, οι Δήμοι θυμίζουν ...παχιές και δυσκίνητες ...αγελάδες που μασουλάνε αμέριμνες χορτάρι στη λιακάδα. Οργανισμοί, άνευροι, δυσλειτουργικοί και με τα συνδικάτα τους να βρίσκουν πάντα την εύκολη λύση: να γίνουν προσλήψεις. Τις οποίες, όταν γίνονται, δεν ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν! Ένα σωρό συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται, που θέλουν να δουλέψουν και που δεν βρίσκουν κάποιον να τους πει τι θα κάνουν!
Τι κάνει η Κυβέρνηση; Ό,τι και οι προηγούμενες. Τίποτα. Αντί να νομοθετήσει την κινητικότητα και την ευελιξία, επιλέγει την ακινησία. Αυτή τη δειλία άλλωστε θα πληρώσει και ο Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές.
Δυστυχώς, όταν οι κοινωνίες έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν δεν τις σταματάει κανείς. Η Ελλάδα παραμένει στην κοσμάρα της.
ΥΓ. Ο συμπολίτης χρωστούσε τέλη πέντε ετών. Βασικά το είχε ξεχάσει. Κι όμως, κανείς από τον Δήμο τόσα χρόνια δεν τον ενόχλησε και πιθανότατα κανείς δεν θα τον ενοχλούσε ποτέ. Είναι και ...διακριτικοί βλέπεις. Μόλις το θυμήθηκε πήγε αμέσως και ξόφλησε όλο το ποσόν. Λίγες μέρες πριν, είχε διαβάσει στον τύπο ότι ο Δήμος Λαρισαίων έχει μεγάλα χρέη, συσσωρευμένα από ετών. Αλήθεια, πού έχουν φτάσει τα ανείσπρακτα καλά μας παιδιά;
Και μήπως, φίλτατε κ. δήμαρχε, ήρθε η ώρα να ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο περί αξιοποίησης του προσωπικού που οι προκάτοχοί σας έσπρωχναν κάτω από το χαλί;

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass