ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2024 17:03
* ΟΠΟΥ ο Ν. Ανδρουλάκης ρωτάει τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη αν βλέπουν εκεί κάτω πουθενά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζ. * ΟΠΟΥ ο Ν. Ανδρουλάκης ρωτάει τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη αν βλέπουν εκεί κάτω πουθενά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζ.

Υπενθύμιση
* ΟΤΑΝ βρέχει και κάνει κρύο Οκτώβρη μήνα, υπενθυμίζει η Λαρισαία, δε χαλάει ο καιρός, φτιάχνει.

- Έλα καλέ μου χειμώνα μπες, μη φοβάσαι... Θα σε κεράσουμε και μελομακάρονο. (Άλλωστε, έχουμε μόλις 66 ημέρες για τα Χριστούγεννα).
Ζ.

Η Εβδομάδα
* ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για σκληρό αγώνα ο νεαρός Λαρισαίος.
- Μαζεύω υπογραφές να καταργηθεί η Δευτέρα.
* * *
* ΠΟΙΗΜΑ επικολυρικόν υπό του Δ. Ντ. για την Εβδομάδα του Τεμπέλη, ήτοι του μέσου Λαρισαίου.
Τη Δευτέρα χασομέρα, μην κουράζεσαι την Τρίτη,
δέσε κόκαλο Τετάρτη και την Πέμπτη μείνε σπίτι,
την Παρασκευή μη χάσεις την ταμπέλα του τεμπέλη,
με τον νου, πήγαινε μόνο, με αξίνα, στο αμπέλι.

Τον λαιμό ν’ ανασηκώνεις, όταν έρχονται Σαββάτα
και ακίνητος να μένεις, να σου δένουν τη γραβάτα,
Κυριακή στην εκκλησία, πάει ο κόσμος, ανταμώνει
κι απ’ την τεμπελιά, σε σένα, Κυριακές βγαίνουν οι πόνοι.
Ζ.

Στο γυαλί
* - ΠΩΣ ξεχωρίζεις τον δημοσιογράφο από τον υπουργό στα τηλεπαράθυρα;
Πολύ σαρκαστικός ο Λαρισαίος Γ.Ο.
- Ο δημοσιογράφος είναι ο πιο φιλοκυβερνητικός από τους δύο.
* * *
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, και εξαιρέσεις. Η Όλγα Τρέμη ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη: «Δε σας σοκάρει να δίνουμε επιδότηση 9.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla και για επίδομα γέννησης παιδιού 2.400 ευρώ;».
Τι απάντησε ο υπουργός; Τι να απαντήσει, ότι τα μωρά δεν είναι ηλεκτροκίνητα;
Ζ.

Πλήρης κόμβος
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... Είκοσι έτη μετά, ούτε μυθιστόρημα του Δουμά δηλαδή. Να που το Υπουργείο απαντά στον περιφερειάρχη, Δημ. Κουρέτα, που το ζήτησε κι αυτός επιμόνως, ότι «το έργο κατασκευής του πλήρους ανισόπεδου κόμβου της Ραψάνης» θα γίνει. Πάει και τελείωσε... Και μάλιστα ότι θα ξεκινήσει εντός του 2025, δεν πρόκειται για κάποια αόριστη υπόσχεση, όπως τόσες άλλες που έχουν προηγηθεί αυτά τα 20 χρόνια, από τότε που στην καινούρια Εθνική Οδό κατασκευάστηκε εκεί ημικόμβος, επειδή δεν έφταναν τα λεφτά κι έτσι είχε φάει άγριο ρίξιμο η περιοχή και η παραλιακή ζώνη της Λάρισας μαζί.
* * *
* ΤΩΡΑ λένε στον περιφερειάρχη, ο οποίος φυσικά και θα μαρκάρει στενά παρακολουθώντας την εξέλιξη, τον ενημερώνουν, λοιπόν, από το Υπουργείο, ότι το έργο κατασκευής του πλήρους κόμβου θα ξεκινήσει αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο μετωπικός σταθμός διοδίων Τεμπών, πράγμα που προβλέπεται να γίνει το γ’ τρίμηνο του 2025. Ας είναι κι έτσι... Κι αφού συνδέεται και με τα διόδια και τα εισπρακτικά της εκμεταλλεύτριας εταιρείας σιγουρεύεται περισσότερο.
* * *
* ΚΑΙ τώρα αρχίζει η μεγάλη μάχη. Είναι ο κόμβος Ραψάνης ή του Πυργετού; Ήδη άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές στα δύο γειτονικά χωριά. Ναι μεν στο ύψος του Πυργετού, που βρίσκεται και πολύ πιο κοντά στην Εθνική Οδό, αλλά και σιμά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ραψάνης. Ισαποστακισμοί εδώ δύσκολα χωράνε. Κι ο δήμαρχος Γ. Μανώλης μπορεί να χρειαστεί να κάνει και δημοψήφισμα. Ή κλήρωση.
Ζ.

Απουσία
* ΤΟ παρατήρησαν και συζητήθηκε που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε στην εκδήλωση του υποψήφιου προέδρου Σωκράτη Φάμελλου στη Λάρισα. Όπου, ωστόσο, βρέθηκαν κάποια στελέχη του γραφείου του Βασ. Κόκκαλη. Ο οποίος ήταν, βέβαια, αναφανδόν υπέρ Κασσελάκη, ωστόσο τελευταία έχει αποστασιοποιηθεί κάπως.
- Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και ΠΑΣΟΚ, όπου οι τοπικοί παράγοντες πήγαν στις εκδηλώσεις όλων των υποψηφίων...
- Πιθανόν, ο Κόκκαλης να κρατήσει την ίδια στάση, αντιστρόφως όμως, να μην πάει, δηλαδή, στην εκδήλωση κανενός υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλημένος από την κρατούσα κατάσταση στο κόμμα.
Ζ.

Επανέκαμψε
* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το «παρών» και ζωηρά έδωσε ο Ελασσονίτης πρώην βουλευτής Γιάννης Καρυπίδης, ο οποίος είχε εκλεγεί στις περσινές εκλογές ως δεύτερος σε σταυρούς, αλλά έχασε την έδρα στις επαναληπτικές εκλογές, αφού έχασε τη δεύτερη ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Λάρισας.
- Μετά από έναν χρόνο αγρανάπαυση τώρα ξανά εδώ, με τον Φάμελλο...
Μετά την επικράτηση Κασσελάκη, ο γιατρός είχε αποστασιοποιηθεί απ’ τα κομματικά, επικεντρωμένος στα δημοτικά πράγματα της Ελασσόνας, όπου είναι εκλεγμένος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. (Παρόντες, επίσης, στην εκδήλωση ο αναπλ. δήμαρχος Ελασσόνας Δημ. Καρανίκας κι ο αντιδήμαρχος Στ. Δημουλάς. Αλλά κι ο Βολιώτης αντιπεριφερειάρχης Φώτης Λαμπρινίδης).
Ζ.
Μπαγλαμάς, ναι...
* ΤΟ φιλοσοφούσαν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Η ζωή λέει κάνει κύκλους. Μάλλον δε βρίσκει να παρκάρει.
* * *
* - ΟΤΑΝ με απασχολεί ένα σοβαρό θέμα, ρωτάω τη γνώμη των άλλων, πριν κάνω του κεφαλιού μου.
* * *
* - ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος να μάθουμε πώς να θέλουμε αυτά που πετύχαμε,
αφού δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε;
* * *
* - ΔΕΝ είναι κακό να είσαι μπαγλαμάς. Αρκεί να συμμετέχεις σε ρεμπέτικη κομπανία.
Ζ.

Βασιλείς και πρίγκιπες
* ΤΟ παρελθόν της βασιλείας στην Ελλάδα και εν Λαρίση, σε δημοσιεύματα εποχής που εντόπισε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Εφημερίδα «Όλυμπος», από το 1900: Την παρελθούσαν Τρίτην η Α.Υ. Πριγκήπισσα Σοφία μετά της Α.Υ. του υιού της Πρίγκιπος Γεωργίου, τοῦ παιδαγωγοῦ και της Κυρίας Κοντοσταύλου, ἐπεσκέφθησαν το ἐνταύθα Π. Νοσοκομείον διαμείνασα ἐν αὐτῷ πέραν τῆς μιᾶς ώρας καὶ ἀφοῦ ἐξήτασαν επισταμένως πάντα τὰ διαμερίσματα τοῦ ἀνωτέρω καταστήματος ἀνεχώρησεν αποκομίσασα της ωραιοτέρας τῶν ἐντυπώσεων συγχαρείσα θερμώς τὸν διευθυντήν κ. Αθ. Όθωνα, ὅστις ευόρκως και διά πατρικής μερίμνης τηρεί το πρὸς τοὺς ἀσθενείς καθήκον του.
Οι μόνοι οἵτινες ενοχλήθησαν κατά την άνω επίσκεψιν ήταν τα κουνέλια του Νοσοκομείου, ἐκ τῶν ὁποίων ο μικρός Πρίγκηψ κατόπιν ἐπιμόνου κυνηγίου συνέλαβε δύο.
* * *
* ΕΤΕΡΟΝ ομοίως: ...της εκλεκτωτέρας παρ’ ημίν κοινωνίας ετελέσθησαν προχθές Κυριακήν εν τη αιθούσει του Διδασκαλείου τα εγγένεια του συσταθέντος εν τη πόλει μας Αθλητικού Ποδηλατικού Συλλόγου υπό την Προεδρείαν του κ. Μαραγκουδάκη όστις διά μακρών ανέπτυξε τον σκοπόν του συλλόγου αναγορεύσας και επίτιμον Πρόεδρον αυτού τον Πρίγκηπα Ανδρέα.
(Ήτοι τον παππού του τωρινού βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας, ο οποίος τότε έμενε στη Λάρισα, ως αξιωματικός του Ιππικού, όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα και στα ιστοριογραφήματα του Ν. Παπαθεοδώρου).
* * *
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Κήρυξ», από το 1938: Συνεχίζονται πυρετώδεις προετοιμασίαι διὰ τὴν πραγματοποίησιν τῶν Πανεργατικών Αγώνων οἵτινες, ως γνωστόν ἀνηγγέλθησαν διὰ τὴν προσεχή Κυριακήν, εἰς το Γυμναστήριον Αλκαζάρ.
Συνεργείον ἀπὸ ἡμερῶν ήδη ἐπελήφθη τῆς τακτοποιήσεως καὶ τῆς ὅλης διασκευῆς τοῦ στίβου διά την κανονικὴν ἐκτέλεσιν τοῦ πλουσίου προγράμματος τῶν ἀγώνων.
Δι’ εὐκολίαν της Οργανωτικής Ἐπιτροπῆς τῶν Αγώνων, ο κ. Κ. Καρυτσινός προσεφέρθη ἐντελῶς ἀφιλοκερδώς να εγκαταστήσῃ εἰς τὸ Γυμναστήριον μεγάφωνα.
Οι Αγώνες προβλέπεται ότι θα σημειώσουν εξαιρετικὴν ἐπιτυχίαν, δοθέντος ότι δίδεται χαρακτήρ επίσημος εἰς αὐτούς ἐκ τοῦ γεγονότος ότι συμπίπτοντες με τον εορτασμόν τῶν ἀποκαλυπτηρίων του Ανδριάντος τοῦ Βασιλέως Κωνσταντίνου, εἰς μνήμην τοῦ ὁποίου και ἀφιερούνται, θα παραστούν άπασαι αἱ αρχαί τῆς πόλεώς μας, πολιτικαί καὶ στρατιωτικαί. (Άγνωστο τι απέγινε το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου στο γήπεδο Αλκαζάρ.
Παλιότερα υπήρχε επιγραφή πριν την είσοδο του Αλκαζάρ, που έγραφε «Στάδιο Βασιλέως Κωνσταντίνου», πιθανότατα μέχρι την εποχή της Χούντας).
Ζ.
Βότανα του βουνού
* ΜΕ όρεξη σταθερά, αλλά και καλή διάθεση οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Hμεσογειακή διατροφή συστήνει βότανα του βουνού. Τρώμε, λοιπόν, προβατίνα, η οποία τα έχει φάει όλα αυτά τα βότανα.
* * *
* - ΣΥΝΤΑΓΗ για αρακά: Αφήνουμε τον αρακά στην κατάψυξη. Και πάμε στο πλησιέστερο σουβλατζίδικο και τρώμε κάνα πιτόγυρο.
* * *
* - ΕΧΕΤΕ κι εσείς τα προβλήματά σας, αλλά τι να πω κι εγώ που έφερα σπίτι τρεις μπουγάτσες, αλλά είχανε φάει όλοι πρωινό ήδη; Θα θυσιαστώ και θα τις φάω εγώ μόνος μου, τι να κάνω...
Ζ.

Δυο κεφάλια
* «ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στη Λάρισα... Η αστυνομία βρήκε δύο κεφάλια στην τσάντα ενός επιβάτη στο λεωφορείο». Ο Λαρισαίος επαγγελματίας Γ.Γ. έκανε περίπου αυτό που καθημερινά κάνουν διαρκώς επαγγελματίες ειδησεογράφοι υποτίθεται, κλικοκυνηγοί πρακτικά: Οι επιβάτες ένιωσαν μια έντονη μυρωδιά που φαινόταν να προέρχεται από την τσάντα ταξιδίου ενός άνδρα 40 περίπου ετών.
* * *
* Η φρικτή μυρωδιά τράβηξε την προσοχή των επιβατών που πανικοβλήθηκαν αρκετά, ώστε ένας από αυτούς ειδοποίησε τον οδηγό του λεωφορείου. Ο οδηγός έκανε σήμα όταν είδε ένα αστυνομικό αυτοκίνητο να έρχεται από την αντίθετη πλευρά. Η αστυνομία σταμάτησε το λεωφορείο και έλεγξε όλους τους επιβάτες.
* * *
* ΕΝΑΣ από τους αστυνομικούς πήρε θάρρος να ανοίξει το σακίδιο του άνδρα, όπου βρήκε τα δύο κεφάλια που εκείνος κουβαλούσε μαζί του. Εξετάζοντάς τα προσεκτικά, οι αρχές διαπίστωσαν ότι ήταν δύο γνωστά κεφάλια. Υπήρχαν δύο κεφάλια σκόρδου. (Τώρα που έχω την προσοχή σας, καταλήγει ο Λαρισαίος, διατίθενται αυγά ολόφρεσκα από κότες ελευθέρας βοσκής, στο τηλ....).
Ζ.

Δύο σκιουράκια
* ΙΣΤΟΡΙΕΣ απ’ τον Στρατό διηγούνταν ο Λαρισαίος. Τους είχε φωνάξει λέει ο διοικητής, τους καταδρομείς.
- Θα πάμε για άσκηση. Θα καμουφλαριστείτε, θα κρυφτείτε καλά και αν δεν βρω κανέναν μέσα σε μια ώρα, θα πάρετε όλοι έναν μήνα άγραφη άδεια. Αλλά αν βρω έστω και έναν, τότε δε θα έχει έξοδο για δύο μήνες...
Γεμάτοι αυτοπεποίθηση οι λοκατζήδες, ξεκινούν κι αρχίζουν να καμουφλάρονται. Ο ένας έγινε «θάμνος», ο άλλος «δέντρο», ο τρίτος «πέτρα», ο διπλανός του «λίμνη» κ.ο.κ. Ξεκινά να μετράει ο χρόνος, ψάχνει ο διοικητής, ένα τέταρτο, μισή ώρα, τρία τέταρτα, 50 λεπτά, 55 λεπτά, τίποτα. Ξαφνικά, ένα λεπτό πριν συμπληρωθεί η ώρα, βλέπει ένα δέντρο να τρέχει.
- Εεεεπ, σε τσάκωσα...
* * *
* ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ οι υπόλοιποι λοκατζήδες, τα έβαλαν με το «δέντρο».
- Μα τι σ’ έπιασε κι άρχισε να τρέχεις; Μας έκαψες όλους.
- Ε, να, ρε σεις... Πέρασε στην αρχή ένας σκύλος, με κατούρησε, δεν είπα τίποτα. Μετά ήρθε ένα ζευγάρι, χαϊδευόταν μπροστά μου, δεν αντέδρασα. Ύστερα πέρασε ένα άλογο και ξυνόταν πάνω μου, δεν κουνήθηκα. Στάθηκαν και δύο πουλάκια, με κουτσούλισαν στα μούτρα, σιωπή εγώ. Πέρασα τα πάνδεινα, αλλά άντεξα. Ώσπου στο τέλος ήρθαν δύο σκιουράκια.
- Μα καλά, εδώ τα άντεξες όλα, τα σκιουράκια φοβήθηκες;
- Μμμ... Δεν υπήρχε πρόβλημα, μέχρι που είπε το ένα σκιουράκι στο άλλο. «Θα φάμε το ένα καρύδι εδώ και το άλλο θα το πάρουμε σπίτι». Τι θέλατε να κάνω;
Ζ.

 

PRASINO.jpg

* ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΝ την Ηρώων Πολυτεχνείου. Συνεργεία εργαζόταν χθες πυρετωδώς να ολοκληρώσουν το έργο, φυτεύοντας εκατοντάδες φυτά στη νησίδα της οδού, στην περιοχή που εξελίσσονται τα έργα εσωτερικού δακτυλίου.

 

PAPASTERG-KAMERA.jpg

* Ο ψηφιακός υπουργός Δημ. Παπαστεργίου είχε πάντα ένα ενδιαφέρον για την τεχνολογία και τα ραδιοτηλεοπτικά κι όταν ήταν δήμαρχος Τρικαλινός.
Ζ.

 

PODHLAT.jpg

* ΤΟ μέσα πού είναι δηλαδή; Στη Λάρισα υπάρχει μάλλον μια σύγχυση στους χώρους γενικότερα, όταν πρόκειται για παρκάρισμα.
Ζ.

 

TAMPELA.jpg

* ΔΕΝ είναι για την επισήμανση ότι στραβώσει η παλιά πινακίδα «ΤΕΙ Λάρισας». Στη μουσειακή της αξία αναφέρεται ο Ε.Ρ. Πιθανώς να είναι η τελευταία παρόμοια μέσα στην πόλη, στη διασταύρωση Λαγού και Φουρτούνα. Και προτείνει να συμμαζευτεί από τον Δήμο για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, ως έκθεμα στο Μουσείο Πόλης.
Ζ.

 

TRENO.jpg

* ΜΕΤΑ τη νέα γκάφα στα τρένα, ευτυχώς χωρίς συνέπειες αυτή, ο κόσμος ξεσάλωσε. Να εδώ, συρμός του Προαστιακού λέει μπήκε κατά λάθος στο πάρκινγκ του «Blue Star Paros» που είχε δέσει μπροστά στον Σταθμό του Πειραιά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass