ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2024 17:11
* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Αγρότισσας και να πώς μια ικανή γυναίκα μπορεί να ζέψει και δύο βόδια... Ζ. * ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Αγρότισσας και να πώς μια ικανή γυναίκα μπορεί να ζέψει και δύο βόδια... Ζ.

Δίχως «μ»
και «ν» ή «ρ»
* ΧΑΛΑΕΙ μεν ο καιρός, αλλά δε θα είναι τίποτα σπουδαίο, λένε, δε θα έρθουν οι βροχές που περιμένει η γεωργία. Όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς θα είναι ένας Οκτώβρης ο φετινός χωρίς βροχές. Εκτός από «μι» δε θα έχει δηλαδή ούτε «νι» ούτε και «ρό», «νιρό» δεν το λεν στη Θεσσαλία;
Ζ.

Αγία η Παρασκευή
* - ΤΟ μόνο καλό πράγμα που έχει κάθε βράδυ Πέμπτης είναι ότι ξημερώνει Παρασκευή...
Είχε καταλήξει σε συμπέρασμα ο νεαρός Λαρισαίος. Δεν ήταν δα και δύσκολο...
- Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα Αναμονής του Σαββατοκύριακου.
***
* ΜΕΧΡΙ και μίνι ύμνο είχε σκαρώσει.
Παρασκευούλα σ’ αγαπώ
γιατί μυρίζεις ύπνο.
Ξεκούραση, χαλάρωμα
και με γυράκια δείπνο.
Ζ.

Στις γραμμές
* - ΣΥΡΜΟΣ προαστιακού μπήκε σε γραμμή μετρό, διάβαζε ο Λαρισαίος στην παρέα.
- Εντάξει βρε... Αφού δεν μπήκε κάνα πλοίο πάλι καλά να λέμε.
- Δεν μπορεί ρε σεις, κάποιος έχει ματιάσει τα υπερσύγχρονα τρένα μας...
Ζ.

Δικαίωση...
* ΓΕΝΝΑΙΕΣ τελικά οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για όσα υπέστησαν τα κοπάδια τους από την πανώλη των αιγοπροβάτων, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση κι ο αρμόδιος για την κτηνοτροφία υφυπουργός δικαιούται να αισθάνεται δικαιωμένος. Όσα είχε υποσχεθεί ο Χρ. Κέλλας φαίνεται να γίνονται πράξη.
Όπως προβλέπεται για τα ζώα από 6 μηνών έως και 3 ετών, θα δοθούν για τα ημίαιμα θηλυκά 220 και τα αρσενικά 320 ευρώ και για τα καθαρόαιμα στα θηλυκά 250 και τα αρσενικά 500 ευρώ. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις στις αποζημιώσεις για όλες τις κατηγορίες.
Ζ.

Η «Συμμορία»
* «ΚΑΛΗΜΕΡΑ από τη «Συμμορία της μιζέριας»... Είμαστε σε έναν ιερό χώρο, το ΤΕΠ, που δέχτηκε τα θύματα των Τεμπών, αυτό το έγκλημα που έχει στοιχειώσει όλο το νοσοκομείο, το ΤΕΠ που δέχτηκε τους πλημμυροπαθείς», ξεκίνησε υποδεχόμενη τους δημοσιογράφους η πρόεδρος των γιατρών του Πανεπιστημιακού. Ως «Συμμορία της μιζέριας» υπέγραφε η Γεωργία Παπαδάμου μαζί με το Δ.Σ. και την απάντηση στον διοικητή Φ. Σερέτη που τους κατηγόρησε ότι ψεύδονται.
***
* ΤΟΝ θεωρούν τίτλο τιμής τον χαρακτηρισμό που τους απονεμήθηκε από τον Άδ. Γεωργιάδη, τον οποίο εκείνοι έχουν ονοματίσει «υπουργό Εμπορίου της Υγείας». Στον οποίο του «τα έχωσαν» ξανά: «Ο φερόμενος ως υπουργός Υγείας με θράσος και χυδαιότητα διανθίζει το καταστροφικό του έργο με επιθέσεις και λοιδορίες προς τους εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς, με υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως ανθρωπάκια, τεμπέληδες, συμμορία της μιζέριας, ενώ ταυτόχρονα με ασύστολα ψεύδη που εκτοξεύει αφειδώς και χωρίς περιστολή, με συστημικά ΜΜΕ, επιχειρεί να παραπλανήσει και να αποκρύψει την προσπάθεια της διάλυσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών... Το έργο που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει είναι η εκτροπή των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες με βάση λειτουργίας την αγοραία σχέση κόστους και οφέλους». (Και δεν είναι ότι τα λέει μια «συμμορίτισσα», δίπλα της στεκόταν με ανάλογες απόψεις για το ΕΣΥ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντ. Γιαννακόπουλος).
***
* ΟΣΟ για τον Φ. Σερέτη, μάλλον έμπλεξε στην προσπάθειά του να φανεί καλός στον υπουργό του, που του έχει ανανεώσει τον διορισμό του. «Είναι ψέμα ότι...», «Είναι ψέμα ότι...», «Είναι ψέμα ότι...».
Όχι ένα και δύο, έντεκα ερωτήματα του απευθύνουν με αυτόν τον πρόλογο για ισάριθμα και πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και ελλείψεις του Πανεπιστημιακού. Τι μπορεί να τους απαντήσει...
Ζ.

Υπολείμματα
* ΠΑΝΕ και έρχονται, λέει, τα φορτηγά στην περιοχή του γνωστού «Έλους Τόιβασι» και στο παλιό λατομείο «Σκούταρη» στις Τοπικές Κοινότητες Νέσσωνος και Καλοχωρίου και ξεφορτώνουν διάφορα υπολείμματα, τα οποία κατά ορισμένους ντόπιους μπορεί να είναι και επιβαρυμένα. Έχουν, άραγε, τις απαιτούμενες άδειες για τη ρίψη τους;
Τα υπολείμματα αυτά δεν επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
Οι υπηρεσίες του οικείου Δήμου (Τεμπών) και κάθε άλλη αρμόδια Υπηρεσία σε ποιες ενέργειες προέβησαν ή πρόκειται να προχωρήσουν;
Εύλογα ερωτήματα...

Όπως ο νόμος...
* ΑΜΕΣΩΣ απάντηση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης για «την ορθή πληροφόρηση σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών-στελέχωση ΔΥΕΠ», μετά τη δημοσιευθείσα κριτική συνδικαλιστών του «Κ. Κούμα»: «Αν δεν υπάρχουν μόνιμοι, για όλες τις θέσεις εκπαιδευτικών, τότε προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Αν υπάρχει πλεόνασμα, δεν προσλαμβάνονται αναπληρωτές. Το πλεόνασμα των εκπαιδευτικών αποτυπώνεται στο myschool.
Στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λάρισας πλεονάζουν 15 νηπιαγωγοί. Πώς θα προσληφθούν αναπληρωτές;» (Λίγα λόγια και σαφή).
***
* ΚΑΙ κάτι επιπλέον, υπηρεσία είναι έχει το τυπικό της: Η στελέχωση των ΔΥΕΠ διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία, Νόμος 4547/2018, Άρθρο 79:
1. Οι ΔΥΕΠ στελεχώνονται από μόνιμους εκπαιδευτικούς: α) που βρίσκονται στη διάθεση των οικείων ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, β) που διατίθενται για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου ή αποσπώνται στη σχολική μονάδα εντός της οποίας λειτουργεί η ΔΥΕΠ ή ανήκει το Παράρτημα που έχει ιδρυθεί εντός του Κέντρου Φιλοξενίας... Η διαδικασία συμπλήρωσης ωραρίου γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Η διάθεση ή η απόσπαση γίνεται για ένα διδακτικό έτος και προτάσσονται οι εκπαιδευτικοί της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης που υποβάλλουν δηλώσεις προτίμησης. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις διαθέσεις και τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. (Και ακολουθούν οι σχετικές διατάξεις).
Ζ.

Οι παντρεμένοι
* ΧΡΟΝΙΑ στα βάσανα οι έγγαμοι μεσήλικες Λαρισαίοι, είχαν να διηγηθούν.
- Καλή μου, θύμωσες;
- Καθόλου.
- Τόσο πολύ;
- Ναι.
***
* - ΟΙ παντρεμένοι ζουν περισσότερο από τους άλλους, λέει εδώ η έρευνα που διαβάζω.
- Λογικό, αφού είναι σκληραγωγημένοι.
***
* - ΑΝ στους γάμους υπήρχε μόνο το ζευγάρι και στα διαζύγια ήταν παρόντες και όλοι οι γνωστοί και φίλοι, θα είχε σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρον.
Ζ.

Προσευχή
πουλιών
* ΑΛΛΙΩΣ τα βλέπει τα πουλιά που κατακλύζουν την πόλη ο Λαρισαίος ποιητής Κ.(ώστας) Λ.(άνταβος), οι παρενθέσεις γιατί οι καλλιτεχνικές ψυχές χρειάζονται το φως:
Κάθε σούρουπο, βλέπω απ’ το μπαλκόνι μου,
ένα ευάριθμο σμήνος πουλιών
σε όμορφους περίτεχνους σχηματισμούς,
να κάνει δυο τρεις κύκλους θορυβώδεις
κ’ ύστερα ν’ αποσύρεται να πάει να κουρνιάσει.

Αυτό επαναλαμβάνεται μ’ αδιατάραχτη συνέπεια,
κάθε μέρα, την ίδια ώρα,
στο ίδιο κομμάτι τ’ ουρανού,
σαν μια μορφή κατάνυξης
σαν μια τελετουργία προσευχής
πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
***
* ΤΙ είναι τελικά η ποίηση. «Η άλλη ματιά στα απλά»... Σχολίασε μια άλλη ψυχή Β.Κ. (Οι παρενθέσεις για αυτόν άλλη φορά, σε δικό του δημιούργημα).
Ζ.

Πώς θα ζήσουν;
* ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ, απογοητευμένος και με όλα τα δίκια του κόσμου ο αναγνώστης που τηλεφώνησε χθες στην «Ε» για να διαμαρτυρηθεί για τα πανάκριβα φάρμακα. «Παίρνουμε λίγα και δίνουμε πολλά. Με ένα επίδομα 330 ευρώ αναπηρίας δίνουμε 80 ευρώ τον μήνα στα φάρμακα. Πώς θα ζήσουμε; Οι βουλευτές μας τι κάνουν; Βοηθήστε μας» έλεγε χθες ο άνθρωπος με αγανάκτηση. Δεν έχει άδικο. Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίες που χρειάζονται κάθε μήνα φάρμακα, προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα πενιχρό επίδομα που μετά βίας μπορεί να καλύψει μία εβδομάδα. Από πού να κόψουν για να βγάλουν τον μήνα τους; Από το νερό, το ρεύμα, το φαγητό; Καλά να κυνηγά ο υπουργός τις υπερσυνταγογραφήσεις, αλλά οι πολίτες δεν είναι παράπλευρη απώλεια...
Ν.Π.

Περνούν
τα χρόνια
* ΕΙΔΗΣΑΡΙΑ ηλικίας ενός αιώνα σχεδόν, γεγονότα ξεχασμένα στη μνήμη, παραμένουν, ωστόσο, στον χρόνο αφού είχαν καταγραφεί. Το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» από το μακρινό 1933 ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ.Γρ.
- Σύγκρουσις
Τὸ ἀπόγευμα τῆς χθὲς τετράτροχον κάρρον καὶ μοτοσυκλέτα συνεκρούσθησαν ἐπὶ τῆς διασταυρώσεως τῶν ὁδῶν Αλεξάνδρας καὶ Ἑρμοῦ. Ἐκ τῆς συγκρούσεως οὐδεὶς ἔτραυματίσθη. Ὁ ἐπιβαίνων τῆς μοτοσικλέτας καὶ ὁ ὀδηγῶν τὸ κάρρον συλληφθέντες παρεπέμφθησαν εἰς τὸ Πταισματοδικείον. (Δεν ήταν λέει και τόσο ασυνήθιστα τα τροχαία εποχής. Η οδός Αλεξάνδρας ήταν η σημερινή Κύπρου, ενώ η Ερμού παραμένει διαχρονικά).
***
* - ΕΠΙ λαθρεμπορία
Υπὸ τοῦ Σταθμού Δεμιρλή ἀπεστάλη χθὲς ἐνταῦθα ὁ Εὐθύμιος «Άγγελος» κατηγορούμενος ἐπὶ λαθρεμπορία καπνού. Ο δράστης παρεπέμφθη εἰς τὸν κ. Εισαγγελέα. (Δεμερλί, το λένε ακόμη πολλοί, είναι ο Σταυρός Φαρσάλων, «μικρό χωριό, αλλά κόμβος...» ένεκα τα τρένα).
***
* - ΘΕΙΟΝ κήρυγμα
Την Κυριακὴν 15 τρέχ. θα κηρύξῃ τὸν θεῖον λόγον ὁ ἱεροκήρυξ κ. Σωκράτης Αναζηλῆς κατὰ τὴν θείαν λειτουργίαν μετὰ μὲν τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ ἱεροῦ εὐαγγελίου ἐν τῷ ἱερῷ ναῷ τοῦ ᾿Αγίου Αχιλλίου κατὰ δὲ τὸ Κοινωνικόν ἐν τῷ ἱερῷ ναῷ τοῦ ᾿Αγίου Κωνσταντίνου.
***
* - ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ νυκτὸς
᾿Απόψε θὰ διανυκτερεύσουν τὰ φαρμακεία τῶν κ. Αν. Βάη καὶ Β. Χρ. Κυλικά. (Που ακόμη υφίστανται).
***
* - ΜΟΔΕΣ Τόγκα
Φορέματα παλτά. Αναλαμβάνει παραγγελίας με μέτρα. Ερμού Κωλέττη 29 Βόλος. (Αντιστροφή πλέον και τώρα πια η αγορά είναι στη Λάρισα και για τις Βολιώτισσες).
***
* – ᾿ΑΛΛΑΓΗ διευθύνσεως
Ο κ. Στέφ. Αναστασιάδης, δικηγόρος, τέως βουλευτής Λαρίσης, μετώκησεν εἰς τήν ὁδὸν Σόροβιτς ἀριθμ. 1, Στάσις Λεβίδη, ὁδοῦ Πατησίων. (Και τότε κατοικούσαν στην Αθήνα οι πολιτικοί Λαρίσης; Ευκαιρίας δοθείσης, Σόροβιτς είναι το σημερινό ’Αμύνταιο).
Ζ.

Αιμοβόρα
τα τσοπανόσκυλα
* ΤΟ φιλοσοφούσαν κλασικά, φιλοκαλούντες μετ’ ευτελείας, οι Λαρισαίοι στην παρέα.
- Οι υποκριτές τρώνε μαζί με τον λύκο και κλαίνε μαζί με τον βοσκό.
***
*- ΤΑ πρόβατα, πάλι, καταγγέλλουν τα τσοπανόσκυλα ότι είναι αιμοβόρα και επιτίθενται στους λύκους. Εκεί έχουμε φτάσει...
***
*- Α ρε από δω, που μου θέλετε τεχνητή νοημοσύνη κι ακόμη δεν έχετε μάθει την προπαίδεια του 7.
Ζ.
Σήριαλ
με κανόνες
* - ΜΑ είναι δυνατόν να ρίχνει τον Κασσελάκη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι 151 απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες μέλη που τον είχαν εκλέξει ψηφίζοντάς τον...
Η συζήτηση συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Δε μου λες; Η Βουλή των 300 δεν μπορεί να ρίξει μια κυβέρνηση που την έχουν εκλέξει εκατομμύρια κόσμος ψηφίζοντάς την; Να ξεκινήσουμε απ’ το «άλφα» με τους κανόνες της Δημοκρατίας;
***
* - Ο κόσμος βαρέθηκε πια με όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, απηύδησε, μπαΐλντισε...
- Δε νομίζω... Ως σήριαλ το βλέπει, κάθε μέρα και νέο επεισόδιο. Άλλωστε αυτή δεν ήταν και η τακτική Κασσελάκη; Έναν χρόνο ολόκληρο με δραστηριότητα life style...
Ζ.

Όλοι τους αδέρφια
* - ΜΠΑΜΠΑ; Να ξέρεις όλοι οι προπονητές στο μπάσκετ είναι μεταξύ τους αδέρφια...
Είχε καταλήξει σε συμπέρασμα ο εξάχρονος Λαρισαίος επιστρέφοντας από την αθλητική του δραστηριότητα στην ακαδημία που τον πήγαιναν οι γονείς του.
- Γιατί το λες αυτό; Πού το ξέρεις;
- Αφού όλοι έχουν το ίδιο επίθετο, Κόουτς... (Βαθιά σκεπτόμενο παιδί).
Ζ.

Πριν τον καφέ
* ΔΕΝ είχε και μεγάλα κέφια ο Λαρισαίος προσεγγίζοντας χθες το πρωί τον πάγκο στο στριτ καφέ.
- Τι θα πιείτε;
- Έναν εσπρέσο μαύρα χάλια.
- Πώς είναι αυτό;
- Όπως τον φτιάχνετε κάθε μέρα.
Ζ.

 

-------

OMOSPONDIA.jpg* ΚΑΛΑ, άκρη δεν βρίσκουν με τον ΕΛΓΑ, ο Ρίζος Μαρούδας κι οι συναγωνιστές κοιτούν τουλάχιστον να δουν πού πήγε το «ν» της Ομοσποδίας.
Ζ.

 

 

PARISHS.jpg* ΙΑΤΡΙΚΟ ζεύγος Λαρίσης στο Σικάγο, αενάως κινούμενοι. Ο Μπάμπης Παρίσης έτρεξε στον περίφημο Μαραθώνιο του Σικάγου κι Παναγιώτα Μακρή στα 5 χλμ, επιτυγχάνοντας αμφότεροι ατομικά ρεκόρ. Άλλοι ξημερώματα δίνουν δικαιώματα κι αυτοί απ’ τα χαράματα πάνε στα τρεχάματα, για προπόνηση αφού έχουνε και δουλειές, σοβαρές...
Ζ.

 

 

PARKINGK.jpg* Α, έχει γίνει σύστημα, δεν είναι μόνο στην Κραννώνος, που αναφερόταν χθες στην εφημερίδα ως αυθαίρετο πάρκινγκ. Ο Δ. Χ. ενημερώνει και για την Αεροδρομίου, εκεί με Γεωργιάδου: Όπου, κάμποσα χρόνια πριν, για τις ανάγκες διαπλάτυνσης, «ξυρίστηκε» ο μισός χώρος στον οποίο, μέχρι τότε, φιλοξενούνταν γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Και ό,τι απέμεινε, αντί να αξιοποιηθεί, αφού υπάρχει τέτοια  δυνατότητα, παραδόθηκε στην ιδιωτική αυθαιρεσία της στάθμευσης. (Σημειωτέον ότι στην περιοχή δεν υπάρχει άλλη παιδική χαρά.)
Ζ.

 

 

PORTA.jpg* ΚΑΠΩΣ έτσι αποδεικνύεται πώς είναι και το ελληνικό FBI, μπάτε σκύλοι και τέτοια...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass