ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2024 17:11
* ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ και σαν αθλητής, μα ακόμα πιο σπουδαίος σαν γονέας και σαν άνθρωπος. Όσοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, σίγουρα θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια. Βρέθηκε στη Λάρισα για να παρουσιάσει και το βιβλίο του «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» γύρω από τον αυτισμό και σίγουρα έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα σε όλους για θέματα αυτοβελτίωσης, πρωταθλητισμού και ομαδικότητας, καθώς και για τον τρόπο που αξιοποίησε τις εμπειρίες του για να κάνει πλεονέκτημα αυτό που η κοινωνία θεωρούσε μειονέκτημα και να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με το ίδιο θέμα. Κ.Γ. * ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ και σαν αθλητής, μα ακόμα πιο σπουδαίος σαν γονέας και σαν άνθρωπος. Όσοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ομιλία του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, σίγουρα θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια. Βρέθηκε στη Λάρισα για να παρουσιάσει και το βιβλίο του «Όλοι μοναδικοί, όλοι ίσοι» γύρω από τον αυτισμό και σίγουρα έδωσε ένα σπουδαίο μάθημα σε όλους για θέματα αυτοβελτίωσης, πρωταθλητισμού και ομαδικότητας, καθώς και για τον τρόπο που αξιοποίησε τις εμπειρίες του για να κάνει πλεονέκτημα αυτό που η κοινωνία θεωρούσε μειονέκτημα και να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με το ίδιο θέμα. Κ.Γ.

Πολύ ζεστός
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ο ζεστός Σεπτέμβριος με την απόκλιση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται, λένε οι ειδικοί, κατά μέσο όρο κάνα δυο βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα της τελευταίας τριακονταετίας. Εμ αφού άρχισαν να μετράνε και να καταγράφουν, τώρα τα βρίσκουν μπροστά τους. Καλύτερα με την άγνοια παλιότερα;
Ζ.

Περνούν τα χρόνια
* - ΜΙΑ χαρά φαίνεσαι μπάρμπα-Βαγγέλη, μπράβο…
Συνάντησε ο άλλος τον ηλικιωμένο Λαρισαίο στον δρόμο.
- Τι καλά… Ίσα με τον Μπάιντεν είμαι, ξέρεις… (Και τι, θα πάει για πρόεδρος;).
Ζ.
Εμπλοκές
* ΤΑ τρέχοντα οικονομικά ζόρια στην κουβέντα της παρέας των Λαρισαίων.
- Τα χρήματα λένε πάνε και έρχονται. Τα δικά μου μόνο πάνε.
***
* - ΞΥΠΝΑ Μήτσο… Ήρθε επιτέλους η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ και να βγεις στον δρόμο…
- Να εξεγερθώ μου ζητάτε;
- Όχι, απλώς το σπίτι σου βγήκε σε πλειστηριασμό. (Άλλωστε κι όλα τα κόκκινα δεν είναι επαναστατικά, μερικά είναι απλώς δάνεια).
Ζ.
Δικαιολογίες
* ΜΠΟΡΕΙ το όνομά του να είναι Ταχιάος και να προϊδεάζει κάπως, όμως μόνο τάχιστα δεν προχώρησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης των πληγεισών από την πλημμύρα υποδομών στη Θεσσαλία. Και ο αρμόδιος υπουργός επί των υποσχέσεων έρχεται και ξανάρχεται στην περιοχή, δίνοντας διαρκώς καινούριες, παραδεχόμενος, ωστόσο, την ύπαρξη καθυστερήσεων, όχι, μεγάλες δεν τις λέει, παρότι είναι, πέρασε πάνω από χρόνος και τίποτε ουσιώδες ακόμη. Τώρα εφευρίσκει δικαιολογίες, η εύκολη δουλειά. Κι ενώ προ εξαμήνου ακόμη μιλούσε για δρομολόγηση των έργων ως το καλοκαίρι, τώρα μιλάει για του χρόνου και του παραχρόνου και βλέπουμε. Χωρίς έστω μια συνοδευτική συγγνώμη. Μάλλον θα θεωρεί πως στα νερά που κατέκλυσαν τον κάμπο θα κολυμπούν χρυσόψαρα. Με τη γνωστή ανύπαρκτη μνήμη.
Ζ.
Πειραχτήρια
* ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ περιστατικό διηγείται γνωστός Λαρισαίος, το οποίο συνέβη σε χωριό της Αγιάς, όπου ενδημούν τα πειραχτήρια. Ο Γ.Κ., λοιπόν, συνάντησε τον συγχωριανό του Θ.Μ., ο οποίος του παραπονέθηκε ότι υποφέρει από ένα λουχνάρ’ι που είχε βγάλει στον σβέρκο.
- Καλά, χαζός είσαι; Γιατί δεν πας στον Χ.Μ. που γιατρεύει τα λουχνάρια με μια ευχή…
- Σοβαρά; Να πάω…
***
* ΚΑΙ πήγε στο μαγαζί του Χ.Μ., είπε και ποιος τον έστελνε, κατάλαβε εκείνος. Πήρε στα χέρια μια πλάκα μιας οκάς κι άρχισε να σταυρώνει τον πάσχοντα.
- Ανεμικό, διαολικό… Τι ήθελες κι έβγαινες μοναχό… Και δεν έβγαινες μαζί με άλλα εκατό… Σαν την πέτρα που κρατώ…
Κατάλαβε ο άλλος και μπραφ έφυγε συγχυσμένος. Για να συναντήσει έξω από τον μαγαζί τον φίλο του, που τον παρέπεμψε, ξεκαρδισμένο…
Ζ.
Στην τρέλα
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να συνεννοηθούν στην παρέα των Λαρισαίων. Με βάση τη λογική.
- Μα καλά, γιατί κάνεις ψυχοθεραπεία, μια χαρά φαίνεσαι.
- Ψυχοθεραπεία κάνω γιατί δεν κάνεις εσύ που δε φαίνεσαι καλά.
***
* - ΤΗΝ αγαπάς τη γυναίκα σου;
- Τρελαίνομαι, σου λέω, καψούρα τρελή.
- Εκείνη σ’ αγαπάει;
- Σαν τρελή, τρελή και παλαβή…
- Και πού γνωριστήκατε;
- Έχουμε τον ίδιο ψυχίατρο.
***
* - ΔΕ μου μιλάει γιατί του είπα ότι είναι ένα βήμα πριν από το Δαφνί. Εντάξει κι αυτός, πώς κάνει έτσι, δεν του είπα ότι είναι μέσα.
***
* - ΕΙΧΑΤΕ περιστατικά μαλάκυνσης εγκεφάλου στην οικογένεια;
- Όχι γιατρέ, κανένα.
- Συγχαρητήρια, θα είστε ο πρώτος.
Ζ.
Μα πού πήγαν…
* ΑΡΝΗΤΙΚΗ απάντηση εισέπραξε η Ένωση Εισαγγελέων όταν ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και στο Δημόσιο, στον ιδιωτικό δεν έχει καταργηθεί, επειδή είπαν εξέλιπε η μνημονιακή κατάσταση που είχε επιβάλει την περικοπή. Κατηγορηματικό όχι. Μα πού πήγαιναν κι αυτοί… Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ακόμη και να υπήρχαν, θα επιχειρούσε να καταργήσει ο ίδιος τον 13ο και 14ο, όχι να τους επαναφέρει κιόλας… (Εδώ, με την ακρίβεια και τους έμμεσους φόρους, ματσιαλάνε συν τω χρόνω και τον 12ο και τον 11ο…).
Ζ.
Πάλι τα ίδια
* ΠΑΡΑΛΙΓΟ καταστάσεις Χαλκιδικής και στη Λάρισα, αποκαλύπτουν εκπαιδευτικοί. Θα έτρεχαν και δε θα έφταναν οι βουλευτές της ΝΔ στη Λάρισα να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις των «Αρίστων» της Εκπαίδευσης…
Στα Σήμαντρα προσφάτως προέκυψε πανελλήνιο σούσουρο, καθώς εγκαταστάθηκε μια οικογένεια με δύο παιδιά, το ένα στο Λύκειο και το άλλο στο Δημοτικό, και η Πρωτοβάθμια Χαλκιδικής αρνήθηκε να γραφτεί η 10χρονη μαθήτρια στο Δημοτικό του χωριού, γιατί η τάξη είχε 25 μαθητές, θα γίνονταν επομένως 26 και έπρεπε να χωριστεί το τμήμα σε δύο. Πρότειναν, λοιπόν, στην οικογένεια να γραφτεί η μαθήτρια σε διπλανό χωριό, που απείχε 9 χιλιόμετρα. Μάλιστα, την ημέρα του αγιασμού η διοίκηση κάλεσε την αστυνομία, μην τυχόν και οι γονείς της μαθήτριας δημιουργήσουν επεισόδιο. Το θέμα πήρε έκταση, κανάλια, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, βουλευτές. Τελικά το έσπασαν κι «είπαν κι ένα τραγούδι», για την ακρίβεια ο υπουργός Παιδείας μίλησε για λάθος διαχείριση.
***
* ΑΥΤΟ το προηγούμενο ήταν μάλλον που τους βοήθησε σε ανάλογη υπόθεση στο Συκούριο. Οικογένεια στρατιωτικού με δύο παιδιά, ο οποίος πήρε μετάθεση και εγκαταστάθηκε στο Συκούριο, όπου γράφτηκε το ένα στο Δημοτικό και δεν έγραφαν το άλλο στο Νηπιαγωγείο, γιατί είχε 25 παιδιά που θα γίνονταν 26 και έπρεπε να χωρίσουν το τμήμα σε δύο. Πρότειναν να πάει το παιδί στο Καλοχώρι, φυσικά οι γονείς δε δέχτηκαν. Ζητούσαν, επίσης, από τον πατέρα το «Ε9», αν το σπίτι ήταν δικό του κι ο άνθρωπος τους είπε ότι είναι το πατρικό του και μόλις είχε έρθει από τον Έβρο. Η Πρωτοβάθμια, λέει, ενημέρωσε την Περιφερειακή να σπάσει το τμήμα και απάντηση δεν πήρε. Τελικά μετά από μία εβδομάδα και μετά το περιστατικό της Χαλκιδικής, η Πρωτοβάθμια αποφάσισε να σπάσει το τμήμα στα δύο. (Και κάπως έτσι η Λάρισα έχασε την ευκαιρία να παίξει στα κεντρικά κανάλια και εφημερίδες).
Ζ.
Γλυκιές
* ΟΡΕΞΑΤΕΣ νεαρές Λαρισαίες είχαν τις απορίες τους.
- Όλες ψάχνουν ένα καλό παιδί κι εγώ ένα καλό γλυκό που να μην παχαίνει…
***
* - ΟΛΕΣ οι ξαπλώστρες στην παραλία το καλοκαίρι ήταν γεμάτες άμμο. Εκτός από τη δικιά μου που ήταν γεμάτη ζάχαρη από τους λουκουμάδες.
***
* - ΕΧΕΤΕ αναρωτηθεί πόσα τζάμπα χιλιόμετρα έχουν κάνει οι καημένοι οι σερβιτόροι μόνο και μόνο για να θέσουν το ρητορικό ερώτημα «Γλυκό να φέρω;».
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ η σοκολάτα αντί να προκαλεί κυτταρίτιδα, θα έπρεπε να αφήνει ένα φυσικό σοκολά χρώμα στο δέρμα.
Ζ.
Το ίδιο έλεγαν
* ΔΥΟ οι μάρτυρες σε τροχαίο που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή, ευτυχώς μόνο με ελαφρύ τραυματισμό. Ο ένας εικοσάχρονος κι άλλος πενηντάρης, με τις απόψεις τους να διίστανται για τον οδηγό του οχήματος.
- Ένας τρανός, μεγάλος σε ηλικία, έλεγε ο νεαρός.
- Μπα, διαφωνούσε ο μεσήλικας, ένας νεαρός οδηγούσε.
Κάποιος σκέφτηκε να τους ζητήσει να γίνουν πιο συγκεκριμένοι. Και τότε, ναι, συμφώνησαν μεταξύ τους.
- Κάποιος 35άρης ήταν.
Ζ.
Στο Ποτάμι
* ΣΤΗ σύγχρονη εποχή κανείς δε θυμάται να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη Λάρισα. «Ιορδάνειον Βάπτισμα εν Λαρίση» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάλπιγξ», που ανέσυρε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. από τον Σεπτέμβριο του 1902: Εις λίαν πρωτότυπον διά την Λάρισαν και λίαν ευχάριστον θρησκευτικήν τελετήν έσχομεν την ευτυχίαν να παρευρεθώμεν κατά την παρελθούσαν Κυριακήν. Ο αγαπητός ημίν φίλος κ. Ιω. Σωτηριάδης, προκειμένω να βαπτίση το θυγάτριον του κ. Χρ. Καρύδα, επροτίμησεν αντί κολυμβήθρας τα ρείθρα του Πηνειού.
***
* ΤΟ βάπτισμα ετελέσθη εν αυτώ τω ποταμώ εις τίνα μαγευτικήν θέσιν παρά την έπαυλιν του κ. Βουνισιώτου. Ήτο δε εξαίσιον το θέαμα όταν ο ιερεύς εβύθιζε το βαπτιζόμενον εν τω ποταμώ και επαναλάμβανεν ο αντίλαλος το του υπό του ιερέως ψαλλόμενον «όσοι εν Χριστώ εβαπτίσθητε κ.λπ.». Την θρησκευτικήν εορτήν παρηκολούθησε λουκούλειον συμπόσιον εν τη επαύλει του πάντοτε ευγενούς και περιποιητικωτάτου κ. Βουνισιώτου, ένθα δεν έλειψαν οι οβελίαι, τα άσματα και οι χοροί μετά μουσικών οργάνων, παραταθείσης της διασκεδάσεως εν αδιαπτώτω χαρά και ευθυμία μέχρι της 4ης ώρας μετά το μεσονύκτιον. Ευχόμεθα από καρδίας εις τε τους γονείς και τον ανάδοχον να τοις ζήση η Αθηνά των, όπως είνε το όνομα της βαπτισθείσης.
Ζ.
Στο Ημερολόγιο
* Η νεαρή ξανθιά, διηγείται ο Λ.Π., ετοιμάζεται για κρουαζιέρα και αποφασίζει να κρατήσει ημερολόγιο με τις εντυπώσεις της.
1η ημέρα: Αγαπητό μου ημερολόγιο, όλα είναι έτοιμα για την κρουαζιέρα και είμαι πολύ ενθουσιασμένη.
2η ημέρα: Αγαπητό μου ημερολόγιο, εδώ είναι φανταστικά. Κάθομαι στην πισίνα του πλοίου και πίνω μοχίτο. Η απέραντη θάλασσα είναι υπέροχη. Γνώρισα και τον καπετάνιο του πλοίου σήμερα.
***
* ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, 3η ημέρα: Σήμερα ο καπετάνιος με προσκάλεσε σε δείπνο και δέχτηκα. Επίσης, μου ζήτησε να περάσω τη νύχτα μαζί του, αλλά αρνήθηκα. Νομίζω ότι με φλερτάρει…
4η ημέρα: Αγαπητό μου ημερολόγιο, σήμερα ο καπετάνιος με προσκάλεσε για φαγητό στην καμπίνα του. Είχαμε ένα πολυτελές δείπνο και έπειτα μου ζήτησε να μείνω μαζί του, αλλά του είπα πως είμαι αρραβωνιασμένη και δεν μπορώ.
5η ημέρα: Σήμερα ο καπετάνιος με είδε στην πισίνα, με κέρασε μερικά ποτά και μου είπε πως αν δεν κοιμηθώ μαζί του, θα βυθίσει το πλοίο. Είμαι πολύ προβληματισμένη.
***
* ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, 6η ημέρα: Αγαπητό μου ημερολόγιο, είμαι πολύ χαρούμενη. Χθες έσωσα δύο χιλιάδες ζωές. Δύο φορές.
Ζ.
Εξετάσεις
* «ΣΑΣ ευχαριστώ για ό,τι κάνετε. Να ξέρετε είμαστε δίπλα σας» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος προς την Ιωάννα Γριβέα, χθες, στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια του 2ου Συνεδρίου Παιδιατρικής. Μάλιστα, θέλοντας να την «πειράξει», ο Μητροπολίτης κάλεσε τους φοιτητές που παρακολουθούσαν το Συνέδριο να πουν πόσα εξάμηνα τους πήρε να περάσουν το μάθημα της κ. Γριβέα. «Είμαι σίγουρος πως κανείς σας δεν πέρασε το μάθημα με λιγότερες από 4 προσπάθειες», με τους φοιτητές και όσους παρακολουθούσαν την τελετή να ξεσπούν σε γέλια και την Ιωάννα Γριβέα γελώντας να απαντά ότι θα στείλει τα στατιστικά των φοιτητών στη Μητρόπολη.
***
* ΤΟΝ Μητροπολίτη Ιερώνυμο διαδέχτηκε στο βήμα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, που συνεχίζοντας το αστείο είπε πως «αυτό με το μάθημα της κ. Γριβέα και τις 4 φορές που χρειάζεται να το δώσει κανείς για να το περάσει, θα κάνω πως δεν το άκουσα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος με υποχρεώνει να το εξετάσω», με το ακροατήριο να γελά δυνατά.
***
* Η αλήθεια είναι -όπως έλεγαν φοιτητές και επαλήθευσε η ίδια- πως κανένας φοιτητής δε χρωστά το μάθημα της Ιωάννας Γριβέα. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κόβεται κάποιος φοιτητής, αφού, όπως έλεγαν οι νεαροί Ασκληπιάδες, «η κυρία Γριβέα αφενός κάνει ελκυστικό το μάθημά της ώστε να το κατανοούμε και να είμαστε καλύτεροι στις εξετάσεις, ε, κι όταν χρειάζεται, μας βοηθά και λίγο στις εξετάσεις…».
ΘΑ.
Καλοκαίρι
* 60 Αυγούστου σήμερα... Έτσι μετράνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον καιρό και φέτος δεν έχουν άδικο. Με τέτοιες θερμοκρασίες είναι λες και είμαστε στο καλοκαίρι. Η ζέστη είναι στα ύψη και τα κοντομάνικα δεν έχουν μπει στα συρτάρια ακόμη. Μόνο το βράδυ καταλαβαίνει κάποιος πως τελειώνει ο Σεπτέμβρης. Μα κι αυτό το ξεχνάει αν βρίσκεται στο κέντρο. Δεν είναι άσχημο. Αρκεί να μην πλακώσουν οι βροχές μαζεμένες στη συνέχεια και έχουμε τα περσινά.
Κ.Γ.

 

------

MAMAK_GIANNOUTS.jpg* O εικαστικός Α. Γιαννούτσος εξηγεί στον δήμαρχο πώς έδειχνε με την τέχνη του ο μέγας Φιλόλαος μπροστά.
Ζ.

 

 

FARSALA.jpg* Ο δήμαρχος κι ο βουλευτής με τα προϊόντα της μάνας γης. Των Μυρμιδόνων…
Ζ.

 

 

 

GRAFFITI.jpg* ΚΑΙ γκράφιτι στη Βιόπολη με παραστάσεις από την καθημερινή ιατρική δραστηριότητα. Για όσους εκτιμούν την τέχνη…

 

 

 

PAGAKI.jpg* ΩΡΑΙΟ μέρος για ξεκούραση, μπορεί και αιώνια. Μα αυτοί για τους οδηγούς την έβαλαν την πινακίδα, για τους πεζούς είναι άλλη υπηρεσία αρμόδια…
Ζ.

 

 

THGANI.jpg* ΤΟΣΕΣ φορές που έχει καεί, τη βρήκε τελικά τη λύση…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass