ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2024 17:05
*ΓΙΑΤΙ δεν του επιτρέπουν του δημάρχου να πυροβολήσει;  Ζ. *ΓΙΑΤΙ δεν του επιτρέπουν του δημάρχου να πυροβολήσει; Ζ.

Πανδαισία
* ΤΑ ωραία του πρωινού και Καλημέρα Λάρισα.

Την ώρα που ροδίζει η Ανατολή, αναρτήσεις φωτογραφιών χθες ένα σωρό από Λαρισαίους πρωινούς τύπους, με το που χάραζε η αυγή, η ατμόσφαιρα ευνοούσε την πανδαισία χρωμάτων. (Που στην ασπρόμαυρη σελίδα δεν αποδίδεται...)
Ζ.

Άλλο κράτος;
* ΠΕΡΥΣΙ Daniel ναι, παχιές κουβέντες κυβερνητικών αμέσως μετά, φέτος όμως όχι αποζημιώσεις στην Αγιά για τα μήλα και τα κάστανα.
- Μπορεί να μην τα πείραξε ο Daniel...
- Ναι; Και δίπλα στο Πήλιο γιατί δηλαδή δόθηκαν αποζημιώσεις για τις ίδιες καλλιέργειες;
- Α εκεί; Εκεί είναι Μαγνησία, η περιοχή του υπουργού Χρ. Τριαντόπουλου... (Άλλο κράτος;)
* * *
* ΕΙΔΑΝ κι απόειδαν οι Αγιώτες και μεθαύριο Παρασκευή κατεβαίνουν πάλι σε συλλαλητήριο στη Λάρισα. Την ώρα που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί, που θα σώσουν την περιοχή, εκείνοι θα βρίσκονται απ’ έξω. Ψάχνοντας το δίκιο τους, όχι όλο λόγια, λόγια... (Έγινε και το ετήσιο μνημόσυνο των καταστροφών κι οι κυβερνητικοί δεν πλήρωσαν ακόμα τα έξοδα της κηδείας.)
Ζ.

Εξαρτάται πόσοι
* - ΑΝ ψηφίσουν 20.000 στον ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει ο Κασσελάκης, εκτιμούν Αθηναίοι αναλυτές.
Πέρυσι, στις εσωκομματικές που τον ανέδειξαν πρόεδρο, είχαν ψηφίσει σχεδόν 150.000. Τώρα όμως είναι πολύ απογοητευμένος ο κόσμος τους, τα ποσοστά του κόμματος έχουν καταβαραθρωθεί.
- Αν ψηφίσουν λίγοι, τότε θα επικρατήσει το φαν κλαμπ που κατάφερε να στήσει ο καθαιρεθείς πρόεδρος. Αν όμως ξεσηκωθεί απ’ τους καναπέδες και πάει και ψηφίσει ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αποκατασταθεί η κατάσταση στο κόμμα, ακόμα και 50.000 να πάνε στην κάλπη, είναι αρκετοί για να συντριβεί. (Στη Λάρισα πάντως εξακολουθούν να μην υπάρχουν ‘’kasselistas ‘’που να βγαίνουν δημοσίως υπέρ του.)
* * *
* ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στις εσωκομματικές εκλογές τη μεθεπόμενη Κυριακή, φιλοδοξούν να πάνε να ψηφίσουν περί τις 250.000 κόσμος.
Ζ.

Χρόνος γιατρός
* ΕΙΧΑΝ τα θέματά τους στην παρέα των Λαρισαίων.
- Ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα... Αρκεί να μην πεθάνεις κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπευτικής διαδικασίας.
* * *
* - ΠΡΕΠΕΙ να κόψεις το ποτό...
- Γιατρέ μου, φέτος έβαλα 60 κιλά τσίπουρο.
- Καλά, πιες όσο μπορέσεις και το υπόλοιπο εμείς στο μνημόσυνο.
* * *
* - ΤΗΣ λέω ‘’Σκύψε μωρό μου...’’ Και μου λέει ‘’πας καλά; Μέσα στον κόσμο;’’
- Και τελικά;
- Στούκαρε στο κλαδί του δέντρου.
Ζ.
Εν κρυπτώ;
* Ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY υλοποιεί εδώ και χρόνια πρόγραμμα επιβράβευσης αριστούχων απόφοιτων Λυκείων από τους όμορους στις εγκαταστάσεις του Δήμους, του Θριασίου Πεδίου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Των περιοχών δηλαδή που θίγει η λειτουργία των εγκαταστάσεών του.
Ειδικά για το 2024, ο Όμιλος αποφάσισε να επιβραβεύσει μέσω του προγράμματος και τους αριστούχους αποφοίτους της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Λόγω των ειδικών συνθηκών της περυσινής πλημμύρας. Κι όλα καλά...
* * *
* ΧΘΕΣ λοιπόν θα γινόταν η εκδήλωση στη Λάρισα. Παρουσία, όπως αναγγέλθηκε, της Διοίκησης και στελεχών του Ομίλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, φορέων και οργανισμών, θα βραβεύονταν 168 Θεσσαλοί μαθητές. Μόνο καλά, τρίκαλα...
Έγινε όμως η εκδήλωση, δεν έγινε, ποιος να ξέρει... Αφού υπήρχε ‘’πόρτα’’, ήταν λέει κλειστή, δεν επιτράπηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους. Άλλα ήθη...
Ζ.

Από εποχής Ομήρου
* ΜΙΑ στο τόσο αξίζει να θυμόμαστε την αλφαβήτα της πολιτικής, όπως τη μάθαμε στη Μεταπολίτευση, σημειώνει γλαφυρά ο Π. Μπ., με αφορμή το λεγόμενο αντάρτικο των ‘’11’’και τη διαγραφή Μ. Σαλμά: Αν θέλουμε να καμαρώνουμε που η νεοελληνική διασώζει πάμπολλες λέξεις που ακούγονταν στον τόπο από τον καιρό του Ομήρου, ας μην κολλάμε στη «θάλασσα», που δεν ξέρουμε και την ετυμολογία της. Υπάρχουν κι άλλες, διάφανες, σχεδόν απτές. Η «βουλή» λ.χ. και ο «βουλευτής». Η «βουλή» από το «βούλομαι», θέλω, επιθυμώ, ο δε βουλευτής, από το «βουλεύω», σκέφτομαι και συσκέφτομαι, ανταλλάσσω γνώμες, συζητώ προς εξεύρεση λύσης.
* * *
* ΤΟ ισχυρότερο όπλο των βουλευτών είναι το Σύνταγμα, που προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά ότι «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Και δεν υπάρχει τίποτε αντικοινοβουλευτικότερο και μειωτικότερο για την ουσία της λαϊκής εντολής από τη μεγαλοθυμία των κομματικών αρχηγών-ηγεμόνων, που δυο-τρεις φορές την τετραετία επιτρέπουν στους βουλευτές τους να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Σαν να τους χαρίζουν αυτό που είναι ήδη δικαίωμά τους. Αλλά και χρέος τους.
* * *
* ΤΟ κομματικό-πολιτικό μας σύστημα πρωτεύει εξακολουθητικά σε αναξιοπιστία... Για τα πρωτεία του αυτά ευθύνεται και η οικειοθελής ή εκβιασμένη συμμόρφωση πολλών βουλευτών, ανεξαρτήτως χρώματος, στο μοντέλο της σποραδικής αρχηγικής παραχώρησης της «ψήφου κατά συνείδηση». Η λαϊκή ψήφος τους έστειλε στη Βουλή για να αντιπροσωπεύουν το έθνος στο σύνολό του, όχι την πελατειακή μερίδα τους. Και να το πράττουν αυτό με φρόνημα ελεύθερο και υπεύθυνο. Όχι αυτοϋποβιβαζόμενοι σε επιδεικτικά ενθουσιώδεις χειροκροτητές, που επιχειρούν να βολέψουν με την αβουλία τους το διπλό άγχος τους: πώς να αποσπάσουν την ευμένεια του αρχηγού και πώς να πετύχουν την επανεκλογή τους.
* * *
* ΓΙΑ να καταλήξει: Μια στο τόσο, κάποιος κυβερνητικός βουλευτής θυμάται την αλφαβήτα της πολιτικής και ασκεί κριτική στην κυβέρνησή του. Και βουνό να είναι το δίκιο του, δεν αποφεύγει τον πέλεκυ. Που του θυμίζει, πέφτοντας, ότι η εξουσία είναι η μόνη σοβαρή αξία, ο μόνος ιερός σκοπός. Ο δε αλάνθαστος αρχηγός, ένα προσκυνητέο τοτέμ.
Ζ.

Στη μύτη;
* ΣΤΟ δικό τους κόσμο οι νεαροί Λαρισαίοι, και ακριβολόγοι.
- Πέρασαν τρία χρόνια για να ξεχάσω.
- Τι να ξεχάσεις;
- Πού να θυμάμαι, παν τρία χρόνια τώρα...
* * *
* - ΜΕΡΙΚΕΣ φορές πέφτω έξω, αλλά τις περισσότερες πέφτω μέσα στο σπίτι.
* * *
* - ΕΝΑ φρέντο εσπρέσο παρακαλώ...
- Σκέτο;
- Βάλτε μου αν θέλετε λίγη ζάχαρη στη μύτη.
- Μάλιστα, βεβαίως... Ελάτε όμως λίγο πιο κοντά...
Ζ.

Μπλακ κατάσταση
* ΕΔΩ και κάμποσους μήνες δεν γίνονται ιστολογικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό καθώς υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων. Όχι γενικά στην αγορά, στο Παθολογοανατομικό Τμήμα αφού το νοσοκομείο δεν πληρώνει. Κι άντε αν κάποια βιοψία είναι καλή, πάει στα κομμάτια η αναμονή. Αν όμως είναι κακό το αποτέλεσμα, πότε θα το μάθουν οι γιατροί να ξεκινήσουν θεραπείες; Στο μνημόσυνο του πάσχοντος; Μπρρρ... Μπλακ χιούμορ αλλά η κατάσταση δείχνει να είναι μαύρη κι άραχλη, πάρα πολύ σοβαρή.
Ζ.

Συμμορία μιζέριας
* ΚΑΙ νάταν μόνο το Παθολογοανατομικό... Ωστόσο, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Λαμπρούλη για την κατάσταση στο νοσοκομείο, ο Άδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Εμπορίου της Υγείας, όπως τον είχε προσφωνήσει-ξεφωνίσει μάλλον- Λαρισαία γιατρός, έσπευσε ως αρμόδιος, όχι να λύσει τα προβλήματα, αλλά να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα της τραγικής κατάστασης. Μιλώντας πάλι για «συμμορίες μιζέριας», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό.
«Συμμορία της μιζέριας είστε εσείς και οι όμοιοί σας», του το ανταπέδωσε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ. ο Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες τους.
* * *
* ΚΑΙ παρουσίασε επιγραμματικά:
- σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού, όπως στην περίπτωση του Αιματολογικού που επειδή δεν υπάρχουν συσκευές χορήγησης αίματος, η διευθύντρια είχε ζητήσει να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, γιατί τα διαθέσιμα αποθέματα είναι ελάχιστα και χρειάζονται για τα επείγοντα περιστατικά.
- στο χειρουργείο λείπουν ράμματα και καθετήρες. (Ακούς εκεί; Η ΥΠΕ δηλώνει πως δεν έχει λεφτά. Νίπτων χείρας ο Φ. Σερέτης...)
* * *
* ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ, που όμως δεν τους παρασύρει, τα προβλήματα που απαρίθμησε ο Γ. Λαμπρούλης, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των γιατρών του νοσοκομείου:
- Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής, όπως προαναφέρθηκε, να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).
- Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αντίστοιχα.
- Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.
- Η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
* * *
* ΚΙ άλλα κι άλλα...
- Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, όπως π.χ. σε εργαλεία υπερήχων, σε λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, ράμματα, αιμοστατικά απορροφήσιμα μέχρι και θωρακικοί καθετήρες.
- Επίσης το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές) λόγω έλλειψης υλικών. (Και οι ιθύνοντες δεν ντρέπονται καν...)
Ζ.

Ρηξικέλευθη
* «ΚΙ όμως συνέβη...», λέει Λαρισαίος εκπαιδευτικός: διευθυντής σχολείου της Δευτεροβάθμιας πρότεινε την επίσκεψη τμημάτων του στο Παζάρι ως «εκπαιδευτική επίσκεψη». Για τι πράγμα θα τους μιλήσουν άραγε; Λαογραφία, Ιστορία, Πατριδογνωσία, Οικονομία; Δεν έχει και μπαλαρίνα φέτος. Ρηξικέλευθη δείχνει η πρόταση. Το επόμενο βήμα, λέει, θα ήταν «να διοργανωθούν εκδρομές μαθητών στην Αθήνα, στα μαγαζιά της Παραλιακής». (Ε κι αυτοί, καθόλου προοδευτικοί...)
* * *
* «ΕΜΕΙΣ δεν πάμε σε παζάρια», διευκρίνισε ο Λαρισαίος Φ. Β. «Εμείς θα πάμε στο «Φεστιβάλ στρινγκ & χαλβά»...» (Καθόλου μακριά απ’ την αλήθεια.)
Ζ.

Αντρίκια
* ΜΕ αποφασιστικότητα μιλούσε χθες ο Λαρισαίος στην παρέα.
- Λοιπόν να μιλήσουμε σαν άντρες... Το ροζ το φέρι, με άρωμα λουλουδιών, αφήνει ένα άρωμα φρεσκάδας στα χεράκια μας, μάγκες...
Ζ.

 

 

ANDROYLAK_KOYRET.jpg

*ΤΟ ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη είχε υποστηρίξει τον Δημ. Κουρέτα στις περιφερειακές εκλογές. Και τώρα, ο περιφερειάρχης ήταν παρών στην εκδήλωση του υποψηφίου προέδρου στις εσωκομματικές.
Ζ.

 

 

ALKAZAR.jpg

*ΠΟΙΟΣ είπε ότι έχει πρόβλημα στάθμευσης η Λάρισα; Και το Αλκαζάρ; Τεράστιο πάρκο, γειτονικό στο κέντρο, πάρκινγκ και μάλιστα υπό σκιάν…
Ζ.

 

 

LEFTA.jpg

* ΒΡΗΚΕ λεφτά στον δρόμο ο Τ. Ζ. Όμως, όπως φαίνεται, δεν ήταν η τυχερή του μέρα...
Ζ.

 

 

MANOLIS.jpg

* ΚΑΙ το όνομα αυτής Ευαγγελία... Στον Ευαγγελισμό Τεμπών πήρε το όνομά της, εκεί έγιναν τα βαφτίσια της δεύτερης εγγονής του δημάρχου Γ. Μανώλη. Έναν χρόνο μετά τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ακόμα μία χαρά για τον δήμαρχο Τεμπών και την οικογένειά του. (Να τους ζήσει...).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass