ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2024 17:11
* ΧΑΛΑΡΟ κυριακάτικο πρωινό, με της ΑΕΛ τον απολογισμό. Πρόκριση στο Κύπελλο ναι, αλλά και κριτική για την εμφάνιση με τον Μακεδονικό. Γιορτή όχι μόνο για το αποτέλεσμα του ματς, αλλά και διότι ήταν του Αγίου Βησσαρίωνος, άρα κερνούσε ο κερκιδομάχος Άρης Βαλασόπουλος. Ναι, προφανώς και βγήκε και η ενδεκάδα των βυσσινί για τον επόμενο αγώνα.  Ζ. * ΧΑΛΑΡΟ κυριακάτικο πρωινό, με της ΑΕΛ τον απολογισμό. Πρόκριση στο Κύπελλο ναι, αλλά και κριτική για την εμφάνιση με τον Μακεδονικό. Γιορτή όχι μόνο για το αποτέλεσμα του ματς, αλλά και διότι ήταν του Αγίου Βησσαρίωνος, άρα κερνούσε ο κερκιδομάχος Άρης Βαλασόπουλος. Ναι, προφανώς και βγήκε και η ενδεκάδα των βυσσινί για τον επόμενο αγώνα. Ζ.

Κουαρτέτο
* ΠΙΣΤΕΩΣ, Αγάπης και Ελπίδας σήμερα, οι οποίες μαζί φέρνουν τη Σοφία, που επίσης γιορτάζει. Μια τετράδα σπουδαίων λέξεων και εννοιών, ένα κουαρτέτο γυναικείων ονομάτων που συνεορτάζουν. Χρόνια πολλά και βοήθειά μας απ’ όλες και την καθεμιά ξεχωριστά...
Ζ.

Τίμιο...
* - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, έλεγε χθες ο Λαρισαίος, βλέποντας τον καιρό να σταθεροποιείται. Επιτέλους, ήρθε ένα φθινόπωρο τίμιο, σαν εκείνα τα παλιά, τα ωραία... (Να μη λένε μόνο για τις παρεκτροπές του καιρού).
Ζ.
Θετικά
* ΥΠΑΡΧΕΙ, βέβαια, μια ανησυχία για τον επικείμενο χειμώνα, είναι νωπές και οι μνήμες.
- Όλα καλά με τον κόβιντ;
- Όλα θετικά. (Πλήθος τα κρούσματα, ευτυχώς με ελαφρά συμπτώματα).
Ζ.
Την πάτησε άγρια
* ΣΤΟ 0-0 όλα τα ντέρμπι αυτήν την Κυριακή. Χωρίς σκορ και το Λαμία-Καλλιθέα και το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και το Ολυμπιακός-Παναιτωλικός. Και μάλιστα μέσα στο Καραϊσκάκη το τελευταίο.
***
* ΗΤΑΝ για να επιβεβαιωθεί η ρήση του προέδρου Βαγγέλη. Μόλις πριν λίγες μέρες ήταν που ο Β. Μαρινάκης θεώρησε σκόπιμο να τοποθετηθεί και για την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία. Εκτός από τις κλασικές ευχές, ήθελε να συστήσει στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους Ολυμπιακούς. Επειδή, είπε, έτσι θα πηγαίνουν τις Δευτέρες χαρούμενα στο σχολείο, αφού θα έχει κερδίσει η ομάδα τους. (Χθες ήταν Δευτέρα).
Ζ.
Πάλι τα ίδια
* ΝΕΑ, πιθανολογούμενη χαρακτηρίστηκε αυτήν τη φορά, απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ. Ό,τι έπρεπε παραμονές εκλογών. Αχ αυτή η Αμερική με τους οπλοφόρους της και τους τρελαμένους της... Ευτυχώς τώρα τον εντόπισαν και τον σταμάτησαν μισό χιλιόμετρο μακριά απ’ τον στόχο του.
- Μα κι αυτός, σχολίαζε ο Λαρισαίος, έναν μήνα πριν τις εκλογές κι έπαιζε ανέμελος γκολφ; (Κι είναι και πολύωρη απασχόληση...).
Ζ.
Κάνοντας
τον χαζό
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ φαλλοκρατικού χαρακτήρα στην παρέα Λαρισαίων.
- Σε μια σχέση καλέ, εγώ ψάχνω κάποιον να μου γεμίζει τα κενά.
- Βρες τότε, κοπελιά, αφρό πολυουρεθάνης.
***
* - Σ’ αγαπάω...
- Και η γυναίκα σου;
- Όχι, αυτή δε σ’ αγαπάει.
***
* - Ο αληθινός άντρας δεν αφήνει μια γυναίκα για κάποια άλλη. Τις κρατάει και τις δύο.
Ζ.
Άλλο κράτος;
* «ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ωρών κοινής ησυχίας στη Νέα Σμύρνη». Πάλι; Σωπάτε καλέ... Μην κάνετε φασαρία και ξυπνήσει κάνας αρμόδιος... Με φόβο ψυχής το καταγγέλλουν, κλασικά ανωνύμως, έχουν τους λόγους τους. Και το που παίρνουν τηλέφωνο στην αστυνομία, κι αυτό φοβούμενοι μην αποκαλυφθούν το κάνουν.
«...Η ζωντανή μουσική σε υπαίθρια πίστα παιανίζει με τα ηχεία στη διαπασών, καθώς εμείς και τα παιδιά μας διανύουμε άλλη μια νύχτα αγρύπνιας.
Ερωτώ, λοιπόν, πώς θα ανταπεξέλθουμε αύριο στις εργασίες μας και αντίστοιχα τα παιδιά μας πώς θα αποδώσουν στις σχολικές αίθουσες; Γιατί εδώ ο νόμος και η εφαρμογή μάς γύρισαν την πλάτη;
Γιατί ενώ δεν κοιμάμαι και δεν ηρεμώ μη νιώθοντας ασφάλεια, να πληρώνω φόρους; Ως ποτέ οι αρμόδιοι φορείς θα κάνουν τα στραβά μάτια σε ένα γνωστό πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται;
Γιατί άφησαν τη συνοικία να γκετοποιηθεί;».
(Τουλάχιστον να τους σύστηναν οι αρμόδιοι τις ωτασπίδες που εκείνοι χρησιμοποιούν και που δείχνουν τόσο αποτελεσματικές).
Ζ.
Να τους
αποτελειώσουν;
* «Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη Μαγνησία, σε ρόλο Αρτέμη Μάτσα» τιτλοφορεί τη δημόσια παρέμβασή του ο πρόεδρος της Μηλίνας Κώστας Γκουτζίνης. Μπορεί η τουριστική σεζόν να βρίσκεται στο τέλος της, όμως οι υπηρεσίες αγρυπνούν εισπρακτικά και η Κτηματική επέδραμε στη Μηλίνα, ναι στην κατακαημένη Μηλίνα, για να γράψει παραβάτες στα μαγαζιά του παραλιακού μετώπου στο χωριό του Ν. Πηλίου.
***
* ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ γλαφυρός στην αντίδρασή του ο πρόεδρος: ...Αφανίστηκαν σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, κτήματα, υποδομές, εγκαταστάσεις. Ειδικά οι επιχειρηματίες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή.
Όμως, κανένας δεν το ‘βαλε κάτω. Δήμος, κάτοικοι, εθελοντές χέρι-χέρι ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά. Μέρα και νύχτα, με νύχια και με δόντια. Ούτε μια στιγμή δε λύγισαν, γιατί πάλευαν για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους. Τα κατάφεραν.
Κι ήρθε το καλοκαίρι του 2024, κουβαλώντας μια ελπίδα, τη μόνη ελπίδα. Άνθρακες ο θησαυρός. Κακή χρονιά για τον τουρισμό.
Οι κάτοικοι έσφιξαν τα δόντια. Μαζί και το ζωνάρι. Θα παλέψουμε πάλι, είπαν αποφασιστικά. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο....
***
* ΚΑΙ πάει στον «ξενοδόχο»: Έφτασε και μάλιστα με το τέλος της σεζόν η άτεγκτη, αδιάφθορη, έως αδιάφορη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αποφασισμένη να εκτελέσει το καθήκον της, σαν τον επιθεωρητή Ιαβέρη στους Άθλιους του Ουγκό ή τον Αρτέμη Μάτσα στην Κατοχή.
Να επιβάλει τάξη και να διορθώσει προβλήματα που, όμως, δεν υπήρξαν στη διάρκεια του καλοκαιριού. Έβγαλε τη μετροταινία κι άρχισε να μετράει εξονυχιστικά. Αυτός έβγαλε ένα τραπεζάκι παραπάνω. Γράψ’ τον. Αυτός αραίωσε τα τραπεζάκια και πέρασε το όριο κατά 52,3 cm. Γράψ’ τον.
***
* ΚΑΙ καταλήγει με νόημα: «Γράψ’ τον, Γράψ’ τον, Γράψ’ τον, Γράψ’ τον τον μπαγαπόντη. Αιδώς Αργείοι... Στον κοσμάκη βρήκαν να πουλήσουν μαγκιά. Στη Μύκονο, τι έγινε; Όλα καλά ε; Πάντα καλά, πάντα καλά...».
Ζ.
Απλά
τα πράγματα
* ΠΑΙΡΝΩ τηλέφωνο στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, όπου βλέπουν το νούμερο...
- Έλα, τα ίδια;
- Ναι... (Ορεξάτοι οι νεαροί Λαρισαίοι, με κέφια).
***
* - Ο άλλος λέει ξέχασε να φάει σήμερα, του λέω πώς είναι δυνατόν ρε να ξεχάσεις να φας... Εγώ ξέχασα ότι έφαγα και μετά ξαναέφαγα.
***
* - ΠΟΣΕΣ μέρες είσαι σε δίαιτα;
- Από την ερχόμενη Πέμπτη.
Ζ.
Πιείτε υπεύθυνα
* ΣΟΦΕΣ επισημάνσεις από τον παλιό κωμικό Τζον Κλιζ:
- Όταν μια πόρτα κλείνει και μια άλλη ανοίγει, μάλλον βρίσκεστε στη φυλακή.
- Για μένα το «πιείτε υπεύθυνα» σημαίνει προσέξτε να μη σας χυθεί.
- Η ηλικία των 60 μπορεί να είναι τα νέα 40, αλλά και οι 9 μ.μ. είναι τα νέα μεσάνυχτα.
***
* - ΟΤΑΝ λέω «Τις προάλλες», θα μπορούσα να αναφέρομαι σε οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ του χθες και πριν από 15 χρόνια.
- Δοκίμασα την υπομονή μου. Είμαι αρνητικός.
- Αν κάθεστε σε δημόσιο χώρο και κάποιος άγνωστος καθίσει δίπλα σας, απλά κοιτάξτε ευθεία και πείτε: «Έφερες τα χρήματα;».
- Τελικά κοιμήθηκα οκτώ ώρες. Μου πήρε τρεις μέρες, αλλά τα κατάφερα.
***
* - ΟΤΑΝ κάποιος ρωτά τι έκανα το Σαββατοκύριακο, λοξοκοιτάζω και ρωτάω: «Γιατί, τι άκουσες;».
- Μερικές φορές, κάποιος έρχεται στη ζωή σου απροσδόκητα, από το πουθενά, κάνει την καρδιά σου να χτυπάει γρήγορα και σε αλλάζει για πάντα. Αυτούς τους ανθρώπους τους λέμε αστυνομικούς.
- Η τύχη μου είναι σαν φαλακρός, που μόλις κέρδισε μια χτένα.
Ζ.
Ο Συνταγματάρχης
* ΚΑΙ σ’ αυτήν την υπόθεση, με την αρρώστια, λειτούργησε ως κομάντο. Δε δείλιασε, βγήκε μπροστά, το πάλεψε σκληρά, όμως... Κι έτσι ο Δημήτρης Γεωργάκης εγκατέλειψε χθες τα εγκόσμια. Έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη, ο πληθωρικός συνταγματάρχης. Ο οποίος πρόσφερε στη Λάρισα τη ζωή του όλη, ως το τέλος. Για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πλέον μακρόβιους αιρετούς όλων των εποχών, πάντα δραστήριος, είτε στην πλειοψηφία είτε στην αντιπολίτευση, πάντα μέσα στην πόλη, μέσα στον κόσμο της, κοντά και στα πιο απλά, ιδίως σ’ αυτά, τα καθημερινά ζητήματα. Άφησε έντονο το αποτύπωμά του...
Ζ.
Στο Βιλαβλάχο
* «ΟΣΟ η κυβέρνηση δεν αποφασίζει τι θα κάνει με τα ημιτελή έργα Αχελώου, αν θα τα συνεχίσει ή θα τα γκρεμίσει, αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του συνεχίζει να πολιτεύεται με «μισόλογα», αμηχανία, αφωνία...». Είναι ο εκ των Υδρονομέων Κ. Γκ. που περιγράφει το ματς, που δείχνει να έχει φτάσει στα πέναλτι, με λόγο ρέοντα: «...και όσο εμείς, πρωτίστως οι φορείς και μετά οι Θεσσαλοί πολίτες, δεν αγωνιζόμαστε και υποβαθμίζουμε το διαχρονικό μείζον υδατικό-περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, με τα υπό κατάρρευση επιφανειακά και κυρίως υπόγεια οικοσυστήματα, με την απειλή λειψυδρίας και το εν δυνάμει κοινωνικό πρόβλημα, τη φτωχοποίηση αγροτών αν σταματήσει η άρδευση σε ένα εκατομμύριο στρέμματα...».
***
* ΤΟΤΕ, λοιπόν, ούτως εχόντων των πραγμάτων, μαρκάρουν οι «αντίπαλοι», παίρνουν την μπάλα και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και κείνος πληροφορεί: «...τόσο οι συμπατριώτες μας Αιτωλοακαρνάνες θα οργανώνονται, εκτός από τα πανό κατά του Αχελώου σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα του Παναιτωλικού, και θα επιτίθενται με προσφυγές». Σαν αυτή που αποφάσισε πάλι η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής στο Αγρίνιο. Περιφερειάρχης, δήμαρχος, πρόεδροι βασικών φορέων της περιοχής καλούν κι όλους τους υπόλοιπους σε νέο συναγερμό. (Αυτά στη Βιλαρίμπα. Γιατί στο Βιλαμπάχο ακόμη τρίβουν. Τα μάτια τους, να ξυπνήσουν. Στο Βιλαβλάχο μάλλον καλύτερα...).
Ζ.
Τον ντράπηκε
* - ΑΣΕ ρε, έπιασα τη γυναίκα μου να με απατάει...
- Έλα ρε, πώς;
Ο Ν.Γ. είναι που το διηγείται.
- Γύρισα που λες νωρίτερα στο σπίτι κι είδα απ’ έξω μια Ferrari. Μπαίνω στην κρεβατοκάμαρα και τι να δω, έναν παίδαρο δυο μέτρα, φέτες. Εκείνη τη στιγμή βγαίνει η γυναίκα μου γυμνή απ’ το μπάνιο...
- Αμάν βρε...
- Όπως στα λέω... Την είδα, ξέρεις τώρα, πεσμένο στήθος, κυτταρίτιδα, κοιλιές...
- Και τι έκανες;
- Τι να κάνω. Τον ντράπηκα τον άνθρωπο, δεν είπα τίποτα.                  
 Ζ.

 

------------

 

DENTRO.jpg* ΑΚΟΜΗ και κομμένο το δέντρο, στην οδό Απόλλωνος, και πάλι χρήσιμο είναι, καθώς το έχουν μετατρέψει σε κάθισμα..

 

 

XALIKI.jpg* ΨΗΛΑ το ηθικό των κατοίκων, όσων έχουν απομείνει τέτοιον καιρό, εκεί ψηλά στο Χαλίκι Ασπροποτάμου. Μπήκαν μπροστά και σταμάτησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της ιδιωτικής εταιρείας, που πήγαν νύχτα στην περιοχή, η οποία εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρό ιδιωτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στο χωριό, που είναι από εκείνα με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη χώρα, σ’ ένα πανέμορφο παρθένο τοπίο. Περιοχή που προστατεύεται κιόλας περιβαλλοντικά, ενταγμένη σε Εθνικό Πάρκο. Οι Χαλικιώτες, που ζουν τον χειμώνα στα Τρίκαλα και στη Λάρισα, κυρίως στην περιοχή των Φαρσάλων, είναι ανυποχώρητοι. Η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας είχε εκδώσει την άδεια για το έργο προ πενταετίας, την οποία και δεν έχει ανακαλέσει παρά την αρνητική τοποθέτηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, όπου εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Και τώρα φυλάνε, ανυποχώρητοι, τον τόπο τους, με την αυτοδιοίκηση στο πλευρό τους. (Ας πάει και κάνας υψηλόβαθμος παράγοντας εκεί πάνω, να τους αλλάξει σε καμιά σκοπιά...).
Ζ.

 

 

FESTIBAL-KNE.jpg* ΕΧΕΙ η ΚΝΕ τον κόσμο της, είναι διαχρονικός και ο Βασ. Παπακωνσταντίνου, ε, δεν ήθελε κάτι άλλο να πλημμυρίσει η κοίτη του Πηνειού στο Φεστιβάλ του «Οδηγητή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass