ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2024 17:11
* ΜΠΗΚΑΝ στο χορτάρι για ζέσταμα, αθλητικοί τύποι αμφότεροι. Δήμαρχος Μαμάκος και αντιδήμαρχος Γερογιώκας ολοκληρώνουν την προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Ζ. * ΜΠΗΚΑΝ στο χορτάρι για ζέσταμα, αθλητικοί τύποι αμφότεροι. Δήμαρχος Μαμάκος και αντιδήμαρχος Γερογιώκας ολοκληρώνουν την προετοιμασία για τη νέα σεζόν. Ζ.

Με προειδοποίηση
* ΣΑΜΠΩΣ δεν προειδοποίησαν επαρκώς οι μετεωρολόγοι; Δεν τρομοκράτησαν αρκετά τον κόσμο;


Τι «Ξεκινάει το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας», τι «Εκατό ώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα», είπαν επανειλημμένα, είναι κι οι μνήμες νωπές...
Παρουσίασαν και «πλαίσιο περιοχών που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο», ε βέβαια, κρατάνε και μια πισινή.
Ό,τι και να γινόταν, μέσα θα ήταν...
* * *
* ΤΗΝ ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ξεροστάλιαζαν πάνω απ’ το τηλέφωνο, έχοντας ήδη έτοιμα τα μηνύματα στο 112.
Να είναι καλυμμένοι, αστεία με την καριέρα τους δεν κάνουν...
Ζ.
Προετοιμασμένοι
* - ΜΗΝ τους βλέπετε έτσι χαλαρούς τους χειμωνάκηδες, προειδοποιούσε ο νεαρός Λαρισαίος.
Μέσα τους μερικοί έχουν στολίσει ήδη το χριστουγεννιάτικο δέντρο. (Μετά έβρεξε κιόλας...).
Ζ.
Ταπί
και ψύχραιμοι
* ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ οι Λαρισαίοι, προσγειώθηκαν σε μια σκληρή πραγματικότητα.
- Παιδιά τι είναι αυτά τα «να μην τελειώσει ο Αύγουστος ποτέ»... Σοβαρευτείτε, έχουμε μείνει ταπί από τις 15 του μήνα...
* * *
* - ΝΑΙ, ΔΕΗ εκεί; Κάποιος με κλέβει στο ρεύμα.
- Εμείς είμαστε.
* * *
* - ΤΩΡΑ που ήσουν στο νοσοκομείο, είδες να έχουν ελλείψεις;
- Μικρές...
- Σου ζήτησαν να φέρεις εσύ κάτι;
- Ναι, έναν γιατρό.
* * *
* - ΕΤΣΙ είναι η ζωή, παιδιά... Σήμερα χάνουμε εμείς, αύριο ξανακερδίζουν οι άλλοι.
Ζ.
Τάχα μου...
* «ΡΑΛΙ στην τιμή του ρεύματος: Έρχονται νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς», διάβαζε ο Λαρισαίος χθες στην ειδησεογραφία. Και του ανέβηκε η ένταση, πάνω από 220 βολτ.
- Αμάν βρε παιδιά, όχι πάλι...
Και κοίταζε τον πρόσφατο μηνιαίο λογαριασμό που είχε μπροστά του.
- Οφειλή 132 ευρώ, επιδότηση του κράτους 3,5 ευρώ. Τόσο πολύ... (Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων...).
Ζ.
Την ίδια μέρα
* ΘΑ συμπέσουν τη Δευτέρα στον Βόλο πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσκεψη αμφοτέρων την ίδια μέρα στη Θεσσαλία, κοντά στην επέτειο του «Daniel», αλλά όχι κι ακριβώς πάνω της, μια απόσταση είναι πάντα χρήσιμη. Είναι και τα ψόφια ψάρια στον Παγασητικό που έγιναν παγκόσμιο θέαμα κι ουδείς μπορεί να τα αγνοήσει.
Έτσι, ο Στ. Κασσελάκης θ’ αφήσει τον γάμο να πάει για τα ψάρια. Ενώ κι ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε να βιάζεται κάπως αυτήν τη φορά στην επιτόπια επίσκεψή του. (Κι άλλο κακό να μη μας βρει, σχολίασε χθες Λαρισαίος, αρκούντως προληπτικός).
Ζ.
Χαρτί για χαρτί
* ΕΔΕΙΧΝΕ το χαρτί η Κ.Κ. «απού είχε γραμμένα τα ψώνια του μπακάλη μια θκιάτς απ’τουν κάμπου, μι τ’ δκιάτς την ουρθουγραφία». Κι αναρωτιόταν: Πώς σ’ φαίνιτει αφτάια ούλα τα ψώνια να τα διαβάζ’ η παπάς του Ψυχουσάββατου; Όσα μύθκια τοσ’ αλήθκια λέει ου κουζμάκους...
Κι όμως γίγκει... Κάποια φουκάριαρα αγράμματ’ το δουσει στου παπά αντί για του ψυχουχάρτ’ ι...
Ζ.
Αλήθεια
* ΕΛΕΓΑΝ αλήθειες οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Η βασική μου δουλειά ως προπονητής ποδοσφαίρου στην Κ-8, με παιδιά σε ηλικίες κάτω των 8 ετών, είναι να δένω κορδόνια (Ψέματα;).
* * *
* - Ο άλλος ξέχασε όλη νύχτα ανοιχτό το αιρκοντίσιον σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και τώρα τον έχουμε στον νεροχύτη και ξεπαγώνει μαζί με κάτι πανσέτες.
* * *
* - ΕΓΩ στα 29 μου είχα οικογένεια με δύο παιδιά.
- Εσύ στα 29 πατέρα είχες και ΠΑΣΟΚ και κάνατε σαΐτες με πεντοχίλιαρα.
* * *
* Ο άλλος έφτασε 3ο όροφο με ένα κοντάρι και εγώ κουράζομαι να ανέβω με το ασανσέρ...
Ζ.
Και spring rolls;
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ από τα καλοκαιρινά ταξίδια, οι Λαρισαίοι διηγούνται για τα αξιοθέατα που τους εντυπωσίασαν:
Καθοδόν προς Κορώνη σταματήσαμε μετά από παρότρυνση μερικών στη Γουρνοπούλα στην Καλαμάτα. Ένα θα πω...
Ο ναός της γουρ(ου)νοπούλας στην κυριολεξία. Σουβλάκια με γουρνοπούλα, club sandwich με γουρνοπούλα, burger με γουρνοπούλα, μερίδα γουρνοπούλα, σκεπαστή με γουρνοπούλα, ακόμη και spring rolls με γουρνοπούλα. Πήραμε σκεπαστή και σουβλάκια γουρνοπούλας. Αμερικάνικες μερίδες με ελληνική νοστιμιά.
Η τραγανή πετσούλα που υπάρχει παντού, μιας και τα πάντα κόβονται μπροστά σου από μία ολόκληρη γουρνοπούλα, δίνει το γευστικό plus της υπόθεσης...
Ζ.
Ποιο ταγκό...
* ΓΙΑ σκηνικό «Σικελίας και Παλέρμο» στη Μαγνησία κάνει λόγο το «aytodioikisi.gr» μετά τη δημόσια σύγκρουση του Μπέου. Αχ, αχ, αχ με τον Δημ. Κουρέτα. Οι εκφράσεις περί «συμμορίας» και περί «morto», στα πυρά που ανταλλάχτηκαν, είναι που παραπέμπουν.
* * *
* Ο δήμαρχος του Βόλου, με το γνωστό στυλάκι, ήταν που ήρξατο χειρών αδίκων: «Ρε Κουρέτα... Ρε πολιτικέ απατεώνα, τι κάνεις εδώ στον Βόλο; Είστε συμμορία, αριστεροί του κώλου... Ξεφτιλισμένοι, ρε νούμερο...». Απίστευτα πράγματα, ούτε σε ποδοσφαιρική κερκίδα, ούτε...
Όμως, ο περιφερειάρχης δε μάσησε: «Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό... Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση; ...Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, το θέατρο έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μη λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται δήμαρχος...».
Για να καταλήξει πολύ σκληρά: «Το παιχνίδι αυτήν τη στιγμή για τον Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός».
* * *
* ΑΞΙΖΕΙ, πάντως, η υπενθύμιση για τη συνάντηση των δύο πριν εννιά μήνες, μετά τον «Daniel». Σάμπως δεν τον ήξερε ο Δημ. Κουρέτας; Ωστόσο, έτεινε χείρα φιλίας και συνεργασίας, δήμαρχος είναι. Στις δηλώσεις του είχε πει ότι «το ταγκό χορεύεται με δύο» και πως «θα πηγαίνουμε μαζί. Θα σχεδιάζουμε και θα υλοποιούμε».
Ενώ ο Βολιώτης, που δε δυσκολεύτηκε καθόλου ν’ αλλάξει γνώμη, πάγια συνήθειά του άλλωστε, έλεγε επισήμως «...φαίνεται ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία με τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας...
Είναι ένας άνθρωπος δημιουργικός, που τον ενδιαφέρει το καλό της ευρύτερης περιοχής... Πιστεύω ότι θα φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την πόλη». (Κάποια στιγμή, βέβαια, άρχισε τις ζεϊμπεκιές...).
Ζ.
Οι αλγόριθμοι
* ΤΟ Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας «Real Page», κατηγορώντας την πως το λογισμικό της έδωσε στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα «εσωτερικής συνεννόησης» με στόχο την αύξηση των ενοικίων στις ΗΠΑ. H εταιρεία κατηγορείται ότι με το λογισμικό της έδινε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες 3 εκατ. ακινήτων να «συνεννοούνται μεταξύ τους» με στόχο να ανεβάζουν τις τιμές. (Αυτό θα πει Real, Real Estate...).
* * *
* ΤΟ λογισμικό της εταιρείας συλλέγει, λέει, εμπιστευτικές πληροφορίες για ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες, που χρησιμοποιούν επί πληρωμή το λογισμικό, μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα ενοίκια και τα ποσοστά πληρότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ένας αλγόριθμος προτείνει το ύψος του ενοικίου που θα πρέπει να ζητούν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με την αγωγή, οι τιμές αυτές είναι συχνά υψηλότερες από ό,τι θα ήταν σε μια ανταγωνιστική αγορά. (Ελεύθερη οικονομία; Είναι ο Νέος Καπιταλισμός, Ηλίθιε...).
* * *
* ΤΟ κόστος της στέγασης έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Οι αυξήσεις των ενοικίων αποτέλεσαν μοχλό του ασυνήθιστα υψηλού πληθωρισμού.
Η αύξηση των ενοικίων σε εθνικό επίπεδο είχε κορυφωθεί από πρόπερσι, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 16%. Τώρα, όμως, είναι οι εκλογές...
* * *
* ΚΑΙ να ήταν μόνο αυτό; Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν, λέει, ευρύτερα τον αντίκτυπο των αλγορίθμων στις τιμές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εταιρείες ενοικίασης μεταφορικών μέσων χρησιμοποιούν παρόμοια προγράμματα και ουκ ολίγες φορές ανεβάζουν αιφνιδιαστικά τις τιμές όταν αυξάνεται η ζήτηση. Σε κολλέγια, υπολογίζουν τα ποσά που πρέπει να προσφέρουν στους αιτούντες οικονομική βοήθεια, ακολουθώντας αντίστοιχη πρακτική. (Κι ο άλλος είναι ελεύθερος να επιλέξει. Και να διαβάζει και Τζορτζ Όργουελ).
Ζ.
Με 2 και 3...
* ΘΕΜΑΤΑ μεταξύ των δύο φύλων στη Λάρισα.
- Ο άντρας μου βγαίνει τα βράδια, δε μου λέει πού πάει κι όταν γυρίζει είναι πτώμα...
- Λες βρε φιλενάδα να...
- ...Να είναι ο Μπάτμαν; Το σκέφτηκα.
* * *
* - ΔΕΚΑ χρόνια είμαστε μαζί. Λες να παντρευτούμε;
- Μετά από τόσα χρόνια ποιος θα μας πάρει βρε χαζό...
* * *
* - ΡΩΤΗΣΑ έναν Άραβα: «Εσείς πώς ζείτε με 2 και 3 γυναίκες;». Τι μου απάντησε; «Όπως κι εσείς, μόνο που εμείς δεν τις κρύβουμε».
Ζ.
Νωρίς-νωρίς
* - ΠΟΥ πας πρωί-πρωί;
- Γραφείο...
- Τόσο νωρίς; Είναι 9 παρά 20...
Ο Λαρισαίος είχε συναντήσει τον αντιδήμαρχο στη Ρούσβελτ. Και συμπέρανε ότι ξεκίνησε η νέα σεζόν και στη Δημαρχία.
Ζ.
Τον έκαψε
* ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ με τη σύζυγό του ο Λαρισαίος οδηγός, όταν τους σταματάει η Τροχαία, διηγείται ο Ι.Π.
- Άδεια και δίπλωμα παρακαλώ, λέει ο τροχονόμος.
- Μα γιατί μας σταματήσατε, λέει ο οδηγός.
- Τρέχατε με πάνω από 120 χιλιόμετρα, που είναι το όριο.
- Μήπως κάνετε κάποιο λάθος, εγώ δεν τρέχω ποτέ πάνω από 100...
- Μα Κώστα πήγαινες με 140 χιλιόμετρα τουλάχιστον, πετιέται η σύζυγος από δίπλα.
* * *
* - ΕΠΙΣΗΣ το ένα φανάρι πίσω δεν ανάβει. Το ξέρετε; Συνεχίζει ο τροχονόμος.
- Όχι, δεν το ήξερα, θα πρέπει να κάηκε τώρα στη διαδρομή...
Πετιέται πάλι η συνοδηγός σύζυγος.
- Μα Κώστα το ξέρουμε εδώ και έναν μήνα πως έχει καεί. Δεν το θυμάσαι, που μου το είχες πει;
* * *
* - ΕΠΙΣΗΣ θα πρέπει να σας κόψω κλήση και για τη ζώνη ασφαλείας που δε φοράει ο οδηγός, συνεχίζει ο τροχονόμος.
- Κύριε αστυνόμε, τώρα που μας σταματήσατε την έβγαλα τη ζώνη. Σε όλη τη διαδρομή τη φορούσα.
- Κώστα, αφού ποτέ δε φοράς ζώνη, πετιέται πάλι η σύζυγος από δίπλα.
Μπαρουτιασμένος εκείνος εκρήγνυται.
- Ε σκάσε επιτέλους... Σταμάτα να πετάγεσαι...
Ο τροχονόμος γυρνάει στη γυναίκα.
- Έτσι σας μιλάει πάντα κυρία μου;
- Όχι, όχι κύριε αστυνόμε, μόνο όταν είναι πιωμένος.
Ζ.

 

---------

DENTRO.jpg

* ΠΡΙΝ λίγες εβδομάδες είχε γίνει η επισήμανση προς την Υπηρεσία Πρασίνου, σε σχόλιο που φιλοξενούσε τις ανησυχίες περιοίκων. Ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας εντόπισε παρόμοιο σχόλιο για το ίδιο δέντρο στον Μικρό Προφήτη Ηλία, που είχε δημοσιευτεί τον Νοέμβριο του 2004, ναι είκοσι χρόνια πριν. Προφανώς οι ειδικοί της Υπηρεσίας γνωρίζουν καλύτερα, το έχουν πάρει το ρίσκο και έχουν δικαιωθεί, το πλαγιασμένο πεύκο δεν έπεσε, παρότι ακλάδευτο.
Ζ.

 

 

MPANIO.jpg* ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ απ’ τον ήλιο, ο Λαρισαίος, αλλά και γενικότερα, από ψάρια κι ό,τι άλλο, έτσι που γίναν οι θάλασσες…
Ζ.

 

 

PAO.jpg* ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ο Παναθηναϊκός στο «Κόνφερενς», με μεγάλη νίκη επί της Λανς και μάλιστα μπροστά σε 60.000 οπαδούς τους που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ, η ΟΥΕΦΑ, όμως, τους πίκρανε. Καθώς στα «μάτριξ» του Σταδίου προβλήθηκε ο θρίαμβος του Ολυμπιακού που κατέκτησε το τρόπαιο της διοργάνωσης στην προηγούμενη σεζόν. Ανάθεμα στα πρωτόκολλα της Ομοσπονδίας που λειτούργησαν στα όρια της προβοκάτσιας.
Ζ.

 

 

 

MHTSOTAKHS1.jpg

MHTSOTAKHS2.jpg

* «ΕΝΑΝ χρόνο μετά, ο «Ντάνιελ» πληγώνει ακόμη τη Θεσσαλία: Επίσκεψη Μητσοτάκη». Τώρα διέρρευσε ανεπισήμως στην Αθήνα και το γράφουν οι ειδησεογραφικές: Πριν τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλία, αφού σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το καταστροφικό «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel». Προφανώς για να δει πόσα από τα έργα που εξαγγέλθηκαν έγιναν ή δρομολογήθηκαν, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα, κυρίως στον αγροτικό κόσμο, και όχι μόνο, ότι η κυβέρνηση «είναι παρούσα». (Μία βδομάδα πριν το έγραφαν τα «Ψ». Όχι που το ίντερνετ είναι πιο γρήγορο από τον έντυπο…).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass