ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2024 17:05
* ΕΙΝΑΙ το ποίμνιο της Ελασσόνας, για τον δεσπότη, είναι και τα ποιμνιοστάσια όμως που υποφέρουν, για τον υπουργό. Ζ. * ΕΙΝΑΙ το ποίμνιο της Ελασσόνας, για τον δεσπότη, είναι και τα ποιμνιοστάσια όμως που υποφέρουν, για τον υπουργό. Ζ.

Επιτέλους αλλά...
* ΚΙ ήρθε η καλοκαιρινή βροχούλα, βάλσαμο.

Όχι μόνο να μαζέψει τη σκόνη απ’ τις τόσες ζέστες, αλλά και να ανακουφίσει τη διψασμένη γη. Όμως...
- Κάθε φορά που μαυρίζει ο ουρανός, σφίγγεται η ψυχή μας, έλεγε ο Φαρσαλινός. Είναι νωπές οι μνήμες.
* * *
* ΚΑΙ όπως συχνά συμβαίνει, η καλοκαιρινή μπόρα θα έφερνε και χαλάζι κατά τόπους. Ας έπεσε μόνο στα τσιμέντα και στα θερισμένα. (Από το δόξα τω Θεώ στο βόηθα Παναγιά...).
Ζ.

Όχι ανάποδα
* ΣΤΟΥΣ ρυθμούς της εποχής οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Κορίτσια, μη μπερδεύεστε. Πενηντάρη αντηλιακό και τριαντάρη άντρα.
* * *
* - ΤΡΙΑ βιβλία έχω πάρει μαζί μου στο χωριό και το μόνο που διάβασα είναι ο κατάλογος του καφενείου.
* * *
* - ΠΟΤΕ δεν μένεις μόνος σου στο σπίτι με ένα οικογενειακό παγωτό. Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ζ.

Φεγγάρι, όμως...
* ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΕΣ πανέμορφες φωτογραφίες με το Φεγγάρι στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Η Πανσέληνος του Αυγούστου είχε την τιμητική της. Ωστόσο ο κόσμος δεν έπαψε ‘’να κοιτάζει το δάχτυλο που έδειχνε το φεγγάρι’’. Και να το αναγνωρίζει, όπως και τις σκοπιμότητές του, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
Ζ.
Αθόρυβες
χρεώσεις
* ΝΕΕΣ συνήθειες, με αθόρυβα, αλλά στάνταρ έξοδα. Τα ‘’Νέα’’ υπολογίζουν τις χρεώσεις μηναίων συνδρομών 118 ευρώ κατά μέσο όρο. Ένας αφανής τσουχτερός φόρος. Τηλέφωνο, σταθερό και κινητό, ίντερνετ, συνδρομητικά κανάλια, ταινίες, μουσική, υπηρεσίες cloud, αντιστοιχούν σε δύο κατώτερους μισθούς το χρόνο, στην Ελλάδα σήμερα, πολύ ακριβότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι επιπλέον, στα 1.150 ευρώ μόνον ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός.
Ζ.

Οι προδιαγραφές
* «ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ για τους υπεράριθμους επιβάτες στη γραμμή Ν. Πόροι-Λάρισα» έγραψε η εφημερίδα. Και η εταιρεία αντέδρασε διευκρινίζοντας ότι «ειδικά για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης-Λάρισας του προαστιακού σιδηροδρόμου, βάσει προδιαγραφών του κατασκευαστή προβλέπεται η παρουσία όρθιων επιβατών». (Λένε άραγε και για παστωμένους οι προδιαγραφές;).
* * *
* ΛΟΓΙΚΑ προς τις δικαστικές αρχές απευθύνεται η ανακοίνωση της ‘’Hellenic Train’’. Η οποία έτσι κι αλλιώς έχει ανοιχτό λογαριασμό εκεί, με την άλλη φοβερή υπόθεση. Η εταιρεία φροντίζει επίσης να διαβεβαιώσει, δις κιόλας, πως «...για εμάς η ασφάλεια των επιβατών και των ανθρώπων μας είναι υψίστης σημασίας και απόλυτη προτεραιότητά μας. Στο πλαίσιο αυτό τηρούμε τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και εφαρμόζουμε όλους τους κανονισμούς... τηρώντας πάντα τα υψηλότερα πρότυπα για ένα ασφαλές ταξίδι με επίκεντρο το επιβατικό κοινό που μας επιλέγει και εμπιστεύεται, καθώς και τους ανθρώπους μας». (Ενάμιση μόλις χρόνο μετά τα Τέμπη).
Ζ.

Για στάχτη
στα μάτια...
* ΚΑΘΕ που αναλαμβάνουν υπηρεσία στα νοσοκομεία της Λάρισας μία και δύο νέες νοσηλεύτριες, πόσο μάλλον τέσσερις όπως προχθές, βγαίνουν φωτογραφίες στην τυπική ορκωμοσία τους από τους διοικητές οι οποίες και διανέμονται στα μέσα ενημέρωσης πανηγυρικά. Είναι προφανές ότι ξέρουν κι οι ιθύνοντες πόσο πολλές ελλείψεις έχει το σύστημα υγείας, πόσο υποφέρει από προσωπικό και γι’ αυτό προβάλλονται οι λίγες προσλήψεις, για στάχτη στα μάτια του κόσμου που ταλαιπωρείται όταν το χρειάζεται. «Να εμείς διορίζουμε, το ενισχύουμε, τι γκρινιάζετε...» (Όσους συνταξιοδοτούνται κατά συρροή, δεν τους αποχαιρετούν αναλόγως).
* * *
* ΣΤΙΣ δομές του Δημοσίου διορίζονται και εκπαιδευτικοί, αλλά και διαφόρων ειδικοτήτων υπάλληλοι σε άλλες υπηρεσίες και στους δήμους κι αλλού. Κι όμως, κατά κανόνα, δεν ορκίζονται φωτογραφιζόμενοι με τους προϊσταμένους τους. Στην Υγεία είναι αλλιώς το έθιμο. Που αν αναλάβει υπηρεσία ποτέ και κανένας γιατρός εκτός από δημοσιότητα ρίχνουν και πυροτεχνήματα.
Ζ.

Γάμοι αρραβώνες
* ΕΚΑΝΑΝ τις αναλύσεις τους για τον χρόνο και τις σχέσεις στην παρέα των Λαρισαίων.
- Πασίγνωστο ζευγάρι χώρισε μετά από 7 χρόνια αρραβώνα, διαβάζω. Εν τω μεταξύ 7 χρόνια δεν είναι αρραβώνας, ποινή είναι για ένοπλη ληστεία.
* * *
* - ΤΟ να σαρανταρίζεις έχει και τα καλά του. Δεν έχεις να πας σε γάμους πλέον, τους έχεις παντρέψει όλους. Βέβαια, αρχίζουν δειλά-δειλά οι κηδείες...
* * *
* - ΕΓΩ έφυγα απ’ το σπίτι μου στα 18 κι έμεινα μόνος μου.
- Όταν ήσουν εσύ δεκαοχτώ, θείο, το ενοίκιο είχε όσο ένα πιτόγυρο σήμερα.
Ζ.

Ευχές
* ΔΕΝ θα μπορούσε να μη σχολιάσει την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο καθηγητής Θανάσης Γιαννούκας. Άλλωστε το Τμήμα Ιατρικής επί προεδρίας του πρωτοστάτησε για να πείσει τους τοπικούς και κεντρικούς πολιτικούς παράγοντες για την αναγκαιότητα της εγκατάστασής της στο ΠΓΝΛ και όχι αλλού!
Εμφανώς ικανοποιημένος γιατί «το όραμα για μια πλήρη υψηλού επιπέδου παιδιατρική περίθαλψη στην Κεντρική Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα...» ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ευχήθηκε στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Γριβέα και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής κάθε επιτυχία. Πού; Μα στην προσωπική σελίδα της καθηγήτριας, που το τελευταίο διήμερο κατακλύζεται από ευχές και συγχαρητήρια για τη μονάδα.
Δ.Κ.

Επιστήμονες
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ χθες, 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η φετινή κυνηγετική περίοδος. Ο υπουργός υπέγραψε τυπικά εγκαίρως την απόφασης θήρας 2024-2025.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για το τρυγόνι με σκοπό να προστατευτεί το είδος. Μέχρι 4 πουλιά κάθε κυνηγός ανά έξοδο, με στόχο την προστασία του είδους, πέρυσι ήταν μέχρι 6. Όπως και πέρυσι, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε τρυγόνι που χτυπούν σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, το ‘’Άρτεμις 1’’. (Ούτε λίγο ούτε πολύ, ‘’Trigonipass’’.)
* * *
* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ο ισόβιος πρόεδρος Βαγγέλης Μπαλατσός, και από την έγκαιρη υπογραφή της απόφασης, αλλά και επειδή υιοθετεί «σε μεγάλο βαθμό τις προτάσεις μας. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, καθώς όλες οι προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων συνοδεύονται από έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες καταγραφής πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών». Και καλεί τους κυνηγούς να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τις επιτυχίες τους, όχι μόνο στα τρυγόνια αλλά από φέτος και για άλλα 14 είδη πτηνών, από ορτύκια και πάπιες, έως σφυριχτάρια και μπεκατσόνια. (Με το κινητό στο χέρι θα πυροβολούν).
* * *
* ΟΣΟ για τα αγριογούρουνα, ξανά ό,τι ίσχυε. Πυρ κατά βούληση δηλαδή. Μόνο τα φυσίγγια που δεν επιδοτεί το κράτος. Υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων γαρ και μεγάλες ζημιές στη γεωργία, ενώ υπάρχει και ανησυχία με τις εξελίξεις στην αφρικανική πανώλη των χοίρων. Επομένως απεριόριστο όριο προς όλους. Εθνική αποστολή των κυνηγών.
Ζ.

Παρακμή;
* ΜΕ νηφαλιότητα και γλαφυρά ο Θ. Σ. κάνει τον απολογισμό των πρασίνων: Όταν πανηγυρίζεις αποκλεισμό από τον χειρότερο ίσως Άγιαξ όλων των εποχών, όταν παρουσιάζεται η μεταγραφή Τετέ ως βόμβα, που τον έβριζαν οι οπαδοί της Γαλατά γιατί ήταν τραγικός φέτος, όταν είσαι 14 χρόνια μακριά από τον τίτλο, όταν ήσουν ιστορικά η 2η μακράν από τους κάτω ομάδα της Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια έχεις γίνει σταθερά η 4η, όταν σηκώνουν στα χέρια τον ιδιοκτήτη οι παίκτες για ένα κυπελλάκι με αντίπαλο που έπαιζε με 9 παίκτες, όταν διώχνεις τον μόνο προπονητή που σε έφερε κοντά στον τίτλο για έναν Τούρκο συνταξιούχο, όταν πέφτει παραμύθι σε έναν κόσμο πραγματικά πολυπληθή που έχει ζήσει κάποτε πρωταθλήματα και διακρίσεις στην Ευρώπη, τότε ξεκινάς με ήττα στην πρεμιέρα από την Τρίπολη στην έδρα σου, διαστημική φάπα.
Συμπέρασμα; Όπου δεν υπάρχει σοβαρή κριτική, υπάρχει στρατηγική ήττα και παρατεταμένη παρακμή. (Κι ο Αλαφούζος τίναξε τη στάχτη του πούρου του στο τασάκι).
Ζ.
2, αλλιώς 4...
* ΤΗ σχέση με τις γυναίκες προσπαθούσαν να ισορροπήσουν οι Λαρισαίοι άνδρες. Ματαίως.
- Είδα στον ύπνο μου μωρό μου ότι ήρθε η ώρα να ντυθώ στα λευκά.
- Θα γραφτείς καράτε, κούκλα μου;
* * *
* - ΜΩΡΟ μου, θέλω να λατρεύεις, να μου είσαι πιστός, αφοσιωμένος, να με ακούς και να μη φεύγεις από κοντά σου, εντάξει;
- Γαβ, γαβ...
* * *
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ μωρό μου, πόσοι πρέπει να είναι σε μια σχέση;
- Δύο, αγαπούλα μου.
- Γι’ αυτό λοιπόν να μείνουμε δύο. Για να μη σε πάνε τέσσερις μετά...
- Ε, είδες μωρό μου πώς μαζεύονται κι άλλοι στη σχέση μας...
- Στο μνημόσυνό σου να δεις πόσοι θα μαζευτούν...
* * *
* - ΟΤΑΝ μια γυναίκα έχει δίκιο, έχει δίκιο.
Όταν ένας άντρας έχει δίκιο, δεν έχει γυναίκα...
Ζ.

Τακτοποιημένα
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και όλοι είδαν στην τηλεόραση το γήπεδο του νεοφώτιστου Κομποτιακού. Χωριό κανονικό... Και τι, δεν είναι ευρωπαϊκό χωριό η Λιβαδειά; Να πάνε δηλαδή καλά και να έχουν να φιλοξενήσουν και ευρωπαϊκές αναμετρήσεις;
* * *
* ΚΑΛΗ η ομάδα του Αγρινίου, ωραίος ο σεντερφόρ του Παναιτωλικού, ο Λομόναχο. Παίζει όμως ολομόναχος, ο καημένος...
* * *
* ΜΙΑ χαρά τα έχουν τακτοποιημένα πάντως. Με Αγρίνιο, Λιβαδειά και Λαμία, εκεί τριγύρω, να μην τρέχουν οι μεγάλοι του κέντρου στα, περίπου, εκτός έδρας...Λες και τους καίνε τα καύσιμα για τις μετακινήσεις.
* * *
* ΜΕ 14 ομάδες όλες κι όλες στο πρωτάθλημα, τρεις ο πάλαι ποτέ ΠΟΚ, με Ατρόμητο και Καλλιθέα, οι 5 απ’ την Αθήνα, συν οι 3 προαναφερθείσες απ’ τα περίχωρα. Από Θεσσαλονίκη άλλες 2, συν οι Σέρρες καθώς έχει κι ο ΠΑΟΚ απαιτήσεις. Να κι ο ΟΦΗ στην Κρήτη, ίσως για ξεκάρφωμα, ο Αστέρας απ’ την Τρίπολη χαλάει λίγο τη σούπα, φάνηκε και στην πρεμιέρα. 5+3+3+2 ίσον 13... Α είναι κι ο Βόλος ναι, η προσωπική ομάδα του δημάρχου του, δίχως φιλάθλους κι άλλα βαρίδια. Ομάδα ενδεδειγμένη για τις κυριακάτικες εκδρομές των μεγάλων μετά των φιλάθλων τους. Να γεμίζουν και τα ουζερί της πόλης, να κινείται κι η αγορά, κι όλοι ευχαριστημένοι.
Ζ.

Αποκλείστηκαν
* ΠΑΡΑΠΟΝΑ προς την «Ε» έκαναν χθες αρκετοί θαμώνες που βρέθηκαν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, καθώς από τη βροχή είχε γεμίσει νερό το πάρκο και οι γύρω δρόμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν προς τα σπίτια τους. Προφανώς έκαναν πρόβες για τη νέα ταινία «Αποκλεισμένοι στο κιόσκι του Αγίου Αντωνίου».
Σ.Κ.

 

 

GEFYRA.jpg

* Η παροιμία «Μην τάξεις σ’ Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι», ταιριάζει στην περίσταση. Η υπόσχεση για την ολοκλήρωση της προσωρινής διάβασης στην Αμπελιά Φαρσάλων -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο παραμένει υπόσχεση. Μη υλοποιηθείσα. Κι οι κάτοικοι της περιοχής, που βιώνουν τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης, δικαιολογημένα ανησυχούν καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο και οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν. Άλλωστε πρόκειται για ‘’θερινή γέφυρα’’, προσωρινή, ιρλανδικού τύπου, μόνο για όταν δεν έχει νερά. Το έργο προχωρά με ρυθμούς χελώνας κι οι χωριανοί μετράν τα κιούγκια. Θα γίνει κάτι; Πότε επιτέλους;
Γ.Γ.

 

 

SKYLOS.jpg

* ΕΔΩ και μια εβδομάδα το βλέπει περνώντας ο Π. Σ. το σκοτωμένο σκυλί πάνω στη διαχωριστική νησίδα, όπου μάλλον κάποιος διερχόμενος φρόντισε να το περιμαζέψει, στον δρόμο για τον Βόλο, εκεί κοντά στα φανάρια Μελισσοχωρίου. Δεν περιποιεί τιμή, λέει, για τον πολιτισμό μας και τις υπηρεσίες του Δήμου Κιλελέρ, το πιο πιθανόν, αυτή η εικόνα. Να είναι οι διακοπές υπεύθυνες για την ολιγωρία; αναρωτιέται.
Ζ.

 

 

ADEIA.jpg

*Ο απολύτως ειλικρινής, μα και καλοπερασάκιας επαγγελματίας.
Ζ.

 

 

AYTOKINHTO_CIU_MPAMPHS.jpg

Κουμουνδούρου και Ανθ. Γαζή γωνία, εβδομάδες σ’ αυτήν την κατάσταση ο δρόμος, απροσπέλαστος σχεδόν για πεζούς, ΙΧ και ποδήλατα. Ας το τρέξει λίγο ο εργολάβος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass