×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/368622

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2024 17:12
* ΜΕ Ρωμιούς από Ελλάδα και Αγγλία στο Γλυκύ, που επιστρέφουν τέτοιες μέρες στις πατρογονικές εστίες, ο Μ. Χαρακόπουλος. Ήταν, λέει ο Λαρισαίος βουλευτής, μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες η επίσκεψή του στα ρωμαίικα χωριά της Ίμβρου. «Τη θλίψη για τα ερειπωμένα σπίτια Ρωμιών που αναγκάστηκαν να φύγουν διαδέχεται η ελπίδα ότι η ρωμαίικη παρουσία μπορεί να έχει πιο αισιόδοξο μέλλον.» Ο γ. γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας συναντήθηκε εκεί με τον μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κύριλλο, με τον μουχτάρη, τον πρόεδρο, της κοινότητας Αγριδίων Νίκο Μπακάλη, αλλά και με μαθητές και εκπαιδευτικούς των ομογενειακών σχολείων, πήγε και σε εκκλησίες μα και σε ερείπια μιας άλλης εποχής Ζ. * ΜΕ Ρωμιούς από Ελλάδα και Αγγλία στο Γλυκύ, που επιστρέφουν τέτοιες μέρες στις πατρογονικές εστίες, ο Μ. Χαρακόπουλος. Ήταν, λέει ο Λαρισαίος βουλευτής, μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες η επίσκεψή του στα ρωμαίικα χωριά της Ίμβρου. «Τη θλίψη για τα ερειπωμένα σπίτια Ρωμιών που αναγκάστηκαν να φύγουν διαδέχεται η ελπίδα ότι η ρωμαίικη παρουσία μπορεί να έχει πιο αισιόδοξο μέλλον.» Ο γ. γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας συναντήθηκε εκεί με τον μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κύριλλο, με τον μουχτάρη, τον πρόεδρο, της κοινότητας Αγριδίων Νίκο Μπακάλη, αλλά και με μαθητές και εκπαιδευτικούς των ομογενειακών σχολείων, πήγε και σε εκκλησίες μα και σε ερείπια μιας άλλης εποχής Ζ.

Αντιστροφή
* «ΕΡΧΕΤΑΙ νέα επιδείνωση του καιρού», η χθεσινή πρόγνωση.

- Γιατί καλός ήταν και θα χαλάσει; Με τέτοιους καύσωνες, τι επιδείνωση δηλαδή;
«Με βροχές και ισχυρές καταιγίδες», διευκρινίζουν.
- Ευλογία θεού, αμήν και πότε…
***
* ΣΤΗΝ ύπαιθρο περιμένουν τη βροχή κυριολεκτικά σαν μάννα εξ ουρανού, μετά από τόσους μήνες ανομβρίας.
- Καλά τόσο νερό που εξατμίστηκε με τις μεγάλες ζέστες, πότε θα το επιστρέψει ο ουρανός; (Μακριά από χαλάζια όμως, στα όρη στ’ άγρια βουνά… Και στην άσφαλτο στα τσιμέντα της πόλης, αν τυχόν έρθουν, εκεί να πέσουν.)
***
* ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ όμως οι προγνώσεις.
-Στα κόκκινα, λέει, ο υδράργυρος και σήμερα…
-Και τι μας νοιάζει τι φοράει ο καθένας;
Ζ.

Με μοχίτο
* ΕΙΧΑΝ να λένε για τη συγκεκριμένη περίοδο οι νεαροί Λαρισαίοι.
-Άγιο είχαμε που δεν πήγαμε διακοπές. Σήμερα θα έπρεπε να μαζεύουμε βαλίτσες για επιστροφή.
***
* ΟΣΟ για τους Αθηναίους που πήγαν στα χωριά…
- Πολλά κοκτέιλ ήπιατε και δεν έμεινε δυόσμος για τα κεφτεδάκια.
***
* ΑΛΛΟΙ πήγαν στα νησιά.
- Πρώτη ημέρα διακοπών, μοχίτο. Δεύτερη μέρα διακοπών, μοχίτο. Τρίτη μέρα διακοπών, φτωχίτο.
***
* ΔΙΟΤΙ δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα.
- Σήμερα πήραμε το δώρο καλοκαιριού στη δουλειά. Εμένα μου έτυχαν δύο πορτοκαλί μπρατσάκια.
Ζ.

Μελαγχολία
* «ΚΑΛΟ χειμώνα» λένε όσοι γυρίζουν από την άδειά τους και οι υπόλοιποι τους κοιτάζουν σαν εξωγήινους. Μα λέγονται αυτά εν μέσω Αυγούστου και χωρίς καθόλου όρεξη; Είναι που είναι στα τάρταρα η ψυχολογία, λίγο θέλει να αρχίσει και το φλερτ με τη μελαγχολία. Χωρίς άδεια, χωρίς λεφτά. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αναμνήσεις της θάλασσας.
Κ.Γ.

Σκοτάδια
* ΣΤΑ σκοτάδια έμειναν οι παραθεριστές του Πλαταμώνα. Ασταμάτητα τα τηλέφωνα των Λαρισαίων προς την εφημερίδα. Έμειναν στα σπίτια τους με λαμπάδες και τη βρόχα να πέφτει ασταμάτητη. «Μα είναι πράγματα αυτά;» αναρωτιούνται «με μια βροχή να νεκρώνουν όλα;».
Κ.Γ.

Αυτοί οι δύο
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… Ξεκίνησε χθες τη λειτουργία της η ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, μόλις ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Νοσοκομείο. Και πανηγυρίζει ο υπουργός Άδωνις. Ο οποίος το αναφέρει κιόλας στην ανακοίνωσή του: «Η κτιριακή κατασκευή της ΜΕΘ Παίδων, η εσωτερική διαρρύθμιση και ο ιατροτεχνολογικός, ξενοδοχειακός κλπ εξοπλισμός αυτής εξασφαλίσθηκε μετά από δωρεά του κ. Ξενοφώντα Καντώνια της εταιρείας Cosmos Aluminium AE.»
- Ας είναι καλά ο Καντώνιας κι η Γριβέα, σχολίαζε ο Λαρισαίος. Αν δεν ήταν αυτοί, τίποτε δεν θα γινόταν, ποτέ. (Η καθηγήτρια Ιωάννα Γριβέα, διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, ήταν που έτρεξε την υπόθεση στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του συστήματος.)
Ζ.

Κοσμοσυρροή
* ΝΑ συμμορφώθηκε ο κόσμος με τις κυβερνητικές οδηγίες και πήγε στα χωριά του; Είναι πια τόσο ακριβά τα ακτοπλοϊκά; Πάντως φέτος παρατηρήθηκε απίστευτη κοσμοσυρροή στα πανηγύρια, πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά. Με τη νεολαία που έφτασε απ’ τις πόλεις να κυριαρχεί στο ξεφάντωμα. Πανηγύρια με δυό και τρεις χιλιάδες κόσμο….
Ζ.

Στο πανηγύρι
* ΜΙΚΡΟ χωριό το Αρδάνι στα Τρίκαλα και δεν το λες και φωλιά της ΝΔ, ίσα-ίσα. Κι όμως είχε και υπουργό στο πανηγύρι του, εκτός από πλήθος κόσμου. Το παρών έδωσε κι όχι τυπικά, ως μετά τα μεσάνυχτα εκεί στα όργανα, ο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημ. Παπαστεργίου. «Ε, πώς θα γίνει βρε παιδιά, το γυναικοχώρι μου…» Παντρεμένος με τ’ Σούλα τ’ Μπράκ’η, την επίσης μηχανικό Ευφροσύνη Μπράκη.
Ζ.

Με πολύ κόπο
* ΕΞΗΓΟΥΣΕ ο νεαρός Λαρισαίος, της οργανωτικής, πόσο δύσκολο είναι να στηθεί ένα πανηγύρι, μια εκδήλωση σε χωριό, ένα μεγάλο γλέντι, σαν αυτά που τα διαχειρίζονται ερασιτέχνες εθελοντές των συλλόγων. Δεν είναι τόσο να κλείσουν την ορχήστρα, τα όργανα, ίσως και κάποιον πιο γνωστό τραγουδιστή ή βιολιτζή, αυτά είναι και το μικρότερο έξοδο. Ο κόπος είναι να προβληθεί η εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή για να μαζέψει κόσμο και την κρίσιμη ημέρα, να στηθούν αμέτρητα τραπέζια και καρέκλες. Οι προμήθειες επίσης, με καναδυό τόνους κρέατα για σουβλάκια και λουκάνικα, το απλούστερο μενού, κάρβουνα να καίνε για το ψήσιμο που κάνουν οι ίδιοι, μερικές χιλιάδες μπύρες, στο ψυγείο παγωμένες, λαχεία δώρα μαζεμένα ένα σωρό για τη λαχειοφόρο που φέρνει και τα έσοδα στον σύλλογο. Και καθαριότητα μετά, το ξημέρωμα.
- Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να αναβληθούν μονάχα από ξαφνική βροχή, που αποδεικνύεται καταστροφική αν συμβεί.
Ζ.

Με σπασμένα φρένα
* ΕΧΕΙ ξεφύγει εντελώς ο Μπέος Αχ, αχ, αχ… Αυτή τη φορά έβρισε χυδαία από μικροφώνου τον παριστάμενο αντιπεριφερειάρχη στο πανηγύρι της Ν. Αγχιάλου. Και την επομένη πήρε σβάρνα και τον περιφερειάρχη ο οποίος με δήλωσή του είχε υπερασπιστεί τον συνεργάτη του. Αυτή τη φορά πιο κόσμια, ήταν γραπτή η δήλωση, άλλοι την είχαν συντάξει, χωρίς τον «αυθορμητισμό» του δημάρχου Βόλου. Το ταιριαστό «είναι για τα πανηγύρια» είχε βγει βέβαια πολύ παλιότερα. (Εν τέλει πάντως, πάλι έμπλεξε ο Δημ. Κουρέτας με πανηγύρι. Δεν του πάνε μάλλον…)
Ζ.

Απ’ το Μαρούσι;
* - ΚΑΛΕ έγραψαν τραγούδι για μας;
Η κοπελιά απ’ το Μαρούσι χόρευε στο πανηγύρι του χωριού, ε ναι κοίταζε χαμηλά, τα βήματα των προηγούμενων, δεν ήξερε και τόσο καλά.
«Πέντε μήνες έξι αδράχτια, πότε τα ‘γνεσες…», έπαιζαν τα όργανα. Τη θρυλική Μαρουσιάνα. Για την ανυπότακτη βουνίσια βέβαια, απ’ το πασίγνωστο Γαρδίκι Τρικάλων. Καμία σχέση, άλλο η πρωτευουσιάνα…
Ζ.

Με δημητριακά
* ΕΙΧΑΝ τις αδυναμίες τους οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μην τρώτε σταφύλια. Δολοφονείτε το ακόμα αγέννητο τσίπουρο.
***
* - ΞΕΚΙΝΗΣΑ δίαιτα με δημητριακά.
- Τρως δηλαδή σούπες;
- Όχι, πίνω μπύρες.
***
* - ΕΙΧΑ πάει σε συνέντευξη για δουλειά και με ρωτάει ο άλλος ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αδυναμία σας. Του είπα το γιουβετσάκι. Καλός;
***
* - ΚΑΤΙ πρέπει να μου ρίξανε στη δέκατη έβδομη βότκα χθες το βράδυ και σήμερα είμαι κομμάτια.
Ζ.

«Γενέθλια»
* ΣΤΗ Θεσσαλία θα βρίσκεται για γυρίσματα τις επόμενες ημέρες η ομάδα της καινούργιας, καθημερινής εκπομπής «Live You» με τον Άρη Πορτοσάλτε και τη Μαρία Αναστασοπούλου, που έρχεται στο νέο πρόγραμμα της συχνότητας του ΣΚΑΪ. Θέμα τους τα «γενέθλια του Daniel», ένας χρόνος μετά τις μεγάλες πλημμύρες που περασμένου Σεπτέμβρη. Θα γίνουν γυρίσματα στα Φάρσαλα, σε πληγείσες περιοχές, εκεί όπου αναμένεται να βρεθεί η Μαρία Αναστασοπούλου, στη λίμνη Κάρλα και ενδεχομένως και σε άλλες τοποθεσίες. Πιθανότατα να κληθούν να μιλήσουν, εκτός από πληγέντες αγρότες και κάτοικοι και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γ.Γ.

Ήταν εκεί
* ΤΑ παιδιά που σκοτώθηκαν στα Χανιά γύριζαν από δουλειά στο κέντρο δεξιώσεων όπου έγινε ο γάμος του δημάρχου Χανίων. Δεν αναδείχθηκε ιδιαιτέρως το θέμα. Όχι του γάμου που πλημμύρισε τα ΜΜΕ, της σχέσης του φοβερού τροχαίου. Κουμπάρος ο περιφερειάρχης Αρναουτάκης, καλεσμένοι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ντόρα επίσης, ο Ανδρουλάκης, η Διαμαντοπούλου κι άλλοι σπουδαίοι. Τα παιδιά τους σέρβιραν. Κι ύστερα σκοτώθηκαν επιστρέφοντας σπίτι απ’ τη δουλειά, στον δρόμο που εκείνοι δεν έφτιαξαν, στον δρόμο σκοτώστρα, τον περίφημο ΒΟΑΚ, τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
Ζ.

Όχι «βαριά» τμήματα
* ΠΡΩΤΗ διαδήλωση της νέας σεζόν, που ακόμη δεν άρχισε κιόλας δηλαδή, σήμερα Τρίτη στη Λάρισα, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η Βάσω Ζιάκα θα βρει στο γραφείο της τους Λαρισαίους δασκάλους να διαμαρτύρονται ζητώντας ανάκληση της απόφασής της που απαγορεύει την κατάτμηση τμημάτων σε έξι σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης. Διεκδικούν τμήματα έως 15 μαθητών στα νηπιαγωγεία και στις Α’ και Β’ τάξεις καθώς και ως 20 στις υπόλοιπες. Ο καθείς αντιλαμβάνεται τον λόγο. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν για καλύτερα σχολεία για τα Λαρισάκια και θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους τους. Απαντούν στην εφαρμοζόμενη τακτική εξοικονόμησης πόρων πάση θυσία. Μα απ’ την Παιδεία βρε…
Ζ.

Ο μαρμαράς
* ΜΙΑΣ κάποιας ηλικίας οι Λαρισαίες στην παρέα.
- Λέει η άλλη ότι «τα 40 είναι η δεύτερη εφηβεία» και τελικά «είναι τα πρώτα γεράματα», της λέω...
***
* - ΓΙΑΤΡΕ, οι εξετάσεις μου είναι καλές;
-Ο μαρμαράς είμαι.
***
* -ΑΛΛΩΣΤΕ, καλέ, μια ζωή την έχουμε…
-Μπα… Σ’ αυτά είμαι βουδίστρια.
***
* - ΕΙΜΑΙ σε ηλικία που δεν ντρέπομαι γι’ αυτά που έχω κάνει ή κάνω τώρα, αλλά ντρέπομαι γι’ αυτά που δεν έκανα γιατί ντρεπόμουν τότε να τα κάνω.
Ζ.

Χωριά
* ΤΑ έλεγε η Σοφία Βούλτεψη για τα χωριά και τις διακοπές, αλλά πριν τα πει τα είχαν κάνει πράξη οι Λαρισαίοι φέτος το καλοκαίρι. Σφύζουν από ζωή τα χωριά στον νομό, ειδικά αυτά που είναι κοντά σε κάποια παραλία. Σκήτη, Σκλήθρο, Ανατολή, Μεγαλόβρυσο, Μελιβοία, Ραψάνη, Αμπελάκια, Σπηλιά και δεν συμμαζεύεται. Γεμάτα και με πολλούς νέους. Αναγέννηση.
Κ.Γ.

Αντί να…
* - ΚΑΛΑ είναι δυνατόν το αυτονόητο να βαφτίζεται άθλος;
Ενοχλημένος ο Λαρισαίος από την πανηγυρική ανακοίνωση των υπουργών ότι θα αντικατασταθεί ο παλιός αξονικός του ΓΝΛ με καινούργιο. Ναι αυτό το απαρχαιωμένο σαράβαλο που όλο χαλούσε τα τελευταία χρόνια αφήνοντας το νοσοκομείο ακάλυπτο.
- Αντί να σκύβουν το κεφάλι που καθυστέρησαν τόσο, που δεν ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι ή δεν τα κατάφερναν, που ταλαιπωρήθηκαν ή και κινδύνεψαν ασθενείς, τώρα φτάσαμε να καμαρώνουν κιόλας οι προϊστάμενοί τους.
***
* ΔΟΥΛΕΙΑ των διοικήσεων έπρεπε να είναι αυτή, από πολύ πιο πριν, όταν τέλειωνε η εγγύηση του παλιού μηχανήματος, των διοικήσεων του ΓΝΛ και της ΥΠΕ. Το ξέρουν καλά πως έτσι πρέπει να δρουν, όμως…
- Έπρεπε να επιληφθούν υπουργοί; Κατόπιν ενεργειών μου; Και τώρα ζήτω μας και πόσο ωραίοι είμαστε. Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι...
- Άσε τα βόδια ήσυχα σε παρακαλώ, οι άνθρωποι είναι που ψηφίζουν.
Ζ.

Βιαστικά
* Ο πιλότος, που έχει ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνο, λέει στον συγκυβερνήτη.
- Πάω λίγο στην τουαλέτα και μετά λέω να κάνω σεξ με την αεροσυνοδό.
Το ακούνε όλοι οι επιβάτες που γελάνε, το ακούει κι η αεροσυνοδός που τρέχει στο πιλοτήριο, να τους ειδοποιήσει ότι έχουν ξεχάσει το μικρόφωνο ανοιχτό.
Έτσι όπως τρέχει σκοντάφτει στην τσάντα μιας ηλικιωμένης που την είχε αφήσει στο διάδρομο. Κι εκείνη της λέει ενοχλημένη.
- Σιγά κοπέλα μου… Είπε ότι θα πάει στην τουαλέτα πρώτα.
Ζ.

 

MPIZIOS.jpg

* ΕΙΝΑΙ γνωστή η στενή προσωπική σχέση του Ελασσονίτη Θανάση Μπίζιου με την υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάνδρας Σδούκου. Οι δυο τους βρέθηκαν και τα είπαν στη Σαμαρίνα ανεπίσημα... Επίσημα και για θέματα της επαρχίας θα τα πούνε σε προγραμματισμένο ραντεβού που κλείστηκε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

 

KARPOUZI.jpg

* ΜΕΤΑ το ένα μήλο την ημέρα να κι άλλο φρούτο που απομακρύνει γιατρούς και φάρμακα. Μεγάλο όμως αυτό, άρα μισό καρπούζι, αρκεί. Για διούρηση προφανώς, εκεί βοηθάει σίγουρα το περί ο λόγος σύστημα, τα υπόλοιπα μάλλον υπερβολές.
Ζ.

 

PAGKAKI.jpg

* ΤΗ δική της εξήγηση δίνει η στήλη στο ερώτημα των επαγγελματιών της οδού Κύπρου για το παγκάκι ανάπαυσης μπροστά στον κάδο απορριμμάτων. Τοποθετήθηκε -διατηρήθηκε για να ακριβολογούμε- για να διευκολύνονται τα παιδιά στη ρίψη των απορριμμάτων. Γιατί προφανώς δεν μπορεί να καθίσει κανείς και πίσω του να ανοίγει το καπάκι του κάδου…

 

SELITSIANH.jpg

* ΤΟ όνομα Σελίτσανη είναι Σλάβικης προέλευσης, σέλο= χωριό και το υποκοριστικό σελίτσε=μικρό χωριό. Το μπλουζάκι ήταν το σήμα των εθελοντών στις εκδηλώσεις του συλλόγου εκεί ψηλά στην Ανατολή Αγιάς.
Ζ.

Gallery άρθρου

{gallery}368622{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass