ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2024 17:00
* ΧΘΕΣ στη Σαμαρίνα, στη βαθιά παρανομία. Ζ. * ΧΘΕΣ στη Σαμαρίνα, στη βαθιά παρανομία. Ζ.

Ακινησία
* ΠΑΡΑΜΟΝΗ το βράδυ και δεν κουνιόταν φύλλο στη Λάρισα, είχε φύγει μάλλον και το αεράκι για Δεκαπενταύγουστο.

Και δεν ακουγόταν και τίποτα στις γειτονιές, μήτε άνθρωπος ούτε σκυλί μηδέ αυτοκίνητο περνούσε, ησυχία απόλυτη, από κανένα κλιματιστικό γουργούριζε παραπονεμένο.
Ζ.

Τζιτζικίσιο
* Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της
τη Σίκινο, την Αμοργό
και τ’ άλλα τα παιδιά της…
Δεκαπενταύγουστος και ταίριαζε το τζιτζικίσιο απολυτίκιο του αιγαιοπελαγίτη Ελύτη. Κι ο πιτσιρικάς αναρωτιόταν σιγοτραγουδώντας:
Τζι και τζι και τζι…
Ε, σεις τζιτζίκια μαγκελί
γεια σας κι η ώραν η καλή…
- Τι θα πει παππού αυτό το μαγκελί;
- Τι να σου πω… Μήπως λέει τζιτζίκια Βαγγελή, για καμιά νησιωτοπούλα;
Κι ύστερα έψαξαν τον στίχο που είχε συμπυκνώσει η κυπραίικη φωνή του Βιολάρη: Ζει και ζει και ζει… Ε, σεις τζιτζίκια μου άγγελοίιιι…
Ζ.

Να μη λήξει
* ΜΠΡΟΣΤΑ στο δίλημμα των διακοπών και τις εμφανιζόμενες δυσκολίες, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Λέω να μην πάω διακοπές. Θα μείνω με το αγαπημένο μου ψυγείο για να μην του λήξει τίποτα.
***
* - ΤΟ δωμάτιο περιλαμβάνει πρωινό;
- Όχι αλλά έχει φούρνο απέναντι.
- Πάρκινγκ;
- Όχι αλλά έχει χώρο μπροστά.
- Αιρκοντίσιον; Ή έχει Κωτσόβολο κοντά;
***
* - ΤΟ πήρα απόφαση. Αύριο το πρωί φεύγω για διακοπές.
- Και πότε γυρίζεις;
- Αύριο βράδυ. Μεθαύριο δουλεύω.
Ζ.

Μα, κατοστάρικο;
* ΠΗΓΑΝ συστημένοι από γνωστό τους, η νεαρή Λαρισαία κι ο σύντροφός της, σε μπιτς μπαρ στο νησί όπου έκαναν τις διακοπές τους, το οποίο δεν ήταν κι απ’ τα πρώτα του παγκόσμιου τουρισμού. Ευτυχώς τους έκοψε και ρώτησαν πριν καθίσουν στις ομπρέλες.
- Οι ξαπλώστρες; Κάνουν 60 ευρώ το σετ και 40 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση…
- Ααα, μάλιστα… Δεν πειράζει, θα κάτσουμε επάνω, στην ταβέρνα, να φάμε ψαρούκλες, θα έχουμε να πιούμε και ποτά το βράδυ, μάλλον και καφέδες αύριο το πρωί…
Ζ.
Εύφλεκτοι
* ΜΕΤΡΑ ώστε να μην αναφλέγονται οι τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις για τις πυρκαγιές. Το Βατράχι, αραγμένο στη δροσιά του, έχει την πληροφορία: Συγκεκριμένα από αυτό το καλοκαίρι, κάθε τουρίστας που θα φτάνει στη χώρα μας θα λαμβάνει στο αεροδρόμιο μια δωρεάν αντιπυρική στολή που, όπως είπε, θα μπορεί να φοράει κατά τη διάρκεια των διακοπών του. «Όπως ξέρουμε, οι ξένοι τουρίστες και ειδικά αυτοί από τις βόρειες χώρες είναι ιδιαίτερα εύφλεκτοι. Βλέπουμε πώς γίνονται κάθε χρόνο από τον ήλιο στην παραλία ακόμα και χωρίς τις πυρκαγιές» είπε ο υπουργός. Επίσης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως το να ψεκάζονται με επιβραδυντικό αφρό κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα ώστε να μην αρπάζουν εύκολα.
***
* ΤΕΛΟΣ, πρόσθεσε ότι, για την περαιτέρω ενίσχυση του Τουρισμού, εξετάζεται με το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φόρος στην άσπρη κάλτσα με πέδιλο που ισχύει για τους τουρίστες από τη Γερμανία, καθώς και ο νόμος που απαγορεύει να μοιράζονται πάνω από πέντε Γερμανοί μια χωριάτικη.
Ζ.

Μηχανισμός
* ΚΙ είπε ο τηλεθεατής.
- Θα είναι μεγάλη στιγμή όταν θα σκάσει μήνυμα από το 112 στην Εκάλη «Εκκενώστε προς Ζεφύρι», ή και το αντίστροφο.
***
* - ΤΙ εκρηκτικός μηχανισμός, λένε ρε; Κρατικός λέγεται…
- Α το ίδιο είναι.
Ζ.

Πλατσιάν’ιμα
* ΑΝΟΙΞΕ τη συζήτηση η Α. Β. ρωτώντας: «Εσείς μπλατσουρίζατε όταν κάνατε μπάνιο στη θάλασσα οι μικροί στη σκάφη;» Για να προκαλέσει κι άλλες παραλλαγές του ιδίου θεσσαλικού ρήματος.
- Καλέ εγώ... Μπλατζάναγα.
- Ούλ’ ι πλατσανούσαμι σ’ θάλασσα κι στ’ σκαφίδα.
- Ιμείς όντας ήμασταν κούτσκ’ ι, πλιατσαρνούσαμι ζ γκουπάνα...
- Ιμείς πάντους, πλατσανούσαμι σν άκρια στ γαργάρα, σι κάνα βαρέλ’ι μέσα καμιά φουρά...όπ ίβρισκνάμι.
Ζ.

Καλύτερη
προσφορά
* ΣΕ κέφια οι ορεξάτες Λαρισαίες.
- Να πάρουμε λέει και μια σαλάτα για τη μέση. Από πότε κάνει καλό η σαλάτα στη μέση;
***
* - ΠΗΓΑ σε διατροφολόγο και μου είπε ότι πρέπει να τρώω μέχρι 2.500 θερμίδες την ημέρα. Εν τω μεταξύ έχω βρει καλύτερη προσφορά με 2.800…
***
* - ΕΦΑΓΑ ένα γιαούρτι και με κράτησε.
- Εμένα πάλι με έσπρωξε πάνω σε κάτι τυροπιτάκια.
Ζ.

Περί
«ταρατατζούμ»
* «ΜΕΤΑ τη δήλωση του αγαπητού περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, περί …«ταρατατζούμ ενώ υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στη χώρα», αναδημοσιεύω κάποιες σκέψεις μου την εποχή των πλημμυρών που ίσως βοηθήσουν…» ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας είναι που παρενέβη νηφάλια αμέσως στην υπόθεση με την απαγορευθείσα αλλά μη ακυρωθείσα συναυλία: Τι μπορεί να κάνει ο πολιτισμός σε μια περίπτωση καταστροφής; Σίγουρα να μην μείνει αδρανής, αλλά να σταθεί αλληλέγγυος με τον δικό του τρόπο.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει: Ο καθένας πρέπει να προσφέρει ό,τι μπορεί και με βάση αυτό που ξέρει να κάνει, ο καλλιτέχνης ξέρει να τραγουδάει, να παίζει θέατρο, να ζωγραφίζει κοκ… Αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει, βοηθώντας τον συνάνθρωπό του που υποφέρει, με την τέχνη του, που λειτουργεί παρηγορητικά και δίνοντας από το υστέρημά του, όπως όλοι. Ούτε στην πανδημία του κορονοϊού δεν σταύρωσαν οι καλλιτέχνες τα χέρια. Ο πολιτισμός πρέπει να υπηρετεί το γενικό συμφέρον, αλλιώς δεν έχει νόημα. Ο πολιτισμός πρέπει να ενώνει και να ενεργοποιεί την κοινότητα. Και έτσι πρέπει να τον βλέπει και να τον χρησιμοποιεί το κράτος, η Περιφέρεια, ο Δήμος…
Ζ.

Πρώτο ραντεβού
* ΤΑ είχαν μπερδέψει ελαφρώς με τις γυναίκες οι ζωηροί Λαρισαίοι.
- Το επόμενο τραγούδι έχει τίτλο Μαρία και το αφιερώνω στη γυναίκα μου Ελένη που το έγραψα γι’ αυτήν.
***
* - ΘΑ κοιμόσουν μαζί μου στο πρώτο ραντεβού;
- Ξέρω γω… Αν ήμουν κουρασμένος μάλλον ναι…
***
* - ΝΟΜΙΖΩ με απατάς…
- Μα τι έχετε πάθει όλες σήμερα…
Ζ.

Οι τηλεοπτικοί
* «ΕΝΑ τεράστιο ευχαριστώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο Κέντρο Υγείας Αγιάς. Ήταν υπέροχοι…» Ο έπαινος στην ανάρτηση της Νάταλι Κάκκαβα, ευχαριστώντας που αντιμετωπίστηκε το ατύχημα του μικρού τους γιου, που τους κατατρόμαξε καθώς χτύπησε στο κεφάλι παίζοντας και χρειάστηκε ράμματα. Με τον επίσης σελέμπριτι σύζυγό της τηλεοπτικό αστέρα, τον Γρηγόρη Γκουντάρα, βρίσκονταν στην περιοχή της καταγωγής του για διακοπές, όπου φυσικά είχαν συναντήσει και τον εξάδελφό του εκεί, τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, σε άλλη ανάρτηση.
Ζ.

Τους αποδομεί
* - ΔΟΜΗΜΕΝΟ ριζότο λαχανικών, να...
Κλασσικά γεμιστά με πιπεριές και ντομάτες, έφτιαξε και δείχνει ο Λαρισαίος Κ. Γ.
- Όχι που θα μας τρελάνουν αυτοί με τα αποδομημένα...
Ζ.

Φόβος
* ΑΡΑΙΩΣΑΝ οι γρύλοι και οι κατσαρίδες, αλλά τα πορτοπαράθυρα παραμένουν κλειστά. Τώρα όλοι φοβούνται τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η αλήθεια είναι πως ακούγεται τρομακτικός, ωστόσο πανικός δε χρειάζεται, υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια απλώς σχεδόν κανείς δεν ασχολούνταν. Τώρα ο κόσμος τρομάζει με το παραμικρό. Εμ,  αν καείς στο χυλό, φυσάς και το γιαούρτι.
Ν.Π.

Γιορτή Κρασιού
* Η νέα Δημοτική Αρχή του Αμπελώνα βάζει ένα νέο στοίχημα για τη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα. Να βρει τον παλιό της χαρακτήρα και να προβληθούν τα κρασιά που παράγονται στον τόπο από τα οινοποιεία του Δήμου Τυρνάβου.
Για την καλύτερη προβολή και προώθηση αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης προχωρήσει στη δημιουργία ενός λογότυπου, που θα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο θεσμό και θα κοσμεί τις εισόδους της πόλης του Αμπελώνα τις ημέρες της γιορτής. Στην αφίσα της φετινής διοργάνωσης κυριαρχεί ένα πολύχρωμο σταφύλι που αντιπροσωπεύει όλες τις ποικιλίες αμπελιού και όλα τα είδη κρασιού.
Επίσης για πρώτη φορά δημιουργείται ιστοσελίδα (https://winefestival.tirnavos.gr/) που αφορά αποκλειστικά τη Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα και στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να αναζητήσει όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πέρα από τον πράγματι ιστορικό πολιτισμικό θεσμό που πρέπει να βρει τον παλιό του χαρακτήρα, είναι ανάγκη και η ίδια η ιστορική κωμόπολη να βρει τον παλιό της χαρακτήρα. Ο Αμπελώνας έχει ανάγκη από ουσιαστικά έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων που φυσικά θα απολαμβάνουν και οι επισκέπτες. Δρόμοι, πάρκα και πλατείες χρειάζονται «χείρα βοηθείας»…
Ν.Π.

 

------

GIORTI_PHNEIOU.jpg* ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ξεχασμένα… Από τη γιορτή Πηνειού…
Ζ.

 

PAPANIKOLAOU.jpg* KOMMATI από το έργο του Χρ. Παπανικολάου στο πλάι της Γέφυρας του Πηνειού, βρίσκεται πλέον κάτω απ’ αυτήν. Έπεσε και θα μείνει εκεί;
Ζ.

 

PAPAGALOS.jpg* ΤΟΝ διψασμένο παπαγάλο εντόπισε ο δικός μας Β. Α. Ίσως και να γεμίζει να πάει να σβήσει καμιά φωτιά…
Ζ.

 

GIATROS.jpg* ΔΕΝ είναι τωρινό για να ζηλέψει κάποιος στη φλεγόμενη Λάρισα αλλά στιγμιότυπο προ δεκαετίας. Τότε, ο Λαρισαίος γιατρός Αδριανός Γολέμης εργάστηκε για ένα χρόνο ως γιατρός-ερευνητής στον Σταθμό Concordia στην Ανταρκτική. Κουβαλώντας όμως πάντα μαζί του, όπως φαίνεται, την Ελλάδα και τη Λάρισα. Ήταν τα προεόρτια, προ διετίας κατέκτησε μία από τις 25 θέσεις υποψηφίων αστροναυτών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ανάμεσα σε πάνω από 22.000 υποψηφίους. Τώρα, ο 37χρονος ερευνητής εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της ESA, στη Γαλλία, παρακολουθώντας την υγεία των πληρωμάτων πριν και μετά τις διαστημικές αποστολές. Είναι το «Πρώτο Θέμα» που φιλοξενεί συνέντευξή του: «Ζει μεν στη Γη, αλλά εργάζεται στη Σελήνη», αφού ο νέος ρόλος του επικεντρώνεται στην ιατρική παρακολούθηση των αστροναυτών του ευρωπαϊκού διαστημικού σταθμού που πρόκειται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικά ταξίδια στον Άρη. Στη διαδρομή του όμως βρίσκεται, όπως λέει, συχνά η Ελλάδα. Άλλωστε στη Λάρισα βρίσκεται η οικογένειά του, στη Θεσσαλονίκη φίλοι από τα χρόνια των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, στην Αθήνα συνάδελφοι από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass