ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2024 17:05
* ΦΩΤΙΑ σε μια πλαγιά με καλαμιές και κάτι πουρνάρια στην Αμπελιά Φαρσάλων, τα συνήθη ο αέρας στα 2 μποφόρ, καμία σχέση με την τραγωδία στην Αττική, πλησίαζε όμως η φωτιά στο χωριό, επελήφθη αμέσως η Πυροσβεστική που βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο περιφερειάρχης ωστόσο βρέθηκε επί τόπου με τους συνεργάτες του, έδειξε ενδιαφέρον ο Δημ. Κουρέτας, ενσυναίσθηση… Ζ. * ΦΩΤΙΑ σε μια πλαγιά με καλαμιές και κάτι πουρνάρια στην Αμπελιά Φαρσάλων, τα συνήθη ο αέρας στα 2 μποφόρ, καμία σχέση με την τραγωδία στην Αττική, πλησίαζε όμως η φωτιά στο χωριό, επελήφθη αμέσως η Πυροσβεστική που βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο περιφερειάρχης ωστόσο βρέθηκε επί τόπου με τους συνεργάτες του, έδειξε ενδιαφέρον ο Δημ. Κουρέτας, ενσυναίσθηση… Ζ.

Απ’ όλα
* ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα, η Λαρισαία μάζεψε δαμάσκηνα από το δέντρο της αυλής στο χωριό, η συκιά τους είχε γλυκάνει προ ημερών, τούτη τη βδομάδα δείχνει να είναι έτοιμη κι η ροδακινιά και την επόμενη σχεδιάζει να μαζέψει σταφύλια απ΄ το αμπελάκι.

Εν τω μεταξύ καρπούζια και πεπόνια υπάρχουν σε αφθονία από μποστάνι φίλων.
Είναι να μη λέει ‘’Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο’’…
Ζ.

Κουβέντες μόνο…
* ΕΧΕΙ όμως και υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια ο Αύγουστος, πάντα είχε, μαζί και παράδοση στις φωτιές. Και με την κλιματική κρίση να ενισχύει έτι περαιτέρω, το κοκτέιλ γίνεται φλογάτο, κυριολεκτικά. Σάμπως δεν το ήξεραν; Δεν κακομελετούσαν οι αρμόδιοι, απλώς είχαν φάει τον κόσμο με προειδοποιήσεις για πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα. Κουβέντες μόνο όμως; Και το 112, χρήσιμο μεν αλλά τζάμπα είναι. Από προετοιμασία;
Ζ.

Κι από οργάνωση;
* ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ το κακό, τις φλόγες και τ΄ αποκαΐδια πάλι, ο Λαρισαίος ξεσπάθωσε.
- Έπρεπε να έχουμε 5 φορές περισσότερα εναέρια μέσα, να διαθέτουμε 5 φορές παραπάνω πυροσβέστες. Αφού το περιμένουμε…
Άκουγε για τους «702 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή».
- Μα κι αυτοί στο κανάλι, διαβάζουν την ανακοίνωση του υπουργείου, που καθόταν και μετρούσε… Δεν έλεγαν για 700 έστω πάνω από 700, επέμεναν 702. Και δεν αφαιρούσαν κι εκείνους που τραυματίστηκαν, έστω ελαφρά πάνω στην κατάσβεση και αποσύρθηκαν…
***
* ΜΕΤΑ άκουσε ότι έρχονται και 200 Γάλλοι ως ενίσχυση, έστω κατόπιν εορτής, ξανά φέτος και Ρουμάνοι…
- Αφού μας λείπουν κάθε χρόνο έστω για δυο-τρεις βδομάδες, γιατί δεν τους έχουμε; Έλληνες πυροσβέστες…
***
* - ΑΥΤΟΙ κι αν καίγονται… Κι όμως…
Ο άλλος πάλι άκουσε για τους Παλαιστίνιους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Μέσα στο μαύρο τους το χάλι, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έστειλε επιστολή στην Ελληνική ηγεσία, εκφράζοντας «την ετοιμότητα να στείλει παλαιστινιακές ομάδες πολιτικής προστασίας για να βοηθήσουν τους φίλους της, τις γενναίες ελληνικές ομάδες…»
- Εμείς τι έχουμε κάνει για τη δική τους τη φωτιά; Μας ξεφτίλισαν…
***
*EIXE ακούσει κι είχε διαβάσει ένα σωρό όλη την προηγούμενη χρονιά για την προετοιμασία των αρμοδίων.
- Μα πού είναι η πρόληψη, ο σχεδιασμός προστασίας μα και αντιμετώπισης; Τη σήμερον ημέρα, με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, με δορυφόρους και με drones, με αξιόπιστες καιρικές προγνώσεις, με τόση εμπειρία ετών πια…
Κι ο Φ. Τ. τον συμπλήρωνε με δημοσίευμα που είχε εντοπίσει στη ‘’Διαύγεια’’. Σχετικά με διαγωνισμό για επιδιόρθωση σε 4 πυροσβεστικά, που δημοσιεύτηκε τέλη Ιουνίου.
- Θα είναι έτοιμα εγκαίρως. Για του χρόνου το καλοκαίρι.
Ζ.
Αποστάσεις
*«Η Αθήνα κάηκε» το πρωτοσέλιδος τίτλος των ‘’Νέων’’, δεν τη λες και σκληρά αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. «Για πρώτη φορά…», στους υπότιτλους, «μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης… Κατέρρευσε η διαχείριση της Πολιτικής Προστασίας… Απουσία πρόληψης και σχεδιασμού αντιμετώπισης.» Και να ήταν μόνο η συγκεκριμένη… Γενικότερα ο Τύπος ή επιτέθηκε ή το πολύ κράτησε αποστάσεις. (Τζιζ, καίει…)
***
* - ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ εκεί;
-Ναι.
-Έχουμε μία εστία εδώ.
-Στέλνουμε τερματοφύλακα.
Ζ.

Τα καυσόξυλα
* ΤΑ κανάλια πάλι, θέλουν εικόνα και δράμα. Φλόγες και λαχανιασμένους ρεπόρτερ. Κι όσοι έμειναν στις οθόνες, που φυσικά και θα έμεναν, κόντεψαν να πάθουν κατάθλιψη.
Κάποια στιγμή οι κάμερες επικεντρώθηκαν στο «εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα», βόλευε και η τοποθεσία για την πρόσβαση των συνεργείων, έμειναν για ώρες. Εκτός από «εργοστάσιο», το είπαν και «αποθήκη καυσίμων», φλόγα είχε και θα βαστούσε για πολύ. Ήταν μια επιχείρηση με καυσόξυλα στοιβαγμένα, που τα έκοβε να τα πουλήσει για τα τζάκια τον χειμώνα. Κι άμα πάρουν οι σωροί…
***
* Η συγκεκριμένη προσπάθεια, ενδεικτική της κατάστασης, βάσταξε πολλές ώρες. Στην αρχή απλοί άνθρωποι να καταβρέχουν με λάστιχα ποτίσματος, έδειχναν και επαινούσαν οι τηλεοράσεις. Ύστερα από κάμποσες ώρες έδειξαν να καταφθάνουν πυροσβεστικά και αντλίες με μάνικες, θα το είδαν οι αρμόδιοι στην τηλεόραση κι έδωσαν εντολή. Να πάνε «να οριοθετήσουν τη φωτιά», όπως ήταν η κυρίαρχη έκφραση των τηλεπαρουσιαστών, για κατάσβεση δεν μιλούσε κανείς.
Ζ.

Ο μηχανισμός
* ΚΑΙ χθες, οι Λαρισαίοι κατέβρεχαν με σαρκαστικά σχόλια.
- Σε ετοιμότητα για φωτιά στην Αττική. Εκτός ελέγχου ο κρατικός μηχανισμός.
***
* - ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ πεύκα, φλογισμένα κουκουνάρια, πυρομανή πουλιά. Δεν είναι χώρα αυτή. Θρίλερ του Στίβεν Κινγκ είναι…
***
* - ΕΣΒΗΣΕ η ολυμπιακή φλόγα στο Παρίσι. Ένα μπράβο στον Κικίλια και την Πολιτική Προστασία.
***
* - ΜΗ βήχετε από τους καπνούς γιατί τρομάζουν οι τουρίστες.
- Μην τραβάτε νερό ρε, κάνουν μπάνιο οι τουρίστες και δεν έχει πίεση.
Ζ.

Με σχέδιο
* ΥΠΗΡΧΑΝ όμως και υπερασπιστές.
- Βρίζετε την κυβέρνηση γιατί καίγεται η μισή Ελλάδα όπως κάθε χρόνο. Για την άλλη μισή όμως που δεν καίγεται δεν άκουσα ένα μπράβο.
***
* - Η φωτιά ξεκίνησε στον Βαρνάβα έκανε τον γύρο της Πεντέλης και έφτασε στο Χαλάνδρι. Ήταν σχέδιο, να κουραστεί ψάχνοντας μόνη της να βρει νερό να σβήσει.
***
* - ΠΑΛΙ καλά που έχουμε γύρω-γύρω θάλασσα, ευλογημένη χώρα. Οριοθετείται έτσι η φωτιά.
***
* - ΖΟΥΜΕ σε μια χώρα που θέλουμε να βρέξει για να μην καούμε, αλλά όχι πολύ για να μην πνιγούμε.
Ζ.

Πήρε φωτιά
* ΤΩΝ οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν, κλασικά, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Στη λογική της συμπαράστασης στην Αθήνα που καιγόταν, παρότι εκεί δεν είχε σταματήσει η διασκέδαση όταν είχε έρθει η καταστροφή με τον Daniel, εντούτοις τώρα η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση αναβολής των μουσικών εκδηλώσεων, άλλωστε τις περισσότερες τις χρηματοδοτεί μέσω των δήμων από προγράμματά της.
Κι ο Δημ. Κουρέτας που προσπαθεί να τα λύσει όλα, αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα, σε κάποιες περιοχές υπάρχουν μέχρι και σαράντα περάσματα, επελήφθη ωστόσο προσωπικώς, πήρε φωτιά. «…δέχθηκα τηλέφωνο από συνεργάτες μου που ήταν σε περιοχή που ήταν να γίνει μουσική εκδήλωση την οποία με εντολή μου είχε ακυρωθεί όπως και άλλες στη Θεσσαλία», αναφέρει σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης: Μου είπαν ότι οι τραγουδιστές και ο μάνατζερ δεν θέλει να ακυρώσει την εκδήλωση όπως και οι τοπικοί παράγοντες. Λέω δώστε μου τον τραγουδιστή. Του λέω σας παρακαλώ δεν γίνεται άνθρωποι να καίγονται και μείς ταρατατζούμ και εννιά έχει ο μήνας. Και μου λέει, Εμένα δεν με ενδιαφέρει. Εγώ θα τραγουδήσω. Αφήνω τον μουσικό στη χλεύη σας. (Όμως δεν είπε ποιος, να χλευαστεί, ούτε τον δήμαρχο που χρηματοδότησε τους διοργανωτές ανέφερε. Όπως προέκυψε την επομένη μπορεί να μην επρόκειτο για τουρνέ για πλιάτσικο, ίσως επέμειναν για να μη χαθούν οι αμοιβές τόσων ανθρώπων…)
Ζ.

Να πάνε δίπλα;
* ΒΓΗΚΑΝ και απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο Λάρισας-Βόλου οι κάτοικοι από το πολύπαθο Σωτήριο. Και τι να κάνουν δηλαδή ως εγκαταλειμμένοι πλημμυροπαθείς, ένας χρόνος κοντεύει από την τελευταία καταστροφή. Εκτός από τις ενισχύσεις για την αποκατάσταση των σπιτιών τους ζητούν και τα επιβαλλόμενα έργα. Τα αντιπλημμυρικά, με το ανάχωμα στο ρέμα από το οποίο πλημμύρισαν, αλλά και ασφαλτόστρωση των κατεστραμμένων δρόμων μα και καθαρισμό των μπάζων.
***
* ΚΑΝΟΝΙΚΑ βέβαια θα έπρεπε να διεκδικήσουν την ένταξή τους στον νομό Μαγνησίας, αφού είχαν την ατυχία να βρίσκονται ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά του. Μετόπιση των συνόρων κατά τα 3 χλμ θα τους έσωζε. Διότι έτσι, με υπουργό τον Βολιώτη Χρ. Τριαντόπουλο, θα είχαν τακτοποιηθεί κι αυτοί, όπως άλλωστε συνέβη σε γειτονικά χωριά στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και στο Πήλιο κλπ. (Σιγά-σιγά πάντως, ο κυβερνητικός μηχανισμός θα επεκτείνει τη δράση του και στους γείτονες, όταν ολοκληρώσει με τα του οίκου του.)
Ζ.

Με «Κασσελίστας»
* ΓΙΑ να εισέλθει ο πρόεδρος, Στέφ. Κασσελάκης στη Βουλή, καταλαμβάνοντας την έδρα του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου, θα πρέπει να παραιτηθούν και οι πέντε επιλαχόντες μέχρι την ένατη θέση του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Πήραν φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τόχουν άλλωστε και πολύ. Κλιμακώθηκαν οι πιέσεις εσωκομματικά απέναντι στους επιλαχόντες, βγήκαν αμέσως με ένταση οι «Κασσελίστας», ανάμεσα στους οποίους και ο Βασ. Κόκκαλης. Νομικά ίσως όχι, ηθικά επιβάλλεται όμως, ως δικηγόρος τοποθετήθηκε ο Λαρισαίος βουλευτής: «Παρόλο που η προσωπική επιθυμία του παραιτηθέντος κ. Ηλιόπουλου να καταλήξει η έδρα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, δεν ασκεί επιρροή σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, εντούτοις η ανάγκη συνέχισης εκπροσώπησης του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και η ηθική στην προκείμενη συγκυρία, επιτάσσει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να βρίσκεται εντός του κοινοβουλίου», είπε. (Πιστός στον πρόεδρο εξαρχής.)
Ζ.

Επειγόντως
*Η ξανθιά τηλεφωνεί στην Πυροσβεστική.
-Θέλω να αναφέρω μια φωτιά στο σπίτι μου, ελάτε γρήγορα…
-Πού είναι κυρία μου, ρωτά οπυροσβέστης.
-Στην κουζίνα μου…
- Όχι, σας ρωτώ πώς θα έρθουμε εκεί…
-Λοιπόν, μπορείτε να μπείτε από την μπροστινή είσοδο, να διασχίσετε τον διάδρομο, και αφού περάσετε το σαλόνι είναι η κουζίνα ή μπορείτε να έρθετε από την πίσω πόρτα, αμέσως μετά που θα ανέβετε τη σκάλα…
-Με συγχωρείτε κυρία μου, ήθελα να ρωτήσω πώς θα πάμε από δω εκεί που είστε εσείς…
Μικρή διακοπή, σκέφτεται η ξανθιά.
-Καλά, δεν έχετε πια εκείνα τα μεγάλα κόκκινα φορτηγά;
Ζ.

 

 

PANAGOYLH.jpg

*ΑΦΟΥ ο δήμαρχος έβαλε κορύνες στην Παναγούλη δημιουργώντας δύο ελεύθερες λωρίδες κυκλοφορίας, ο Λαρισαίος οδηγάρας βρήκε λύση για το παρκάρισμα.
Ζ.

 

 

SKIA.jpg

* ΚΑΤΩ απ’ τη γέφυρα έχει σκιά, μαζεύονται και τα πουλιά.
Ζ.

 

 

KAMERA.jpg

* ΔΩΣΕ μου φωτιάαα… Να κάψω πια απ’ την καρδιάαα… Ο λαϊκός καλλιτέχνης τα έδινε όλα κάτω, πάνω οι φλόγες κατέκαιγαν τον λόφο.
Ζ.

 

 

KARAVI.jpg

* ΚΑΡΑΒΙΑ βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη, είδε ο Κ. Κ. Τι να το έχει σύρει ως εκεί άραγε…
Ζ.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass