ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2024 17:00
* ΑΚΟΜΗ μια «ανάσα» για το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η κατεδάφιση του καταστήματος επί της οδού Βενιζέλου. Ακόμη μια ιστορική στιγμή για το μνημείο, περιμένοντας η πόλη τη λειτουργία του. * ΑΚΟΜΗ μια «ανάσα» για το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, η κατεδάφιση του καταστήματος επί της οδού Βενιζέλου. Ακόμη μια ιστορική στιγμή για το μνημείο, περιμένοντας η πόλη τη λειτουργία του.

Μέχρις εδώ...
* ΑΣ ήταν το χθεσινό το τελευταίο θερμοκρασιακό peak του φετινού καλοκαιριού. Με τον υδράργυρο να συνεχίζει από σήμερα τις βόλτες του σε συνηθισμένα για την εποχή μονοπάτια και το αεράκι να επανεμφανίζεται στη στράτα, οι προοπτικές διαγράφονται υποφερτές. Άλλωστε οι περισσότεροι θα λείπουν πια σε δροσερά μέρη ή θα ετοιμάζονται για την απόδραση στη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, επομένως ψυχολογικά θα διανύουν περίοδο ευφορίας. Επομένως, ζόρια τέλος;
Ζ.

Για παραλία
* ΜΕ καλοκαιρινή, έως δροσερή διάθεση, οι νεαρές Λαρισαίες.
- Συνελήφθη λάδι μαυρίσματος γιατί πουλούσε προστασία.
***
* - ΕΧΩ φτιάξει σώμα για παραλία. Για βραδινό μπάνιο όμως κυρίως.
***
* - ΘΑ αράξω στο μπιτς μπαρ στην ξαπλώστρα αποφασισμένη: δεν το κουνάω από δω μέχρι να με διορίσετε στο Δημόσιο.
Ζ.

Χαμηλότερα
* «ΠΤΩΣΗ τζίρου 30% στα καφέ της Λάρισας», σ’ αυτό το καλοκαίρι, όπως ανακοινώθηκε από τον σύλλογό τους, τον ΣΙΚΑΕΛ.
- Μάλλον έπιασε τόπο το φεστιβάλ καφέ, συμπέρανε ο Λαρισαίος. Καλά πήγε κι αυτό... (Ένας κάποιος τζίρος αυξήθηκε εξαιτίας του, το δίχως άλλο. Ποιανών όμως...)
Ζ.

Από σχεδιασμό...
* ΜΕ τον βαρύγδουπο τίτλο στην υπογραφή της απόφασης «Ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», το Υπουργείο Παιδείας ιδρύει τελικά Πρότυπα Γυμνάσιο και Λύκειο στη Λάρισα. Από στρατηγική υπό την έννοια της μεθόδευσης κάτι γίνεται, παρέκαμψαν τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει στην πόλη, από σχεδιασμό μένουν μάλλον στην ίδια τάξη. Όχι μόνο επειδή το δρομολογούν ένα μόλις μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία, αλλά κι επειδή απλώς μετατρέπουν σε Πρότυπα τα 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο.
***
* ΔΙΑ της πλαγίας το κάνουν. Με την απόφαση απλώς ορίζουν «...τη συστέγαση του 2ου Γυμνασίου Λάρισας με δύο τμήματα της Α’ τάξης του νεοϊδρυθέντος Πρότυπου Γυμνασίου Λάρισας και του 2ου ΓΕ.Λ. Λάρισας με δύο τμήματα της Α’ τάξης του νεοϊδρυθέντος Πρότυπου Λυκείου Λάρισας, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας αυτών.»
Προσωρινά δηλαδή μόνιμα. Καθώς το υπουργείο συνεχίζει: «Η παρούσα απόφαση ισχύει μόνο κατά το πρώτο έτος λειτουργίας των Πρότυπων Σχολείων Λάρισας και ο Δήμος Λάρισας οφείλει να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα αυτών αναζητώντας μόνιμη και επαρκή λύση.»
***
* ΓΟΝΕΙΣ και εκπαιδευτικοί είχαν αντιδράσει στα σχέδια του υπουργείου, το θέμα συζητήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, όπου παραπέμφθηκε γενικώς και αορίστως. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξεύρεση κτιρίου για τη στέγαση των Προτύπων. Όμως ουδέν...
Η Ένωση Γονέων είχε καταγγείλει «την προσπάθεια που γίνεται τόσο από τη Διεύθυνση Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και από τον Δήμο Λαρισαίων να μετατραπούν τα 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο σε «πρότυπα» σχολεία, παρά την αντίθεση των συλλόγων διδασκόντων και γονέων, αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους ως σχολεία της γειτονιάς....» (Ποιος ακούει;)
Ζ.

Μιλούσαν δυνατά
* ΕΙΧΑΝ μια ευθύτητα στις συναλλαγές τους οι νεαροί Λαρισαίοι, η ειλικρίνεια ήταν που τους διέκρινε.
- Και τι σας ενοχλούσε στην προηγούμενη δουλειά;
- Που μιλούσαν όλοι πολύ δυνατά.
- Και ήταν κακό αυτό;
- Βεβαίως. Δεν με άφηναν να κοιμηθώ.
***
* - ΕΝΑ καλό καρπούζι θέλω...
- Όταν λέτε καλό, τι εννοείτε;
- Ξέρω γω; Να μη μου μιλάει άσχημα...
***
* - ΠΑΤΕΡΑ φεύγω, πάω φαντάρος.
- Ποιος είσαι συ;
- Ο γιος σου.
- Και πού ήσουν τόσα χρόνια;
- Έπαιζα με το τάμπλετ.
Ζ.

Αντί 3 έγιναν 5
* ΕΦΤΑ χρόνια μετά, εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο στο Επιμελητήριο της Λάρισας. Καθυστέρηση λόγων αναβολών με ευθύνη του κράτους, μεσολάβησαν κι ένα σωρό απρόοπτα, π.χ. ο κορονοϊός. Στις κάλπες τα μέλη του πολυπληθέστερου φορέα, στον οποίο υπάγονται όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι, από καφενεία μέχρι εργοστάσια, επιχειρηματίες κάθε είδους, έμποροι και βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλη την ποικιλία του όρου. Τη μεγαλύτερη ισχύ στην πρωτεύουσας του καφέ φαίνεται να την έχει ο κλάδος της εστίασης: καφέ, μπαρ, ουζερί, ταβέρνες. Εκλογές που πάντοτε προκαλούσαν το ενδιαφέρον σε ολόκληρη την πόλη και τον νομό. Και πλήθος υποψηφιοτήτων για τη διοίκηση στα διάφορα τμήματά του.
***
* ΚΙ εκεί που αυτή τη φορά φαινόταν ότι θα αναμετρηθούν τρεις συνδυασμοί, αντί για τέσσερις που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, μετά τη συμπόρευση Ν. Ντάγκα -Β. Ζάρκου, τελικά οι διεργασίες απέδωσαν πέντε συνδυασμούς με ισάριθμους υποψήφιους προέδρους. Μέχρι στιγμής, αν και τα περιθώρια στενεύουν καθώς τον Σεπτέμβριο κάθε αξιόμαχος υποψήφιος πρέπει να βρίσκεται πανέτοιμος στην προεκλογική αφετηρία.
***
* ΦΟΡΕΑΣ των επιχειρηματιών το Επιμελητήριο, αλλά αυτή τη φορά οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι κατά βάση σύμβουλοι επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, είναι κι αυτοί επιχειρηματίες. Που λόγω ειδίκευσης θα μπορούν να βοηθούν περισσότερο τους συναδέλφους τους.
- Το επάγγελμα του Δημήτρη Παπαλέξη, που ηγείται του συνδυασμού «Επανεκκίνηση», είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.
- Ο Βασίλης Ζάρκος, επικεφαλής της σύμπραξης των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση» και «Νέο Επιμελητήριο», τόσα χρόνια με το ΚΕΚ «ΔΗΜΗΤΡΑ», είναι ειδικός στην κατάρτιση και τη διοίκηση επιχειρήσεων.
- Το ίδιο κι ο Χρήστος Γιακουβής, του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «ΔΥΝΑΜΙΚΗ», υποψήφιος πρόεδρος με την παράταξη «Συνεργασία για Ανάπτυξη».
- Ενώ οικονομολόγος είναι ο Κωνσταντίνος Γουργιώτης, της «Δημιουργική ΑΕ» , ο οποίος διεκδικεί την προεδρία με τη «Νέα Επιμελητηριακή Δράση».
***
* ΚΙ έτσι οι δύο συνδυασμοί της κεντροαριστεράς που είχε κερδίσει την προηγούμενη φορά και της κεντροδεξιάς που ήταν αντιπολίτευση, συμπολιτευόμενη όμως, αντί να συνενωθούν, που θα μπορούσαν άνετα δηλαδή, τελικά ακολούθησαν τη διαδικασία της κυτταρικής διάσπασης κι έγιναν αισίως τέσσερις. Στον ρόλο των μιτοχονδρίων οι προσωπικές φιλοδοξίες.
***
* ΚΙ υπάρχει και ο πέμπτος συνδυασμός στα σκαριά, έτοιμος σχεδόν. Στο ΚΚΕ το συζητούν ακόμη, μεταξύ δύο-τριών επικρατέστερων, για το ποιος θα ηγηθεί, το βέβαιο είναι πως θα έχει και παράταξη και υποψήφιο πρόεδρο. Ύστερα, μάλιστα και από τον αέρα που φούσκωσε τα πανιά του μετά τις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου.
Ζ.

Τι θα φάμε;
* ΜΙΑ ανησυχία διέκρινε τη συντροφιά των ορεξάτων Λαρισαίων.
- Τι θα φάμε σήμερα;
- Ό,τι έχει το ψυγείο.
- Φρέον;
***
* - ΠΑΛΙ έφαγες το παγωτό του μικρού;
- Του παιδιού μου το φαΐ είναι δυο φορές φαΐ μου.
***
* - ΕΧΩ καλά και κακά νέα. Τι θες να μάθεις πρώτα;
- Τι ώρα θα φάμε.
***
* - ΑΝΑΦΕΡΤΕ διάσημα ζευγάρια...
- Αδάμ και Εύα
- Πάρης και Ελένη
- Ρωμαίος και Ιουλιέτα
- Σουβλάκι και πίτα.
Ζ.

Και κριάρια...
* ΓΙΑ τα φεγγάρια τ’ Αυγουστιάτικα, από παλιά, λέει ο Κ. Π. αλλά και για τα κριάρια της ίδιας εποχής:
... Τα κριάρια, ήδη απ’ τ’ Αηλιά, τάχαμι απουλμένα (εντός του κοπαδιού). Λίγου πριν φύγ’ι ου Θιρστής «φαίνουνταν» αριά κι που απού καμιά προυβατίνα να «ζητάει» να «τραβάει». Να εκδηλώνει δηλαδής οίστρο, επιθυμία, χαλιψιά για ζευγάρωμα. Αρχές Αυγούστου, αρχινούσι η «βάρδα», βοηθούντος του φιγγαριού κι του μελτεμιού. Άρχιζε δηλαδής ο ομαδικός οίστρος των κοπαδιών, ου μαρκάλους, που λέμι οι τζιουμπαναρέοι.
***
* ΤΑ κριάρια λίγου πριν αρχίσ’ι ου μαρκάλους κρούουνταν μέχρι τελικής πτώσεως. Αφού λύνονταν οι διαφορές για τα πρωτεία, έδουναν ντουμάν’ι τς προυβατίνις ώστε να τς προυκάν να τς αμπδήσν όλις για να μη στρίψν (τους φύγει ο εικοσιτετράωρος οίστρος) κι ματαγυρίσν (επανάληψη οίστρου μετά τις δεκατέσσερις μέρες.)
***
* Ε, λόγου φόρτου εργασίας των επιβητόρων κριών, επιρνάμι δωρεάν από όμορα κοπάδια κι έκτακτου προυσουπικό, μι σύμβασ ουριζμένου χρόνου, άνευ αποδοχών αλλά με πλήρη γεύματα και ενεργειακά ποτά. Κριάρια απου άλλα κουπάδια, κι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αλλά κι συναλλάξουμι σπόρου. Τηρούσαμι τα δαν’κά κριάρια να είνι νταμαρλούδκα...
Ζ.

Λένιν στο Παρίσι
* ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ, αντικειμένων και κειμηλίων ιστορικής αξίας, οπαδός του Λένιν και κάτοχος όλων των έργων, βιογραφιών, φωτογραφιών κ.α. του αγαπημένου του ηγέτη, ενημερώνεται πως στη Φλωρεντία, μεγάλη γκαλερί διαθέτει προς πώληση πρωτότυπο πίνακα με την ονομασία «Ο Λένιν στο Παρίσι». Ήξερε ότι ο ηγέτης των Μπολσεβίκων είχε πάει στο Παρίσι το 1900, για μετάσχει στις κοινωνικές διεργασίες που συνόδευαν τους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν διεξαχθεί εκεί.
***
* ΤΗΝ επόμενη κιόλας ημέρα ταξιδεύει για τη Φλωρεντία και επισκέπτεται την γκαλερί.
- Καλημέρα σας, λέει στον υπεύθυνο, εσείς διαθέτετε προς πώληση τον πίνακα «Ο Λένιν στο Παρίσι»;.
-Μάλιστα, απαντάει ο γκαλερίστας την ώρα που ρίγη συγκίνησης τράνταζαν τον συλλέκτη.
- Μπορώ να τον δω; κατάφερε να ψελλίσει κάτω από την επιμελώς ατημέλητη γενειάδα του...
- Μα και βέβαια, ακολουθήστε με παρακαλώ, λέει ο γκαλερίστας και τον οδηγεί στη διπλανή αίθουσα.
***
* ΕΚΕΙ στέκονται μπροστά σε έναν πίνακα εποχής, ο οποίος αναπαριστά έναν ψηλό γεροδεμένο άνδρα με πυκνά φουντωτά μαλλιά και μουσάκι, ο οποίος βρίσκεται γυμνός με μια γυναίκα στο κρεβάτι.
Κάγκελο ο συλλέκτης. Ανακτά όμως την ψυχραιμία του και επικεντρώνει το βλέμμα του στον άντρα του πίνακα.
- Μα αυτός είναι ο Τρότσκι, φωνάζει...
- Ασφαλώς, απαντά ο γκαλερίστας.
- Και η κυρία μαζί του ποια είναι;
- Αυτή είναι η σύντροφος του Λένιν, η Κρούπσκαγια...
- Κι ο Λένιν; Ο Λένιν πού είναι, κύριε;
- Ο Λένιν; Στο Παρίσι.
Ζ.
Ακαθαρσίες
*«ΕΙΝΑΙ απαράδεκτο να μπαίνουν με τα σκυλιά τους σε χώρους παιδικών χαρών και να αφήνουν τις ακαθαρσίες των δεσποζόμενων ζώων τους στην άμμο που παίζουν τα παιδιά...» καταγγέλλει πολίτης, ο οποίος διαπιστώνει συχνά το φαινόμενο αυτό στην παιδική χαρά που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία.
Και τονίζει: «Πάνε τα παιδάκια να παίξουν με τα κουβαδάκια τους και βρίσκουν στην άμμο ακαθαρσίες σκύλων. Και μετά λένε πως κολλάνε σταφυλόκοκκο. Σε αυτή την περίπτωση οι ζωόφιλοι απειλούν τη δημόσια υγεία!
Ας σεβαστούν την καθαριότητα που πρέπει να υπάρχει στους κοινόχρηστους χώρους, τους οποίους βρωμίζουν. Ας σεβαστούν τα παιδιά που μένουν στην πόλη και ψάχνουν καθαρούς χώρους για παιχνίδι».
Λ.Κ.

Αγώνες
* «ΓΙΑ δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι μέρες, κλείστηκε ραντεβού μέσω κοινωνικών δικτύων, για αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας με μηχανάκια, μέσα στο χωριό Μακρυχώρι! Το αποτέλεσμα, ήταν, ότι από τις 10 το βράδυ έως και τη 1 μ.μ, πενήντα πιτσιρικάδες από τα γύρω χωριά του Δήμου Τεμπών, με μηχανάκια χωρίς εξατμίσεις, αλώνιζαν μέσα στο χωριό με υπερβολικές ταχύτητες και μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος.
Μαζί τους και πέντε αυτοκίνητα γεμάτα πιτσιρικάδες να κάνουν drift με τα αυτοκίνητά τους στο κεντρικό δρόμο του χωριού.
Και ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι αλλά τόσα πιτσιρίκια με τα πόδια έτρεχαν πάνω κάτω, για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αυτούς, με κίνδυνο για τη ζωή τους.
Δύο περιπολικά έκαναν μία βόλτα κατά τις 12 η ώρα το βράδυ, από την πλατεία Μακρυχωρίου, και μετά αποχώρησαν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», δηλώνει αγανακτισμένος κάτοικος Μακρυχωρίου.

 

PSARAS.jpg* Η τσιπούρα και η μουρμούρα, λέει η Α.Χ. για τον καλό τον ψαρά.
Ζ.

 

KALTSA.jpg

* ΕΨΑΞΕ φιλότιμα ο Γ. Χ. να βρει τη χαμένη του κάλτσα. Ματαίως…
Ζ.

 

KORITSIA.jpg

* MIA φορά κι έναν καιρό, ήταν δύο κορίτσια που έκαναν περίπατο πέρα στα λιβάδια, διηγείται η Μ.Α. Ήταν ένα καλοκαίρι της νιότης… (Το τοπίο γνωστό λίγο έξω από τη Λάρισα.)
Ζ.

KOUNIA.jpg

* ΠΟΥ καλύτερα, τέτοια εποχή…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass