ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2024 17:00
* ΓΙΟΡΤΗ για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χθες το βράδυ στο Προεδρικό. Έντονη η παρουσία και της Λάρισας. * ΓΙΟΡΤΗ για τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χθες το βράδυ στο Προεδρικό. Έντονη η παρουσία και της Λάρισας.

Μια βροχούλα
* ΛΙΤΑΝΕΙΑ, ποιητική όμως, για τη βροχή που τόσο λείπει, τη βροχή που ήταν να έρθει χθες. Άλλωστε τότε κάνει κι ο σωστός παπάς τη λιτανεία, αφού δει το δελτίο καιρού.

Να πιάσει Θεέ μου μια βροχή μια καταιγίδα
Να λέω φταίει η βροχή που δε σε είδα. (Δεν έλεγε για ψιχάλα ο λαϊκός τραγουδιστής Πασχάλης Τερζής).
***
* Ο Νίκος Γκάτσος πάλι, πιο κουλτουριάρης.
Πέφτει βροχή
Στο πρόσωπό μου πέφτει
Πέφτει βροχή
Στου κόσμου τον καθρέφτη
Πέφτει βροχή
Σ’ ανατολή και δύση
Κι ο ήλιος έχει σβήσει
***
* ΚΑΙ μέσα στο κάμα των ημερών, κάτι ήταν και που δρόσισε λιγάκι.
- Μέσα στην κίτρινη άμμο και καμένος από τον ήλιο, κρυφοκοιτάζει, διψασμένος, τα πλούσια σε πηγές νησιά, όπου ζώντα όντα ξαποσταίνουν κάτω από βαθύσκια δέντρα. (Τάδε έφη Ζαρατούστρα).
Ζ.

12 ακριβώς
* - ΔΩΔΕΚΑ, κι ούτε ένα τηλεφώνημα… Δώδεκα…
Πριν μια βδομάδα ακριβώς εκδόθηκε η ανακοίνωση από την πλευρά του ΕΛΓΑ. Μπορεί να άργησαν 11 μήνες, αλλά έδειχναν πια τόσο σίγουροι; «Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 60 εκατ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Τετάρτη 24η Ιουλίου 2024 και ώρα 12:00 μ.».
Ματαίως περίμεναν οι δικαιούχοι σ’ ολόκληρη τη Θεσσαλία. Φιάσκο…
***
* - Η κυβέρνηση όμως είναι σαν τον ταχυδρόμο. Χτυπάει πάντα δυο φορές.
Οι ίδιοι το είχαν ανακοινώσει καμαρωτοί, οι ίδιοι εξέδωσαν χθες ανενδοιάστως νέα ανακοίνωση: «Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 70 εκατ. € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών την Πέμπτη 25η Ιουλίου και ώρα 12:00 μ.»
-Αν είναι να ανεβαίνουν κάθε μέρα οι αποζημιώσεις 10 εκατομμύρια, ας πληρώσουν και σε μια βδομάδα, έλεγε ο αγρότης. Αρκεί να είναι 12 το μεσημέρι, σ’ αυτό δείχνουν μια συνέπεια τουλάχιστον.
Ενώ ο άλλος αναρωτιόταν αν προσελήφθη ο Ν. Καρβέλας στο υπουργείο και σιγοτραγουδούσε με νόημα.
- Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα
Τον αριθμό της μοναξιάς μου δε χτυπάς
Και μεγαλώνει η απόσταση για μας. (Μόνο μεγαλώνει;).
Ζ.

Λόγια, λόγια…
* ΕΛΕΓΕ από άμβωνος «εγώ στις 26 θα κάνω λειτουργία στην εκκλησία και μακάρι ο κόσμος να μην είναι απέναντι… Εγώ στην εκκλησία θα είμαι... Αλλά όσοι είναι απέναντι θα δουν τι θα πάθουν… Θα δείτε τι θα τους κάνω... Εγώ είμαι σίγουρος ότι με φοβούνται και θα έχουν γίνει τα πράγματα μέχρι τότε... Γιατί αν δεν γίνουν τότε θα δείτε…».
Ο Λαρισαίος θύμιζε που ο μητροπολίτης απειλούσε θεούς και δαίμονες για την υπόθεση της πεζογέφυρας προς το Προσκύνημα των Τεμπών, η οποία κατέρρευσε από τη μεγάλη πλημμύρα και που η αποκατάστασή της εκκρεμεί. Έντεκα μήνες κοντεύουν πια…
- Τη μια τον χαλούσε ο Αγοραστός, την άλλη θα έφερνε εφοπλιστές, μετά απειλούσε πολιτικούς. Και να που τώρα έφτασε η γιορτή της Αγιαπαρασκευής. Για να δούμε…
Ζ.
Να ξέρουμε
* ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ εκλογές, με προβάδισμα Τραμπ και…
- Τι να συμφέρει; Αναλύσεις επί αναλύσεων, κυρίως στρατιωτικών, αποστράτων δηλαδή, εγγράφως και προφορικά…
- Ε ναι, να ξέρουμε ώστε να αποφασίσουμε. Ποιος θα βγει… (Μια κουτσουλιά χώρα, που μεγαλοπιάνεται).
Ζ.

Λογική τετράχρονου
* - ΠΟΥ είναι η Μιλού;
Η περίεργη πιτσιρίκα ρωτούσε ζευγάρι γειτόνων για το σκυλάκι τους.
- Ε, θα πήγε στο σπίτι…
- Ααα… Και πώς μπήκε; Έχει η Μιλού κλειδιά;
Ζ.

Οι πετυχημένοι
* ΕΙΧΑΝ μια απελπισία οι νεαροί Λαρισαίοι, μια κατάπτωση ηθικού.
- Άλλοι πάνε στα κλαμπ και χαιρετάνε πορτιέρη, σερβιτόρο, μπάρμαν και φίλο στο βι-άι-πι κι εγώ στην παραλία χάι-φάιβ με τον λουκουματζή.
***
* - ΑΥΤΟΙ με το κοστούμι στα πολυτελή γραφεία αισθάνονται πολύ πετυχημένοι. Ώσπου να μάθουν ότι δουλεύουν για κάποιον που βρίσκεται με σαγιονάρα και βερμούδα σε σκάφος.
***
* - ΑΛΛΟΙ κάνουν καριέρα στην τηλεόραση, άλλοι κάνουν καριέρα στο ραδιόφωνο κι εγώ στο ψυγείο.
Ζ.

Σκέψεις βυσσινί
* ΓΝΩΣΤΟΣ Λαρισαίος φίλαθλος ΑΕΛ, μέχρι μυελού οστέων, αφού μια φορά που είχε κοπεί στο ξύρισμα έτρεχε αίμα βυσσινί, άνθρωπος που μελετά τις λεπτομέρειες, καταθέτει πέντε, κυριολεκτικά, σκέψεις για την ομάδα: 1) Η διοίκηση της ΑΕΛ απειλούσε να καταφύγει στα ένδικα μέσα αν ο Ηρακλής έπαιρνε παράνομα την αδειοδότηση. 2) Ο Ηρακλής με τη νέα διοίκηση πήρε την αδειοδότηση, που τους τη χάρισαν στην κυριολεξία. 3) Η ΑΕΛ, έχοντας κάνει πρωτοφανή οικονομική υπέρβαση σε μεταγραφές, δεν καταθέτει την προσφυγή. 4) Ο πρόεδρος του Ηρακλή δηλώνει ότι ‘’φέτος πάμε για τη δεύτερη θέση, του χρόνου για την πρώτη’’. 5) Μάλλον η άνοδος μυρίζει κάμπο. (Απ’ το στόμα του και στου θεού τ’ αυτί, του παραγκίσιου θεού).
Ζ.

Και πολίστας
* «ΟΣΟ κι αν σας φαίνεται περίεργο ήμουν στα νιάτα μου αθλητής στην ομάδα πόλο του ΝΟΛ», μικρό χαμόγελο αναμνήσεων, «ναι, Ναυτικός Όμιλος Λάρισας». Ήταν ο Γ. ΛαΜπρούλης που μιλούσε χθες στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτήθηκε και απάντησε επί διαφόρων της επικαιρότητας, έφτασαν και στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε γενικότερα αθλητικά ζητήματα, οπότε…
- Και σε τι θέση παίζατε, φουνταριστός;
- Όχι, όχι φουνταριστός, πιο πίσω… (Άλλο στην πολιτική).
Ζ.

Την καλόπιανε
αλλά…
* «ΑΣ πρόσεχε η κ. Καραγιώργου», λένε οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Θυμίζοντας ότι η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας «με την παρότρυνση εκπαιδευτικού περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Κουρέτα, κάνει ανοίγματα και στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επιλογών των νέων περιφερειακών διευθυντών το φθινόπωρο. Είναι κι ο υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης πασοκογενής… Κάλεσε την κ. Λιακούλη στην κοπή της πίτας των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λάρισας και πήγε και στην κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Δούκα….» (Είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, υπηρεσιακός παράγοντας να πηγαίνει σε κομματικές εκδηλώσεις; Θα πάει και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ αν την καλέσουν;).
***
* ΚΑΙ τώρα; Τώρα, λένε, δυσανασχετεί η Κατερίνα Καραγιώργου. Που η Λίτσα Λιακούλη υπέβαλε σκληρή εναντίον της ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας για τις μετακινήσεις μαθητών. Μόνο χάδι δεν ήταν η ερώτηση, με αναφορές τύπου «…τα ίδια ξανασυνέβησαν και πριν από δύο χρόνια, με ακατανόητες αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας… παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία απάντηση από τη Διεύθυνση Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, για τον σκοπό των αποφάσεων αυτών… τέτοιου είδους αποφάσεις με τη μορφή του ‘’εντέλλεσθε’’ και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, σίγουρα, δεν ευνοούν τα παιδιά μιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας… το πρόβλημα που δημιουργεί ο τρόπος λήψης και η κατ’ ουσία μη ανακοίνωση των λόγων για τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Διεύθυνσης Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, αλλά και επειδή η μη επίδειξη ευαισθησίας από πλευράς των υπηρεσιών της επίσημης Πολιτείας…» (Με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό: «...αν είναι όλα τα παραπάνω υπόψη του, καθώς και πώς απαντά σε σχέση με τις αποφάσεις των τοπικών υπηρεσιών του ν. Λάρισας που υπάγονται στη δικαιοδοσία του». Οπότε εκείνος θα ρωτήσει τη διευθύντρια και τους προϊσταμένους της, για να απαντήσει).
Ζ.

Για λύπηση…
* ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ γυναίκες Λαρισαίες, πού να βρει άκρη κάποιος.
- Κουμάντο στο σπίτι κάνει ο κάτοχος παντόφλας νούμερο 35 ως 40. Όλοι το ξέρουν αυτό.
***
* -ΜΙΛΗΣΑ στη μαμά μου για σένα, αγόρι μου…
-Και τι σου είπε;
-Ότι σε λυπάται, για το πού πας να μπλέξεις και κάτι τέτοια…
***
* - ΤΙ θέλεις να σου κάνω για το βράδυ, μωρό μου;
-Τι σου είναι πιο εύκολο κουκλάκι μου;
-Μούτρα.
Ζ.

Με ηλίου
* -ΚΑΝΕΙ τόση ζέστη στα Φάρσαλα; Αναρωτιόταν ο Λαρισαίος διαβάζοντας στην εφημερίδα ρεπορτάζ για έργα.
-Ε, ναι… Δεν βλέπεις τη φωτογραφία; Ακόμα και οι συμβάσεις υπογράφονται στο γραφείο του δημάρχου με γυαλιά ηλίου. (Ζεματάν τα κοτρόνια του Κασιδιάρη…).
Ζ.

Οι ανάντη
κι οι κατάντη
* «ΣΤΑ μέσα περίπου της αρδευτικής περιόδου και με το θερμόμετρο «κολλημένο» πολλές μέρες γύρω από τους 40 βαθμούς, το αρδευτικό νερό λιγοστεύει», επισημαίνει ο εκ των Υδρονομέων της Θεσσαλίας Κ. Γκ. : Με τον Πηνειό να καταρρέει, η μοναδική αξιόλογη «αποθήκη» νερού στη Θεσσαλία, ουσιαστικά είναι η λίμνη Ταυρωπού - Ν. Πλαστήρα, που εδώ και 10ετίες «σώζει την παρτίδα», αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και «μήλο της έριδος».
***
* ΚΑΙ προτρέπει: Το πρώτο που πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία οι Θεσσαλοί αρδευτές και οι φορείς τους είναι η διχόνοια και η έλλειψη συνεργασίας. Χρειάζεται ψυχραιμία, αλληλεγγύη, συνένωση δυνάμεων και προπαντός να μην επιτρέψουν να ισχύσει το «δίκαιο του ανάντη», αυτού που είναι πιο κοντά στην πηγή του νερού, αγνοώντας όσους βρίσκονται «κατάντη». (Παραθέτοντας σχετικά δημοσιεύματα, ρεπορτάζ, άρθρα και χαρακτηριστικές φωτογραφίες για τη λειψυδρία στη Θεσσαλία από το 1977. Πενήντα χρόνια μέσα στα νερά και κυρίως την έλλειψή τους).
Ζ.

 

-----

5.jpg

3.jpg2.jpg

1.jpg

sx_1.jpg

sx_2.jpg

 

---

* «ΧΡΟΝΙΑ Πολλά» εύχεται η ΔΕΕΠ Λάρισας της ΝΔ με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Με δύο φωτογραφίες από την 24η Ιουλίου 1974 και κειμενάκι, όπου από τη γαλάζια Νομαρχιακή τονίζεται: «Σήμερα απολαμβάνουμε ως Έλληνες τις αξίες της Δημοκρατίας χάρη στις βάσεις που κυρίως η Νέα Δημοκρατία έθεσε αυτά τα 50 χρόνια». Το ένα στιγμιότυπο από την ορκωμοσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και το άλλο όπου αποτυπώνεται η συγκίνηση και η σημασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας για δυο άγνωστους πολίτες που αγκαλιάζονται μεσ’ στα νερά κάτω από την ελληνική σημαία.
Ζ.

50.jpg

ND.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass