ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2024 17:11
* ΕΚΤΟΣ από τα τσίπουρα, είχε πάθος και με τα άλογα. Ζ. * ΕΚΤΟΣ από τα τσίπουρα, είχε πάθος και με τα άλογα. Ζ.

Έφυγε αλλά...
* ΔΙΑΚΟΠΕΣ πάει κι ο καύσωνας, επιτέλους... Είχε κουραστεί με τέτοιες υπερωρίες που έκανε και κυρίως είχε κουράσει.

Ωστόσο, δεν είναι να ξεθαρρεύει κανείς... Δυσάρεστες οι προγνώσεις. Καθώς αναμένεται λέει νέα σταδιακή άνοδος του υδραργύρου τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου. Όσο για τα μακροπρόθεσμα μετεωρολογικά μοντέλα, συμφωνούν ότι και ο φετινός Αύγουστος θα είναι για την Ελλάδα, κατά 2-3 βαθμούς θερμότερος από τον περσινό. (Κουράγιο...).
***
* ΤΙ; Να μείνουν παραπονεμένοι οι αδειούχοι του Αυγούστου; Να μη νιώσουν ότι γλίτωσαν κι αυτοί κάποιο κύμα καύσωνα; Να μην έχουν να λένε κι εκείνοι, στο τηλέφωνο σε όσους έμειναν στην πόλη, για το πόσο δροσερά περνάνε;
- Πού να φανταζόμασταν πόσο θα μας έλειπαν εκείνες οι «ψυχρές αέριες μάζες», αναπολούσε ο Λαρισαίος. Αυτές που ακούγαμε στα δελτία καιρού ότι περνούσαν πάνω από τη χώρα μας τον χειμώνα...
Ζ.
Σα να χειμωνιάζει
* ΜΕ κρυάδες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη ζέστα οι Λαρισαίοι.
- Δείχνει 37 βαθμούς έξω στο μπαλκόνι. Σα να άρχισε να χειμωνιάζει.
***
* - ΑΝ ήταν καλή η ζέστη, δεν θα είχαν καζάνια στην Κόλαση αλλά ψυγεία.
***
* - ΜΕ 18 μέρες σερί καύσωνα, επί ΠΑΣΟΚ θα παίρναμε αναπηρική σύνταξη.
***
* - ΕΒΓΑΛΑ το θερμόμετρο στο μπαλκόνι και μου χτυπούσε το τζάμι να μπει μέσα το καημένο.
Ζ.
Συνέπεσε
* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ πέφτει φέτος η γιορτή της Αγίας Παρασκευής μεθαύριο, στις 26 Ιουλίου. Όπως και Κυριακή έπεφτε και της Αγίας Κυριακής, στις 7 Ιουλίου. Οι συμπτώσεις του 2024. Όσο για την ενδιάμεση ημέρα του Π-Σ-Κ, ισχύει το διαχρονικό «Σάββατο να ‘ναι μάστορα κι ας είναι χίλιες ώρες»...
Ζ.
Είναι τρελοί αυτοί...
* ΣΤΟΥ τουρισμού την υπερβολή, αναφέρεται γλαφυρά ο Π. Μπ.: Αν ρωτούσαμε τον Οβελίξ, ίσως μας απαντούσε με το κλισέ του: «Είναι τρελοί αυτοί οι Ισπανοί». Για να μη θέλουν τα ωραία ευρώ, δολάρια, γιεν, γουόν κ.ο.κ. τρελοί θα είναι. Οπισθοδρομικοί. Μανιακοί της αυτοκαταστροφής. Με τον Γαλάτη μενιροποιό θα συμφωνούσαν σίγουρα οι κάθε εθνικότητας και ειδικότητας επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς και όσες κυβερνήσεις τον λατρεύουν σαν βαριά βιομηχανία, από κοντά και όσοι ιδιώτες απολαμβάνουν τα αγαθά του «καπιταλισμού της πλατφόρμας» και της οικονομίας του διαμοιρασμού. Ερμπιενμπήδες νόμιμοι και παράνομοι.
***
* ΑΥΤΟΙ οι τρελοί Ισπανοί, λοιπόν, βγαίνουν στου δρόμους, στις πόλεις και τα νησιά της χώρας τους, με πλακάτ, συνθήματα και νεροπίστολα κατά του υπερτουρισμού. Οι διαδηλωτές της Μαγιόρκας συνόψισαν με απλά μαθηματικά το πρόβλημα, την απαξίωση του τόπου τους και τον μαρασμό του βίου τους, ενόσω μάλιστα ζουν σε φούσκα χλιδής: «Αυτό δεν είναι τουριστικοφοβία, είναι αριθμοί: 1.232.014 κάτοικοι, 18 εκατομμύρια τουρίστες». Σε κάθε ντόπιο των Βαλεαρίδων Νήσων αντιστοιχούν 13 επισκέπτες, που καταφτάνουν έτοιμοι να χαρούν μέχρις υπερβολής (εκτός και τους δεσμεύει η παιδεία τους, που κι αυτή όμως τη διαλύει η πολλή αλκοόλη) ό,τι στερούνται στην πατρίδα τους. Της ασυδοσίας συμπεριλαμβανομένης, που εκδηλώνεται σε όλους τους Λαγανάδες και τα Μάλια της Μεσογείου.
***
* ΓΙΑ ποιες αναλογίες καυχιέται η Ελλάδα; Στους 10.000 κατοίκους της Μυκόνου αντιστοιχούν 2.000.000 τουρίστες, στους δε 15.500 της Σαντορίνης, 2.300.000. Ένας ντόπιος για 200 τουρίστες στη Μύκονο, ένας για 150 στη Σαντορίνη, η οποία, αν πιστέψουμε τις ταμπέλες σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, παράγει τη φάβα και τα ντοματίνια που θα παρήγε αν είχε το μέγεθος της Ελλάδας. Κι ας διψάει κι αυτή, όπως όλα τα νησιά. Κι ας μην ξέρει τι να κάνει το σκουπίδια της. Κι ας μην έχει καταλύματα για γιατρούς και δασκάλους... (Και ήδη διατυπώνονται τα πρώτα σάλτα λογικής ότι πρέπει να φύγουμε για να χωρέσουν οι τουρίστες).
Ζ.
Εξυπνάδες
* ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ μεταξύ των δύο φύλων στη Λάρισα. Ή μήπως αντρικός εξυπνακιδισμός...
- Μπορείς να μου πεις πότε θα σοβαρευτείς;
- Ευκολάκι. Πότε θα σοβαρευτείς...
***
* - ΕΜΕΙΣ οι δυο είμαστε πλασμένοι ο ένας για κάποιον άλλο.
***
* - ΘΑ σου κάνω μια ερώτηση και θέλω να μου απαντήσεις γρήγορα, εντάξει;
- Oκ.
- Που ήσουν χθες το βράδυ;
- Γρήγορα.
Ζ.
Εξαρτημένοι
* - ΑΥΤΕΣ είναι μεταρρυθμίσεις...
Ο Λαρισαίος σχολίαζε χθες στην παρέα του Αγιοκάμπου.
- Μάλιστα. Νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση... Άλλο που ειδικοί και εμπλεκόμενοι στον τομέα το χαρακτηρίζουν ταφόπλακα για τη δημόσια ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση....
Κι εξηγούσε πως μ’ αυτό κλείνουν ψυχιατρικά νοσοκομεία, ξηλώνονται «στεγνά» προγράμματα, ιδιωτικοποιείται η πρόληψη και η απεξάρτηση. Αντί να ενισχυθούν οι δομές απεξάρτησης με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό.
- Η κυβέρνηση επιλέγει το γνωστό μονοπάτι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σ’ αυτό. Τι μονοπάτι, άλλη μια λεωφόρος του κέρδους. (Η εξάρτηση από τον νεοφιλελευθερισμό και το κεφάλαιο βλάπτει σοβαρά την Υγεία).
Ζ.
Επαναλαμβάνεται
* «Τα ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων είναι στη διάθεση των οδηγών αυτοκινήτων που σταθμεύουν στα δύο δημοτικά πάρκινγκ, του ΟΥΗΛ και της οδού Καλλιθέας...». Δεν είναι πρόσφατο, αλλά ρεπορτάζ εικοσαετίας. Το ανασύρει ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. από το 2002. Μια προσπάθεια Τζανακούλη ανάλογη με την τωρινή Μαμάκου.
***
* ΤΟΤΕ λοιπόν: Με την επίδειξη της ταυτότητας και εντελώς δωρεάν, μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημοτικά ποδήλατα για μετακινήσεις στην πόλη. Τα επιστρέφουν και μπαίνουν ξανά στα αυτοκίνητά τους. Πρόκειται για καινούργια ιδέα που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου να αναδείξει ξανά η Λάρισα το παλιότερο γνώρισμά της, ως ποδηλατούπολης. Με τη γεωμετρική αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, το ποδήλατο άρχισε να εκτοπίζεται από τους κεντρικούς δρόμους. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας, η στενότητα των χώρων άρχισαν να απομακρύνουν τους χρήστες του. Οι πρώτοι ποδηλατόδρομοι, έστω ζωγραφιστοί στην αρχή, έγιναν πράξη πρόσφατα, όπως αυτός της οδού Παπαναστασίου, που δεν ολοκληρώθηκε όμως. Αυτό που περιμένουν οι ποδηλάτες της Λάρισας είναι η αύξηση των ποδηλατόδρομων στο κέντρο και η κατοχύρωσή τους με ειδική διαγράμμιση ή κάποιο χαμηλό διάζωμα. (Όπως στην Παπαναστασίου που καρτερά πάνω από είκοσι χρόνια).
Ζ.
Εγώτηση
* ΕΒΡΙΣΚΑΝ συχνά τοίχο οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Να σε πληγώσω κοπελιά;
- Όχι βέβαια.
- Κεγασμένος δηλαδή ο καφές;
***
* - ΕΙΜΑΙ άνθρωπος της παράδοσης.
- Και με τι ασχολείσαι;
- Ντελίβερι κάνω, λέμε.
***
* - ΑΥΡΙΟ έχουμε μεγάλο πανηγύρι στο νησί.
- Αύριο όμως εγώ θα φύγω...
- Μα γι’ αυτό έχουμε πανηγύρι.
Ζ.
Τρεχάτε...
* ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ επιδότησης ώστε οι πολίτες να παράγουν μόνοι τους ρεύμα μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει το Βατράχι: Επιδοτήσεις για την αγορά διαδρόμου γυμναστικής ώστε να μπορούν οι πολίτες να παράγουν μόνοι τους ηλεκτρικό ρεύμα μελετά η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό σήμερα.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πρόκειται για ακόμα μία καινοτομία που θα αντιμετωπίσει τις τιμές του ρεύματος, ενώ συνδυάζει ταυτόχρονα άθληση και μετάβαση στην πράσινη οικονομία. «Για παράδειγμα, βάζοντας τη γιαγιά πάνω στον διάδρομο θα μπορεί να φορτίζει το τάμπλετ του εγγονού ή, αν τη βάλουν στη γρήγορη σκάλα, το Πλέιστεσιον. Άλλο παράδειγμα είναι ο ένας γονιός να κάνει διάδρομο και να ζεσταίνει το νερό του θερμοσίφωνα ώστε να κάνει ο άλλος μπάνιο» είπε ο κ. Μαρινάκης.
***
* ΚΑΙ συνέχισε: «Ή αν π.χ. η οικογένεια θέλει να δει όλη μαζί μια ταινία, μπορούν να κρεμάσουν ένα κόκαλο στον διάδρομο και να βάλουν τον σκύλο να τρέχει για κανένα δίωρο ώστε να δίνει ρεύμα στην τηλεόραση». Καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία των πολιτών, όπως τη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού, κυρίως την ώρα που τους έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος.
Ζ.
Συγχωρείτε αλλήλους
* ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ, η απόλυτη εκδίκηση ή... Το φιλοσοφούσε υπό σκιάν ο Λαρισαίος Ν. Μπ.: Πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες οι απόψεις για τη συγχώρεση.
- Συγγνώμη τιμωρίας κρείσσων: Πιττακός ο Μυτιλιναίος.
- Η συγχώρεση έρχεται μετά την αδιαφορία: Εμίλ Ζολά.
- Η συγχώρεση είναι προσόν του δυνατού (χαρακτήρα υποθέτω).
- Ο έξυπνος συγχωρεί, αλλά δεν ξεχνά. Thomas Szasz
- Ευκολότερα συγχωρείς έναν εχθρό παρά έναν φίλο: John Dryden
- Από τότε που βγήκε η «συγγνώμη», χάθηκε το φιλότιμο: παροιμία.
- Στον Χριστιανισμό, η έννοια της συγχώρεσης έχει κεντρικό ρόλο.
- Πρέπει να συγχωρούμε τους εχθρούς μας, αλλά όχι προτού τους
κρεμάσουμε: Heinrich Heine.
***
* ΟΤΑΝ με πιάνει το φιλοσοφικό μου, πολύ μπερδεύομαι βρε παιδιά.
Δηλαδή αν κάποιος βιάσει τη γυναίκα μου, βαρέσει την εγγονή μου, βάλει φωτιά στο σπίτι μου, βλάψει τους φίλους μου, δηλητηριάσει το σκύλο μου, εγώ πρέπει να τον συγχωρήσω γιατί έτσι θα τον κάνω να αισθανθεί άσχημα; Κι αν ο τύπος αισθανθεί πάρα πολύ άσχημα και μου αυτοκτονήσει, πριν προλάβω να τον βαρέσω, τι θα κάνω τότε εγώ; Τι; Δε λένε αυτό οι ειδικοί;
Λένε ότι «εγώ θα νιώσω καλύτερα αν τον συγχωρήσω» και θα έχω... Τι θα έχω; Καλύτερη ψυχική υγεία; Α, εντάξει τότε. Και θα αποφύγω και τις επισκέψεις στον ψυχίατρο; Και πόσο κοστίζει κάθε επίσκεψη στον ψυχίατρο; 100-150€ και θα χρειαστώ καμιά τριανταριά επισκέψεις; Δηλαδή με τα ψυχοφάρμακα πάει το πεντοχίλιαρο, πέταξε. Και δεν εκπίπτει κι απ’ τη φορολογική δήλωση. Όχι ρε συ...
***
* ΓΙΑ να δω, αν το κατάλαβα καλά. Συγχωρούμε γιατί μας βολεύει οικονομικά; Α... Κυρίως γιατί το επαγγέλλεται και η θρησκεία. Ναι ξέρω, το έκανε κι ο Χριστός απ’ τον σταυρό. Τους συγχώρεσε όλους. Μήπως επειδή ήταν σιγουράκι πως θα αναστηθεί;
Να προσθέσω και κάποιες ...προσωπικές μου ανησυχίες. Τον εαυτό μας, άμα κάνουμε καμιά χαζομάρα, τον συγχωρούμε ή όχι; Τι είπες; Αμέσως; Γιατί αμέσως; Γιατί έχουμε τα μέσα; Ποια μέσα; Ναι έχεις δίκιο, δε τα πάω καλά με την πολιτική. (Ok, συγχωρεμένος).
Ζ.
Το Μπι είναι Μπε;
* ΒΓΗΚΑΝ και τ’ αποτελέσματα των Πανελληνίων, έγιναν και οι σχετικές συζητήσεις στις οικογένειες των Λαρισαίων.
- Πατέρα δεν τα πήγα καλά στις εξετάσεις...
- Μη στενοχωριέσαι γιε μου, υπάρχει και το Πλαν Μπε.
- Πλαν Μπι το λένε, βρε πατέρα.
- Βρε συ, Μπε κάνουν τα πρόβατα.
Ζ.

 

-----------

 

KATRINIS-PAPALIAG.jpg* Ο Μιχ. Κατρίνης στη Λάρισα για το ΠΑΣΟΚ, με Θ. Παπαλιάγκα. Όμως ο Ντ. Μπλιάτσος στο βάθος δεν δείχνει και πολύ αισιόδοξος με τους νέους του κόμματος.
Ζ.

 

 

BAIDEN.jpg* -ΔΕ βαριέσαι... Ας υπογράψω όπως μου είπαν και βλέπουμε ποιος και τι είναι.
Ζ.

 

 

 

PLATFORMA.jpg* ΑΝΟΙΞΕ η πλατφόρμα Διακοπές για Όλους.
Ζ.

 

 

 

GARITSIOY.jpg* ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ της «Ε», επισημαίνει τα εξής: «Τον Αύγουστο του 2020, εργολάβος τοποθέτησε για πρώτη φορά πλάκες πεζοδρομίου στην οδό Γαριτσίου (κάθετος στην οδό Φαρσάλων-συνοικία Αβέρωφ) και φρόντισε να αφήσει 19 θέσεις για να φυτέψει δέντρα η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Δυστυχώς έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και δεντροφύτευση δεν είδαμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass