ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2024 17:11
* ΑΝ υποθέσουμε πως πίσω είναι δίχτυα, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει πως πρόκειται για... αυτογκόλ της ΝΔ στο θέμα του ΦΠΑ στον καφέ. Σε μέρες μάλιστα Euro καλό θα είναι να περιμένουμε το VAR.  Κ.Γ. * ΑΝ υποθέσουμε πως πίσω είναι δίχτυα, τότε εύκολα μπορεί κάποιος να υποθέσει πως πρόκειται για... αυτογκόλ της ΝΔ στο θέμα του ΦΠΑ στον καφέ. Σε μέρες μάλιστα Euro καλό θα είναι να περιμένουμε το VAR. Κ.Γ.

Καφές
* ΒΡΕ τι κακό μας βρήκε; Τι ήταν αυτό το ξαφνικό πάλι;

Να μην μπορείς να καθίσεις να πιείς έναν καφέ σαν άνθρωπος; Ποιο κέρασμα. Ξεχάστε τα όλα αυτά. «Θυμάσαι που κάποτε κερνούσαμε και κάναν άνθρωπο;» θα λέμε και θα κλαίμε.
«Να, εδώ καθόμουν με τον πατέρα σου και ήπιαμε έναν καφέ» θα διηγιούνται στα παιδιά οι μανάδες. «Γωνία στην πλατεία. Καθίσαμε και μας τα έφερε σερβιτόρος. Τι στιγμές...».
«Α ρε μάνα, μην ανησυχείς» θα την παρηγορεί ο γιος «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι θα... καθίσουμε να παραγγείλουμε έναν φρέντο εσπρέσο».
Κ.Γ.

Αλωνάρης
* ΜΠΗΚΕ και ο Αλωνάρης χθες. «Αλωνάρη με τα αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια» λέει μια παροιμία, αλλά χθες ένας συμπαθητικός κύριος στη λαϊκή στη Σεφέρη βλέποντας τιμή 1 ευρώ το κιλό είπε στην πωλήτρια «Αλωνάρη με τα αλώνια και με τα ακριβά πεπόνια».
Δύσκολα για τον κόσμο με μισογεμάτα καρότσια φεύγουν, τα απολύτως απαραίτητα. Πάνε οι εποχές που έπαιρναν φρούτα για να έχουν.
Τώρα παίρνουν μόνο όσα θα καταναλώσουν. Στη λαϊκή τουλάχιστον ακόμη είναι κάπως συγκρατημένα τα πράγματα. Θα βρει κάποιος και το φθηνό και το ακριβό.
Υπήρχε πεπόνι 1 ευρώ το τεμάχιο και πεπόνι 1 ευρώ το κιλό. Αγγούρι 0,80 το τεμάχιο και 4 τεμάχια στο 1 ευρώ. Ό,τι μπορεί και όσο μπορεί ο καθένας πολύ δύσκολες εποχές.
Ν.Π.

Παραλίες
* ΑΝΑΣΑΝΑΝ οι παραλίες πάντως. Αυτό είναι γεγονός. Το σχολιάζει και ο περισσότερος κόσμος που πηγαίνει για μπάνιο με τις καρέκλες του και τις ομπρέλες του. Τόσο στα παράλια των Δήμων Τεμπών και Αγιάς όσο και στα γειτονικά του νομού Πιερίας.
Σε Πλαταμώνα και Νέους Πόρους δηλαδή. Τα καταστήματα μάζεψαν σε μεγάλο βαθμό τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν αρκετό ελεύθερο χώρο να απλώσουν ψυγείο, καρεκλάκια, ψάθες, δεύτερο ψυγείο, ξαπλώστρες, κι άλλες ψάθες, φουσκωτά, ομπρέλες, κόντρα ομπρέλες και γενικά ό,τι θέλει η ψυχή του. Οι παραλίες δηλαδή όπως θα έπρεπε να είναι. Ελεύθερες για όλους.
Κ.Γ.

Πανελλαδικές
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ και οι βαθμολογίες και το άγχος των υποψηφίων έλαβε τέλος.
Αμ δε, οσονούπω ξεκινά νέος γύρος άγχους για τις ελληνικές οικογένειες. Να ανακοινωθούν οι βάσεις να πιάσουν τη σχολή και μετά ξεκινά ο γολγοθάς της ανεύρεσης στέγης. Αυτό και αν είναι δύσκολο.
Με τις τιμές των ενοικίων στα ύψη, οι περισσότεροι στρέφονται σε σχολές στην πόλη που διαμένουν ή σε διπλανές πόλεις για να πηγαινοέρχονται ή ψάχνουν στέγη σε εστίες.
Ν.Π.

Σχολείο
* ΚΑΙ ναι χθες δεκάδες παιδιά της πόλης επέστρεψαν στις σχολικές τάξεις. Πιο χαλαρά μεν, στο σχολείο δε. Χθες η πρεμιέρα του προγράμματος «Κατασκήνωση στην Πόλη» αλλά και του 1ου Καλοκαιρινού Μαθηματικού Σχολείου για παιδιά που τελείωσαν τη ΣΤ τάξη Δημοτικού και την Α Γυμνασίου. Εντάξει τα παιδιά δεν θα έχουν διάβασμα στο σπίτι, αλλά είναι ένας ωραίος και δημιουργικός τρόπος να περάσουν κάποιες μέρες του καλοκαιριού με δραστηριότητες μακριά από οθόνες. Φυσικά και είναι και μια ανακούφιση για τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειες που αναγκαστικά παραμένουν στην πόλη. Ο Δήμος Λαρισαίων εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει τις οικογένειες της πόλης και φροντίζει τα παιδιά με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί και τα καλά πρέπει να λέγονται.
Ν.Π.

ΠΑΣΟΚ
* ΚΑΥΤΟ θα είναι το καλοκαίρι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που μπήκε σε προεκλογική περίοδο. Τον Οκτώβριο έρχονται οι εσωκομματικές εκλογές. Οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν δείξει τις προθέσεις τους και ο στόχος είναι ένας, να εκμεταλλευτούν την πτώση του ποσοστού της ΝΔ στις ευρωεκλογές για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή αντιπολίτευση. Άντε να δούμε τι θα δούμε και από εκεί, γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση παίζει «μπάλα σε άδειο γήπεδο» μόνη της.
Ν.Π.

Ασχολίες
* Η συζήτηση μεταξύ φίλων στην Τρίγωνη πλατεία:
-Τι κάνουν ρε Μήτσο τα παιδιά σου; Χρόνια έχω να ακούσω νέα τους...
-Καλά είναι, απαντά εκείνος και συνεχίζει με τις ασχολίες τους απαντώντας και στη δεύτερη ερώτηση. Ο ένας έγινε γιατρός, ο άλλος δάσκαλος, η κόρη μου νηπιαγωγός και ο μικρός έγινε ...κλέφτης.
-Μα καλά ρε Μήτσο, έχεις τρία τόσο σπουδαία παιδιά και κρατάς τον τέταρτο, τον αλήτη, μέσα στο σπίτι. Γιατί δεν τον διώχνεις;
- Μα πώς να τον διώξω; Αυτός μας συντηρεί. Οι άλλοι είναι ...άνεργοι!

Φωτιές
* ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ τις τελευταίες μέρες και τα νησιά μας. Ύδρα, Σέριφος, Ζάκυνθος, Χίος... Ένας εφιάλτης δίχως τέλος. Εντάξει ο Ιούνιος δεν μας άφησε να πάρουμε ανάσα με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και γενικά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έτσι θα είμαστε πια άρα πρέπει να παρθούν όχι έκτακτα μέτρα αλλά μόνιμα. Καλά τα drone μα δεν επαρκούν. Χρειάζεται προσωπικό και εξοπλισμός. Τους πυροσβέστες τους έχουμε ανάγκη όλο τον χρόνο. Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί, διασώσεις, φωτιές πανταχού παρόντες και παντός καιρού.
Ν.Π.

Πάρκινγκ
* ΑΝ ισχύουν πάντως αυτά που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων της περασμένης εβδομάδας για το οικόπεδο του πρώην ΙΚΑ στο κέντρο της πόλης, δεν είμαστε σε καλό δρόμο.
Τα είπε αναλυτικά ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Παπαλέξης πως δεν έχει προχωρήσει, όπως υποστήριζε η προηγούμενη δημοτική αρχή, το θέμα της ανταλλαγής του οικοπέδου και πως θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο... θητείες για να δούμε αποτέλεσμα. Και ήδη έχουν περάσει αρκετά από τότε που έπεσε το κτίριο.
Κ.Γ.

Φάρμακα
* ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ σημασίας οι δύο γενικές συνελεύσεις των φαρμακευτικών συνεταιρισμών της Λάρισας. Σήμερα το απόγευμα έχει ο ΠΡΟΣΥΦΛΑ και μεθαύριο Πέμπτη ο ΣΟΦΛΑ.
Στόχος είναι να αποφασίσουν τα μέλη των δύο συνεταιρισμών αν θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προσπάθειες «συμπόρευσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Κ.Γ.

Συμπόρευση;
* ΓΙΑ «συμπόρευση» και όχι «συνένωση» ή «συγχώνευση» γίνεται λόγος στους δύο φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς της Λάρισας. Επώδυνη διαδικασία πλην όμως αναγκαία για τη στήριξη της βιωσιμότητας στο μέλλον. Δεν είναι λόγοι όσοι έχουν επενδύσει ακόμα και στις συνενώσεις για οικονομίες κλίμακας με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά. Και προφανώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά με τους συνδικαλιστές του χώρου να αναμένουν πώς και πώς τη νομοθετική πρωτοβουλία για τους δευτεροβάθμιους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, που όμως ακόμα να αναληφθεί.
Με πολλούς πρωτοβάθμιους μεταξύ των οποίων και της Λάρισας να αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις και προσπάθειες, κάποιες από τις οποίες έχουν καταλήξει σε μνημόνια συνεργασίας και τίποτε παραπάνω. Πώς θα καταλήξει η προσπάθεια στη Λάρισα; Η συνέλευση των δύο συνεταιρισμών θα δώσει μια πρώτη γεύση, αν και δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι ακόμα και αν οι προθέσεις είναι καλές, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς τα οικονομικά μεγέθη και τα σχέδια ανάπτυξης των δύο συνεταιρισμών απέχουν αρκετά μεταξύ τους...
Δ.Κ.

Έμποροι
* ΔΙΗΜΕΡΗ η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου ΔΣ στον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας. Αύριο και την Πέμπτη οι έμποροι ψηφίζουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, αφού όποιος και να αναλάβει το «τιμόνι» του συλλόγου έχει να διαχειριστεί κυρίως προβλήματα. Ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί να αντέξει και να επιβιώσει, αλλά η ακρίβεια και η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κόσμου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Μόνο οι γιορτές και οι εκπτώσεις απέμειναν για να αναζωπυρώνουν την ελπίδα, αλλά δε φτάνουν...
Ν.Π.

Κοινωνικός τουρισμός;
* ΤΟ είπαμε και το ξαναλέμε, είναι άθλος να καταφέρει να κλείσει κάποιος διακοπές με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ελάχιστα καταλύματα κάνουν δεκτούς όσους διαθέτουν επιταγές, αφού προτιμούν το «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει». Οι ξενοδόχοι σκέφτονται ότι θα αργήσουν να πάρουν τα λεφτά του προγράμματος και έτσι δεν κλείνουν δωμάτια στους μήνες αιχμής ή αν το κάνουν προσθέτουν υψηλή επιβάρυνση. Έτσι αν κάποιος θέλει να κάνει διακοπές με επιδότηση του κράτους θα πρέπει να ξέρει ότι ουσιαστικά μπορεί από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει έτσι και όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έπρεπε να ελέγχονται γι’ αυτό.
Ν.Π.

Κατσαρίδες
* ΠΑΡΑ την τελευταία αυξημένη καμπάνια ενημέρωσης και επιχείρησης εξόντωσης των κατσαρίδων από τη ΔΕΥΑΛ, το πρόβλημα με τα ενοχλητικά έντομα παραμένει στην πόλη. Οι  συμπολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναμένουν τον εργολάβο με ανυπομονησία. Όπως αναφέρει στη στήλη αναγνώστης «είχε αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη γειτονιά του, πολύ πριν βγουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τη διοίκηση της Επιχείρησης και ακόμη αναμένει τα συνεργεία». Στο μεταξύ οι κατσαρίδες συνεχίζουν να κάνουν πάρτι. Για πόσο ακόμη;

Ανταμώματα
* ΚΟΣΜΟΣ πολύς ανηφόρισε στα Περτουλιώτικα λιβάδια το Σαββατοκύριακο για το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στην πολύπαθη Κύπρο. Το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιουλίου προγραμματίζεται στην Κατερίνη το φετινό αντάμωμα των Βλάχων. Σήμερα στην Καρδίτσα ξεκινά το αντάμωμα των Καραγκούνηδων, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή. Ας κρατήσουν οι χοροί και τα ανταμώματα, διότι την σήμερον ημέρα ο κόσμος έχει ανάγκη από εκδηλώσεις που τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμα. Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις γιορτές που διοργανώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε κάθε χωριό της θεσσαλικής υπαίθρου, οι οποίες σχετίζονται είτε με τον προστάτη Άγιο του χωριού, είτε με το αγροτικό προϊόν το οποίο είναι συνδεδεμένο με την περιοχή τους. Το θετικό και συνάμα αισιόδοξο είναι ότι η παρουσία του κόσμου σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Δίπλωμα
* ΣΤΟ μικροσκόπιο των ιατρικών εξετάσεων αναμένεται να βρεθούν οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω στην Ελλάδα, καθώς τα σχέδια της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν πρόσφατα θέλουν τους δρόμους στις χώρες-μέλη της ΕΕ να γίνουν πιο ασφαλείς. Στο επίκεντρο λοιπόν, βρίσκονται οι υπερήλικες οδηγοί, οι οποίοι σύμφωνα με τα στατιστικά στα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα φαίνεται ότι εμπλέκεται ένας εξ αυτών. Έτσι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης.

Καθαρισμός
* ΟΠΩΣ συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, αρκετοί αετονύχηδες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την υποχρέωση των οικοπεδούχων να τα καθαρίσουν για να γλιτώσουν τα σχετικά πρόστιμα. Έτσι κι ενώ τα συνεργεία με τους εργάτες τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαν 30 έως 50€ κατά μέσο όρο, φέτος εκμεταλλευόμενοι την παραπάνω υποχρέωση τίναξαν την μπάνκα στον αέρα, με τις υπέρογκες απαιτήσεις τους. Στο μεταξύ δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες που έφτασαν στα αυτιά μας για αυτοδιοικητικό περιφερειακού δήμου της Θεσσαλίας, ο οποίος έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, πιέζοντας τους ιδιοκτήτες, καθώς ο ίδιος διατηρεί εταιρεία καθαρισμού τέτοιων εκτάσεων.

Μπέρδεμα
* ΤΑ προηγούμενα χρόνια είχε αναπτυχθεί -εξαιτίας του κορονοϊού- ένα νέο μοντέλο λειτουργίας των καφέ στη Λάρισα και φυσικά σε όλη την Ελλάδα. Πολλά καταστήματα δίνουν καφέ στο χέρι, όμως έχουν και χώρο μπροστά από τα μαγαζιά τους όπου μπορείς να καθίσεις και να τον απολαύσεις. Φτηνά και ωραία. Και το κατάστημα κερδισμένο γιατί δεν έχει σερβιτόρο και κουζίνες, αλλά και ο πελάτης πίνει τον καφέ του φτηνά. Φτηνότερα τουλάχιστον από το γυάλινο. Έλα όμως που αλλάζει και αυτό. Ξεκίνησαν χθες δηλαδή με την αύξηση του ΦΠΑ.
***
* ΔΕΝ έχει σημασία αν είναι σε γυάλινο ή σε πλαστικό. Σημασία έχει αν κάθεσαι ή όχι. Αν κάθεσαι πάει 24%, αν φύγεις μένει στο 13%. Γι’ αυτό λοιπόν και όταν πάει κάποιος σε τέτοιου είδους κατάστημα τον ρωτάνε, και όχι από ενδιαφέρον αλλά για να ξέρουν πόσο θα τον χρεώσουν. «Θα καθίσετε στα καθίσματα ή θα φύγετε;». Αν απαντήσει το πρώτο είναι λίγο πιο ακριβός. Αν τον πάρει μαζί του, τότε είναι φτηνότερος.
***
* ΚΙ αν πάλι κάποιος πονηρός, τον πάρει φτηνά και πάει και καθίσει στα καθίσματα, τότε θα αναγκαστεί ο εκάστοτε υπάλληλος, υπεύθυνος ή και ο ίδιος ο καταστηματάρχης να πάει ευγενικά να του ζητήσει τι; Να φύγει ή να πάει να πληρώσει τη διαφορά. Εντάξει μιλάμε για μεγάλο μπέρδεμα και δυσκολεύει τους πάντες.
Κ.Γ.

 

LAIKH.jpg

* ΛΑΪΚΗ, λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο. Εκεί κάτω στη λαϊκή της Τετάρτης οι ήχοι μπερδεύονται με τις εικόνες και το αποτέλεσμα με φόντο τον Πηνειό είναι μοναδικό. Μια Λάρισα από άλλη εποχή, σφήνα στο σήμερα...
Κ.Γ.

 

OYHL.jpg

* ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΗΛ στην Ανθίμου Γαζή. Μάλλον θα διέφυγε των δημοτικών υπηρεσιών η ανάγκη της κοπής των (ξερών) χόρτων...

 

DELHGIANNHS.jpg

* «ΑΑΑ ΟΧΙ. Μέχρι εδώ. Δε θέλουμε άλλο Coffee Show στη Λάρισα. Αν με ΦΠΑ στο 13% μας στοίχισε τόσα πολλά χρήματα, φανταστείτε του χρόνου πόσα θα πληρώσουμε με 24% φόρο». Μωρέ θα μπορούσε να τα έλεγε και στην πραγματικότητα με τέτοιο ύφος ο Δημήτρης Δεληγιάννης της Συμπαράταξης...
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass