ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2024 17:00
* ΔΥΟ βετεράνοι συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ χθες στα γραφεία της «Ε», ο Πάνος Σόμπολος και ο δικός μας Βαγγέλης Ρηγόπουλος.  Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Βεντέτες» ο Πάνος Σόμπολος βρέθηκε στη Λάρισα και άδραξε την ευκαιρία να συζητήσει με συναδέλφους, αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας, Γιώργο Μιχαλόπουλο. Ν.Π. * ΔΥΟ βετεράνοι συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ χθες στα γραφεία της «Ε», ο Πάνος Σόμπολος και ο δικός μας Βαγγέλης Ρηγόπουλος. Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Βεντέτες» ο Πάνος Σόμπολος βρέθηκε στη Λάρισα και άδραξε την ευκαιρία να συζητήσει με συναδέλφους, αλλά και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας, Γιώργο Μιχαλόπουλο. Ν.Π.

Κάργα ζέστα
* ΚΑΙ κάμα και συννεφόκαμα και καμιά βροχούλα τ’ απόγευμα ίσως, ίσα για ν’ ανέβει η επιβαρυντική υγρασία της ατμόσφαιρας, παρά να δροσίσει και το πάει ολοταχώς για σαραντάρια αλλεπάλληλα από βδομάδα. Έσφιξαν οι ζέστες νωρίς-νωρίς…

***
* ΠΑΡΟΛΑ αυτά, ο Σάκης Αρναούτογλου επιμένει στη δέσμευσή του ότι θα καθιερώσει καλοκαίρι 365 ημερών σε περίπτωση που εκλεγεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Την «είδηση» αναδεικνύει το «Βατράχι», κοάζοντας φυσικά: Ο γνωστός μετεωρολόγος, ο οποίος είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα αυξήσει το καλοκαίρι από τρεις μήνες σε δώδεκα ειδικά για την Ελλάδα». Οι Έλληνες θυμούνται πόση ηλιοφάνεια είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, πόσα ανέμελα καλοκαίρια που παίρναμε αβέρτα διακοποδάνεια. Υπόσχομαι όχι μόνο να κατοχυρώσω τα μπάνια του λαού στην Ευρωβουλή, αλλά να τα κάνω να διαρκούν όλον τον χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.
Ζ.

Ανεπάρκεια
* ΠΕΡΙ των οικονομικών η συζήτηση στην παρέα Λαρισαίων.
- Νομίζω ότι πάσχω από μισθολογική ανεπάρκεια.
- Μόνο εσύ; Έχει πάρει τη μορφή πανδημίας…
***
* - ΚΑΙ τι δουλειά κάνεις;
- Δουλεύω για το Δημόσιο.
- Α, δημόσιος υπάλληλος…
- Όχι βέβαια, ελεύθερος επαγγελματίας.
***
* - ΣΤΙΣ ερχόμενες εκλογές πού θα το ρίξεις;
- Στο ποτό.
Ζ.
Τάκα-τάκα
* ΑΝ μη τι άλλο ενδιαφέρον, αυτό που ειπώθηκε στη σύσκεψη της Περιφέρειας για τον Μητσοτάκη πατέρα, τον αείμνηστο πρώην πρωθυπουργό: «…Ήταν, μάλιστα, μια ομιλία η οποία είχε γίνει με αφορμή κάποιες δικαστικές εμπλοκές του έργου εκτροπής του Αχελώου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τότε, ζητούσε τι; Να γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα μικρά και μεσαία φράγματα και προστατευτικά έργα, τα οποία ήδη μας προτείνονται να γίνουν. Και βέβαια να γίνουν και τα μεγάλα έργα, αλλά αυτά ξέρουμε ότι θέλουν πολύ πιο «βαριές» διαδικασίες αδειοδότησης. Και είχε πει τότε, το 2002, ότι η Θεσσαλία πράγματι εκπέμπει SOS, κραυγή αγωνίας. Πράγματι κινδυνεύει να γίνει έρημος σε ορατό χρόνο…». Ποιος το είπε; Ο γιος του, ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος έχει που κυβερνά ήδη 5 χρόνια. (Με την ευκαιρία, ναι «γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα προστατευτικά μικρά και μεσαία φράγματα». Σαν εκείνο στη Σκοπιά Φαρσάλων, που έχει εξαγγελθεί από τριετίας, μετά τον «Ιανό», το 2021 κι αυτό).
Ζ.

Καταδικό του
* ΧΡΗΣΤΟΣ Σταϊκούρας: «Προχωράμε κανονικά με το Ογκολογικό στο Γ.Ν. Λαμίας». Και μπράβο του και πολύ ωραία για τη Λαμία, την εκλογική του περιφέρεια, έπαινος για την ισχύ και αποτελεσματικότητα του ιδίου, προς όφελος των συμπατριωτών του και ψηφοφόρων του. Διότι το 2021 έγιναν κι άλλα πράγματα.
Βρέθηκε, λοιπόν, στη Λάρισα ο υπουργός, αντελήφθη το σούσουρο με το Ογκολογικό και επιστρέφοντας έκανε χθες αναλυτική δήλωση για την πορεία του έργου, δικό του καταδικό του έργο: «…ανακοίνωση στις 16 Ιανουαρίου 2020, στα εγκαίνια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Λαμίας, της πρόθεσης δημιουργίας και Ογκολογικής Κλινικής, από τον τότε υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία του τότε υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια». (Παρότι υπουργός Οικονομικών τότε, εντούτοις εξήγγειλε μεγάλο έργο σε νοσοκομείο, είχε και τον υπουργό Υγείας δίπλα του για επιβεβαίωση. Λογικά θα συμφωνούσε και ο δικός του διοικητής της ΥΠΕ, ο Φ. Σερέτης, που είχε κάνει τα κουμάντα του).
***
* ΜΕΤΑ η υπόθεση υπεισήλθε στην αρμοδιότητά του: «…Στις 9 Ιουλίου 2021ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου και ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβει την ωρίμανσή του. Στις 13 Οκτωβρίου 2021 δημοσιοποιείται η έγκριση της ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως ένα από τα 7 πρώτα έργα που εντάχθηκαν στη χώρα. Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, το έργο ανατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ και έγινε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ακολούθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των συντελεστών δόμησης κ.λπ., κ.λπ…». (Ένα από τα 7 πρώτα στον τομέα Υγείας, βεβαίως, που συνήθως τον έχουν στα αζήτητα και μάλιστα στη Λαμία…).
***
* ΟΤΑΝ θέλουν και μπορούν, και τρόπους βρίσκουν. Συνεχίζει ακάθεκτος ο υπουργός, από άλλο πόστο πια, το οποίο ταιριάζει πια και με την ανέγερση: «Ξεπερνώντας εμπόδια που παρουσιάστηκαν μετέπειτα, φτάσαμε, στις 21 Μαρτίου 2023, στον διαγωνισμό του έργου ανέγερσης νέου κτιρίου με προϋπολογισμό περίπου 13 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24 %). Στις 30 Οκτωβρίου 2023, υπεγράφη η Σύμβαση με τον ανάδοχο, με ορίζοντα υλοποίησης τους 25 μήνες. Σήμερα, το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 21%... Συνεπώς, το έργο της κατασκευής προχωρά με καλούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή του. Τούτο, άλλωστε, επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σταϊκούρα, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λάρισα». (Με τις υγείες τους οι Λαρισαίοι, οι Θεσσαλοί… Και κυρίως οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής, οι γαλάζιοι).
Ζ.

Φεύγα…
* ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ από αγόρια και κορίτσια της Λάρισας.
- Πανεύκολα τα θέματα της Φυσικής…
- Χημεία γράφαμε.
***
* - ΤΙ παίζετε καλέ παιδιά, τάβλι;
- Ναι… Φεύγα. (Κι εκείνη έφυγε).
***
- ΕΙΝΑΙ όμορφος, βρε φιλενάδα;
- Πολύ.
- Είναι έξυπνος;
- Είναι όμορφος, είπαμε.
Ζ.

Σ’ άλλον σκοπό
* ΚΙ ενώ οι γαλάζιοι Λαρισαίοι βουλευτές συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, για το Ογκολογικό, καλύπτοντας τώρα την αδυναμία τους πίσω από τον κυβερνητικό κουρνιαχτό «δεν έχει σχέση το έργο της Λαμίας με αυτό της Λάρισας», άλλο που στη γειτονική πόλη διοχετεύονται 20 εκατομμύρια για το νοσοκομείο, την ώρα που το Πανεπιστημιακό φυτοζωεί, την ίδια ώρα οι τοπικοί άρχοντες βαρούν άλλον σκοπό. Ο μεν περιφερειάρχης, που ευγνωμονεί πάλι τον πρωθυπουργό, περιμένει με το μυστρί στο χέρι, διότι «θα το φτιάξει η Περιφέρεια το Ογκολογικό», ο δε δήμαρχος δεν εξήγησε ποτέ γιατί αναβλήθηκε η σύσκεψη αντίδρασης των τοπικών φορέων για το θέμα. Που θα μπορούσε να ρίξει τις ευθύνες για την αδράνεια στους προκατόχους του, όμως πώς θα δικαιολογούσε στο κόμμα την «υγρασία» που θα δημιουργούσε στον Κυρ. Μητσοτάκη παραμονή της επίσκεψής του στη Λάρισα. (Μετά τις ευρωεκλογές ποιος θα τους δίνει σημασία…).
Ζ.

Ι.Α.Χ.;
* ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ οι διαμαρτυρόμενοι από τη Βελίκα, για το περιβόλι με ελιές που μένει ακαθάριστο απ’ τα χόρτα, παρότι γειτονεύει, ακουμπάει για την ακρίβεια, σε συγκρότημα κατοικιών. Και που ενώ ξέρουν τίνος είναι, ο Δήμος Αγιάς δεν μπορεί, λέει, να τον βρει για να του δώσει το σχετικό έγγραφο, υποχρεώνοντάς τον να καθαρίσει.
- Άμα είναι στη Μελιβοία ο περιβολάρης, γιατί δεν του το πάει ο δήμαρχος το χαρτί, επιστρέφοντας σπίτι του ένα βραδάκι; Να του το παραδώσει Ι.Α.Χ.; (Παλιότερα που υπήρχε ακόμη αλληλογραφία, το «Ι.Α.Χ.» στον φάκελο, δίπλα στο όνομα του παραλήπτη, σήμαινε «Ιδίαις Αυτού Χερσίν», δηλαδή να δοθεί προσωπικά σε κείνον και σε κανέναν άλλο).
Ζ.
Με δυο λόγια
* ΟΛΙΓΟΝ σουρεάλ η κουβεντούλα των νεαρών Λαρισαίων.
- Περιέγραψέ μου τη σεξουαλική σου ζωή με δυο λόγια.
- Την ποια;
***
* - ΕΜΑΘΑ προχθές ότι υπάρχει μια τράπεζα σπέρματος δίπλα απ’ το σπίτι μου και δίνουν 50 ευρώ για κάθε δωρεά. Να σκάσω είμαι…
- Γιατί τέτοιο ζόρι;
- Να, σκέφτομαι την περιουσία που πέρασε απ’ το χέρι μου…
***
* - ΣΤΟ κρεβάτι δεν έχω όρια, σας λέω. Χθες βράδυ έπεσα δύο φορές.
Ζ.

Είπε η Μαρία…
* ΑΚΑΡΙΑΙΑ υπήρξε αντίδραση, την ίδια μέρα: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση πια να κάνει εξαγγελίες και να δίνει υποσχέσεις για την προστασία του λαού της Θεσσαλίας, γιατί όλες οι αιτίες που κατέστρεψαν την περιουσία του και έβαλαν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του είναι εδώ και «προετοιμάζουν» τις επόμενες μεγάλες καταστροφές. Είναι εδώ η διαχρονική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως «περιττό κόστος», ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο…». Είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Της οποίας επικεφαλής είναι η Μαρία Γαβαλά, η Λαρισαία δικηγόρος που είναι και υποψήφια ευρωβουλευτής.
Ζ.
Τα νέα μέτρα
* ΕΦΤΑΣΕ το πλήρωμα του χρόνου να διορθωθεί, δυστυχώς, η ανορθογραφία στην ακρίβεια, που ίσχυε όλα τα χρόνια στα υπέροχα παράλια της Λάρισας. Όπου, σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στις οργανωμένες ελληνικές παραλίες, ο ίσκιος ήταν δωρεάν, δεν πλήρωνες ομπρέλες-ξαπλώστρες, παρά μόνο ό,τι πιεις κι ό,τι φας. Μέχρι πέρυσι, φέτος άλλαξαν τα γράμματα.
***
* ΜΠΟΡΕΙ να ήταν ακριβότερος ο καφές παρά θιν’ αλός απ’ όσο στην πόλη, αλλά θεωρείται φυσιολογικό σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Τώρα, όμως, πέραν του καφέ, 3 ευρώ επιπροσθέτως το κεφάλι, για ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ούτε καν 6 ευρώ το σετ, μάλλον επειδή μπορεί να στριχιάσουν περισσότεροι στον προσφερόμενο ισκιάκο.
- Είναι τα νέα μέτρα, δικαιολογούνται τα παιδιά που ιδροκοπούν πηγαινοφέρνοντας τους δίσκους στην άμμο.
Και δεν είναι που ακρίβυνε ο καφές γενικότερα, τα νέα μέτρα είναι που το κράτος αύξησε το ενοίκιο της παραλίας στα μαγαζιά. Αλλού πάνε πάλι τα λεφτά, στον συνήθη προορισμό.
Ζ.

Κάθε φορά…
* ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ο πονηρός Λαρισαίος.
- Πάτερ αμάρτησα. Πήγα με τη γυναίκα φίλου μου.
- Συγχωρεμένος τέκνον μου αφού μετανόησες.
- Το Σάββατο θα είστε εδώ;
- Γιατί;
- Γιατί την Παρασκευή έχω σκοπό να ξαναπάω μαζί της.
Ζ.

 

----

MENDONH.jpg* ΚΑΙ αυτήν τη φορά φάνηκε ότι τα πάει μια χαρά με τον δήμαρχο η υπουργός Λίνα Μενδώνη. Με τον περιφερειάρχη πάλι, μπα… Ίσως και γι’ αυτό δεν εμφανίστηκε στην 1η συνεδρία της Ημερίδας στη Λάρισα. Που αυτό ήταν το λιγότερο, υπήρξαν κι άλλα πιο αισθητά.
Ζ.

 

STAIKOYRAS.jpg* Ο Χρ. Σταϊκούρας εξηγεί σε Λαρισαίους, όχι σε βουλευτές, πώς τα πορεύει ο ίδιος στη Λαμία.
Ζ.

 

VELIKA.jpg* Ε δεν το λες και αποκομιδή, την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως απορριμμάτων στον παραθαλάσσιο δρόμο στη Βελίκα. Και μάλιστα τέτοια εποχή, τουριστική. Ο Τ.Κ. απλώς σκέφτεται ότι τα δημοτικά τέλη εισπράττονται κανονικά απ’ όλους…
Ζ.

 

KATSAROS.jpg* ΑΕΙΘΑΛΗΣ ο πρόεδρος Νίκος Κατσαρός, πάντοτε στις επάλξεις, συνεχίζει να νοιάζεται για το μέλλον της Λάρισας.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass