ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2024 16:15
* ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της ζωής, τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο ραντεβού τους, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (30 Μαΐου), στην πόλη μας. Παρά τις δυσκολίες τους, ήταν εκεί, έξω από το ΔΩΛ, και άναψαν δάδες να φωτίσουν τον δρόμο όσων ζητούν βοήθεια, στήριξη και ενημέρωση για τη νόσο…. Η δραστήρια Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΕΑμΣΚΠ), αποτελεί σήμερα μία από τις δυναμικότερες συλλογικότητες, με έργο αθόρυβο και με σεβασμό στον άνθρωπο. Λ.Κ. * ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ της ζωής, τα άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, έδωσαν το «παρών» στο ετήσιο ραντεβού τους, την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (30 Μαΐου), στην πόλη μας. Παρά τις δυσκολίες τους, ήταν εκεί, έξω από το ΔΩΛ, και άναψαν δάδες να φωτίσουν τον δρόμο όσων ζητούν βοήθεια, στήριξη και ενημέρωση για τη νόσο…. Η δραστήρια Πανθεσσαλική Ένωση Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΕΑμΣΚΠ), αποτελεί σήμερα μία από τις δυναμικότερες συλλογικότητες, με έργο αθόρυβο και με σεβασμό στον άνθρωπο. Λ.Κ.

Προς την κάλπη…
* ΚΑΙ καλό μήνα, σήμερα που εισβάλλει ημερολογιακά το καλοκαίρι. Που δηλαδή καλά θα πάει για πολλούς, καθώς έχει και εκλογές ο Ιούνιος, άρα για όσους επιβεβαιωθούν οι προτιμήσεις τους θα ειν’ ωραία.

***
* ΕΚΛΟΓΕΣ κι άρα άντε πάλι μπροστά στο Ταμείο, απ’ το οποίο ακολουθεί απομάκρυνση και κατά κανόνα σε σύντομο διάστημα παράπονα για λάθος, που φυσικά ουδέν αναγνωρίζεται τότε.
Ζ.…

ή την ξαπλώστρα;
* ΟΙ 6 στους 10, λένε τα γκάλοπ, προσανατολίζονται στο να πάνε να ψηφίσουν την άλλη Κυριακή. Το 40% όμως, που αδιαφορεί, είναι πολύ. Κι από κείνους που είπαν ότι θα πάνε, αρκετοί δεν θα το κάνουν τελικά για τον έναν ή τον άλλον λόγο. Η αποχή πάει για ρεκόρ, αλλάζοντας όλο το σκηνικό, καθώς επηρεάζει σημαντικά τα προσδοκώμενα ποσοστά. Κι αν έχει και καλοκαιρία, που θα έχει καλοκαιριάτικα, η ξαπλώστρα θα επικρατήσει της κάλπης.
***
* ΒΕΒΑΙΑ μετά, ως συνήθως, θ’ αρχίσουν οι ενστάσεις για τους εκλογικούς καταλόγους που δεν θα έχουν πάλι επικαιροποιηθεί, για τους απόντες εσαεί, τους απόντες επειδή θα βρίσκονται πολύ μακριά κ.λπ. κ.λπ., επιχειρώντας να περιοριστεί το μήνυμα της αποχής.
Ζ.

Θα έστρωναν χαλί
* ΕΙΧΑΝ πει και προσφάτως οι κυβερνητικοί πως οι αποζημιώσεις στα πνιγμένα Παρακάρλια θα δίνονταν μέχρι τέλος Μαΐου. Συμπτωματικά λίγες μέρες πριν την κάλπη, διότι έχουν να λένε οι πολιτικοί ότι ξεχνάει ο κόσμος άμα περάσει καιρός.
Χθες, τελευταία ημέρα του μήνα, μεσημέριαζε κι ακόμα τα λεφτά δεν είχαν μπει στους λογαριασμούς. Μάλλον μετρούσαν και τις ώρες οι αρμόδιοι, εξαντλούσαν κάθε περιθώριο. Ο κόσμος στα χωριά αδημονούσε. Με το που θα έκαναν «ντιν» τα κινητά ενημερώνοντας για μεταφορά χρημάτων, θα άρχιζαν οι κωδωνοκρουσίες, οι πλημμυρισμένοι είναι πολύ στριμωγμένοι.
***
* ΚΑΛΥΤΕΡΟ χαλί απ’ αυτό, έλεγαν οι πληγέντες, δεν θα μπορούσε να στρωθεί για την έλευση του πρωθυπουργού την ερχόμενη Τρίτη στη Λάρισα. Που στρώθηκε δηλαδή και χαλί, ασφάλτινο, στο προαύλιο της παλιάς ΥΕΒ στη Φαρσάλων όπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας. Αεροδρόμιο έγινε ο χώρος…
***
* ΩΣΤΟΣΟ πέρασε και το μεσημέρι και το απόγευμα, βράδιασε μετά πάνω απ’ τον πλημμυρισμένο κάμπο και τα λεφτά δεν μπήκαν τελικά. Απερίγραπτη αποτελεσματικότητα, γελάνε κι οι χελώνες στις πλαγιές με την ταχύτητα της κυβέρνησης.
«Μέχρι τα τέλη Μαΐου…», άλλη μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε, αν είναι δυνατόν… Κι αντί για κωδωνοκρουσίες άρχισαν πάλι να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες, οι εσωτερικές των δικαιούχων. «Από Δευτέρα…» τώρα. Και βλέπουμε.
Ζ.

Από τρόπαιο;
* ΚΑΙ αστειάκια Λαρισαίων στον απόηχο του θριάμβου του Ολυμπιακού.
- Ένα ξενύχτι κάναμε βρε να δούμε τον Ολυμπιακό και χρειάστηκε αποθεραπεία τρεις μέρες λες και παίξαμε στον αγώνα.
***
* - ΠΑΛΙ καλά που στους πανηγυρισμούς δεν έπεσε η βαριά κούπα σε κανενός το κεφάλι. Θα έβρισκε από-τρόπαιο θάνατο.
***
* - Ο Κυριάκος θα στείλει Παπασταύρου και Μπρατάκο για τα συχαρίκια στον Βαγγέλη;
Ζ.

Έπιασε το θέμα
* ΟΙ σημερινοί μαθητές δεν διαβάζουν κατά κανόνα εφημερίδα. Αν διάβαζαν…
Διότι αντιπροχθές, στο για άλλη μια φορά εξαιρετικό χρονογράφημά του στην «ΕτΔ», ο Αλέξης Καλέσης έπιασε το θέμα της Έκθεσης που μπήκε χθες στις Πανελλήνιες. Γράφοντας για το ταξίδι, με αφορμή το δικό του στη Νέα Υόρκη, για όσα αυτό προσφέρει στον νου του ανθρώπου. «Θα κάνω αυτό που συμβουλεύει ο Καζαντζάκης. Ταξίδευε… Άνοιξε τα μάτια σου στον κόσμο, είναι το μόνο που σώζει…», σημείωνε ο καθηγητής Γαλλικών μεν, αλλά και άψογων ελληνικών δε.
***
* ΝΑΙ για το ταξίδι και μάλιστα με Καζαντζάκη, ο οποίος επίσης αναφερόταν στο θέμα της Έκθεσης, έλεγε ο γυμνασιάρχης στο 12ο, το σχολείο «Μ. Καραγάτσης» στα Ταμπάκικα: «Χρειαζόταν να στο πει ο Καζαντζάκης; - μέγας ταξιδευτής κι αυτός. Η ζωή σου, άνθρωπε, μετριέται με τα χιλιόμετρα του δρόμου και τα μίλια της θάλασσας που θα βάλεις κάτω απ’ τα πόδια σου». (Απίστευτος συγχρονισμός).
***
* ΚΑΙ με την ευκαιρία, «Το διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου», έγραφε ο Πορτογάλος νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου. Για να συνδεθεί το χθεσινό, για το Ταξίδι και με το θέμα της Έκθεσης την προηγουμένη στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, για τη Φιλαναγνωσία.
Ζ.

Κοιμισμένοι
* ΜΟΝΙΜΩΣ κουρασμένοι οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Πώς ξύπνησες;
- Χωρίς να θέλω.
***
* - ΒΛΕΠΩ κουνούπι στον τοίχο, τσατίζομαι και του ρίχνω μπουνιά. Το διέλυσα. Σε κάναν μήνα θα βγάλω τον γύψο κι όλα καλά.
***
* - ΞΥΠΝΑ βρε… Δεν χορταίνεις ύπνο όλη μέρα που κοιμάσαι όρθιος;
Ζ.
Μετά την κάλπη
* Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει όλο και περισσότερους συνταξιούχους στην εκκλησία, διαπιστώνει ο ειδικός στο θέματα Χ. Μ. χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα προς τη συνταξιούχο των 440 ευρώ, με 300 ευρώ ενοίκιο, η οποία τον πλησίασε για να διαμαρτυρηθεί ότι δεν βγαίνει ο μήνας.
Στο στόχαστρο, λέει, αναμένεται να βρεθούν οι συνταξιούχοι χηρείας, όπου άνω του 90% πρόκειται για γυναίκες, φυσικά. Είναι αυτή η περίφημη περικοπή της μισής σύνταξης χηρείας. Από 70% της αναλογούσης σύνταξης του θανόντος, μετά την παρέλευση τριετίας, αυτή θα περιοριστεί στο 35%.
***
* Η εκκρεμούσα εφαρμογή αυτής της διάταξης θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της σύνταξης χηρείας η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, θα μετατραπεί σε επίδομα των 50 ή 70 ευρώ. Με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης και τον περιορισμό της ανταποδοτικής στο 35%.
Κι αυτός ήταν ο λόγος που έως τώρα το Υπουργείο Εργασίας δεν εφάρμοζε τις σχετικές διατάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου φοβόταν τις αντιδράσεις των συνταξιούχων εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Και τώρα η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις μετά τις ευρωεκλογές και μέσα στο καλοκαίρι.
***
* ΚΑΙ να και το θανατηφόρο τρικ: Αποφάσισαν να περικόπτει ο ΕΦΚΑ, μετά την τριετία, τις συντάξεις χηρείας στο 35%, ήτοι στο 50% του 70% της σύνταξης μετά τον θάνατο. Παρότι, λέει, ειδικά για το Δημόσιο υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δέχεται ότι η σύνταξη περιορίζεται στο 50% εκείνης του θανόντος, από 70% που αποδίδεται κατά την πρώτη τριετία, εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγεί το 50% του 70%, ήτοι το 35% της σύνταξης. Έτσι το ερμήνευσε, όχι το 50 αντί του 70, αλλά το 50 του 70, έχει διαφορά.
Ζ.

Δημοσκοπήσεις
* ΣΤΟ 33,1% έδινε στη ΝΔ η τελευταία δημοσκόπηση. Ακριβώς πάνω από τον πήχη που έθεσε Κυρ. Μητσοτάκης. Μπράβο επιτυχία…
Αν ανακοίνωναν 32,9 θα ήταν κακό. Σε άλλη δημοσκόπηση βρήκαν 33,3%. Ένα τι παραπάνω, για σιγουριά.
***
* ΕΚΤΟΣ από τα κόμματα, οι δημοσκόποι πουσάρουν και υποψηφιότητες. Μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων βρήκαν την Ελίζα Βόζεμπεργκ με 32,1%, ναι αυτή. Να την ακολουθούν ο χιλιοτραγουδισμένος Γιώργος Αυτιάς με 27,1% των σταυρών, μετά ο πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης 20,2% κι ο ηρωικός Φρέντης Μπελέρης με 16,3%, στον οποίο προστίθεται κι ένα «ς» στο μικρό του όνομα, να μην δείχνει ξενικό μάλλον.
***
* ΣΤΟΥΣ υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ πάλι, προηγείται ο Κώστας Αρβανίτης με 33,7% και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς 24,1%, ο Νικόλας Φαραντούρης 23,2% κι η Έλενα Κουντουρά με 22,7%.
Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, τι καιρό θα κάνει για τον Λαρισαίο υποψήφιο Φιλ. Σαχινίδη; Απ’ αυτό θα εξαρτηθεί μάλλον το πλασάρισμά του στην πρώτη εκλόγιμη τριάδα. Καθώς τα γκάλοπ δείχνουν πρωτιά για τον Νίκο Παπανδρέου, δεύτερο τον πρώην υπουργό Γιαν. Μανιάτη και τρίτο τον τηλεοπτικά αναγνωρίσιμο Σάκη Αρναούτογλου, τον μετεωρολόγο με τον Λαρισαίο να τον ακολουθεί κατά πόδας. (Στην Ελασσόνα πάντως θα ρίξει καρεκλοπόδαρα στην κάλπη, όπως πάντα).
Ζ.

Εμπλοκές
* ΘΕΜΑΤΑΚΙΑ εν Λαρίση μεταξύ των δύο φύλων.
- Ο άλλος 1.90 και μου την πέφτει. Τι διάολο, πώς με είδε εδώ κάτω;
***
* - ΕΙΠΑ στα μωρά ότι δεν θα τα πάω στον παιδότοπο να παίξουν κι άρχισε να κλαίει ο άντρας μου.
***
* - ΔΟΥΛΕΥΕΙ η γυναίκα σου;
- Γιατί, η δικιά σου χάλασε;
Ζ.

Τώρα αλλιώς;
* «ΒΡΕ πώς αλλάζουν οι καιροί…», σχολίαζαν σε γνωστό στέκι του Αμπελώνα, μεγάλη παρέα ντόπιων, πράσινης απόκλισης. Πίνοντας τον καφέ τους επέκριναν την απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, ακριβέστερα προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την αλλαγή στάσης της. Καθώς ο Δήμος αποφάσισε, έλεγαν, να νοικιάσει σε ιδιώτες επιχειρηματίες τον συναυλιακό χώρο στο Άλσος της Γιορτής Κρασιού Αμπελώνα, για συναυλίες το καλοκαίρι. Και μάλιστα με τίμημα μικρότερο από το αντίστοιχο περσινό.
***
* ΘΥΜΙΖΑΝ ότι «Μέχρι πέρσι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφιζε σθεναρά την παραχώρηση μέσω εκμίσθωσης του εν λόγω χώρου, καταγγέλλοντας προοπτική ιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης δημοτικών χώρων από ιδιώτες επιχειρηματίες». Σχολίαζαν ότι στο τότε Τοπικό Συμβούλιο Αμπελώνα ο μοναδικός σύμβουλος που καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση ήταν εκείνος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τι άλλαξε τώρα; «Τώρα ανέλαβαν τα ηνία του Δήμου, και ω του θαύματος, άλλαξαν άρδην τη στάση τους ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, οι «κακοί» ιδιώτες επιχειρηματίες έγιναν ξαφνικά «καλοί»…».
Ζ.

Σκίτσο
* ΕΙΧΕ πάρει ένα χαρτί, χθες στον καφέ ο Λαρισαίος, έπιασε κι ένα μολύβι και άρχισε να σκιτσάρει.
- Να δες εδώ, έχω ζωγραφίσει την τέλεια γυναίκα.
- Μμμ… Ξέχασες το στόμα νομίζω.
- Την τέλεια είπα.
Ζ.

 

Προσελκύει
* ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο από το πρωί στο «Divani» η ενδιαφέρουσα ημερίδα της εφημερίδας για τη Λάρισα και το Μέλλον, σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΛ. Εκτός από τον Επίτροπο της Ε. Ε. και τους υπουργούς που έχει προγραμματιστεί να είναι ομιλητές, η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον και του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου και του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη, οι οποίοι επίσης θα δώσουν το «παρών». (Θα μεταδοθεί δε ζωντανά και από το κανάλι της TRT).
Ζ.

 

-----

MPAXTSES.jpg* ΤΟΝ εντόπισε ο Ν. Χ. τον εφευρετικό μπαχτσεβάνο.
Ζ.

 

 NEOS.jpg* ΜΗΝ πει μετά κανένας ότι δεν κατάλαβε πως πρόκειται για νέο οδηγό…
Ζ.

 

SKAFOS.jpg* ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ θεωρεί ο Κ.Μ. το πώς τα κατάφερε να γράψει έτσι το όνομα του σκάφους και για ποιον σκοπό. Άβυσσος η ψυχή και το μυαλό του καλλιτέχνη…
Ζ.

 

XAPIA.jpg* ΠΗΓΕ και τα πήρε αμέσως η Λαρισαία, μπας και βρει την υγειά της…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass