ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2024 17:15
* ΝΑΙ στη βαρκάδα, όχι στη μυδοκαλλιέργεια στο Δέλτα Πηνειού * ΝΑΙ στη βαρκάδα, όχι στη μυδοκαλλιέργεια στο Δέλτα Πηνειού

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Αφρικάνικα
* ΜΑΗΣ προχωρημένος κι ακόμη ψάχνουμε μια μέρα πραγματικά ανοιξιάτικη.

Πάει να πει ζεστή, με καθαρό και γαλανό ουρανό κι όχι αυτόν τον μουντό ορίζοντα, τον κιτρινισμένο από αφρικάνικη σκόνη που επιμένει. Οι ειδικοί ψάχνουν την αιτία, στο τέλος το ρίχνουν όλοι στην …κλιματική αλλαγή κι εμείς, μοιρολατρικά, αποδεχόμαστε πως έτσι είναι. Ψάχνοντας για βενζινάδικο που θα πάμε για πλύσιμο τα μονίμως σκονισμένα αμάξια. Μικροβιολογικά
* ΓΙΑΤΡΟΙ στα κάγκελα… Για τρίτη εβδομάδα κλειστά τα Μικροβιολογικά Ιατρεία σ’ όλη τη χώρα. Στη Λάρισα μάλιστα το ποσοστό αγγίζει το 100% και πλέον τα προβλήματα των ασθενών γίνονται δραματικά. Τι κάνει η Κυβέρνηση; Ό,τι συνήθως. Πετάει …χαρταετό. Αφού η μέθοδος της κήρυξης της απεργίας ως «παράνομης» απέτυχε, ελπίζει να κουραστούν και να το λήξουν. Στο μεταξύ ένα σωρό άρρωστοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, ένα σωρό άνθρωποι κινδυνεύουν, τα μικροβιολογικά των Νοσοκομείων σήκωσαν πια …λευκή σημαία, και η Κυβέρνηση …«χαμπάρι ο Τρύφωνας».
Όταν όμως ένας κλάδος ιδιωτών φτάνει στο πρωτοφανές σημείο να απεργεί επί τρεις εβδομάδες, δεν το κάνει για πλάκα. Πάει να πει ότι έχει σοβαρό θέμα. Ή μάλλον κάτι παραπάνω: Οδηγείται σε αφανισμό.
Για να το καταλάβεις, με τους μικροβιολόγους -από τα Μνημόνια και μετά- συμβαίνει το εξής: ενώ οι εξετάσεις έχουν ας πούμε κόστος 100 ευρώ, έρχεται το Κράτος – ετσιθελικά- και τους πληρώνει για …30 ευρώ !Τους δίνει, λένε, τιμές …1991 και ακόμη πιο πίσω. Συν τοις άλλοις, φορτώνει στους γιατρούς και τα πρόστιμα υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να σωρεύουν χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ ο καθένας που δεν ξέρουν και οι ίδιοι πώς θα τα πληρώσουν. Είναι αυτό που λέει ο λαός «εμ κερατάς, εμ δαρμένος».
Οι μικροβιολόγοι εδώ και δέκα-δώδεκα χρόνια έβαλαν πολλή πλάτη για να βγούμε από τα Μνημόνια και πλέον έφτασαν στα όριά τους. Μια έξυπνη Κυβέρνηση θα είχε φροντίσει κάτι να δώσει. Για λόγους δικαιοσύνης και μόνο. Όπως έδωσε σε τόσους και τόσους άλλους κλάδους. Εδώ, τίποτε. Και στο προεκλογικό σποτ των ευρωεκλογών βγαίνει ο Μητσοτάκης και καμαρώνει ότι … «επεκτείνει παντού τις δωρεάν εξετάσεις». Εντάξει… Με ξένα κόλλυβα, σου κάνω κι εγώ μνημόσυνο κ. πρωθυπουργέ…

Ευρω-Λάρισα
* ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ… Και οι πολιτικοί αρχηγοί περιοδεύουν για άλλη μια χρονιά λες και πρόκειται για κανονικές εκλογές. Όλοι παίζουν …άμυνα. Ο Μητσοτάκης για να μην πέσει πολύ, ο Κασσελάκης για να κρατηθεί δεύτερος, ο Ανδρουλάκης για να συγκρατήσει τα ποσοστά των εθνικών εκλογών – παραπάνω δεν πάει. Βελοπουλαίοι και ΚΚΕ έχουν …λαμβάνειν, ενώ και οι «μικροί» θα παλέψουν για να πιάσουν το όριο του 3%.
(Για ξεχασμένους 9 Ιουνίου η ψηφοφορία)

«Λαρσινοί» υποψήφιοι
* Ο Νομός Λάρισας αν το σκεφτείς έχει ήδη αρκετούς υποψήφιους. Δεκαπέντε πάνω -κάτω ζωή (και κότα) να χουνε!
Μόνο η ΝΔ έχει δύο, τον πτέραρχο κ. Γεωργ. Μπλιούμη και τον καθηγητή ορθοπεδικό κ. Θεοφ. Καραχάλιο.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο επίσης, ήτοι ο γιατρός κ. Νίκος Τσιλιμίγκας και ο πρώην υπουργός Φ. Σαχινίδης, ενώ ο κ. Κασσελάκης επέλεξε για τη Λάρισα τη δικηγόρο κα Χριστίνα Χλαπανίδα. Οι πρώην σύντροφοί του της «Νέας Αριστεράς» από τη μεριά τους κατεβάζουν την κα Ζωή Ακριβούλη και την κα Κατερίνα Φλώρου.
Δύο και από το ΚΚΕ, ήτοι ο επικεφαλής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας και η δικηγόρος κα Μαρία Γαβαλά.
Ο Βελόπουλος κατεβάζει τον γεωπόνο κ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, ο Βαρουφάκης την κα Ηρώ Διώτη και η Κωνσταντοπούλου τον αγροτοσυνδικαλίστή κ. Σωκράτη Αλειφτήρα.
Με το Πράσινο Κίνημα κατέρχεται υποψήφιος ευρωβουλευτής ο ηθοποιός, Αλέξης Γεωργούλης και με τους «Πατριώτες» – Πρ. Εμφιετζόγλου κατέρχεται υποψήφιος ο Ελευθέριος Λαβδάς με καταγωγή από τη Μάνδρα Λάρισας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Τμήμα Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας.
Θεωρητικώς λόγω συστήματος όλοι οι πιο πάνω υπολείπονται σε πιθανότητες εκλογής των επωνύμων του κάθε ψηφοδελτίου, αλλά – το ξαναείπαμε- είναι θέμα τιμής η Λάρισα να στηρίξει Λαρισαίους υποψήφιους. Δαγκωτό που λένε.

Για «άρμεγμα»
* ΕΔΩ είναι Βαλκάνια… Πόσο δικαιωμένη είναι αυτή η φράση!
Για άλλη μια φορά στην Ελλάδα προσπαθούν κάποιοι να κάνουν το «μακεδονικό» πρώτο θέμα συζητήσεως. Για να …αρμέξουν ψήφους εθνικά ευαίσθητων εννοείται.
Ποιον απασχολεί αυτό το θέμα στην Ευρώπη και γενικά στη διεθνή σκηνή; Απολύτως κανέναν. Εννιά στους δέκα Ευρωπαίους -αν ρωτήσεις- μάλλον … αγνοούν και ότι υπάρχει Κρατίδιο ονόματι «Βόρεια Μακεδονία»! Την ηγεσία της Ε.Ε. πάλι, το μόνο που τη νοιάζει είναι μην γίνει το κρατίδιο αυτό μία χαραμάδα διείσδυσης του Πούτιν στα Βαλκάνια. Συμπέρασμα; Η Ελλάδα για άλλη μια φορά …«χαζεύει» με επουσιώδη γι’ αυτήν θέματα. Η ονομασία Βόρεια Μακεδονία – αρέσει ή όχι- είναι πια διεθνώς κατοχυρωμένη. Οι Σκοπιανοί μεταξύ τους ας αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν. Δεν πα’ να λέγονται και …Νοτιοαφρικάνοι… Ποιον ενδιαφέρει;

Επιστολές
* ΕΣΤΕΙΛΕ χτες ο Μητσοτάκης -όπως είχε προαναγγείλει- επιστολή στην Ούρσουλα (Φον ντερ Λάιεν) για την ακρίβεια στην Ελλάδα και ζήτησε την παρέμβασή της…
Ήδη οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, από χτες καταρρέουν η μια μετά την άλλη.
(Αν τα προβλήματα λύνονταν με …επιστολές, τότε να ψηφίζαμε όλοι … Βελόπουλο που διαθέτει επιστολές Ιησού, που ως γνωστόν κάνουν …θαύματα).
Επί της ουσίας: η παρέμβαση της Κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας εξακολουθεί να είναι κυρίως …λεκτική (αόριστες διαπιστώσεις περί αισχροκέρδειας, απειλές για πρόστιμα κλπ) παρά ουσιαστική (συνεχές πρέσινγκ και έλεγχοι στην αγορά). Στον πολίτη έχει εμπεδωθεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση επειδή τα συμφέροντα είναι πολλά και μεγάλα.

Νοοτροπίες
* ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ο Ερντογάν να μετατρέπει παλιές βυζαντινές χριστιανικές εκκλησίες σε τζαμιά. Μετά την Αγιά Σοφιά και η Μονή της Χώρας έγινε «Καριγιέ Τζαμί».
Το ενδιαφέρον είναι όμως άλλο. Ότι στους δύο πιο πάνω χώρους, συρρέουν καθημερινά χιλιάδες Τούρκοι μουσουλμάνοι για προσευχή.
Αν γινόταν εδώ κάτι τέτοιο; Αν π.χ μετατρέπαμε το Τζαμί της Λάρισας σε Ιερό Ναό, ποια θα ήταν η συμπεριφορά των πολιτών; Το πιθανότερο είναι ότι κανένας δεν θα πατούσε το πόδι του, θεωρώντας πως ο χώρος αυτός είναι ένας αλλόθρησκος – άρα μιαρός- χώρος. Τεράστια η διαφορά νοοτροπίας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Αλλά ποιος να φανταζόταν ότι στον 21ο αιώνα θα είχαμε ακόμη τόσο ανώφελους θρησκευτικούς διαχωρισμούς!

Δρακόντεια
* ΤΙΤΛΟΙ εφημερίδων: «Δρακόντεια μέτρα της ΕΛΑΣ για τον αγώνα ΠΑΟΚ- Άρη». «Δρακόντεια μέτρα για τον τελικό ΠΑΟ – Αρη στο Πανθεσσαλικό». Δρακόντεια μέτρα για τον τελικό του Conferenece μεταξύ Ολυμπιακού – Φιορεντίνα».
Ναι, πράγματι ο αθλητισμός ενώνει και φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους …

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass