IΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2021 18:30
* ΟΙ αντιδήμαρχοι Σωτήρης Βούλγαρης και Γιάννης Αλεξούλης είναι το «αχτύπητο» δίδυμο των αποστολών αλληλεγγύης του Δήμου Λαρισαίων.  Ακούραστοι και πάντα έσο έτοιμοι… Στο Δημαρχείο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου παρέδωσαν τη βοήθεια των Λαρισαίων, δέχθηκαν θερμή υποδοχή με τιμές. Λ.Κ. * ΟΙ αντιδήμαρχοι Σωτήρης Βούλγαρης και Γιάννης Αλεξούλης είναι το «αχτύπητο» δίδυμο των αποστολών αλληλεγγύης του Δήμου Λαρισαίων. Ακούραστοι και πάντα έσο έτοιμοι… Στο Δημαρχείο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου παρέδωσαν τη βοήθεια των Λαρισαίων, δέχθηκαν θερμή υποδοχή με τιμές. Λ.Κ.

Μέλος
* ΜΕΛΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πλέον και επισήμως ο Συκουριώτης σκηνοθέτης Αστέριος Γερογιάννης γνωστός στον χώρο του Πολιτισμού και των Μέσων Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.


Με την διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στο e-syriza, ανακοινώθηκε και τυπικά η επιστροφή του στον κεντρώο προοδευτικό χώρο όπου ανήκε από τα μαθητικά του χρόνια. Με ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα τον υποδέχθηκαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Λάρισας Ζωγράφος Βασίλης, οι βουλευτές του νομού Βαγενά Άννα, Κόκκαλης Βασίλης και πρώην υπουργοί, φίλοι του από τον χώρο των Media όπου υπηρέτησε και υπηρετεί σχεδόν 28 χρόνια ανελλιπώς και μέλη της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τεμπών.Συστάσεις
* ΑΜΕΣΗ υπήρξε η ανταπόκριση του Δήμου Τεμπών στην καταγγελία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυρτώνης για τα σταβλισμένα εντός του οικισμού ζώα που δημιουργούν ζητήματα ακόμα και δημόσιας υγιεινής στους κατοίκους του οικισμού.
Η καταγγελία προωθήθηκε στις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που έσπευσαν στη Γυρτώνη για να διερευνήσουν το περιεχόμενο της καταγγελίας, την οποία τελικώς επιβεβαίωσαν όταν διαπίστωσαν ότι σε σπίτι υπάρχουν δύο χοιρομητέρες με τα μικρά τους, ο ιδιοκτήτης των οποίων είναι κάτοικος άλλου οικισμού του Δήμου Τεμπών.
Το πόρισμα ετοιμάστηκε και μαζί με αυτό μια επιστολή προς τον ιδιοκτήτη με συστάσεις να περιοριστεί ο αριθμός των γουρουνιών -επιτρέπεται ως οικόσιτα μόνο μια χοιρομητέρα με τα μικρά της- και να τα διατηρεί σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τα πλησιέστερα σπίτια.
Για τις συστάσεις προς τον ιδιοκτήτη μαζί με την προθεσμία συμμόρφωσής του ενημερώθηκε και ο Δήμος Τεμπών. Απομένει να δούμε αν θα συμμορφωθεί για να λυθεί και το πρόβλημα των περίοικων στη Γυρτώνη.
Δ.Κ.

Αίμα
* Η σοβαρότητα της κατάστασης και η μεγάλη ανάγκη σε αίμα που έχει γενικότερα η Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, διαφαίνεται ακόμη πιο έντονα όταν ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στέλνει επιστολή στους δήμους της χώρας στην οποία τους ζητά να ενισχύσουν την αιμοδοσία.
Τονίζει τις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, και ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος.
Κατά πού να κάνουν, για να προσφέρουν, οι πολίτες αυτής της χώρας!
Δίνουν βοήθεια στους πυρόπληκτους, δίνουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, δίνουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, δίνουν αίμα για τις ανάγκες των συμπολιτών τους και η αλληλεγγύη καλά κρατεί.
Λ.Κ.

Εφαρμογή
* Ο νόμος για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμοστεί διαβεβαίωσε προχθές στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μια διαβεβαίωση που εκ πρώτης μοιάζει περιττή, αφού ο νόμος ψηφίζεται από τους εκπροσώπους του λαού στη Βουλή για να εφαρμόζεται -σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν υπήρχε πρόθεση να εφαρμοστεί γιατί να ψηφιστεί;
Επειδή όμως το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αλλά η εφαρμογή του, όπως διαπιστώνεται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, η δήλωση του αυτονόητου καθίσταται ενίοτε αναγκαία μήπως και πειστούν οι πολίτες να εφαρμόσουν τον νόμο έστω και αν άλλα συνηθίζουν στην καθημερινότητά τους.
Μεγάλο το «στοίχημα» για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας...
Δ.Κ.

Το ίδιο!
* Ο πεθερός λέει στον γαμπρό του, που είναι πολύ διαχυτικός:
- Μόλις αρραβωνιαστήκατε κι έχετε τόσες οικειότητες; Εγώ όταν αρραβωνιάστηκα την πεθερά σου καθόμουν στη μια άκρη του δωματίου κι αυτή στην άλλη.
Κι ο αρραβωνιαστικός, κοιτάζοντας λοξά την πεθερά, απαντά:
- Κι εγώ στη θέση σου πατέρα, το ίδιο θα ‘κανα!Κλίμα
* «Η ΠΡΩΤΗ καταγεγραμμένη στα χρονικά βροχόπτωση –αντί για το συνηθισμένο χιόνι- σημειώθηκε στην υψηλότερη κορυφή της Γροιλανδίας όταν, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου οι θερμοκρασίες ανέβηκαν τόσο που ο θερμός αέρας τροφοδότησε ένα ακραίο φαινόμενο βροχής.
Κατά την πρωτοφανή βροχόπτωση έπεσαν 7 δισεκατομμύρια τόνοι νερού στη χιονισμένη βουνοκορυφή, ικανοί να γεμίσουν σχεδόν 250.000 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
* * *
ΗΤΑΝ η μεγαλύτερη βροχόπτωση επάνω στο φύλλο πάγου από το 1950 που άρχισαν οι καταγραφές, σύμφωνα με το Εθνικών Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.
Σύμφωνα με τον Τεντ Σκάμπος, ερευνητή σε αυτό το κέντρο που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, πρόκειται για ένδειξη ότι η Γροιλανδία θερμαίνεται επικίνδυνα», ανακοινώθηκε χθες.
Ακόμη να πιστέψουμε ότι μόλις ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και ότι είμαστε μόνο στην αρχή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που κατάφερε το ανθρώπινο είδος;
Λ.Κ.

Φρεάτια
* ΤΟ παράπονο κατοίκων στον οικισμό Κακοσταύρωμα της Κάτω Σωτηρίτσας. Σωστός κάποτε ο δρόμος είχε τα πάντα -μέχρι και φρεάτια ομβρίων- με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύει από πλημμύρες η περιοχή. Αλλά αυτά μέχρι που αποφασίστηκε να φαρδύνει ο δρόμος, να πέσει άσφαλτος και να καλυφθούν τα φρεάτια.
Εδώ και δύο χρόνια το λένε και το ξαναλένε οι κάτοικοι στον Δήμο για να βρεθεί μια λύση, που πάντως δεν θέλει και πολλά. Λίγη άσφαλτος θα ξηλωθεί, όπως τους είπαν από τον Δήμο, και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αφού το δίκτυο λειτουργεί έστω και αν καλύφθηκαν κάποια φρεάτια.
Αν και εύκολο ακόμα περιμένουν τον Δήμο να το κάνει. Στο μεταξύ οι βροχές άρχισαν να πέφτουν, όπως χθες, τα φερτά υλικά κάνουν την εμφάνισή τους και ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα σπίτια ορατός. Υπάρχει στον σχεδιασμό του Δήμου η επίλυση ή άδικα φωνάζουν οι κάτοικοι;
Δ.Κ.

Νέοι
* ΝΕΟΙ με φρέσκιες ιδέες, που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να ενισχύσουν την οικονομία του, είναι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων.
Οργανώνουν Φεστιβάλ Νεολαίας στη Λάρισα από τις 8 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και καλούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις εστίασης πραγματοποιώντας «Street Food Event» σε διάφορα σημεία της πόλης. Ψυχαγωγία σε συνδυασμό με ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
Και ειδικά όταν πρόκειται για δωρεάν φαγητό στον δρόμο, ποιος δεν θα σταματήσει να δοκιμάσει!
Λ.Κ.

Οι εξοπλισμοί
* Η Λαρισαία αποφασίζει να πάει μια μικρή βόλτα με τη βάρκα του άντρα της. Διαλέγει ένα σημείο που της φαίνεται ωραίο, ρίχνει την άγκυρα και ξεκινάει να διαβάζει το βιβλίο της.
Μετά από λίγο ένας λιμενικός σταματάει το σκάφος του δίπλα από τη βάρκα της κυρίας και της λέει :
- ‘Καλημέρα κυρία, είσαστε σε περιοχή που απαγορεύεται το ψάρεμα.
- ‘Με συγχωρείτε κύριε, αλλά όπως βλέπετε δεν ψαρεύω, αλλά διαβάζω ένα βιβλίο.
- Ναι, το βλέπω, κυρία μου, όμως είστε σε ψαράδικο σκάφος, οπότε έχετε όλο τον εξοπλισμό για να ξεκινήσετε το ψάρεμα οποιαδήποτε στιγμή. Συνεπώς θα πρέπει να με ακολουθήσετε στην ακτή και να σας γράψω ένα πρόστιμο.
-’Αν το κάνετε αυτό, κύριε, τότε θα πρέπει να σας μηνύσω κι εγώ για σεξουαλική παρενόχληση.
- ‘Μα, δεν σας έχω καν πλησιάσει τόσο κοντά για κάτι τέτοιο!
Και η γυναίκα του απαντά κοφτά: «Ναι, το βλέπω, αλλά έχετε όλο τον εξοπλισμό, για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή!».

ΕΝΦΙΑ...
* ΛΙΓΟ πριν ο ΕΝΦΙΑ του 2021 «χτυπήσει» την πόρτα των ιδιοκτητών ακινήτων, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να στείλει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει τα προηγούμενα έτη δηλώσεις Ε9, παρότι είχαν υποχρέωση, για να γλιτώσουν από την πληρωμή του φόρου ακινήτων.
Ήδη η ΑΑΔΕ μερίμνησε και καθόρισε τη διαδικασία καταλογισμού του φόρου, με πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται σε όσα χρόνια δεν έχουν παραγραφεί. Οι εφορίες θα προχωρήσουν σε κατ’ εκτίμηση υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής θα αναρτηθούν πολύ σύντομα στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο TAXISnet οι επιχειρήσεις...
***
ΟΣΟΝ αφορά στην πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ, το Υπ. Οικονομικών θα βαδίσει στην πεπατημένη. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα μεταθέσει την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου.
Κι αυτό διότι μετά την παράταση που δόθηκε στους φορολογούμενους για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας. Συγκεκριμένα, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 4 δόσεις φόρων, τρεις για το εισόδημα και ένας για την ακίνητη περιουσία. Με τη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ θα ελαφρυνθεί ο Σεπτέμβριος και οι 4 υποχρεώσεις των νοικοκυριών θα γίνουν 3. Εννοείται πως οι δόσεις του Οκτωβρίου θα αυξηθούν από 2 σε 3.
Γ.Ν.

Ανεπιθύμητη
* ΕΡΧΕΤΑΙ η Αμάλ ...περνά από τα Μετέωρα η Αμάλ ... και τόσα άλλα. Δεν άντεξε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας και την έκανε τη δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητη την έλευση της Αμάλ από την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων.
Δεν είναι σωστό να αφήσουμε να γίνει η έλευση αυτού ή παρόμοιων αλλόθρησκων –ισλαμιστικών ομοιωμάτων με τις παράλληλες εκδηλώσεις τους στην ευρύτερη περιοχή είπε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, για να συμπληρώσει: μια φωτογραφία με αυτά τα ομοιώματα στα Μετέωρα θα κάνει τον γύρο του κόσμου και κάποιοι θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν.
Και για να στηρίξει την άποψή του ότι η Αμάλ δεν συνάδει με την ιδιαίτερη μοναστική κοινότητα διεθνούς εμβέλειας αντιπαραβάλλει την απουσία ανάλογων εκδηλώσεων άλλων θρησκειών ή και άλλων πολιτισμών στο Taj Mahal στην Ινδία, στην Περσέπολη του Ιράν, στην Αρχαία Πέτρα στην Ιορδανία και αλλού.
Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα της παρουσίας της Αμάλ αλλά και των δηλώσεων του πρώην αντιπεριφερειάρχη η Περιφέρεια Θεσσαλίας...
Δ.Κ.

Συνομιλίες
* Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέ Μπορέλ ήταν αυτός που απευθυνόμενος προχθές στους ευρωβουλευτές, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη «να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν».
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση του καθεστώτος τους. Η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας και νυν αρμόδιου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζ. Μπορέλ έγινε ένα 24ωρο πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με θέμα τι άλλο, τις εξελίξεις ή μάλλον τις συνέπειες των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Το συνηθίζει η Ε.Ε. να καθιστά συνομιλητές αυτούς που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα καταπατούν διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες...
Β.Κ.

Ανάσα
* ΜΙΑ απόφαση – ανάσα για τις πυρόπληκτες περιοχές έλαβε το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς διπλασιάζονται από 6 σε 12 τα βράδια της μέγιστης διάρκειας διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας. Με γνώμονα το γεγονός πως οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ, καλό θα είναι να σκεφτούν όσοι μπορούν με μια απόφαση να στηρίξουν έμπρακτα αυτούς του ανθρώπους. Αρκεί να μην ξεχαστεί ως το επόμενο καλοκαίρι.
Κ.Γ.

Πάγος
* ΕΙΝΑΙ που στα τελειώματα του καλοκαιριού, οι Λαρισαίοι ψάχνουν κάτι το διαφορετικό. Διακοπές όλο και κάπου πήγανε, στα μέρη μας κάμποσες βουτιές κάνανε, από τα ορεινά χωριά και δη τα βλαχοχώρια όσοι ήταν τυχεροί, πήραν μια γεύση. Τι έμεινε; Τα ρέματα και τα φαράγγια. Να μια επίσκεψη στο φαράγγι της Καλυψούς, δώστου και μια βουτιά στην κολυμπήθρα του Κόκκινου Νερού, αλλά και μια βόλτα στο ρέμα Ορλιάς μετά τον Πλαταμώνα.
Έτσι για το «σβήσιμο» του καλοκαιριού είναι ό,τι πρέπει και συνδυάζεται σχεδόν πάντα με μια ανάρτηση. Πριν πουν «καλό χειμώνα» δηλαδή...
Κ.Γ.

EIKONES_CIU.jpeg

* ΕΙΚΟΝΕΣ και σκέψεις από τη φίλη της στήλης Μ.Γ.
Είμαστε εφευρετικοί όταν θέλουμε να προστατέψουμε τα «δικά μας». Η ερώτηση είναι τι μας «ανήκει» και με τι συνέπειες στους συμπολίτες μας.
Κάθε απάντηση δεκτή...

LIBADI_CIU.JPG

* ΤΗΝ έβαλαν στη μέση μητροπολίτης Ελασσόνας και περιφερειάρχης και τη χόρτασαν ευχές, με τη Μαρία Μαμάρα να το απολαμβάνει εκεί ψηλά στο Λιβάδι.

KINHTO_CIU.jpg

* ΕΛΑ σ’ αφήνω τώρα γιατί οδηγάω!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass