EΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2021 18:20

Μέσα


ΜΕΣΑ Ιουλίου, μέσα καλοκαιριού. Σε λίγο θα πιάσει κι ο Αι- Λιάς, οπότε «μάσε ξύλα στη φωλιά σ’» κατά πώς λένε στα χωριά μας. Μάσε ξύλα, να ’χεις να ανάβεις το τζάκι γιατί πάλι ... μέσα σε βλέπω χειμωνιάτικα. Στο σπίτι με φόρμες και παντούφλες. Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι όλοι στο ίδιο καζάνι.
* * *
ΒΕΒΑΙΑ, σε λίγοι όλοι θα έχουμε αντισώματα. Άλλοι λόγω εμβολίου, άλλοι λόγω ... νόσησης αν δικαιωθούν οι ειδικοί που προβλέπουν - με μαθηματικά μοντέλα- μέχρι και 18.000 κρούσματα ημερησίως εντός του Αυγούστου!
Κατά κάποιον τρόπο, θα είναι σαν να ... εμβολιάζεις 18.000 ανθρώπους κάθε μέρα. Οπότε η λεγόμενη «ανοσία αγέλης» θα είναι κοντά. Το κακό είναι ότι στο μεταξύ θα χαθούν μερικές χιλιάδες ακόμη ανθρώπων.

Παραλία
ΜΠΟΡΕΙ η λαρισαϊκή αγορά - τύποις- να ήταν ανοιχτή, ωστόσο οι περισσότεροι έμποροι τράβηξαν μάλλον για παραλία. Δεν υποφέρεται, εδώ που τα λέμε, η Λάρισα τέτοια εποχή.
Μήπως όμως υποφέρονται τα ... παράλια; Πατείς με πατώ σε κι εκεί, καθώς οι Λαρισαίοι δεν έφυγαν φέτος διακοπές- όχι ακόμη τουλάχιστον. Πολυκοσμία στις πλαζ, πρόβλημα να παρκάρεις, πρόβλημα να βρεις ομπρέλα στο τιγκαρισμένο μπιτσόμπαρο, πρόβλημα να φας, πρόβλημα - σε κάποια σημεία- να γυρίσεις.
Κάπως έτσι ανακαλύπτεις τη χαμένη γοητεία της αδειανής Λάρισας...

Τουρισμός
ΑΠΟ ξένους τουρίστες λίγα πράματα... Περισσότερο Σερβία και Ρουμανία (Πλαταμώνας) και ολίγη Πολωνία (στα λαρισαϊκά παράλια).
Η περιοχή μας πάντα τρεφόταν τουριστικά από τη Λάρισα και τη Δυτική Θεσσαλία, η προσέλκυση ξένων είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο. Εδώ από έλλειψη τουριστών υποφέρουν τα νησιά που έχουν και απευθείας πτήσεις από Ευρώπη...

Στην πρίζα
ΠΙΟ εύκολα τα θέματα στις φετινές Πανελλαδικές και φυσικά ήταν αναμενόμενες οι υψηλότερες βαθμολογίες που έπιασαν οι μαθητές, οι οποίες με τη σειρά τους θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής σε όλες σχεδόν τις Σχολές.
Αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί υποψήφιοι, καίτοι έγραψαν καλά, να μην αισθάνονται σίγουροι ότι πιάνουν τη βάση στη Σχολή που θέλουν... Οπότε τους περιμένει ένα καλοκαίρι στην ... πρίζα. Η εισαγωγή μοιάζει κυριολεκτικά με τον ... «άγνωστο Χι».

Μπίρες και ... Τζόνσον
ΤΙ θα πει ποιος κέρδισε το «Γιούρο»;
Μα ... οι βιομήχανοι της μπίρας, θέλει και ρώτημα;
* * *
ΤΟ Euro έληξε -κλείσαμε νωρίτερα τη στήλη και δεν ξέραμε τον νικητή- αλλά οφείλουμε να το πούμε : Νικητής ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην είναι το παλιό καλό ποδόσφαιρο της αλάνας, της ντρίμπλας και των ζογκλερικών αυτοσχεδιασμών, αλλά κι αυτό που παίχτηκε ήταν εξίσου όμορφο. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται. Από τέχνη γίνεται άθλημα που απαιτεί ανάλογη προπόνηση, τακτικές οργάνωση. Και φυσικά ένα νέο μάρκετινγκ. Όλα αυτά βέβαια σε προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όχι στις δικές μας μπανανίες.
* * *
ΣΤΟ μεταξύ όλα αυτά τα ατελείωτα πλήθη των Εγγλέζων που πανηγύριζαν χτες αγκαλιασμένοι, δίχως μάσκες και πίνοντας μπίρες, δεν είναι απλά τηλεοπτικά πλάνα. Σε μια βδομάδα, 19 Ιουλίου, μπαίνουν στο αεροπλάνο και σου ’ρχονται στα μέρη σου για να σου αφήσουν τις λίρες τους (καλό αυτό) αλλά και τους κορονοϊούς τους (κακό αυτό).
Άτιμη κενωνία, μας έριξες στην ανάγκη τους ...
* * *
ΔΕΝ είναι που ο Μπόρις (Τζόνσον) τους αφήνει όλους κι όλα ελεύθερα. Αλλά ... ξεσηκώνει και τα μυαλά των δικών μας.
- Είδες ο Εγγλέζος; Όλα ελεύθερα... Αυτός δεν ξέρει; Οι δικοί μας ξέρουν καλύτερα;
Μιλάμε ότι ο Τζόνσον παίζει να είναι πλέον ο ... δημοφιλέστερος πολιτικός στην Ελλάδα σήμερα.

Ποιος ασχολείται;
ΤΙ ΒΛΕΠΩ; Προηγείται η Φωφάρα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Λοβέρδου; Πείραξα έναν παλιόφιλο Λαρισαίο ΠΑΣΟΚο, δεδηλωμένο οπαδό του Βενιζέλου και ήδη του Λοβέρδου.
- Να σου πω, είπε. Άμα είχα τα φράγκα να παραγγείλω κι εγώ μια δημοσκόπηση ήταν ικανοί να βγάλουν μέχρι κι εμένα αρχηγό!
Κι αμέσως μετά:
-Ρε φίλε; Με 2.000 κρούσματα Covid κάθε μέρα και με σαράντα βαθμούς ζέστα, τι νομίζεις, ότι ασχολείται κανένας με το ... ΠΑΣΟΚ;
(Σωστά).

«Ανύπαρκτοι»
ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ πάλι, μετά το Συνέδριό τους καταγράφηκαν τρεις τάσεις. Άλλοι Προεδρο-τσιπρικοί, άλλοι με τον Τσακαλώτο, άλλοι του κλίματος Φίλη. Σκορποχώρι ...
Μετά είχε άδικο ο Στέφανος Μάνος που βγήκε και τα είπε όλα με μια λέξη;
- Τι να φοβηθεί ο Μητσοτάκης; Αφού έχει απέναντί του όλους τους ... «ανύπαρκτους».
Εδώ περνάει ό, τι θέλει και δεν ανοίγει μύτη! Πράγματα αδιανόητα κάποτε περνάνε στη Βουλή μέσα σε μια νύχτα...

Τέρμα Φιλελλήνων
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ... μοιάζει βομβαρδισμένος ο πεζόδρομος της Φιλελλήνων, εκεί στην κατηφόρα που συναντάει τη Γεωργιάδου. Δεν ξέρουμε πώς συνέβη, ίσως κάποιο βαρύ όχημα πέρασε και ξήλωσε κυβόλιθους προκαλώντας καθίζηση.
Επικίνδυνη κατάσταση για πεζούς, ποδήλατα αλλά και αυτοκίνητα, την οποία ο Δήμος Λαρισαίων πρέπει να δει ...χθες.

Εγκατάλειψη
ΕΙΚΟΝΑ εγκατάλειψης, εικόνα αποκαρδιωτική παρουσιάζουν οι περισσότεροι κυκλικοί κόμβοι (roundabouts) στη διαμορφωθείσα παλιά εθνική οδό (νυν λεωφόρος Καραμανλή).
Πνιγμένοι στ’ αγριόχορτα - ακόμη και στα ...γαϊδουράγκαθα- οι κόμβοι και απότιστο, ξεραμένο, ακούρευτο το πράσινό τους. Το δε πολυσυζητημένο έργο τέχνης του Χρ. Παπανικολάου («Η κλίμαξ του Ιωάννη») στον κόμβο της Βόλου είναι να το κλαίνε οι ρέγγες.
Κατανοητά τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Πρασίνου, αλλά ο πολίτης το αποτέλεσμα βλέπει και κρίνει. Κάτι γίνεται λάθος παιδιά ...

Ο Κ. Τσιάνος θυμάται, εμείς χαιρόμαστε
Καλοκαιράκι στη Λάρισα, δροσερά - βραδάκια -λέμε τώρα- και κατηφόρισα στην «Αυλή» του «Μύλου» για τη νέα θεατρική παράσταση του Κώστα Τσιάνου με τίτλο «Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι». (φωτ.)
Και πήγα, είναι αλήθεια με πολλή περιέργεια. Τι έχει να πει για την «ταραγμένη» δεκαετία του ’50 ένας σκηνοθέτης στα σημερινά «τρελαμένα» των κορονοπάρτι; Πώς να καταλάβουν ακόμη και οι μεγαλύτεροι τι ήταν η φούστα η κλαρωτή, ποια η σημειολογία του να φοράς γαρύφαλλο στ’ αυτί και ποια γεύση είχε ο «Γκοτζίλα», η κονσέρβα δηλαδή της αμερικανικής βοήθειας του Σχεδίου Μάρσαλ που τάιζε τον υποσιτισμένο πληθυσμό;
Πώς να εξηγήσεις στους σημερινούς, που κατεβάζουν στο smartphone όποια μουσική γουστάρουν, ότι η λατέρνα δεν ήταν το ξύλινο κουτί που βγάζουν κάτι τσιγγάνοι στη Λάρισα κάθε Χριστούγεννα για να παίξουν τα κάλαντα, αλλά ζώσα μουσική πραγματικότητα και αισθητική άποψη για κείνες τις γενιές;
Δεν είναι εύκολα πράματα αυτά. Όσοι κατά καιρούς καταπιαστήκαμε να γράψουμε κείμενα για το παρελθόν, την είδαμε τη γλύκα. Ο κίνδυνος να πέσεις στην κοινοτοπία, στα κλισέ και στη γλυκερή συγκινησιολογία είναι παρόμοιος μ’ αυτόν που διατρέχει κανείς όταν πάει να διασχίσει ναρκοπέδιο.
Κι όμως ο Τσιάνος τόλμησε. Και δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Πραγματικός μάστορας της αναβίωσης, έστησε μια παράσταση δροσερή, γεμάτη κέφι, μπρίο, χρώμα, ωραία μουσική και χορογραφίες όλο ζωντάνια . Μια παράσταση που θυμίζει, αλλά και διδάσκει τους νεότερους.
Να πάτε και να το δείτε. Θα περάσετε ένα δίωρο δροσερό και νοσταλγικό, θα νιώσετε μιαν αύρα να σας διαπερνάει και μια γλυκιά νοσταλγία να σας γαληνεύει την ψυχή...
ΑΛ. ΚΑΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass