ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2021 18:00
*ΜΙΑ φυσιολογική φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο ανθρώπινο, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή. Ζ. *ΜΙΑ φυσιολογική φωτογραφία, ένα στιγμιότυπο ανθρώπινο, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή. Ζ.

Ζόρια
*ΕΧΕΙ τα προβλήματά της καλοκαιριάτικα η νεολαία της Λάρισας.


- Θα έρθει ο Οκτώβρης κι όλες εσείς οι ημίγυμνες θα πρέπει να βρείτε προσωπικότητα για να εντυπωσιάσετε τότε.
***
*- ΔΕΝ μας έφταναν τα τζιτζίκια κάθε βράδυ, έμαθε και η διπλανή τάβλι.
***
*- ΑΣΕ κουράστηκα τόσες ώρες στην παραλία σήμερα;
- Έπαιζες ρακέτες;
- Ρουφούσα την κοιλιά μου.
Ζ.

Θα είναι
*Ο Κ. Αγοραστός το είπε, συνοδεύοντας στο Αρχαίο Θέατρο την υπουργό Πολιτισμού, η οποία ανακοίνωσε ότι αυτό θα παραδοθεί τέλη του 2023.
«Να τελειώσει, να κάνουμε εδώ την ορκωμοσία μου για την επόμενη θητεία». Και τα πιο σοβαρά λέγονται καλύτερα ως αστεία.
Ο Περιφερειάρχης, λοιπόν, προβλέπει ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, φυσιολογικό αυτό.
Το σημαντικό όμως είναι ότι εμμέσως ανακοίνωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Τώρα στο μέσον της θητείας. (Ο Δήμαρχος δίπλα του, δεν εκδήλωσε κάποια αντίστοιχη επιθυμία ή σχέδιο).
Ζ.

Καλοκαιρινό δώρο
* - ΣΤΗΝ Αθήνα κάτι τέτοιο δεν το έχουν, γνωμάτευε η Λαρισαία βγαίνοντας απ’ την παράσταση.
- Λες να υπάρξει αντιστροφή ρεύματος; Και να λένε οι Αθηναίοι, «πάμε μωρέ στη Λάρισα, θα δούμε και κάνα καλό θέατρο...».
Το καλοκαιρινό δώρο του Κώστα Τσιάνου, μια σπουδαία έκπληξη για τους Λαρισαίους. Έγραψε ο ίδιος και σκηνοθέτησε με μεγάλη μαστοριά, την επιθεώρηση «Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι». Έργο σπονδυλωτό, ένα παζλ που παρουσιάζει τη ζωή στη Λάρισα στη δεκαετία του ‘50.
***
* ΕΡΓΟ κωμικό, με πολύ γέλιο, αλλά και πολλές πικρές αλήθειες, έργο άκρως συγκινητικό εν τέλει, με παρατεταμένο και ηχηρό χειροκρότημα στο τέλος, αρέσει πολύ στον κόσμο. Και μην πει κανείς «εμένα δεν είχε γεννηθεί ούτε ο πατέρας μου τότε, τι με νοιάζει η δεκαετία του ‘50, δεν την ξέρω...».
Διότι όλοι τη γνωρίζουν, απ’ τα ελληνικά τραγούδια και τις παλιές καλές ελληνικές ταινίες. Αξιοποιώντας αυτό ακριβώς το υλικό, ο Κ. Τσιάνος έστησε αριστοτεχνικά την παράσταση, γεμίζοντάς τη με Λάρισα.
Με γειτονιές, με κτίρια, μαγαζιά κι ανθρώπους εποχής.
***
* ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ταλαντούχους ηθοποιούς, εξαιρετικά εργαλεία, μια ομάδα με πολλή Λάρισα στη σύνθεσή της, «κι αυτό βγαίνει προς τα έξω», με τον Αλ. Τσιωνά να κουμπώνει τα σκετσάκια με εξαίσιες μουσικές, με την κιθάρα του επί σκηνής, με πλήθος τα ταιριαστά κοστούμια κι ένα φυσικό σκηνικό να περιβάλλει εκείνο το επί της σκηνής.
Το υπέροχο θέατρο στην Αυλή του Μύλου, η αυλή με τα λουλούδια, τις φυλλωσιές του μεγάλου δέντρου να θροΐζουν στο καλοκαιρινό αεράκι, τα τζιτζίκια να χαλούν τον κόσμο στην εισαγωγή της παράστασης και μετά να σωπαίνουν όταν βγαίνει το σαξόφωνο, ναι έχει φέρει και τζιτζικοφιλαρμονική ο Τσιάνος.
Έτσι κι αλλιώς είναι ένα θερινό έργο.
***
*ΔΕΝ γίνεται Λαρισαίος και να τη χάσει αυτήν την παράσταση. Η οποία θα συνεχίσει να παίζεται και τις επόμενες τρεις περίπου εβδομάδες, σε πενθήμερη βάση, Δευτέρα ως Παρασκευή, διότι ποιος μένει Λάρισα τα Σαββατοκύριακα...
Ζ.

Ονόματα
* ΕΙΚΟΣΙ επιτυχόντες φιγουράριζαν στην κορυφή του πρωτοσέλιδου της χθεσινής «Ελευθερίας».
Σ’ αυτό το τυχαίο δείγμα των είκοσι παιδιών εντύπωση κάνουν τα ονόματα. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Υπάρχουν τρεις Αφροδίτες (μάλιστα η μία είναι Αθηνά Αφροδίτη), δύο Φρειδερίκες, ένας Μιχαήλ Αγγελος και μόλις μία Μαρία! Μπορεί να έτυχε, αλλά ακόμη και σ’ αυτό το μικρό δείγμα διαφαίνεται η τάση των γονιών της γενιάς των 40+ να ξεφεύγουν από την παράδοση και να μη δίνουν τα ονόματα των γονιών τους, αλλά να επιλέγουν ονόματα που (τους) ακούγονται πιο εύηχα. (Κι άντε να φωνάξεις το παιδί όταν πηγαίνει στα βαθιά της θάλασσας: «Αγαθάγγελε-Δευκαλίωνα, βγες πιο έξω σε παρακαλώ» πάει, έφτασε στο μεσοπέλαγος. Ενώ παλιότερα μ’ ένα «Λάκη, βγες τώρα έξω μη φας παντόφλα» ησύχαζες).
ΘΑ.

Κατσίτικατ’
* ΠΕΡΙ ορθίων στα μπαρ η κουβέντα στις λαρισαϊκές παρέες.
- Σήκω να κάνεις καμιά δουλειά...
- Τι λες; Απαγορεύεται να είμαι όρθιος.
***
* - ΠΟΙΟΣ έμεινε όρθιος στο μπαρ πάλι και ανέβηκαν τα κρούσματα, το φελέκι μου μέσα;
***
* - ΘΑ πετάγεται ο Χατζηχρήστος στα μπαρ και θα λέει κατσίτικατ’.
***
* - ΑΛΗΘΕΙΑ, το Σοφία ορθοί και ο Ακάθιστος Ύμνος θα επιτρέπονται;
Ζ.

Αλφαβήτα
* - ΜΕΤΑ τη Δέλτα, που σηματοδοτεί το Δεν ξεμπλέξαμε, μεσολαβεί το Ζ, είθε της Ζωής που θα επανέλθει, αλλά δυστυχώς ακολουθεί το Ήτα, που να μη σημαίνει Ήττα δηλαδή... (Είχε πάρει στη σειρά την αλφαβήτα ο Λαρισαίος).
***
* Ο άλλος δίπλα του ήταν πολύ σφιγμένος.
- Αυτό κι αν είναι αισιοδοξία... Να κανονίζεις άδεια μετά τον Δεκαπενταύγουστο με τα κρούσματα στις δυό χιλιάδες αρχές Ιουλίου...
Ζ.

ΕΛΤΑ
* Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις στην παράδοση αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ Λάρισας. Αγανακτισμένος κάτοικος της συνοικίας Αβέρωφ, τηλεφώνησε στην «Ε» να διαμαρτυρηθεί, καθώς όπως λέει είχαν να του φέρουν λογαριασμό ΔΕΗ 6 μήνες, ενώ περιμένει και αλληλογραφία της γυναίκας του για τα χαρτιά σύνταξης που κατέθεσε και ανησυχεί ότι δεν πρόκειται να τα παραλάβει. «Είναι απελπιστικό αυτό που συμβαίνει. Παίρνουμε τηλέφωνα και δεν βγάζουμε άκρη. Κανείς δεν μας ενημερώνει.
Εγώ είμαι 70 χρονών δεν έχω σχέση με τεχνολογία για να μου έρχονται οι λογαριασμοί ηλεκτρονικά. Περιμένω να πάρω τον φάκελο στο χέρι. Ας βρούνε μια λύση μας ταλαιπωρούν τόσο καιρό» λέει χαρακτηριστικά. Δίκιο έχει ο άνθρωπος, μα πού να το βρει. Οι καταγγελίες στην «Ε» το τελευταίο εξάμηνο πάντως είναι πολλές.
Ν.Π.

Κουρνιαχτός
*ΟΠΩΣ αναμενόταν, στη θερινή περίοδο φούντωσε το πρόβλημα στο κομμάτι των 100 μέτρων του παραλιακού δρόμου με τη γνωστή εμπλοκή, όπου μένει ημιτελές το έργο της επισκευής και της ασφαλτόστρωσης. Ταλαιπωρούνται οι διερχόμενοι οδηγοί, αλλά εκείνοι περνούν και φεύγουν. Κι αυτοί που μένουν; Οι περίοικοι με τα εξοχικά τριγύρω, χαμένοι σε ένα μόνιμο σύννεφο σκόνης. Αποπνικτική η κατάσταση. Μέρα νύχτα μέσα στον κουρνιαχτό. Από μακριά φαίνεται το νέφος να απλώνεται μέχρι τη Βελίκα.
***
*ΔΕΝ αντέχεται αυτό το πράγμα. Σκέφτονται σοβαρά να βγουν και να αποκλείσουν τον δρόμο. Αγανακτισμένοι ζητούν την παρέμβαση του Δημάρχου.
Τι να κάνει ο Αντ. Γκουντάρας, να σταθεί μ’ ένα λάστιχο και να καταβρέχει τον χαλικοστρωμένο δρόμο;
Κι αυτό ίσως. Εκείνο που απαιτούν είναι να κλείσει ο παραλιακός και να χρησιμοποιηθεί ο πίσω δρόμος, ο παράλληλος, θα κάνουν βέβαια κάνα χιλιόμετρο παραπάνω οι διερχόμενοι οδηγοί, αλλά και πώς θα γίνει...
Ζ.

Πέρα δώθε
* ΘΕΡΙΝΕΣ απορίες Λαρισαίων.
- Ξέρει κανείς τι ψάχνει ο ανεμιστήρας και κοιτάζει διαρκώς δεξιά και αριστερά;
***
* - ΠΗΓΑ γυμναστήριο, έκανα μια ώρα αιρκοντίσιον και έφυγα.
***
*- ΟΛΕΣ οι ξαπλώστρες είναι γεμάτες άμμο εκτός από τη δικιά μου που είναι γεμάτη ζάχαρη. Απ’ τους λουκουμάδες.
Ζ.

Καθηγητής Φυσικής
* - ΚΥΡΙΕ πρόεδρε δεν φταίω. Εγώ το έβλεπα πράσινο γιατί έτρεχα πάρα πολύ...
Ο καθηγητής Φυσικής τους μπέρδεψε στο δικαστήριο.
Ισχυριζόμενος ότι το φανάρι μπορεί να ήταν κόκκινο (λ=650nm), όμως λόγω της υψηλής ταχύτητας που είχε αναπτύξει για εκείνον είχε μετατοπιστεί κατά Doppler στο πράσινο (λ=550nm). Ζήτησε και πίνακα να τους αναπτύξει τη σχετική εξίσωση, όπου λ το μήκος κύματος, fη συχνότητα και c η ταχύτητα του φωτός.
Αυτό το τελευταίο, με την ταχύτητα του φωτός, τους έκανε να μην τον πιστέψουν, δεν μπορούσαν καν να τον δικάσουν για υπερβολική ταχύτητα, τόσο υπερβολική. Εκείνος όμως την προσπάθειά του την έκανε. (Θα μπορούσε να μπει και θέμα στις Πανελλήνιες).
Ζ.

Ανεβαίνει
* ΕΚΛΟΓΙΚΟ ποσοστό 170% και αυτοδυναμία με 655 έδρες προβλέπει για τη Νέα Δημοκρατία νέα δημοσκόπηση της MetronParalysis. Η έρευνα παρουσιάζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με προβάδισμα 145% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Βατράχι είναι κατηγορηματικό: Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης πως ο μόνος τρόπος πλέον να χάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επικείμενες εκλογές είναι να δείρει γριούλα στο Σύνταγμα, ενώ ταυτόχρονα θα κλωτσάει ένα κουτάβι φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ».
***
* ΩΣΤΟΣΟ, τα ποσοστά αυτά, αν επαληθευτούν, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον αρχηγό της ΝΔ αφού, σύμφωνα με συνταγματολόγους, θα πρέπει να γίνει και πρωθυπουργός τουλάχιστον άλλης μίας χώρας ώστε να απορροφηθούν οι επιπλέον βουλευτές. Πηγές κοντά στη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με γειτονικές χώρες για να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ και εκεί την πρωθυπουργία, με πιθανότερη την Κύπρο. Ωστόσο δεν αποκλείουν και κάποια από τις βαλκανικές χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στα δύο πόστα, και με την ευκαιρία να αγοράζει φτηνή βενζίνη και χαρτικά για τη χώρα, κάθε φορά που επιστρέφει στην Αθήνα.
Ζ.

Ο ειδικός
* ΔΥΣΚΟΛΟΙ καιροί για Λαρισαίους.
- Πίνουμε καφέ κάτω από τον πλάτανο και μας αναλύει ο Γιώργος που έπαθε μηνίσκο από το συνεχές σταυροπόδι στο καφενείο, ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο.
***
* - ΒΡΗΚΑ δουλειά στη Γερμανία.
- Πού;
- Στο Ηesse.
- Μέσα;
***
* - ΣΤΗΝ κατάσταση που είναι τα οικονομικά μου, αν ήμουν Ιάπωνας θα με έλεγαν Τσίμα Τσίμα.
Ζ.

Γιος του τάδε
* Η ίδια λογική παντού, σε κάθε χώρα και κοινωνία ανάλογα με τη γλώσσα φυσικά. Φάνηκε και στο Euro με τις συνθέσεις των ομάδων, μια τυχαία παράθεση ονομάτων ποδοσφαιριστών αρκεί.
Να στην Αγγλία, ο Τζόνσον είναι ο γιος του Τζον κι ο Τζάκσον του Τζακ.
Αναλόγως στη Δανία, ο Κρίστενσεν, ο Άντερσεν, ο Γιένσεν ή ο Γιόργκενσεν είναι αντιστοίχως ο γιος, ο -σεν του Δανού Χρήστου, του Αντρέα, του Γιάννη και του Γιώργου.
***
* ΠΕΡΙΠΟΥ έτσι και στην Ουκρανία, οι απόγονοι του Στέφανου, του Νίκου, του Μακάριου και του Ιερεμία, ο Στεπανένκο, ο Νικολένκο, ο Μακαρένκο, ο Γιαρμολένκο.
Το ίδιο και στη Σουηδία, αλλά και τους Σκανδιναβούς εν γένει, οι Γιάνσον, Ντάνιελσον, Λάρσον, Σβένσον κι οι άλλοι -σον.
Όπως γίνεται και στην Ελλάδα δηλαδή με τον Δημητρίου ή τον Γεωργίου, με τον Ιωαννίδη μα και τον Γεωργόπουλο, κι όλα τα Παπα- σε συνδυασμό με κάθε μικρό όνομα, άμα ο πρόγονος ήταν ιερωμένος, επίσης ο Ιερωνυμάκης στην Κρήτη ή ο Βασίλογλου μικρασιατικής καταγωγής, όλες οι καταλήξεις επωνύμων ορίζουν το παιδί του τάδε, τον -άκη, τον -όγλου ή το -ίδη.
***
* ΣΑΜΠΩΣ αλλάζει κάτι στη Σερβία με τους Ντιμίτροβιτς, Γιόβιτς, Βασίλιεβιτς, Λιάγιτς και άλλους -βιτς ή μήπως στη Ρωσία με τους -οφ και -εφ, τον Εβγενίεφ, τον Βασίλοφ, τον Μακάροφ ή τον Ιόνοφ. (Παντού οι ίδιες τεχνικές στη δημιουργία των επωνύμων).
Ζ.

«Ομιλίτες»
* ΕΚΛΕΙΣΕ έναν χρόνο δράσης ο Όμιλος Διαλόγου «Λάρισα», ο οποίος πρακτικά έχει γεννήσει τη δημοτική παράταξη «Λάρισα Νέα Πόλη», στο μέσον της τρέχουσας δημοτικής θητείας. Με παρέμβασή τους μέσω της εφημερίδας, οι δύο «Ομιλίτες», οι συνιδρυτές, Νίκος Ντόλας και Θωμάς Ρετσιάνης, έκαναν επιγραμματικό απολογισμό προδιαγράφοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Άλλωστε το προσεχές φθινόπωρο είναι η καταλληλότερη εποχή. Ακριβώς δύο χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές.
Ζ.

Κόλλησε
* ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος που τα έπινε στο μπαρ, έπιασε κάποια στιγμή κουβέντα με τον διπλανό του.
- Φίλε, με απατάει...
- Χαχαχα...
- Γελάς ρε;
- Χαχαχα...
- Ρε συ; Χωρίζω και γελάς; Κόφτο.
- Χαχαχαλάρωσε ρε. Είσαι ααααπόλυτα σισισίγουρος;
Ζ.

 

 

 FYLLADIA CIU

*ΤΙ κι αν τα λένε οι νόμοι και τα γράφουν σε πινακίδες στις εισόδους των πολυκατοικιών. Τα διαφημιστικά φυλλάδια μοιράζονται και γράφονται... στα παλιά υποδήματα οι εκκλήσεις των ενοίκων.
Κ.Γ.

 

PINAKIDA CIU

*Ε μα πια... Αρκετά.
Ι.Μ.

 

PISINA CIU

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ αγρότης στην πισίνα με τις κούκλες.
Ζ.

 

TETRAETIA CIU

*- ΑΠΟ δω πάει για την επόμενη τετραετία κύριε Περιφερειάρχα;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass