Ψιθυριστά και ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2021 18:10
*ΟΠΩΣ ο Χριστός εμύησε, εξ ου και Μυστικός, τους 12 μαθητές του στον Δείπνο, έτσι κι η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή επικοινώνησε τα μυστήρια της πολιτικής σε ισάριθμους κτηνοτρόφους. Με τη διαφορά ότι ήταν μεσημεράκι κι όχι στον Κήπο της Γεθσημανή, αλλά στη Βρύση Τυρνάβου.  Ζ. *ΟΠΩΣ ο Χριστός εμύησε, εξ ου και Μυστικός, τους 12 μαθητές του στον Δείπνο, έτσι κι η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή επικοινώνησε τα μυστήρια της πολιτικής σε ισάριθμους κτηνοτρόφους. Με τη διαφορά ότι ήταν μεσημεράκι κι όχι στον Κήπο της Γεθσημανή, αλλά στη Βρύση Τυρνάβου. Ζ.

Πού να τον πάμε...


*ΣΤΟΝ κλασικό μήνα των διακοπών και των παραλιών, οι Λαρισαίοι.
- Θα πάτε πουθενά τον Ιούλιο;
- Πού να τον πάμε δηλαδή...
***
*- ΝΑ ξέρετε, είναι κι αυτοί που δεν κάνουν ηλιοθεραπεία γιατί μαυρίζουν απ’ την κακία τους.
***
*- ΟΙ 8 στους 10 κατουράνε στη θάλασσα μπαίνοντας. Οι υπόλοιποι 2 βγαίνοντας.
***
*- ΠΗΓΑ σε οργανωμένη παραλία, δύο ξαπλώστρες 20 ευρώ. Τις φόρτωσα στ’ αμάξι, δεν καταλαβαίνω γιατί με κυνηγάνε αφού τις πλήρωσα.
Ζ.

Διαφοροποιήθηκε
*ΤΗ Δευτέρα είχε δοθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ν. Λάρισας δίωρη παράταση, για τη δήλωση προτιμήσεων σχολείων καθηγητών, ώστε αυτοί να τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις, λόγω της αδυναμίας κάποιων εκπαιδευτικών να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, διαπιστώθηκε λέει πρόβλημα με τους κωδικούς εισαγωγής. Και κάπως έτσι ξεκίνησε νέος εμφύλιος στις τάξεις των γαλάζιων καθηγητών. Όχι ότι είχε σταματήσει ποτέ ο εξελισσόμενος, ζωηρή αναζωπύρωση παρατηρήθηκε.
***
*ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ και διαφοροποιήσεις όμως. Και ο Σ.Μ. διαπιστώνει, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, ότι «εντύπωση προκάλεσε η διαφοροποίηση μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, που εκλέχθηκε με τη ΔΑΚΕ και τώρα ανήκει στους ΑΔΗΚ, η οποία διαχώρισε τη θέση της από την καταγγελία της νέας παράταξής της, αφού η ίδια επιθυμούσε διακαώς να δοθεί η συγκεκριμένη παράταση, όπως και ψήφισε στο διαδικτυακό Δ.Σ. Διαφωνία, αλλαγή πλεύσης ή δεν υπήρξε συνεννόηση με το αφεντικό;» (Έχουν τα γένια θα βρουν λογικά και τα χτένια. Καλά που είναι καλοκαίρι και διακοπές, θα είχε ξεφύγει η κατάσταση αλλιώς).
Ζ.

Σύντροφοι από παλιά
*ΑΠΟ το 1980 έως το 1985 ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Πράγμα που σκέφτηκε να αξιοποιήσει ο Βασ. Ζωγράφος κατά τον ερχομό του πρώην προέδρου της Βουλής στη Λάρισα για τη συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου. Επικοινώνησαν λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ με παλιούς Λαρισαίους ρηγάδες και ρηγούδες, τηλεφώνησαν σε στελέχη του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης ανθρώπων της ανανεωτικής Αριστεράς που απέχουν ή κρατούν αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους κάλεσαν σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ν. Βούτση, μια πρωτοβουλία που εκείνος τη δέχθηκε με ικανοποίηση.
***
*ΑΝΑΜΕΣΑ στους προσκληθέντες παλιούς του Ρήγα και ενεργοί συριζαίοι. Μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν η Σωτηρία Γεράση πρώην γραμματέας του «Ρ-Φ», ο Στέλιος Γρηγορίου που ήταν επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, η Χρυσούλα Χρήστου υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περικλής Καμάρης σύμβουλος του δημάρχου Καλογιάννη.
***
*ΣΤΟ «Μετροπόλ» βρέθηκαν επίσης ο Δημήτρης Καρανίκας, η Μαίρη Κουτσονίκου, ο Κώστας Κασιδούλης, ο Γιώργος Καλλιαρδός, ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, ο Γιώργος Παπαϊωάννου, ο Σπύρος Μητρούλας και άλλοι. (Τώρα, αν θα υπάρξει επανενεργοποίηση κάποιων στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξει).
Ζ.

Τεχνολογία
*ΜΕ sms θα μπορούν να πάρουν τις βαθμολογίες τους φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών. Εκείνη η αγωνία πότε θα αναρτηθούν έξω από τα σχολεία, που γονείς και υποψήφιοι ξεροστάλιαζαν στα προαύλια τελείωσε. Τώρα η τεχνολογία τα έχει κάνει όλα απλά, εύκολα και γρήγορα. Βέβαια, είχε και μια μαγεία όλο αυτό. Να σηκωθείς πουρνό πουρνό, να πάρεις τηλέφωνο τον κολλητό και συμμαθητή, να πάτε μαζί στο σχολείο και μετά αν όλα πήγαν καλά να το γιορτάσετε παίρνοντας σβάρνα τα καφέ και μεζεδοπωλεία της πόλης. Μια μέρα γιορτής. Φέτος, διαφορετικά. Καλύτερα ή χειρότερα, θα δείξει...
Ν.Π.

Πλαστικά
*ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ από χθες δέκα κατηγορίες πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Αυτή η απόφαση έχει παρθεί στο πλαίσιο του περιορισμού των πλαστικών μπουκαλιών μέχρι το 2024, με μεγάλο στόχο την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Καλαμάκια, μπατονέτες, πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια σιγά σιγά θα εξαφανιστούν από την αγορά. Πάντως ήδη εταιρείες έχουν αρχίσει να φτιάχνουν τα προϊόντα τους με οικολογικό πρόσημο (π.χ. χάρτινα κουτάκια χυμών με χάρτινα καλαμάκια). Όλα θέμα συνήθειας είναι. Στην αρχή ήταν δύσκολο για τις πλαστικές σακούλες και τώρα όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν οικολογικές, επαναχρησιμοποιούμενες. Για το καλό μας και το καλό του πλανήτη, του σπιτιού μας δηλαδή.
Ν.Π.

Εκπτώσεις
*ΝΩΡΙΤΕΡΑ από κάθε άλλη χρονιά έρχονται οι θερινές εκπτώσεις. Από αύριο Δευτέρα θα μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους σε χαμηλότερες τιμές, κάτι που φάνηκε να το χάρηκαν ιδιαίτερα αφού είναι περίοδος που οι περισσότεροι ετοιμάζονται για διακοπές και όλο και κάτι χρειάζονται. Βέβαια, υπάρχει και ο φόβος του 4ου κύματος και οι περισσότεροι σκέφτονται μήπως έρθουν πάλι αυστηρά μέτρα και δεν μπορέσουν τα καταστήματα και πάλι να δουλέψουν. Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι, αρκεί ο κόσμος μα έχει τη δυνατότητα να κάνει αγορές.
Ν.Π.

Ακατάληπτες
*ΜΟΝΙΜΟ πρόβλημα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, με την αναγγελία από το μεγάφωνο των αφίξεων και αναχωρήσεων των τρένων, καθώς και άλλων πληροφοριών. Οι μεταδόσεις είναι σχεδόν ακατάληπτες για το κοινό, επισημαίνει και ο Θ. Τ. προφανώς λόγω κακής ποιότητας του υποσυστήματος. Πότε με το καλό θα το αντικαταστήσουν; (Ο ΟΣΕ; Λογικά του αγίου Ποτέ).
Ζ.

Φουλ κολλέγια
*Η ιδεολογικοπολιτική προσήλωση του Μανώλη Κοττάκη δεν αμφισβητείται από κανέναν στη ΝΔ. Πρωτοσέλιδο χθες με άρθρο καταπέλτη στην εφημερίδα του την «Εστία»: «Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσει βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και να μειώσει τους εισακτέους κατά 30.000 δημιουργεί αντικειμενικά νέα δεδομένα και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαιδεύσεως. Ιδίως στον τομέα των ιδιωτικών ΙΕΚ, ιδιωτικών κολλεγίων και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης». (Μείωση 25.000 εισακτέων καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ).
***
*Ο χώρος αυτός της εκπαίδευσης που, ούτως ή άλλως, από το παρελθόν αποτελούσε μεγάλη αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών, είναι κατά βάση αρρύθμιστος. Τα ξερά καίγονται με τα χλωρά. Ως ξερά νοούνται επιχειρήσεις των οποίων οι επικεφαλής έχουν καταδικαστεί πλειστάκις από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις. Παιδεία και μουντζουρωμένο ποινικό μητρώο δεν πάνε ποτέ μαζί. Ως ξερά νοούνται κολλέγια των οποίων οι ιδιοκτήτες παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη για απάτη επειδή ισχυρίζονταν ψευδώς ότι το κολλέγιό τους είναι αναγνωρισμένο από αντίστοιχο αμερικανικό. Ως ξερά νοούνται ΙΕΚ, κυρίως της περιφέρειας, τα οποία στεγάζονται μέσα σε ένα διαμέρισμα 300 τετραγωνικών μέτρων και διαφημίζουν ότι παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα για δέκα ή και είκοσι ειδικότητες, ενώ την ίδια ώρα χρωστούν της Μιχαλούς στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ως ξερά νοούνται τα περισσότερα από τα 31 κολλέγια που λειτουργούν σήμερα στην πατρίδα μας. Σύμφωνα με γνώστες της εκπαιδευτικής αγοράς υπηρεσιών, ζήτημα είναι αν τα 5 από αυτά μπορούν να σταθούν σε μια πιθανή αξιολόγηση για το είδος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσφέρουν στους φοιτητές τους. (Κι όμως ουδέν έγινε, κανένας έλεγχος, μόνο η στρόφιγγα άνοιξε για πληθώρα εγγραφών).
***
*ΚΑΛΗ και σωστή η ελεύθερη αγορά, λοιπόν, αρίστη, είναι το καλύτερο σύστημα που υπάρχει στον κόσμο παρά τα προφανή και διευρυνόμενα ελαττώματά του, αλλά δεν είναι και όλοι άγιοι. Και τώρα που, λόγω της μείωσης των εισακτέων, ανοίγει η αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το κράτος φέρει ακεραία την ευθύνη για την αξιολόγησή τους. Για την τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας τους.
Ο ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης, ΙΕΚ – ΚΕΚ ή κολλέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού, μεγαλώνει πολύ φέτος. Και για την κατάσταση που θα επικρατήσει φέρει ακεραία την ευθύνη η κυβέρνηση. Το Υπουργείο Παιδείας. Η Πολιτεία. Από αυτήν θα ζητήσουν αύριο τα «ρέστα» γονείς και σπουδαστές, αν παραπλανηθούν νέα παιδιά, τα οποία, σημειωτέον, ψηφίζουν και δεν δείχνουν εσχάτως καλές διαθέσεις έναντι της ΝΔ, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 κατά τις οποίες ψήφισαν φανατικά Μητσοτάκη». (Χρειάζονται κι άλλοι μάρτυρες;).
Ζ.

Οι 2 απ’ τους 8
*ΕΙΧΕ 69 μέλη η προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τώρα αυξήθηκαν σε 81, όμως οι Λαρισαίοι, οι Θεσσαλοί που μετέχουν στο ανώτερο όργανο του κόμματος λιγόστεψαν. Και δεν είναι μόνο που έφυγε ο αποβιώσας Καρδιτσιώτης Βαγγέλης Μπούτας, αποδυναμωμένη η κομμουνιστική Θεσσαλία, καθώς μεταξύ των 8 της προηγούμενης Κ.Ε. που δεν ήταν τώρα υποψήφιοι, καθώς δεν προτάθηκαν από την ηγεσία ή έβαλαν υποψηφιότητα και δεν εκλέχθηκαν από το 21ο Συνέδριο, αυτό ποτέ κανείς δεν θα το μάθει, ανάμεσα στους 8 που εξήλθαν κι αυτό δεν είναι σύνηθες στο ΚΚΕ, αφού δεν τους πήραν δα και τα χρόνια, οι 2 λοιπόν προέρχονται απ’ τον κάμπο.
***
*ΕΙΚΟΣΙ χρόνια είχε στην Κεντρική Επιτροπή, από το 16ο Συνέδριο του κόμματος, ο δικηγόρος Αχιλλέας Κανταρτζής, είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής Τρικάλων νέος ακόμη, το 1996, διετέλεσε για χρόνια γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΚΕ. Τώρα off, όπως κι ο Λαρισαίος συνδικαλιστής Τάσος Τσιαπλές, που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας στις τελευταίες εκλογές.
Ζ.
Πανεπιστήμιο
*ΤΟ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άνοιξε και φέτος τις διαδικτυακές του θύρες για να γνωρίσει στους μελλοντικούς φοιτητές του τις σχολές και τις προοπτικές του. Αύριο Δευτέρα, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γνωρίσουν το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, μέσω διαδικτυακής ξενάγησης που θα γίνει από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να μπορούν να πάρουν απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν αφού προηγουμένως έχουν ενημερωθεί σωστά για τη σχολή που επιλέγουν. Αξιόλογη πρωτοβουλία.
Ν.Π.

Καίσαρ στα Φάρσαλα
* ΣΤΑ Φάρσαλα ή στα Παλαιοφάρσαλα έγινε μια από τις σημαντικότερες μάχες της ρωμαϊκής εποχής; Τότε που ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας συγκρούστηκε με τον Πομπήιο για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το τεσσαρακοστό όγδοο έτος πριν τη Γέννηση Του Χριστού. Και για τη διαλεύκανση του ιστορικού ζητήματος, αμερικανικό πανεπιστήμιο θα στείλει ομάδα φοιτητών συνεπικουρούμενων και από τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα. Η αμερικανική ερευνητική ομάδα θα προσπαθήσει να εντοπίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μάχη έγινε κοντά στα σημερινά Φάρσαλα, καταρρίπτοντας την κρατούσα θεωρία που λέει ότι η Μάχη των Φαρσάλων έλαβε χώρα βόρεια του ποταμού Ενιπέως, κοντά στο σημερινό χωριό της Κρήνης.
***
*ΓΙΑ την ιστορία, νικητής της Μάχης ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας, με τον ηττημένο να κατευθύνεται αρχικώς στη Λάρισα όπου βρήκε για λίγο καιρό καταφύγιο και έπειτα να φεύγει για την Αίγυπτο όπου και τελικά δολοφονήθηκε. (Εμ δεν κάθισε κι αυτός στη Λάρισα... Και τις παραστάσεις του θα έβλεπε στο Θέατρο, και τα μπανάκια του στον Πηνειό θα έκανε, και για κυνήγι θα πήγαινε στον Ολυμπο, και θα γλίτωνε και το κεφάλι του).
ΘΑ.

Ακρίβεια
*ΣΤΗΝ αρχή φάνηκαν οι αυξήσεις στα καύσιμα. Τώρα στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, εξέλιξη που αποδόθηκε στο «σπάσιμο» της διατροφικής αλυσίδας, λόγω των ελλείψεων προϊόντων που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές ο κορονοϊός και οι απαγορεύσεις.
Η ανεργία διογκώνεται, οι μισθοί μειώνονται, ενώ αυξάνεται ο χρόνος εργασίας και... κερασάκι στην τούρτα του μισθωτού, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Όσοι πάνε στα μάρκετ, το έχουν αντιληφθεί στην τσέπη τους. Για τα οποία καθημερινά προβλήματα του πολίτη, ούτε κουβέντα από τους αρμόδιους υπουργούς.
Το παλιό σύνθημα, ακρίβεια - ανεργία - πληθωρισμός (σ.σ. την κατάληξη την ξέρετε) παραμένει διαχρονικό...
Β.Κ.

Πρόβλημα
*ΟΣΟΙ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ποντάρει στην καθυστερημένη σύλληψη του καταδικασμένου ναζιστή εγκληματία Χρ. Παππά, τώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η αστυνομία αργά ή γρήγορα θα την κάνει τη δουλειά της. Το πρόβλημα της αστυνομίας αφορά στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Όσοι, όπως οι της κυβέρνησης της ΝΔ, βγαίνουν τώρα να καμαρώσουν για τη σύλληψη Παππά, θα πρέπει να κατεβάσουν τους τόνους γιατί εκείνοι ήταν που δήλωναν ότι τους παρακολουθούν και με το ένταλμα θα τους πιάσουν. Ακολούθησε το φιάσκο.
Επίσης το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερικούς εμφυλίους στην κυβέρνηση γιατί ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι στα κάτω του με διάφορες υποθέσεις, αλλά και με τις εξιχνιάσεις ξαναβγαίνει στον αφρό.
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως οι σημερινές πολιτικές ευνοούν την ανάπτυξη του φασισμού και κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής, δυστυχώς βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία. Ενίοτε εκλέγονται κιόλας και στο Κοινοβούλιο...
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass