ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βασίλειος Βουτσιλάς

Περιοδεία στον Αμπελώνα και στο Συκούριο το 1951 (Γ’ μέρος)

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2024 8:17
Συγκομιδή σίτου στον Αμπελώνα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. © Θεσσαλικά Χρονικά (Αθήνα 1935), σ. 320. Συγκομιδή σίτου στον Αμπελώνα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. © Θεσσαλικά Χρονικά (Αθήνα 1935), σ. 320.

Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου

Συνεχίζουμε με τις εντυπώσεις του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Ελευθερία» (Λάρισα) Βασιλείου Βουτσιλά, από την περιοδεία που πραγματοποίησε (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1951), στον Αμπελώνα και στο Συκούριο, καταγράφοντας ενδιαφέρουσες στιγμές από την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων τους.

Στα αποσπάσματα από αυτήν την περιοδεία διατηρήσαμε την ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου:
[Αμπελώνας, Φεβρουάριος 1951]. «Οι επαγγελματοβιοτέχναι Αμπελώνος έχουν υποστή κατά την τελευταίαν δεκαετίαν μεγάλας καταστροφάς. Πολλά των καταστημάτων των έχουν πυρποληθή, άλλα ελεηλατήθησαν ή υπέστησαν διαφόρους ζημίας από αιτίας αι οποίαι ήσαν επακόλουθα της καταστάσεως που επικρατούσε εις την Χώραν μας κατά την περίοδον των τελευταίων ετών. Διά να ανακουφισθούν από το βάρος των ζημιών που υπέστησαν, υπέβαλαν προ αρκετού καιρού αιτήσεις εις το υπουργείον Συντονισμού διά την χορήγησιν δανείων ανασυγκροτήσεως. Δυστυχώς όμως παρά τας επανειλλημένας οχλήσεις εκ μέρους της Ενώσεως Επαγγελματοβιοτεχνών Αμπελώνος, της αντιπροσωπείας ήτις μετέβη τελευταίως εις Αθήνας και τα σχετικά υπομνήματα τα οποία υπεβλήθησαν εις τους αρμοδίους, τα επαγγελματικά δάνεια ανασυγκροτήσεως δεν εχορηγήθησαν ακόμη εις τους πολυπαθείς επαγγελματοβιοτέχνας του Αμπελώνος (…).
Η Κυβέρνησις πρέπει να δώση ένα τέλος εις την χρονίζουσαν αυτήν υπόθεσιν η οποία καρκινοβατεί εις το υπουργείον Συντονισμού επί τόσον χρονικόν διάστημα που προκαλεί την αγανάκτησιν του κάθε επαγγελματοβιοτέχνου. Ωσαύτως υπάρχει ένας κλάδος επαγγελματιών, οι καρροσιδηρουργοί, οι οποίοι εκτός των άλλων διέρχονται επί αρκετόν καιρόν μεγάλην κρίσιν ανεργίας. Αιτία της δημιουργηθείσης αυτής καταστάσεως είναι, διότι οι παραγωγοί Αμπελώνος επρομηθεύθησαν 25 τρακτέρ και 10 θεριζοαλωνιστικάς μηχανάς, πράγμα που σημαίνει παραμερισμόν των διτρόχων και τετρατρόχων κάρρων, τα οποία εχρησιμοποιούντο πριν διά τας διαφόρους εργασίας υπό των παραγωγών (…). Εξ άλλου υπό του Κράτους ζητείται όπως οι επαγγελματίαι και βιοτέχναι πληρώσουν τους επιβληθέντας υπό της Εφορίας φόρους. Αλλά πως να πληρωθούν οι φόροι αυτοί, αφού χρήματα δεν υπάρχουν εις τα ταμεία των καταστηματαρχών; Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους ύστερα από τόσας αβαρείας που υπέστησαν, χωρίς εν τω μεταξύ να δεχθούν και την παραμικράν οικονομικήν ενίσχυσιν;
Κατά τας διεξαχθείσας την 23ην Φεβρουαρίου ε. ε. [1951] αρχαιρεσίας διά την ανάδειξιν διοικητικού συμβουλίου της «Πανεπαγγελματικής Ενώσεως» Αμπελώνος εξελέγησαν οι: Ιωάννης Γαλάνης πρόεδρος, Ιωάννης Κουτρομάνος αντιπρόεδρος, Αλ. Πράσσας Γενικός Γραμματεύς, Στ. Κατσίκας ταμίας και Χρ. Αγγελόπουλος, Δημ. Γκόλτσος και Βασ. Γκολέτσας σύμβουλοι.
Όσον αφορά την εργατικήν κίνησιν εις τον Αμπελώνα αύτη εκδηλούται από δύο σωματεία των φορτοεκφορτωτών και εκδορέων. Κύριον αίτημα των εργατών αυτών ήτο μέχρι πρότινος το ζήτημα της επεκτάσεως των Κοινωνικών Ασφαλίσεων εις τους εργάτας Αμπελώνος ώστε να έχουν μίαν βάσιν εις την οποίαν να δύνανται να στηριχθούν εις περίπτωσιν ασθενείας. Το ζήτημα αυτό θεωρείται πλέον λελυμένον, δεν απομένει δε τώρα παρά η ταχυτέρα εγκατάστασις παραρτήματος ΙΚΑ εις Αμπελώνα. Το ζήτημα εξ άλλου του δώρου των εορτών δεν κατορθώθη να συμπληρωθή διά του 40% επί πλέον των εργατικών, διότι οι περισσότεροι των μεταφορέων, που χρησιμοποιούν εργάτας διά την φόρτωσιν και εκφόρτωσιν των εμπορευμάτων των, δεν καταβάλλουν το ως άνω ποσοστόν αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς τας σχετικάς αποφάσεις και διαταγάς των αρμοδίων (…).
Η διοίκησις της Εργατικής Ενώσεως Αμπελώνος αποτελείται σήμερον από τους: Αν. Γαζέταν Πρόεδρον, Αθ. Ζηνούλην Αντιπρόεδρον, Γ. Χασιώτην Γεν. Γραμματέα, Κ. Ζεστόν Ταμίαν και Αστ. Τράκαν, Ι. Χαρίσην και Ν. Τσιάραν συμβούλους. Αντιπρόσωποι διά την Πανεργατικήν Τυρνάβου είναι ο Γ. Χασιώτης και διά το Εργατικόν Κέντρον Λαρίσης ο Αν. Γαζέτας (…).
Η Κοινότης Αμπελώνος είχε ζητήσει κατά το περασμένο θέρος από την Υπηρεσίαν Υδραυλικών Έργων Θεσσαλίας (ΥΥΕΘ), όπως συστήση εις την εταιρίαν «Μπουτ» την αποξήρανσιν των περιοχών Καραγκιόζ- Μαγούλα και Καρκαβά, υπολογίζουσα ότι διά της εκτελέσεως των έργων αυτών θα ωφελούντο περί τα 2.000 στρέμματα αγρών (…). Την περασμένην εβδομάδα ο διευθυντής ΥΥΕΘ κ. Κλειδωνάς επεσκέφθη τον Αμπελώνα και εδήλωσεν εις το Κοινοτικόν Συμβούλιον, ότι η εν λόγω εταιρία δεν δύναται να εκτελέση τα έργα αποξηράνσεως εις τας ανωτέρω περιοχάς, διότι έχει να εκτελέση σημαντικώτερα έργα. Κατόπιν τούτου, ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Σακελλαρίδης εζήτησεν όπως η ΥΥΕΘ αποστείλη εις την Κοινότητα σχετικόν έγγραφον, εις το οποίον να εκτίθενται αι απόψεις της εταιρίας «Μπουτ» προκειμένου βάσει αυτού η Κοινότης να απευθυνθή εις την Γεωργικήν Υπηρεσίαν Λαρίσης (…).
Ένα άλλο έργο που επιβάλλεται να γίνη αμέσως είναι η κατασκευή του δρόμου Λαρίσης-Αμπελώνος, ο οποίος εξυπηρετεί και την Φαλάνην. Η Κοινότης έκαμεν όσας ημπορούσε επισκευάς του δρόμου διά δαπανών της, αλλά λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας επί της οδού ταύτης, αι επισκευαί εκράτησαν ολίγον μόνον χρονικό διάστημα» [1].
(συνεχίζεται)


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1]. Ελευθερία (Λάρισα), φ. 7924 (9 Μαρτίου 1951) και φ. 7927 (13 Μαρτίου 1951).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass