ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Χρειαζόμαστε ιδέες που θα μετατρέπονται σε success stories

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2024 11:15

«Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίζει στην πράξη, στη δημιουργία «ταυτότητας» για τη Λάρισα, με εργαλεία και νέες ιδέες» επενδύει ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γουργιώτης που έχει μπει από καιρό στην προεκλογική «κούρσα» για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Επιμελητηρίου Λάρισας. Ο ίδιος είναι οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της «Δημιουργική Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών και του real estate και από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ανοιχτά για τον επιμελητηριακό θεσμό που τα τελευταία χρόνια φθίνει. Σε συνέντευξή του στην «Ε» δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων, τονίζοντας ότι βασική στόχευση του συνδυασμού του είναι μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, να αναδείξει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριο όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές. «Με τόλμη, πλάνο και μεθοδικότητα» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Κύριε Γουργιώτη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να εμπλακείτε στις επιμελητηριακές εκλογές;

Θέλω κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συζήτηση. Η συμμετοχικότητα αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας, αλλά και τον θεμέλιο λίθο όλων εκείνων των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για την κοινωνική πρόοδο και ευημερία. Πολλώ δε μάλλον, όταν διάγουμε εποχές που η ρευστότητα, η αβεβαιότητα και η ανατροπή αναπτυξιακών μοντέλων δεκαετιών, αποτελούν τη σημαντικότερη πρόκληση για κάθε χώρα, κάθε οικονομία, κάθε μεγάλη ή μικρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση του Επιμελητηρίου μας, έκανα το βήμα μπροστά, θεωρώντας ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν νέες δυνάμεις, ιδέες και συνέργειες, με στόχο την έξοδο από την αποδεδειγμένη στασιμότητα των τελευτών ετών, από μία διοίκηση που πέρασε αρκετά κάτω από τον πήχη τον οποίο η ίδια έβαλε.

Η Λάρισα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά αστικά κέντρα με ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική. Πιστεύετε πως η τοπική αγορά προσαρμόζεται στις προκλήσεις των καιρών; Ποιες οι δικές σας προτάσεις;

Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε μία πόλη, μία περιφέρεια ευρύτερα με ισχυρή δυναμική λόγω κυρίως του πρωτογενούς τομέα και της στρατηγικής της θέσης στον χάρτη. Βήματα προφανώς και γίνονται προς έναν μετασχηματισμό που απαντά όπως λέτε στις προκλήσεις των καιρών, κυρίως από ισχυρούς «παίκτες» στο τοπικό επιχειρείν που όχι μόνο δείχνουν τον δρόμο, αλλά αποδεικνύουν στην πράξη πως ακόμη και με αφετηρία μία επαρχιακή πόλη μίας μικρομεσαίας οικονομίας όπως η Ελλάδα, μπορούν να γεννιούνται επιχειρηματικά θαύματα. Γι’ αυτό κι όπως σας προανέφερα θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίζει στην πράξη, στη δημιουργία «ταυτότητας» για τη Λάρισα, με εργαλεία, νέες ιδέες. Ιδέες που θα μετατρέπονται σε success stories, σε ανάπτυξη, σε εθνικό πλούτο και κοινωνική ευημερία. Το Επιμελητήριο σε όλα τα παραπάνω, επιβάλλεται να διαδραματίσει τον ρόλο του προπαρασκευαστή και πυροδότη μίας δημιουργικής αναπτυξιακής «έκρηξης», που θα εκτινάξει την τοπική οικονομία και θα την θέσει σε τροχιά πρωτοπόρου. Αφήνουμε πίσω μας την παθητικότητα, κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός με τόλμη, πλάνο και μεθοδικότητα.

Η παγκοσμιοποίηση, η έντονη αλληλεπίδραση των αγορών όλου του πλανήτη και η αδυναμία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, αλλά και των κρατών – μελών της επιμέρους να διαχειριστούν το πρόβλημα, έχει φέρει σε δεινή θέση τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Κανένα ποτάμι δε γυρίζει πίσω, οπότε η μοιρολατρία δεν προσφέρει τίποτε, αντίθετα αποπροσανατολίζει και κοστίζει πολύτιμο χρόνο. Οι νέες συνθήκες σε μία παγκόσμια αγορά που λειτουργεί και αντιδρά ως ενιαίος «ζωντανός» οργανισμός, επιβάλλουν άμεση προσαρμογή, ρεαλισμό, επάρκεια, αλλά και ολιστική στάθμιση και διαχείριση των δεδομένων. Από τη μία ξεκάθαρα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη όπως σωστά παρατηρήσατε, να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των εγχώριων αγορών με ένα θεσμικό πλαίσιο που δε θα άγεται και θα φέρεται από τα παγκόσμια μονοπώλια, αλλά θα έχει ως κίνητρο την ανάπτυξη, σε συνάρτηση με τον υγιή ανταγωνισμό και βέβαια αθροιστικά με την κοινωνική ευημερία πολυεπιπέδως. Από την άλλη βέβαια -και κλείνω με αυτό- οφείλουμε κι εμείς ως παραγωγικός ιστός, να κινητοποιηθούμε τόσο μαζικά, αλλά και κατά μόνας. Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποτελέσουν το διαβατήριό μας όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος, να εκπαιδευτούμε και να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass