Οι βουλευτές υπηρέτες των συμφερόντων του λαού

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:30

Νίκος Κατσαρός

πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής

Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Την ψήφο τους οι βουλευτές την εξαρτούν από την κομματική γραμμή. Η συνταγματική διάταξη, που ορίζει ότι "ο βουλευτής έχει απεριόριστο το δικαίωμα της κατά συνείδηση γνώμης και ψήφου", παραμένει γράμμα κενό. Αν βέβαια, η συνείδησή τους τους επιτάσσει ό,τι και η κομματική γραμμή δεν μπορεί να διατυπωθεί κάποια επίκριση σε βάρος τους. Αν όχι τότε θα ήταν επαρκέστατη δικαιολογία η διαφοροποίησή τους από την κομματική γραμμή με πλήρη αιτιολογία τους τη συνταγματική αυτή διάταξη.

Εκτός όμως από αυτό ο βουλευτής έχει κύριο και αποκλειστικό του χρέος και υπέρτατο καθήκον ό,τι του υπαγορεύει το συμφέρον του λαού. Ως προς το ποιο είναι το συμφέρον του λαού γι' αυτό αποφαίνεται ο ίδιος ο λαός, γιατί αυτός το γνωρίζει καλύτερα και από τον βουλευτή και από οποιονδήποτε άλλον. Εκδηλώνεται δε αυτό το συμφέρον του λαού κατά τις εκλογές με τη σύνταξή του με ένα από τα κόμματα που ζητούν την προτίμησή του ή με κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο. Προ των εκλογών όμως τις τελευταίες δεκαετίες διεξάγονται δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης για τα ζητήματα, που άπτονται των συμφερόντων του λαού. Στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προσβλέπουν και τα κόμματα και οι Έλληνες πολίτες και εξάγονται τα συμπεράσματα ως προς το τι αποτελεί το συμφέρον του λαού. Σ' αυτά ο ίδιος ο λαός προσδιορίζει το συμφέρον του.

Το πρόβλημα της εκλογής ή μη Προέδρου Δημοκρατίας συναρτάται άμεσα με το αν διεξαχθούν ή όχι βουλευτικές εκλογές ή αν η παρούσα κυβέρνηση συνεχίσει ή όχι το έργο της σε όλη τη διάρκεια της συνταγματικής προθεσμίας του βίου της ή σε μικρότερο χρόνο αν το θελήσει εκείνη.

Ο ελληνικός λαός με το αντιπροσωπευτικό του δείγμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρεί συμφέρον του να εκλεγεί Πρόεδρος και να μη διενεργηθούν εκλογές σε ποσοστό 65% περίπου. Αυτό θεωρεί συμφέρον του. Και το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο με τους μη απαντώντες και εκείνους που δεν ξέρουν.

Και το ερώτημα που γεννάται: Ο βουλευτής δικαιούται να αγνοήσει αυτό που θέλει ο λαός; Αυτό που θεωρεί συμφέρον του; Αυτό που κανονικά πρέπει να του υπαγορεύει η συνείδησή του; Ή μήπως προέχει η κομματική γραμμή στην οποία πρέπει να πειθαρχήσει; Δεν πρέπει να σκεφθεί ότι την κομματική γραμμή τη διαμορφώνουν κατά κανόνα προσωπικές φιλοδοξίες, προσωπικά συμφέροντα, που καταλήγουν σε καταστρατηγήσεις των συμφερόντων του λαού; Ότι η κομματική γραμμή εναντιώνεται στο συμφέρον του λαού;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass