ESG: Πώς αλλάζει το τοπίο για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2024 10:10

* Από την Έλενα Καματέρη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στη Λάρισα (Ξενοδοχείο Grecotel Larisa Imperial), με θέμα «ESG: Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις», η γενική διευθύντρια κα Καματέρη Έλενα τόνισε σε συνέντευξή της την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο υποχρεώσεων για το κλίμα, την υγεία, την ασφάλεια στην εργασία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά σημεία της συνέντευξής της:
«Στην εποχή μας οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά γρήγορες, λόγω των περιβαλλοντικών αλλαγών, των γεωπολιτικών δεδομένων, της τεχνολογίας με τα κοινωνικά τους επακόλουθα, αλλά και της νέας νομοθεσίας και κανόνων για τις επιχειρήσεις. Oι αρχές ESG που περιλαμβάνουν την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Environmental), την Κοινωνική Συνείδηση (Social) και την Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance) έχουν αναδειχθεί ως κεντρικοί πυλώνες της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ήρθε για να αποτυπώσει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των διαστάσεων αυτών στην επιχειρηματικότητα. Όμως, έμεινε για πολλά χρόνια αδρανής. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία, αναφέρεται ολοένα και πιο συχνά ως κρίσιμος παράγοντας για τη βιώσιμη ανάκαμψη των εταιρειών. Οι εταιρείες καλούνται να υιοθετήσουν τα κριτήρια ESG, να ενσωματώσουν σχετικές πρακτικές και να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους σε εκθέσεις βιωσιμότητας, όχι μόνο επειδή αυτό είναι καλό, αναγκαίο και ηθικό.
Η ανάδειξη των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση) σε βασικό παράγοντα λήψης επενδυτικών αποφάσεων και, επομένως, άντλησης χρηματοδότησης είναι ενδεικτική συνέπεια αυτού του κλίματος. Οι επενδυτές, σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό, αναγνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, καθώς και να είναι ωφέλιμες για την κοινωνία, να μην επιβαρύνουν υπάρχοντα προβλήματα, όπως οι ανισότητες.
Στις συνθήκες αυτές, ο ΣΘΕΒ θεωρεί την ενσωμάτωση των πρακτικών για θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG) πυλώνα ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις.
Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν, να δημοσιοποιούν διαστάσεις ESG που τις αφορούν, αλλά και να μπορούν να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.
Στην πράξη αυτό σημαίνει να είναι σε θέση να εξετάσουν και να απαντήσουν ερωτήματα όπως:
- Ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης και της εφοδιαστικής της αλυσίδας;
- Πώς μπορεί μια επιχείρηση να βελτιώσει τον κοινωνικό της αντίκτυπο, τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε σχέση με την κοινωνία όπου δραστηριοποιείται;
- Πώς οδηγεί τη θετική αλλαγή η διοίκηση μιας επιχείρησης;

ESG ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 
ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά οφέλη: Βελτιωμένη διαχείριση του κινδύνου, ενίσχυση της φήμης, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και άρα διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας της επιχείρησης.
Παρά τα πολλά οφέλη, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις: Περιορισμένοι πόροι, έλλειμμα κατανόησης της σημασίας των κριτηρίων ESG από την ηγεσία της εταιρείας και έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων εφαρμογής των πρακτικών είναι μερικά από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων και η ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης αναδεικνύεται ως θεμελιώδης παράγοντας για την επιτυχία και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Δεν είναι μόνο ηθικής υποχρέωσης, αλλά και στρατηγικής σημασίας η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των θεσσαλικών επιχειρήσεων.
Ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις αρχές ESG στη στρατηγική και τη λειτουργία τους, προκειμένου να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τους την οικονομική συνέχεια και ευημερία. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για δράση και ο ΣΘΕΒ θα παραμείνει αρωγός για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Στο πλαίσια αυτό ο ΣΘΕΒ έχει ξεκινήσει ενημερωτικές πρωτοβουλίες, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο έχουν προγραμματιστεί ειδικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα».

* Η Έλενα Καματέρη είναι γενική
διευθύντρια του ΣΘΕΒ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass