Πρίγκιπας Μιχαήλ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2024 10:41

Από τον Άγγελο Ζαχαρόπουλο*

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο της κυρίας Πουρνάρα στην «Καθημερινή της Κυριακής» 4/8/2020 για τον αείμνηστο πρίγκιπα Μιχαήλ.

Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά στο Παρίσι, όπου είχα βρεθεί για μερικά χρόνια ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Το καλοκαίρι του 1958, αντί να κάνω διακοπές, προτίμησα να διδάξω ελληνικά σε κάποια σχολή ξένων γλωσσών. Δεν μετάνιωσα καθόλου επειδή ήταν μία πολύ καλή εμπειρία. Είχα μαθητές διάφορες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν ο πρίγκιπας Μιχαήλ και ένας βαρόνος - μέλος της μεγάλης οικογένειας Ρότσιλντ.
Είχα ρωτήσει τον βαρόνο για ποιον ειδικό λόγο ήθελε να μάθει ελληνικά. Μου απάντησε ότι, όταν πηγαίνει συχνά στην Ελλάδα, κατευθύνεται από το αεροδρόμιο της Αθήνας στα νησιά όπου συναντάει ψαράδες και του αρέσει να κάνει κουβέντα μαζί τους.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν τότε 19 ετών, φοιτητής στις Πολιτικές Επιστήμες. Ένα συμπαθέστατο παιδί χωρίς ίχνος έπαρσης λόγω της βασιλικής καταγωγής του. Μου είχε πει ότι ήταν γιος του πρίγκιπα Χριστόφορου, του νεώτερου γιού του βασιλέως Γεωργίου του πρώτου. Οι γονείς του είχαν πεθάνει όταν εκείνος ήταν παιδί και τον ανέθρεψε ο θείος του, κόμης των Παρισίων, κάτοικος της αριστοκρατικής συνοικίας Saint Germain en Laye, της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού. Ο κόμης θείος του ήταν ο «διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Γαλλίας». Αυτοσαρκαζόμενος ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ανέφερε ότι οι αδιόρθωτοι Γάλλοι βασιλόφρονες της συνοικίας του, κάθε φορά που εμφανιζόταν ο κόμης, έβγαιναν στα μπαλκόνια και κραύγαζαν «ζήτω ο βασιλιάς».
Παρακολούθησα την εξέλιξη του Μιχαήλ. Υπηρέτησε ως Έλληνας, στο στρατό στα τεθωρακισμένα. Ο φίλος μου Γιάννης Σπαντιδάκης μου ανέφερε ότι συνυπηρέτησαν στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Ο μεν Μιχαήλ είχε επάξια αναδειχθεί αρχηγός της σειράς, ο δε Γιάννης Σπαντιδάκης υπαρχηγός. Είχε εντυπωσιασθεί από την απλότητα και τη φιλική του συμπεριφορά.
Έκανε έναν ευτυχισμένο γάμο με την καταξιωμένη ζωγράφο Μαρίνα Καρέλα και ανέπτυξε σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. Διάβασα μερικά από τα υπέροχα βιβλία του.
* Ο Άγγελος Ζαχαρόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτιμος διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρ. γενικός διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass