Η παιδεία στο φτιάξιμο μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής κοινωνίας

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 10:30

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Είναι γνωστή η δημοκρατική αρχή: «Η ελευθερία του κάθε πολίτη σταματά εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου». Η σημασία της πολύ μεγάλη, γιατί η εφαρμογή της συμβάλλει στη δημοκρατικότερη και ειρηνικότερη λειτουργία της κοινωνίας.

Αλήθεια, ποιος πολίτης με στοιχειώδη δημοκρατική παιδεία δεν αισθάνεται την πανώρια ομορφιά της αρχής αυτής; Ποιος πολιτισμένος άνθρωπος δε θέλει καθημερινά να γίνεται μέτοχος της δημοκρατικής αυτής αξίας, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε πολιτισμένη κοινωνία; Κάθε λαό που τα μέλη του θα εμφορούνται από τη σπουδαία αυτή αρετή; Αυτή, που θα είναι η δημιουργός συνειδητών δημοκρατικών πολιτών, που θα σέβονται και θα υποστηρίζουν την ελευθερία του πλησίον τους;
Μακάρι η κοινωνία μας να ήταν έτσι. Χωρίς τα σημερινά λειτουργικά της ελαττώματα: της υπεροψίας, της ιδιοτέλειας, της έλλειψης σεβασμού…, που καθημερινά δοκιμάζουν την ελευθερία του πολίτη. Αυτή, που του δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνει ήρεμα και ειρηνικά τη ζωή του, απαλλαγμένη από το άγχος και την πίεση της καταπάτησης των στοιχειωδών του δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν την καθημερινή πρακτική της κοινωνίας μας, αν καταστούν βασικοί και θεμελιώδεις στόχοι της παιδείας μας. Αν η αρχή της ελευθερίας γαλουχεί διά βίου τη ζωή μας, τότε η εκπαίδευση γίνεται παραγωγός της βαθύτερης και ουσιαστικότερης παιδείας. Αυτή που μπορεί να αποτελέσει την ανίκητη αποτρεπτική δύναμη προσβολής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Είμαι πεπεισμένος ότι η αναγωγή της παραπάνω αρχής σε κορυφαία αξία της Εκπαίδευσης και πραγματικό βίωμα του λαού μας είναι δυνατόν να βοηθήσει: 1) Στην αρμονικότερη λειτουργία της οικογένειας. 2) Στον περιορισμό περιστατικών βλαπτικής συμπεριφοράς διδασκόντων και διδασκομένων… 3) Στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης με τον σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων… 4) Στη σωστότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με την αγόγγυστη και δημοκρατικότερη αντιμετώπιση του πολίτη. 5) Στον αποκλεισμό περιπτώσεων κακής λειτουργίας της δικαιοσύνης… 6) Στην απομάκρυνση ιερωμένων από πράξεις αντίθετες προς το χριστιανικό τους διακόνημα. 7) Στην αντιμετώπιση φαινομένων διατάραξης της κοινής ησυχίας από μπαράζ υπερβολικών θορύβων προερχομένων από πάσης φύσεως τροχοφόρων… 8) Στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, το οποίο θα πρέπει να παρακολουθεί ανελλιπώς την πιστή εφαρμογή των βασικών κανόνων προάσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Ευρισκόμενο διαρκώς σε εγρήγορση και πατάσσοντας, εν τη γενέσει της, κάθε πράξη αποκλεισμού των ίσων ευκαιριών προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και σ’ όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας. Το κράτος, επομένως, έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει κάθε αδύναμο πολίτη και να ενδυναμώνει καθημερινά τη δημοκρατική συνείδηση του λαού μας. Κι αυτό θα το πετύχει καλύτερα, όταν αποκαθάρει τον δημόσιο βίο του τόπου από κάθε ίχνος κομματικής ιδιοτέλειας, διότι αυτό δε μας τιμά όχι μόνον ως χώρα ανήκουσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά κυρίως ως λαό κληρονόμο ενός ενδοξότατου πολιτισμού. Προασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Αντίμαχο κάθε απόπειρας καταλύσεως των αρχών του δυτικού ή σύγχρονου πολιτισμού.
Επιβάλλοντας, λοιπόν, διά της παιδείας τη δημοκρατική τάξη, θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Ομορφότερη, ειρηνικότερη και συνειδητά δημοκρατικότερη. Κι αυτό να το δείχνουμε με τις πράξεις μας, και τον πολιτισμό μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδεικνύουμε καθημερινά τον σεβασμό μας στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας έναντι της πατρίδας και των συμπολιτών μας.
Εγγυήτριες δυνάμεις η παιδεία και η συνδρομή του νόμου. Και οι δύο αυτές συνιστώσες πρέπει να συνυπάρχουν και να συλλειτουργούν, γιατί έτσι θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας, που ονειρευόμαστε και θέλουμε να φτιάξιμο για να νιώθουμε πραγματικοί ευρωπαίοι πολίτες.
Ας κινηθούμε, λοιπόν, προς αυτήν την κατεύθυνση επικεντρώνοντας την προσπάθειά μας στο φτιάξιμο μιας παιδείας με πρακτικό περιεχόμενο, που θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας συνειδητής δημοκρατικής κοινωνίας με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass