Περιβόλι, βλαχοχώρι Γρεβενών

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2024 10:11

Πάνω σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στην οροσειρά της Πίνδου βρίσκεται το χωριό Περιβόλι. Τελευταίο της Μακεδονίας στα σύνορα της Ηπείρου.

Γνωστή η Αετοφωλιά της Πίνδου στους ξένους περιηγητές, αλλά άγνωστη σε πολλούς Περιβολιώτες. Στο κέντρο της Πίνδου, στην άκρη της Μακεδονίας, βρίσκονται 80 περίπου ολοκαίνουρια σπίτια.
Οι άνθρωποι εκεί μιλούν βλάχικα. Έχουν τα δικά τους ήθη και έθιμα. Έχουν και πολλά πανηγύρια. Αρχίζουν από τον Προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας, της Αγίας Παρασκευής, του Παντελεήμονος, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Παναγίας και μετά της Μικρής Παναγίας κατηφορίζουν προς τον κάμπο, σε πολλά χωριά των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.
Μετσοβίτες τεχνίτες δούλεψαν αρκετά χρόνια να φτιάξουν το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου που σώζεται μέχρι σήμερα.
Σήμερα, το Περιβόλι κερδίζει την αγάπη των κατοίκων του που αγωνίζονται για την αξιοποίησή του. Ένας κάτοικος Περδίκης έχτισε τουριστικό ξενοδοχείο 100 κλινών. Εκτός του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο χωριό βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής και πολλά εξωκλήσια.
Μιλτιάδης Σαΐτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass